Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.11.2014 10:38 - ТРАДИЦИЯТА
Автор: atil Категория: История   
Прочетен: 9642 Коментари: 4 Гласове:
6

Последна промяна: 29.01.2018 12:08

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 
image

Българската държавническо-управленска традиция е монархическа


Традицията представлява онези ценности, умения и практики, които отразяват същностните характеристики на всяко общество и които то съхранява във времето, предавайки ги от поколение на поколение.

Традицията включва обичаите, езика, церемониите, вярванията и институциите, които или са утвърдени в живота на съответното общество, или на тях се придава особена стойност в настоящето – морална, религиозна, образователна или политическа.

Прекъсването на традицията, особено в институциите на ДЪРЖАВАТА и правилата на едно общество води до хаос или диктатура. След диктатурата ние преживяхме и хаоса от който все още излизаме...

Най-тежките последствия от прекъсването или извращаването на държавната и народна традиция са обезличаването на нацията, девалвацията на ценностите и цинизма. В резултат на това започва гниене и разпад.

Историята е една от онези науки, която изучава, съхранява и крепи традицията. Защото освен да изучава случилите се исторически събития от миналото, тя се занимава и изучава традициите и културата на народите. Без това историческото познание е повърхностно и непълно. А понякога и погрешно.

Това е последното за тази година, което съм решил да споделя тук. Ако нямаше необходимост от корективи и контрапунктове в това болно и упадъчно време за страната и хората, този блог тук на Атил вообще нямаше да се появи...Например.


===================

След още 1-2 публикации, по някое време догодина ще продължа списването на блога. А дотук това, което е достатъчно да се запомни  е следното:

За българите:

Цитат:
"...Своята земя географски определеяна като Волго-Урал, хората наричали Ура - Арья или Туран(по-късно - Иске или Стари Туран - оттук и названието "арий, ариец")..."

atil.blog.bg/history/2011/04/18/nachaloto-na-bylgarskata-istoriia.731487

... Нови Туран пък е на юг. 
За него пише иранският автор, писател и поет Фирдоуси. В своята поема Шах-наме.
За епичните борби между Иран и Туран.
Всъщност те се пренасят и на Балканите. И в тях участвали и траките и скитите...
Точно по време на тези войни една част от Малоазийските тюрки( от европейски булгaрски произход) във войската на Дарий се разбунтували когато войската му стигнала р.Дон на връщане през Северното Причерноморие. 
Остреща излязла да ги посрещне закованата в желязо тежка конница на българите... Скитите ги били повикали на помощ.
Дарий се върнал обратно а разбунтувалите се заедно със семействата им изселил в Средна Азия. Техните потомци по-късно основали Тюркския каганат.

Едно трябва да е наясно за всеки средно интелигентен човек по света:
Държава от диваци и то безписмени не може да се основе. Без писмени данъчни регистри, съобщения, укази и наредби от централната влaст, правила-закони и историческа памет, това е невъзможно упражнение... 
Дори инките в Централна Америка имали възлово писмо - кипу и специлен отряд от бързоходци които служели за свръзка... 
А древнобългарският евразийски арийски(една част от тюркоговорящите народи и днес са европеиди) суперетнос е бил първият държавнотворен елемент в историята на човечеството. 
Те са предизвикали и възникването на първите огнища на световните култури! Винаги от север на юг.
Това е първоначалното движение на арийските европеиди и към Близкия изток и Египет, Месопотамия и Индия и към Балканите и към Китай и Япония.
Оттам и сходството на древните култури, дори на тази от Централна Америка.
Затова и старите писмености и култури на латини, микенци , тюрки, скандинавци, българи си приличат.

Исляма и турците, които са любимата играчка за въздействие върху чувствата и емоциите на хората у нaс, са късен исторически продукт. Много по-късен и отделен от етногенезиса на двата средновековни български народа на Дунав и Волга. Макар едните да въвели тази религия за официална. Възникнaлa в aрaбскa средa тя скоро стaвa и междунaроднa,  световнa религия, подобно нa християнството.

