Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.06.2014 16:14 - Възникващата Американска империя
Автор: atil Категория: История   
Прочетен: 7602 Коментари: 7 Гласове:
7

Последна промяна: 28.06.2014 22:51

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Една вече историческа статия от 1997 г. на Ървин Кристол, (съвременият идеолог на неоконсерватизма) - Wall street  journal, August 8, 1997
 
Тогава, когато в България желязото беше горещо, но нямаше кой да го кове...!

В тази интересна статия г-н Кристол разглежда ролята на САЩ в настоящето и в близкото бъдеще и нейното отношение към Европа.


image


image
.............

      В един близък ден американският народ ще осъзнае факта, че ние сме станали една имперска нация, въпреки че общественото мнение и цялата наша политическа традиция е противно настроена на тази идея. Нашата съдба, във връзка с това, не се определя нито от самонадеяни амбиции, нито пък от някакви тайни планове на висш политически елит.
      То става, тъй като светът го иска да стане, има нужда да стане и изрази тази нужда в поредица от сравнително малки кризи, които не можаха да бъдат разрешени без американска намеса. Английската империя вероятно не е била създадена случайно, както един известен историк някога твърдеше, но изглежда, че е напълно несъзнателен начинът, по който Американската империя се заражда.
      Развитието на НАТО е едно най-добро доказателство. НАТО бе замислено като съюз на САЩ и главните военни сили на Западна Европа срещу съветската агресия. Но други нации, не военни сили, като Холандия, Дания, Гърция, страхуващи се да не бъдат пренебрегнати техните национални интереси, пропищяха да се присъединят и бяха приети. Сега Полша, Унгария и Чехия ще се присъединяват и дават храна на полемика в САЩ относно излишно "провокиране" на Русия. Но НАТО, в сегашното си състояние, е толкова предизвикателно, колкото едно котенце.

Едностранни гаранции
     
Значението на НАТО днес е, че САЩ е дала едностранна гаранция на европейските нации относно съществуващите граници срещу евентуална агресия. Това, е което тези нации най-много желаят. И каква цена плаща Европа за тези гаранции? Никаква - на пръв поглед, но само на пръв поглед. Под повърхността, подмолно, европейските нации се отказват от много. Факт е, че сега никоя европейска нация не може да има, или наистина би искала да има, своя собствена външна политика. Дори няма указания, че европейските народи желаят европейска външна политика, независима от тази на САЩ. Те са зависими нации, въпреки че имат голяма местна автономия. Думата "империя" описва тази смесица от зависимост и автономия.

image


    Европа днес няма други амбиции, освен да запази социално-грижещата се държавна форма, доколкото може, и да върши по възможност по-добре печеливша търговия с останалия свят.
    Нейните военни разходи намаляват и се правят все по-неохотно. Състоянието на военната готовност е жалко, волята да се употребява сила напълно липсва - за това свидетелствува случаят с Босна, където Европа отказа да действува, докато САЩ не поеха инициативата. Духът на патриотизма е само една слаба сянка от този в миналото. Ето защо Европа се е примирила да бъде един вид автономен протекторат на САЩ. Но натиска за такава подкрепа ще стане непреодолим.
    За американците, този упадък на Европа - нейното оттегляне като независима сила в световните дела е едно тъжно явление. Европа, все пак, е майка на Западната цивилизация, от която САЩ е една издънка. Повечето европейци смятат, че Европа ще остане важна сила в културата, дори когато политическото и присъствие намалява.
Но историята ни учи, че сила и култура са свързани една с друга. Има вече знаци за упадъка на европейската култура. Нейният вариант за социално грижеща се държава и радикално светско общество не са вече модел за останалия свят, където икономическия растеж се предпочита пред социалното подсигуряване и където религията се явява като все по-жива сила. Европа днес изглежда се задоволява да стане един по-голям вариант на Швеция - но кой отива в Швеция, за да намери ключа на бъдещето? Трудно е днес да се намерят където и да е по света, включително и в САЩ, студенти, които да учат друг европейски език освен английски и испански, езиците на западната хемисфера.

Холивудски мисионери
   
Светът не е виждал досега една империя от този вид и е трудно да си представи как да я определи. В нейна полза е фактът, че и липсва брутална принуда, която характеризира европейския империализъм. Но също така и липсва истинският мисионерски дух на този стар империализъм, който се стремеше да наложи ред и законност, като в същото време насаждаше Християнството. (Нашите мисионери сега живеят в Холивуд.) Това, което тя предлага на света е една растяща икономика, "потребително" общество, общи избори и светско-хедонистичен епос. Това е едно съчетание, на което трудно може да се устои, но и еднакво трудно да се почита с еснафската му вулгарност. Това е една империя с минимално морално съдържание. Докато хората по света я желаят и имат нужда от нея днес, интересно е да се види колко бързо ще и се наситят.
............

