Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.12.2014 17:10 - Последния от великите
Автор: atil Категория: История   
Прочетен: 15922 Коментари: 8 Гласове:
8

Последна промяна: 11.07.2017 10:22

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 
Тодор Светослав е последният велик средновековен български Цар, владетел и държавник. След него всички опити за възстановяване моща на българската държава, се оказват безуспешни. В рамките на своето управление той възстановява военното могъщество и териториалната цялост на България. Ликвидира татарската хегемония на Златната орда на Балканите, която по това време е в апогея си по други части на Европа... Връща българските граници далеч на север и на изток и ги приближава до Аспаруховите...
Тодор Светослав укрепва икономически изпадналата в криза и разорение страна. Той сече най-тежките сребърни монети през нашето Средновековие, разширява и насърчава търговските връзки на България.

.............................

image

Синът на Георги Тертер прекарва детските си години в Цариград заедно с майка си, където са изпратени от баща му, който през 1280 г. явно по политически причини си взема нова жена - сестрата на Иван Мицо. Същият който за кратко време царува в Търновград под името Иван III Асен. След четири години обаче, Георги Тертер връща втората си жена и прибира първата със сина си обратно... След време старият Тертер трябва да отстъпи престола на татарското протеже Смилец и сам да бяга във Византия...
Тодор Светослав също трябва да напусне Търновград. Само че той се отправя в друга посока - в двора на могъщия хан Ногай, при зет си - ногаевия син Чака женен за сестра му Елица. Тук младият Светослав взема участие в сраженията с ногаевите врагове. Той бързо заслужава име на голям воин. Като признание му дават званието мурза(княз на Златната орда).

Така Тодор Светослав, който в детството си опознава добре ромеите и изучава гръцкия език, в младежка възраст опознава отблизо страшните татари(куманската Златна орда, участва и в междуособиците в нея...), които притискат не само неговата страна, но и много други европейски народи. Младият царски син се убеждава, че татарите са силни не толкова заради своята многобройност, а преди всичко защото са единни и организирани. Но заедно с това, в последно време, той вижда, че и при татарите назрява вражда и разединение. От ден на ден става ясно, че двете татарски орди, обединени около водачите си Ногай и Токтай(Тохтамъш), ще се изправят една срещу друга.

(Волжките българи в тези междуособици подкрепяли Тохтамъш, който имал благосклонно отношение към тях. По-късно участвали  в похода на един негов съименик и потомец срещу Москва, и я превзели тогава. За повече сведения тук:
atil.blog.bg/history/2011/09/07/istoriia-na-voljka-bylgariia-13-16-vek-5.815601

Както ще видим след това, положителното отношение на Тохтамъш към българите изиграва роля и в отношенията му с Дунавска България)

Това дава някои надежди на Тодор Светослав, който умело играел ролята си на щастлив приближен. По това време той се оженва за дъщерята на един много богат търговец от Херсон, Ефросиния, която му донася огромна зестра.
И ето идва денят на голямата битка между ордите на Ногай и Токтай хан край Днепър. Ногай претърпява поражение и сам загива в сражението. Тогава първородният му син Чака събира остатъците на рабитата орда и заедно с шурея си Тодор Светослав я повежда на юг към България. Освен да търси спасение, Чака си вообразявал, че като мъж на българска принцеса ще има възможност  да претендира и за българския трон. По това време там вдовицата на Смилец се мъчела да управлява...Тодор Светослав пък веднага съзира големите възможности за себе си и уверява Чака в подкрепата си. Така дружината на Чака минава Дунава, по пътя към Търновград тя умножава редиците си и се превръща във войска. 

