Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.12.2014 00:43 - ДЪРЖАВАТА, НАЦИЯТА И НИХИЛИЗМА
Автор: atil Категория: История   
Прочетен: 10416 Коментари: 5 Гласове:
8

Последна промяна: 21.12.2014 09:11

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 
image

Символите на българската държавност


Представата за държавата е съвсем объркана сред една прекалено голяма част от българския народ и до ден днешен. Тя е инфантилна, т.е. свързана с разграденото чувство на стопанска отговорност. По чисто детски начин отношението към нея е амбивалентно. От една страна, тя е нещо враждебно, потискащо и ограничаващо индивида, асоциирано с властта и по същество е една психологическа проекция на образа на Бащата, изискващ подчинение и порядък. От друга страна, нещо като бездънна ясла, обща и безлична, благодетелка, от която е напълно нормално да се взема безогледно и безнаказано, но не и да се дава, да се пази и усъвършенства.
По същество този аморфен образ е психологическа проекция на Майката. Автоматически оттук следва, че идеалите, които тази философия може да сформулира са една инфантилна регресия към безвъзвратно отминалия етап, на несамостоятелно безгрижното бозаене от майчината гръд, когато борбата за живота се израззява с тривиален инстиктивен плач и съответно не е необходимо да се поема и отговорност. Цялата досегашна наша( пък и световна) практика показва, че за левите движения Държавата е много повече средство за обогатяване, отколкото принцип на обществена организация, с неизбежните задължения, отговорности и необходимост от порядък.

image
Борбата за народната власт...

Българинът се оказа безкрайно податлив на манипулиране и подкупване от страна на недобросъвестни наши и чужди сили благодарение на това си разбиране за държавата.
Купуването на гласове с килограм захар и пакет капачки за буркани е добре познато и до ден днешен. Изобщо за селския тип манталитет, държавата се простира в най-добрия случай до селската мера и е нещо повече за безплатна консумация, защото е общо и следователно ничие. Напълно основателно по време на септемврийското "въстание" през 1923 г. "вземането на властта" в някое село се изразява в това да вържат кмета, да наредят обща софра насред мегдана и да празнуват. Това е бледо символично копие на праисторическата тотемична трапеза. В селското съзнание това е предостатъчно за установяване на мечтаната Народна Власт, чиято главна характеристика се асоциира с отхвърлянето на строгия авторитет на закона, замяната му с безконтролен достъп до благата и комай нищо повече. Това е то мащабът, с който разсъждава в голямата си част българинът.

image

За всичките не стигна..., капитализма социалистическия също.

image

Затова не ги слушай какво приказват а ги гледай какво правят!

Държавата като нещо цяло, като хилядолетна история, политическа традиция, със своята специфика на нещо повече от прост сбор на хора, не е чак такъв елемент на съзнанието, че да доминира в политическите борби и до ден днешен, при които засядането на някоя държавна службица е по същество поминък, средство за прехрана, възможност за лично и семейно облагодетелстване, уреждане, манна небесна, чиста проба кьор-софра. Но пак оттук е и особената злоба на левите ни движения против личността на монарха, който се възприема като цербер, насилник, тиран, експлоататор, измъчващ народа. В тяхното инфантилно съзнание това е проекцията на строгия Баща.
Не напразно най-омразната за левите е личността на цар Фердинанд. Не, те не го ненавиждат толкова заради това, което му приписват - националните катастрофи. Ако е въпрос, по катастрофи те го задминаха катастрофално! Те го ненавиждат с тази искренност, с която един хванат от гората дивак може само да ненавижда цивилизаторските мероприятия на един строг и принципен мисионер и защото в митологичното им инфантилно подсъзнание монархът е пречка към абсолютната власт над държавата-кърмилница. Оттук републиката се асоциира с такова устройство, при което всеки, който си поиска, стига само много да иска, може да е най-отгоре и да управлява разпределителното кранче.

image
Който е свикнал на дружби, така ще си я кара навсякъде... И по четирите посоки на света. Такива са българските правителства и до днес. Важното е : "властта да е наша", и парите!