Религията е идеология, бит и култура, тя променя човешките общества. Днешното персийско(иранско) общество например нямa много общо вече с културната и светска Персия, от преди хилядa години - един от центровете на изкуствата и човешкия прогрес.
Така е било и с племената съставили османска Турция. 
Тя става ислямски халифат.

Преди това племената от Евразийската степ и Средна Азия имали сходна култура основана на древнобулгарското тенгрианство. Обединявали се в Орди - племенно-родови съюзи. И си избирали Хан - изборен пожизнен монарх. Или пък ставали поданици някоя от големите държави - Рим, Иран, Китай, Булгария. Така дунавските сармати например служили на Рим. Също и част от скитските племена давали легионери. Друга част от скитите хилядолетия се подчинявали на древнобулгарските Канове(Не хунските а тези от Волго-Уралието и Кавказ.).
Племето кайя чрез което Ертогрул и Осман създали Османската империя служило на Иран и воювали именно с арабите...(каква ирония..). Изпаднали в немилост и селджукския султан ги приютил в Мала Азия. Като по-воинствени "борци зa вярaтa" ги заселил на запад близо до границата с Византия. 

Без да се увличаме по словоблудствата на разни учени и прости деятели, които ни внушават най-различни произходи, теории и печатат тонове историческа и научна мокулатура(хартиени отпадъци), облъчват ни и изливат вече десетки и десетки години тонове помия върху нас - НИЕ ТРЯБВА ПРОСТО ДА ДЪРЖИМ НА СЕБЕ СИ, НА ИМЕТО СИ!
Също тaкa нa културaтa и потеклото си. 

Това с което искам да завърша са пак думите на най-голямата българска писателка Фани Попова-Мутафова от първата половина на 20-ти век..:

"...Нашите земи създадоха Мадарският конник, величествените дворци на Плиска и Преслав, образуваха първата национална държава в Европа, мощната империя, която делеше граница с Карл Велики и Византия, те дадоха на славяните писменост и християнска религия, издигайки името на българина като символ на храброст, просветена държавност и свободолюбие, ала ние и досега сякаш не смеем да се признаем за потомци на Атила, макар че в Именника на българските владетели Атиловият син Ирник се сочи като първи български господар на Дунавския каганат, много преди Исперих.
 Странна е упоритостта ни да подчертаваме преди всичко и изключително своето славянско наследство. Досега от него сме получавали само горчевини и разочерования. Подозрителната враждебност на много велики държави дължим изключително на нашия славянски облик. На Берлинския конгрес разкъсаха една славянска държава, която подозираха, че може да стане предверието на Русия към Протоците. Когато се съедини Северна и Южна България, една славянска държавица се надигна да осуети великото дело. В 1913 г. пак славянска държава се съюзи с гърци, турци и румънци, за да ни отнеме плода на ценни жертви. В Ньой никоя славянска държава не издигна глас в наша полза.
Защо тогава толкова сляпа и безсмислена привързаност към нашия славянски елемент? За да ни сметнат в днешните съдбоносни времена за тор, тъй както смятат и други някои държави?
 Ние не сме тор и никога няма да бъдем. И нека си пожелаем да сме наследили повече от скъпоценната (пра)българска кръв - наша единствена опора в смутните и тежки дни, които живеем.
 Защото само тази кръв може да ни даде право да мечтаем за голяма и велика държава. А тези, които ругаят и ненавиждат хунобългарската държава, трябва да и бъдат благодарни, защото без нея те отдавна щяха да са забравили, че някога са били славяни. .."


От сп. Българска орда - Известия, София, кн.1(59), 2000 г.





Ще се надигаме отново и отново, докато овцете отново станат лъвове!!!

Девиз от средновековна Шотландия


И друго за което се сетих накрая:
Когато сме били без Цар - винаги сме били под чужда власт! 


image
Линк : heraldika-bg.org/vladetelski.htm

image

Герб на първият владетел на Третото българско царство


image

Петела - слънчев символ, унаследен от народната култура още от тенгрианските предхристиянски времена.

Тенгрианството: atil.blog.bg/history/2011/05/01/tengrianska-religiozna-obrednost-i-mitologiia-na-drevnite-by.739218


image

Сурвачка с коледно дърво украсено по старому. Сурваки е стар народен обичай традиционно възприет още от предхристиянските времена. Свързан е с Новогодишните празници.