Проклинайки всичко, в безсилна злоба, Смилецовица бяга от престолния град и отива при Елтимир - деспот на Крънската област(Средногорието), който е неин зет, а също и светославов чичо.
Болярството в Търновград, навикнало на чести промени и достатъчно покварено от управлението на Смилец, няма намерение да се противи на новия господар. Унижението на България е голямо - на престола на Асеневци се готви да седне един татарин.
Под гърма на камбаните Чака и свитата му влизат във Вътрешния град(Царевец). До Чака язди Светослав. Посрещат ги най-знатните хора на Търновград. Чака се настанява в двореца...
Умен, хитър и много препатил, Светослав бързо се ориентира в обстановката на столицата. Той бързо разбира на кои люде може да се осланя, съумява да различи преданите на българското дело от довчерашните слуги на Смилеца и татарските му покровители, които биха предали всеки заради привилегиите си. Заговорът печели все повече привърженици. Светослав се свързва с тайно пратеничество на Токтай хан. Техният общ интерес е премахването на Чака, който е една постоянна заплаха за Тохтамъш.

Идва уреченият ден. Заговорниците действат решително и мълниеносно. Чака е задържан и отведен в тъмница. Скоро след това е обезглавен. Главата му в буренце с мед е изпратена на Токтай. Радостта на повелителя на Златната орда е голяма. Ликвидиран е най-опасният му конкурент за властта. Той изпраща на Светослав грамота, с която признава неговата власт над голямата част от Ногаевите владения - до река Днепър. С един замах България увеличава своите владения повече от два пъти. Светослав не се бави да изпрати на североизток гарнизони и свои верни хора в администрацията. Заедно с това е дошло времето за разчистване на сметките с предателите, и верните хора на Смилец и Ногай. Наред с отстраняването на татарската заплаха, от първостепенно значение за Тодор Светослав става ликвидирането на вътрешната опозиция. Противник на младия цар става търновският патриарх Йоаким III(През 1284 г. Георги I Тертер връща в Константинопол знатната си византийска съпруга от български произход, която дотогава държал в почетен плен, а в замяна бившата му жена и майка на Светослав Тертер е освободена. Синът му обаче Светослав Тертер е задържан в плен като гаранция за мира. На следващата година патриарх Йоаким III отива в Цариград и успява да уговори освобождаването му).
 Срещу патриарха са повдигнати обвинения, че подпомага татарите. Царят заповядва да го хвърлят от Лобната скала в Янтра...

image

Сребърна монета на цар Тодор Светослав с надпис: "Светослав цар на българите".

А войната с Византия е вече неизбежна. Съюзените войски на Тодор Светослав и на Елтимир нахлуват в Тракия. Пръснатите ромейски сили са разбити и изтласкани от цялата приморска област между Стара планина и южните гранични планини. Русокастро, Месемврия, Созопол, Агатопол и много други селища и крепости са завзети.
Голямата и решаваща битка се разгаря край река Скафида. Тук ромеите предвождани от друг българин-отстъпник - Войсил, вторият брат на Смилеца, претърпяват най-голямото си поражение. Надвисва заплаха за Адрианопол(Одрин), но Светослав предпочита да спре засега офанзивата. Вероятно и заради разпада на съюза с Елтимир, но българският цар продължава да държи инициативата.
През 1307 г. с Византия е сключен мир, тя признава българските придобивки на юг. Между двете страни е сключен и търговски договор. Скоро дълги кервани от каруци и по море - кораби се отправят към Цариград натоварени с българско зърно. Българите спасяват византийската столица от глад...(защото преди това югоизточна Тракия е била разорена от отреди на наемници-каталани).

image

Битката за Созопол

Тодор Светослав възтановява търговските отношения с дубровничани и венецианците. Той поддържа оживени търговски връзки и с Генуа, но те често се помрачават от дръзкото поведение на генуезците, които умножават търговските си кантори по Черноморието и се месят в българските работи там. Известен е инцидентът с мисионера брат Анжело, станал близо до Маврокастро - голяма крепост-пристанище при устието на Днепър в Черно море, която била гранично българско владение.
Между това умира съпругата на Тодор Светослав, царица Ефросиния. При големи тържества българският цар взема след това втора съпруга - Теодора, дъщеря на починалия византийски император Михаил Палеолог и сестра на Андроник Млади.
А в Крън умира светославовия чичо Елтимир и деспотството се присъединява към България.
Крайно напрегнатият живот изтощава силите на Тодор Светослав, владетелят, чиято енергия може да се сравни само с неукротимата енергия на великия Калоян.
В 1322 г. се прекъсва живота на Тодор Светослав -Тертер, последният велик български цар.
..........................................