Именно разбирането за държавата като неизчерпаем източник на блага, но недостъпна поради "лошите" капиталисти и още "по-лошия" цар в една или друга степен, в една или друга форма експлоатират и пропагандират социалдемократи, земеделци и техния логически синтез - болшевизираните специалисти - комунистите. Не е необходимо да се обяснява, че това е едно напълно безотговорно и деструктивно разбиране за държавата.
Съответно то стимулира, независимо от желанието едно чисто асоциално и антидържавно поведение.
По този повод може да се възрази, че подобни психологически проекции на образа на Майката и Бащата са присъщи на множество социални теории, философски направления, че са в основата на християнската религия и следователно всичко при левите движения си е наред. Не е едно и също дали ще носим банален цървул от нещавена свинска кожа или съвременнна обувка с качествените показатели на един "Саламандър", например. Нe e едно и също дали ще свирим на дудук от върбова клонка, или ще изпълняваме концерт на флейта. Откликът на левите движения към проблемите на индустриалното общество(в което стремително навлиза по времето на цар Фердинанд и България) е прекалено примитивен, суров, необработен. Това е един първичен културен продукт. На него му липсва шлифовката на времето и завършеността на християнството, което да го направи общочовешко, но общочовешко като краен продукт, а не като базови инстиктивни импулси и неудовлетворени влечения! Тук става дума за различни култури и съответно за различни етапи от развитието на цивилизацията!

image

На 25-тата година от строителството на демокрацията...

Антиинтелектуализмът е неизбежна съставка на разглеждания мисловен комплекс. Под това следва да разбираме опростенческото, едномерно разбиране на явленията в живота и съответните причинно - следствени връзки. Антиинтелектуализмът е свързан с инфантилизма и регресията към митологичното. Тъй като осмислянето на същността на нещата неизбежно изисква по-систематична, професионална подготовка и следователно усилия и лишения, то по-лесният път е точно обратният. Отричане на професионализма(всеки може всичко), пълно пренебрежение към интелектуалния труд и атрибутите на цивилизацията като възпитание, етикет, обноски и др. Доколкото те неизбежно присъстват като елемент у по-заможните и образованите, се оформя едно напълно негавистично отношение към буржоазията и града изобщо. По същество това е банална и примитивна реакция на маргинала към постиженията на градската цивилизация на принципа на недосегаемото "кисело" грозде. Доколкото съвремената цивилизация е от градски тип, то напълно естествено левите движения въстават против цивилизацията като такава. И колкото по-селска е една управлявана от леви партии страна, толкова по-дивашки стават изстъпленията против цивилизацията. Един поглед на интерпретацията на "комунизма" от Запад към Изток - от Германия и Унгария през Русия и Румъния до Китай, Кампучия и Кория, е повече от достатъчен.
(Когато в началото на века Чжоу Ен Лай и други дошли от Франция млади марксисти решават да обяснят на китайския селянин, че трябва да се бори за свобода, братство и равенство, се оказало, че това нищо не говори на бъдещите строители на социализма. Изходът бил уктройването на пантомимен театър, в който чрез специални сценки се илюстрират базовите понятия на социализма.)

image

Дълбоката фрустрация води до зле прикрит комплекс за малоценност и необходимостта от психологическа компенсация е очевидна. За целта се въвежда инверсия на ценностите. В култ се издигат точно обратните качества. Мазолестите ръце като антипод на изтенчеността; бедният произход като предимство пред заможния; "Народната" република като естествен "по-висш" стадий, а всъщност реакция срещу законността на монархията и пр. Пълно е разбирането на тенденциите и явленията в областта на културата и съответно яростно невъзприемане на нови стилове и школи. Пълно е объркването на понятия и безотговорното жонглиране с тях. Това е особено характерно за БЗНС и комунистите. Мегаломански първенюшки изтъпления вместо уравновесени и трезви преценки са логическото следствие на тази простичка(за да не кажем просташка) философия...

image
Селския "цар" Стамболийски, приятел на Югославия и на световния селски Интернационал..