Някога:

image

image
Днес:


image
image


П.П. Автора на блога бай Атил е на 99,3% съгласен с вижданията на г-н Ървин Кристол. Ето тук в публикациите за консерватизма дори съм го дал за пример:
atil.blog.bg/history/2013/04/23/konservatizym-demokraciia-i-svetloto-bydeshte-vtora-chast.1103532





Гласувай:
7



1. syrmaepon - Единственото, което мога да спо...
28.06.2014 11:52
Единственото, което мога да споделя тук е съжалението си по европейския упадък. И това че не съм привърженик на ничии имперски, било и по необходимост, мисии, по простата причина, че волю или неволю такива мисии, макар и не брутално агресивни заличават малките духовни плодове на малките пръснати тук и там народи. И съм против такъв тип глобализъм още от времето на Александър Велики. Достатъчно е да погледнеш българските телевизии, които са се превърнали в чуждо копие. Националната култура оцелява, когато се самосътворява. Може би такава империя е носител на нещо положително, но съпротивата срещу нея не е малка, защото все пак традиционното се стреми към съхранение. Особено на Изток.
цитирай
2. atil - Без да коментирам произхода на д...
28.06.2014 20:21
Без да коментирам произхода на днешната руска република(от СССР, както останалите му републики), нито на българската република, която произлезе от НРБ...,още вчера исках да вметна за вътрешната политика!
За българската вътрешна политика, която почти я няма, за външната е ясно, но защо у нас липсва и вътрешната политика?!
Според мен останалите страни членки на ЕС имат своя вътрешна политика, самият Кристол забелязва, че става дума са силна автономия тук!
За другото е така, американците все пак от средата на 20-ти век сякаш се държат цивилизовано и уважително към местните култури и традиции. За тях е важен стратегическия и политическия, икономическия интерес. А в културата и религията не се бъркат. Така че оправданията с тях в това отношение на някои сегашни дейци у нас са безпочвени... По-скоро самите те съзнателно и нарочно саботират нещата.
цитирай
3. dalida - Американците?
29.06.2014 08:31
Да! ТЕ са потомци на европейците. Нали си спомняте че първите завладели американската територия бяха португалци, испанци и англичани.
Всички са войнствени и обичат монопола. Европа макар да се пише съюз, е слаба политически и във военно отношение. Освен това Стара Европа е много по-интелигентна, характира се с царства и династии, които липсват на Америка.
Америка не е интелигентна, но обича да командва и затова се опитва да монополизира и завладее повече територия, като воюва, а не по мирен път. Америка няма толкова много дипломати, колкото има Стара Европа. САЩ притежава силата - Петрол и Газ, както Русия. Затова тези двете винаги ще са на "нож" за пазари. Докато Европа - няма такива залежи.
цитирай
4. atil - Така е Далида. Затова съм сложил и ...
29.06.2014 09:44
Така е Далида. Затова съм сложил и последната карта за илюстрация. Но нещата са такива каквито са и картата като се замисли човек е доста рационална и адекватна на днешното състояние на европейските работи...
От нас зависи или по-скоро от нашите ръководители да имаме БЪЛГАРСКА вътрешна политика, да имаме културен, политически, туристически пиар по света. За да се представим такива каквито сме. А какви бяхме, какви сме и какви ли ще станем за в бъдеще...?!
цитирай
5. syrmaepon - Донякъде може би е така. Но христ...
29.06.2014 09:47
Донякъде може би е така. Но християнските демократични принципи не винаги се приемат по цял свят и понякога прозира доста настойчивото им налагане и то придружено с икономическа принуда. В това отношение аз съм доста по либерална. За Съветския съюз няма какво да говорим - въпросът е не дале ще си отиде, а как - цивилизовано или с гръм и трясък. Но като имаме примера на нашите комунисти, например Станишев, явно катаклизъмът ще е голям, отделно дето и кръв ще се лее. Това което не ми харесва у американците е абсолютната увереност, че само те разбират демокрацията и виждат правилния път, характерно за младостта. Старите цивилизации, преживели много, знаят, че истината не е абсолютна величина. За икономическата война и прочие, завладяване на пазарите отделно може да се говори много.
В България се събраха две неща -първо тук се води някаква скрита ик. война за световни трасета на наш гръб, второ едно поколение "елит" от продажници и некъдърници отглеждани 50-60 г. без чест без мъжество без национална отговорност.....списъкът е дълъг.
цитирай
6. atil - Ето малко скорошен български по...
29.06.2014 10:33
Ето малко скорошен български положителен пиар в Америка:
https://www.youtube.com/watch?v=CR_w6n5Bc5U#t=154
цитирай
7. atil - Вижте политиката на Царство Бъл...
29.06.2014 11:14
Вижте политиката на Царство България през 20-ти век. Ако не беше починал скоропостижно Цар Борис щеше да я осъществи докрай и България вероятно нямаше да стане съветска република а някакво царство, необвързано. Но тази роля пое фалшивата федерация Югославия после...
Царство България се роди благодарение на Руската империя, а Народна република България(днешната РБ) благодарение на Съветската империя.
Аз приемам първото, както и положителния опит на тази българска държавност. Второто не го приемам и никога не съм бил съгласен с него.
В резултат на договорките на Запада обаче с бившия СССР преди разпадането му, българската република мина в западната сфера на влияние, като икономическата власт и ресурси оставаха за комунистическите кадри. Явно всеки си е правил сметките, но без да се интересува от българските интереси.
Тук има в блога една поредица публикации на френската политоложка Сюзан Лабен, които са доста показателни.
Акцента пак повтарям трябва да е върху вътрешните работи и строителството на българския капитализъм и демокрация.
Бившите комунисти - социалисти и либерали у нас отбиваха номера и баламосваха запада и българския народ с разни имитации! А те пък гледаха и който поиска и можа дори се възползва...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: atil
Категория: История
Прочетен: 5648378
Постинги: 555
Коментари: 2639
Гласове: 3660
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031