След смъртта на Тодор Светослав, престола заема синът му Георги Тертер II , още съвсем млад. Без достатъчна подготовка новият цар започва прибързана война с Византия. В решителната битка срещу него се обединяват иначе враждуващите помежду си император Андроник Стари и неговият внук Андроник Млади.
Границата на Византия отново се премества на север, близо до Сливен...
Смазан духом от несполуките и поражението младият Георги се разболява и умира.
При слаба централна власт винаги бедите, които се исипват вържу държавите са жестоки...
В земите северно от Дунава българските боляри се обявяват за независими от Търново. В Карвунската област(Каварна) други боляри се отделят в деспотство, независимо от Търново.
На юг само Пловдив се държи обсаден с един трихиляден отряд начело с войводата Иван Русина.

В Търново се събира болярския съвет, ръководен от старите и опитни боляри Раксин и Филип. За нов български цар е избран бдинския деспот Михаил Шишман.
Към българският престол се устремява нова династия, нова надежда за българите. Годината е 1323 ...





Гласувай:
8



1. viva1122 - Поздравления!
09.12.2014 21:09
За мен - много полезно и интересно - попълвам пропуски!
Поздрави!
цитирай
2. atil - Бели петна има доста, понякога пък ...
10.12.2014 10:18
Бели петна има доста, понякога пък боядисани...А има и нови мераклии за историчиски вапцаджии, та пребоядисват. Докато сме в това вечно кризисно и паднало републиканско положение, освен другото и науката и културата ще са любителско поле за всякакви упражнения, исторически експерименти и творчество. Лошото е че любителите и експериментаторите са или прикрити антибългари или тъпунгерски патриотари...
Ние дори нямаме една прилична народна мафия като италианската...Дори мафията у нас е с комунистически произход...Да му опустее дано братството, равенството и фалшивата свобода!
цитирай
3. marknatan - Теодор Светослав е този, който с...
10.12.2014 23:32
Теодор Светослав е този, който става българският цар в Търново с помощта и на армията на жена си татарката Енкона, посочена в Бориловия синодик с християнското и име и с помощта на съпругът на сестра си Чака Ногаевски, който немедлено е ликвидиран, тъй като член на фамилията Тертер представлява угроза за самият Теодор Светослав, още повее, че към тази дата със сигурност сестра му е родила малко Тертерче от Чака.
Събитията с описани и от независими арабски източници, потвърждаващи завземането на властта от Т Светослав и убийтвото на Чака, без да има завземане на българкият престол от Чака, невъзможно по право. Та на власт в Търново е ногайското протеже Смилец, за който Пахимер не обелва и дума кво що е станало при стани да седне Светослав да убие Чака.
Чака няма нужда да води със себе си брата на жена си, Тертерката, когато отива при васала си Смилец.
Когато кхан Бату се запътва към Свещената Римска Империя, ой изпраща едно писмо към "германският" и император. " Стани от престола, или освободи ми престола идвам "
Германкият император отвръща любезно на императора на прочутите с любовта си към лова със соколи ( белия б.а.) татари " Ваше Височество бихте ли ме назначили за "Ваш соколар". Автентичната кореспондения е налична и публикувана.
Както е устаовено обаче, подобно на Александър Макдонски татарите във всички поставени под тяхна власт земи от Атлантика до Япония са поставяли без изключение местни люге. Без изключение.
Може да считаме, че за чингизидите сядане на "варварски" трон е унижение и не им е позволено по- тхните закони.
Безпристрастните историчски факти, а не преразкзи на ромунешкоунграската школа с нелепи обяснения доказани с още по нелепа монетна атрибуция от пишман нумзимати доказват, че Теодор Светослав е този, който става българският цар в Търново с помощта и на армията на жена си татарката Енкона, посочена в Бориловия синодик с християнското и име и с помощта на съпругът на сестра си Чака Ногаевски, който немедлено е ликвидиран.
Че Енкона е татарка е ясно от събиранео на две и две = четири.
Фактология :
Налице е сведението на Пахимер за покръстванто на Енкона, без значение , кога е станало и факта, че тази енкона е посочена за жена на т Светослав. ( Ромунешките обяснения са за ромунешката наука и кво можел да припише Йончев на Пахимер, тоже. б.а.) .
В т нар Борилов синодик се намира запис за съпругата на Т Светослав наименована Ефросина.
След смъртта на Ефросина втората жена на Т Светослав е Мария Палеологина.
Т. Светослав има две жени.
Енкона е покръстена от Ефросина, жена на Ногай, дъщеря на неговия васал Михаил VII, т.е. тази Енкона не е християнка генуезка, нито християнка гъркиня и др.под.
Не е и еврейка, поради простия факт, отново исторически, че в Бориловия инодик, е указан еврейският произход на втората жена на цар Александър, като обаче отново в унисон със случая с Енкона не е посоно нехристиянското и име. Посочването на еврейският прозиход в средновковието бъкано с Вехтия завет и псалми, закони на Мойсей, богоизбрания народ и т.нат. е нормално за християните, които се счита за продължители на евреите.
Развитието на събитията, т.е факта цитирани от пахимер , че Т Светослав идва задно с Чака, без значение, акк е определен субективно от пахимер Чака, като господар или не на Т Светослав, та какъв да е след като Ногаите са господари и на неговия господар Михаил Константинополски и това по ромунешки да се извиква за доказ е в противоречие с наличната фактология на развитието на събитията, предъвквана тук от мен .
На Чака не му трябва да води шуролинчо си ако иска да влиза в Търново, като цар, заьото си е загубил клюа и хазяина няма да го пусне в квартирата, защото не си е платил наем. Там е неговото протеже Смилец.