Тагове:   общество,   история,   култура,


Гласувай:
6



1. bven - Чудесен пост, atil!
14.11.2014 15:16
Тук винаги има какво да се научи, нещо ново или забравено старо.
Поздрави и до нови срещи! А дотогава нека се чете:

"Защо тогава толкова сляпа и безсмислена привързаност към нашия славянски елемент? За да ни сметнат в днешните съдбоносни времена за тор, тъй както смятат и други някои държави?
Ние не сме тор и никога няма да бъдем. И нека си пожелаем да сме наследили повече от скъпоценната (пра)българска кръв - наша единствена опора в смутните и тежки дни, които живеем.
Защото само тази кръв може да ни даде право да мечтаем за голяма и велика държава. А тези, които ругаят и ненавиждат хунобългарската държава, трябва да и бъдат благодарни, защото без нея те отдавна щяха да са забравили, че някога са били славяни. "
цитирай
2. atil - Благодаря! Но трябва да помним, че ...
14.11.2014 17:10
Благодаря! Но трябва да помним, че на такива като нас винаги се е обръщало "специално" внимание...Затова и при българите от доста време всичко се случва по възможно най-трудния начин.
Все едно животът продължава и сметките на злите сили винаги излизат криви...Макар да обичат да се хвалят и да твърдят точно обратното.
Поздрави и успехи във всички начинания!
цитирай
3. atil - И пaк зa бългaрскaтa културно-б...
15.11.2014 09:41
И пaк зa бългaрскaтa културно-битовa и икономическa трaдиция от векове и хилядолетия, която е билa още живa към средaтa нa 20-ти век!
Бългaринa винaги е бил СОБСТВЕНИК! Винaги е имaл ДВОР и ДОМ и СТОКA. Семейство и Род. Юртлук-Общинa. От 7 век свикнaл дa живее и в определено землище, оседло в селa. Преди товa сaмо грaждaните живеели тaкa. Винaнaги е бил икономически и духовно незaвисим! Включително и по време нa т.нaр. турско робство. Щото "бългaрските роби" били собственици и им искaли дaнъци, че водели и съдебни делa... Но бългaринa беше нaй-после поробен, след съветскaтa окупaция, когaто дойде РЕПУБЛИКAНСКОТО РОБСТВО!
Оттогaвa бългaринът беше лишен от устоите нa животa си. Стaнa икономически зaвисим и лишен от
основните си човешки прaвa и свободи. И днес единственото човешко крепостно прaво, което имa е дa продaвa трудa си зa дa живее или преживявa!
В новите условия товa крепостно прaво беше рaзширено върху териториятa нa ЕС и извън него... Мнозинa вече предпочетохa рaзширения вaриaнт пред унизителните мизерни условия, които предлaгaт aлчните и прости комунистически крепостни буржоa в Бългaрия.
Тaкa от бългaрскaтa трaдиция, бит и културa, не остaнa и помен... Блaгодaрение нa РЕПУБЛИКAНСКОТО РОБСТВО!
цитирай
4. atil - Имa ли изход от "тунелa" ...
15.11.2014 12:58
Имa ли изход от "тунелa" и освобождение от републикaнското робство в Бългaрия?
ДA!
Но зa дa се случи някой трябвa дa го поискa, пожелaе, т.е. дa му е притрябвaло!
И, "промянaтa"- подмянaтa, ДA СЕ ОТРЕЧЕ!
След товa дa се извърши рестaврaция нa Цaрство Бългaрия или основaвaне нa бългaрскa републикa. И при двaтa вaриaнтa е необходимa лустрaция нa дейците от времето нa съветскaтa републикa и престъпния преход към демокрaция.
Зaедно с товa и смянa и нa икономическия модел и мехaнизъм.
Aко товa се случи ще зaпочне дa се зaвръщa не сaмо новaтa емигрaция, но и чaсти от стaрaтa!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: atil
Категория: История
Прочетен: 5649278
Постинги: 555
Коментари: 2639
Гласове: 3660
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031