При ликвидирането на Чака от страна на Теодор Светослав, ако зад последния не стоеше по-мощна и силна татарска армия от тази на Чака това не би могло да е случи.
Татарите са ве още най-великта сила в света и сам юнак на коня Теодор не би могъл без друга татарска армия зад гърб си да посегне на Чака, , ако зад него не беше тази от " бугари татари " на жена му, "волжските бугари" на Чака (татарите б.а) щеха да му рзната главата ( на Тодорчо б.а.) .

" Светослав се срещал с един богат гръцки търговец Пантелеон, опекун на Енкона, дъщерята на някой си Манкус, която някога била кръстена ( βαπτισματος б.а.) от Ногаевата жена Ефросина. " Пахимер

Татарката с варварското име Енкона е покръстена от Ефросина, черно на бяло е сведението от Пахимер. В световната история няма гъркиня с име Енкона, т.е. Енкона не е гъркиня, още повече, че името на баща и пък е предадено, като Манкус, което означава "мангизи" и това пък точно се изтъква от Пахимера, че Теодор се оженил за мангизи, подобно на прочутото " Cash and Kary", когато холивуксия актьор Кари Грант се жени за най-богатата американска наследница / игр на думи от кеш, пари в брой и кери - нося, което е името на Кари Грант б.а/ и народа ги нименова "Cash and Carry"- Парите и Гери или вземи парите.

Само, че дали Теодор се е оженил за пари ?
Както писа рицар при делиоорманската научна помиярщина ако армии се купуваха с пари Евреите щеха да владеят света ище в 13 век.

И кога някога пък там е бил Теодор Светослав, за който Пахимер съобщава, че бил беден, като се оженил а пари, но от царски род или това не е станало след възкачването на баща му Стария Тертер на престола в 1280 г до периода на изгнанието му в 1285 тъй, като наследникът на търновския цар, той не би бил посочен, като беден, ако баща му е все още търновски цар или събитието е след бягтвото на Тертер в 1284 ги укрепването му в Адрианопол, породено от поредния болярски преврат в Търново, когато болярската партия издига за цар Смилец ?

При баща си в изгнание, престолонаследника Теодор не е търсил пари, а армия с чиято помощ да се върне на власт.
Имаме свидетелството, че Стария Тертер е дал дъщеря си за жена на Чака, син на Ногай, но той не му се притичва на помощ за да го върне на престола, и Теодор взима нещата в свои ръце.

Жени се за татарската принцеса Енкона, която е дъщеря най-вероятно на Великия хан или на Ногай и с него и армията му ( и б.а) тръгва вече, като по команда и Чака с армията си, защото Ногай е малко поумрел. След завземането на престола си в Търново, Чака е ликвидиран.

Татарката Енкона е майкатa на последният представител на най-могъщата тертерова династия Георги Тертер II, чийто баща Теодор Светослав направи Византия свой васал в 1306 г.
цитирай
4. atil - Ето това му написах, на наглия вс...
11.12.2014 20:27
Ето това му написах, на наглия всезнайко-marknatan, вулгарния папуняк, че цял пост направило кучето задето не съм му пуснал коментара:

"...Еба си и вероломното краставо куче...
Ще нарича точно делиорманците "помиаяри" и без да се обади си исрало лайната на страницата си.... Ще ти пусна тъпия олигофренски коментар тогава с отговорите ми. Да спрат да ти се точат лигите. .."

цитирай
5. atil - Отговора ми дето беше в лично съо...
11.12.2014 20:28
Отговора ми дето беше в лично съобщение до запъртъка:
"..Като почетеш още малко делиорманска помиарщина и ще почнеш да схващаш писанията на старите кореспонденти...
Чака е претрепан и разбит и не в позиция да предевява претенции и капризи към никого!
Дружинката му става войска заради подкрепата на делиорманските главорези а не помияри, които отиват не при него а при Тодора.
Династичните бракове на българската аристокрация с източната са от самото начало на съществуването на Дунавска България и са нещо редовно и обичайно- Дядото на Кирил и Методий имал първа жена- хазарска княгиня, която оставила потомсво в България. Създателя на богомилството е от него. Например. Както и регента на малолетния Борис и предшественика му също.
Чака за да се короняса трябвало е да се покръсти, както са правили всички български аристократи в Източната и Западната римска империя. Явно че е обезглавен преди това да се случи.
Ефросина може да е кръстена булгарка, това е правдоподобно, такива имало много и под общите християнски имена произхода не си личи сега за нас. На запад е пълно с хунобългарски клирици с латински монашески имена. Татарите -кумани и ногайци не са съвсем българи с чист косъм а с такъв произход. Сама едно число оттехните родове влиза във формирането на волжко-българската народност, която се създава през 10-12 век. Другите са в Златната орда и Русия, Украйна. Същото е и тука. Дори по същото време. А не през 9 век както лъжат.
В Делиормана помияри е нямало, но отстъпници, които стават османлии - да. Точно ние които не сме станали не можеш да ни наричаш така. Ясно ли ти е лайно! Тук има повече комунистически репресии отколкото в партизанските райони защото имало повече заможни хора, джандари, полицаи и военни. И тях помияри ли ще наречеш.
Като си преработиш писанието и махнеш обидите към капанците, ще го пусна. .."
Изпратено: 01:26 От: atil
цитирай
6. atil - И следващото ми подсещане:...
11.12.2014 20:29
И следващото ми подсещане:

"...Ей това като махнеш
Като го махнеш, ще ти пусна коментара и ще ти отговоря: "
"...Както писа рицар при делиоорманската научна помиярщина ако армии се купуваха с пари Евреите щеха да владеят света ище в 13 век. .."

Никъде не съм коментирал за пари и платени армии. Но налаганите данъци са за пари, Византия без пари щеше да рухне за нула време. А евреите са се научили с чужда пита помени да правят и с чужди маши да вадят кестените от огъня. за това са плащали.
Истинските евреи са семити и не са агресивни и нямат империалистически подбуди. Истинският империалист, на когото му е природно заложено да завладява и опознава това е северният бял човек, чиято първокултура и цивилизация е древнобулгарската. Азиатските европеиди са само част от диаспората. Азия не е прародината на древния българин.
Давидовият царски еврейски род е с древнобулгарски произход, той привнася тези древни тенгриански символи в тяхната традиция и култура. Еврейската агресивност и империализъм и в миналото и днес се подклажда и движи от българския арийски елемент сред тях. Един път има приообщаване на близкоизточни булгари, и втори път на източноевропейски.
Толкоз за евреите, те с техният ляв егалитаризъм и социалдемокрация винаги ще докарват дотам докъдето са я докарали строителите на Соломоновия храм...Дотам ги докарват нещата, вечно и всичко им се скапва и ще им се скапва. На една лява резба, завист и патологична алчност само дотам се стига. Така е сега в ЕС, така е и в България, така е и в Русия.
Тодор вероятно се е оженил по любов, защото е бил много млад. А аристократите от висок ранг се женят за съответно жени с такъв ранг. Това е била подходящата жена наоколо явно. Тогава.
А Херсон е старо свърталище на кръстените българи. Те го наричали Корсун, Крешен. Самите българи християни ги наричали по негово име - крешени. Така е и досега. ..."
Изпратено: 15:43 От: atil
цитирай
7. atil - И като капак на странните коментари ...
11.12.2014 22:50
И като капак на странните коментари и тълкувания на гръцките дописници от днешните недоучени любители и професионалисти - ето какво съобщи един кавказец за събитията във връзка с татарите, ногайците и прочее:

Руслан
кипчаки это ногайцы скорее всего. а так мы к половцам себя относим.
После победы над половецким государством Дешт-и-Кипчак и захвата власти в Золотой Орде монголы, начиная с хана Батыя, стали преследовать половецкую (кипчакскую) знать, постепенно обезглавливая половцев и подавляя их сопротивление. От этого преследования половецкая элита со своими сородичами и близкими уходила в трех направлениях:
* на север, принимая русское подданство, меняя свою религию (христианство католическое) и имя при крещении в православие, и пополняя русское дворянство тысячами новых фамилий (Ермоловы, Ушаковы, Суворовы, Апраксины, Юсуповы, Аракчеевы, Булгаковы, Голицыны, Дашковы, Сабуровы, Мансуровы, Тарбеевы, Годуновы, Тарковские, Голенищевы-Кутузовы, Козаковы, Мусины-Пушкины, Аксаковы, Тургеневы, Карамзины, Урусовы, Тухачевские, Танеевы, Тимирязевы, Чаадаевы, Таракановы, Половцевы, Степновы и т.д.);
* на запад, где часть сохранилась в Венгрии под названием кипчаки, а большая часть погибла, обманутая местными правителями;
* на юг - в горы Кавказа ушли те кто не пожелал потерять ни имя свое, ни свободу, и сохранились как балкарцы, карачаевцы и кумыки, сохранившие первозданные язык, традиции, фольклор, песни и танцы. Большинство кровей - уздени, хотя они вынуждены были сами пасти скот, доить коров, строить дома и готовить пищу. Отсюда поговорка: “На Кавказе, что ни гора, то князь”. Балкарцы, карачаевцы и кумыки до сих пор продолжают различать сословия, бытовавшие у половцев (кипчаков):
1. Чанка - ак сюек тукум (дословно аристократ - белая кость), хотя образ жизни в горах Кавказа уже не соответствовал образу жизни этого сословия; 2. Кул (слуга); 3. Казак (свободный, не подчиненный). Распространенные до сих пор у балкарцев и карачаевцев имена типа - Мукуй, Гапалау, Касай, Чепелеу, Чукунай, Шонай, Чапай, Шохай, Бурху, Дика и т.п. являются половецкими (кипчакскими), т.е. именами предков, которые в последние 100 лет вытесняются мусульманскими именами.
цитирай
8. atil - И още: Руслан мы жили м...
11.12.2014 22:52
И още:


Руслан
мы жили мирно и совершенно нормально, пока ногайцы не подговорили крымского хана Тохтамыша на бой против Тимура хромого(тамерлана). тогда и наш царь Булат вступил в войну, тогда была страшная битва, сотни тысяч человек погибли. с тех пор мы живём в горах
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: atil
Категория: История
Прочетен: 5647554
Постинги: 555
Коментари: 2639
Гласове: 3660
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031