"Земеделецът, когото градът винаги е презирал, сега е цар в България. Чрез нашата законодателна дейност ние започваме да трошим веригите на робството. Нито един от народните изедници не е вече спокоен. Всички тирани са разтревожени. Буржоата и интелигентите изливат с пяна на уста ужасни заплахи срещу победоносната селска партия...Нека да продължим борбата! И аз ви предричам, че утре знамето на земеделците ще се вее над всички нации!"... Заявява по време на управлението си Ал.Стамболийски(Ст.Груев"Корона от тръни"). Ето я радостта на плебея-мегаломан. Станал е Цар! Ето я представата му за царската власт - да треперят от него! Той се опива от мисълта да низвергне Царя, символичния Баща на нацията и да заеме мястото му, за да треперят от него! И то всички! Унизените са отмъстени! Той тържествува! Какво щастие! Дали е строшил веригите на робството е твърде неясно, но че са потрошени много кости и брънките на цивилизацията, е повече от сигурно! Също така е ясно, че това е началото на едно мащабно отричане правото на съществуване на националната интелигенция и на стопанския ни елит.
По същество става дума за земеделския вариант на една обикновена плебейщина с всичките произтичащи от това фатални последствия. Антиинтелектуализмът на земеделските водачи от край време не им позволява да проумеят, че по същество те отричат принципите на цивилизацията и по тоя начин допринасят за изхвърлянето на България на бунището на Историята. При такава нагласа не само не може да се говори за културно зачитане на чуждото мнение, ами направо всяко мнение, различно от това на Шефа е недопустимо! Но на Партийния Шеф, който е шеф на дадено политическо племе, и който стръвно претендира за царска власт, която пък асоциира с нещо безконтролно и грандиозно. За Конституция, разбира се, и дума не може да става.

image

Любимото място в България на автора на блога - Мадара.



Текстът горе е втората част на една статия на Т.Е., Кандидат на философските науки(Канада), написана през 1992 г. Снимките ги добавих аз със задна дата.
Източник - строго секретен до 2018 г.




Гласувай:
8



1. syrmaepon - Хубав текст. Аз смятам, че значи...
18.12.2014 09:36
Хубав текст. Аз смятам, че значителна част от съзнателните българи не са манупулируеми, вероятно около 50-60 %, но не вярват в собствените си сили за да се борят за възгледите си. Въпросът за интелигенцията е също обширен. В повечето случаи в очите на обикновения българин точно тя е продажна. Вероятно защото многократно интелигенцията излязла от средата на народа е унищожавана по един или друг начин и нейното място заемат хора с комплекси без морални качества. Оказва се че всеки път след всеки завой на историята трябва да възпитаваме нов елит, а приемствеността се губи. Българинът е скептичен към чужденецът и чуждия пример и понякога основателно, но и няма характер сам да гради и отстоява своето бъдеще и възгледи. Става въпрос за обиновения, не толкоз образован българин, но мъдър по своему, а не за разнофилски настроения "елит"
цитирай
2. atil - Точно така е, и за елита и за прием...
18.12.2014 14:31
Точно така е, и за елита и за приемствеността. За институциите-системи, като държавата, войската, училището.., традицията е нещо колкото основополагащо толкоз и обединително. Без нея нещата почват да губят смисъл и да стават безсъдържателни, цинични, лицемерни и вятърничави. А без културната си традиция нацията пък се превръща в население, сбирщина...Заместителите и ментетата подменят съдържанието, заместват и традиционния морал и семейството дори. Тук става дума за левите течения, и техните социални бази а не за българския народ като цяло. Селяните са излъчвали кадри за стопанския елит, за офицерството, за националната интелигенция. Някои селски (а и работнически) синове и дъщери са учили и в чужбина, но за да дойдат и приложат наученото тук. Тогава такива били условията в онази капиталистическата България.
Но съвсем на друга плоскост и в друго "измерение" се намирали а и сега се намират, левите политически племена у нас. Понеже от много десетилетия те "колят и бесят" в България, статията е посветена на тях. Нашата страна беше лишена от дясна алтернатива, такава имаше макар и малобройна по численост от страна кадри, но режима лесно я отстрани от политическия и стопанския живот още към 1992-3 г. Още със самото учредяване на т.нар. "Кръгла маса" дори. За чест на българския народ трябва да се знае, че тогава поне половината от него отхвърли старото, след 1989 г., но енергията на хората беше овладяна чрез СДС. Когато те се усетиха вече беше прекалено късно...
Сега, оттук нататък само една Ново Начало може да ни изведе на Правия път. А лакмуса, разпознаването тук у нас на Българска земя е отношението към Монархията! На други места може да е иначе, но тук е точно така. Ние друго нямаме, защото не ни е останало и няма откъде да дойде! Та по това ще ги познаете, страх ли ги е и хулят ли Монархията или не.
цитирай
3. syrmaepon - То дясната алтернатива така и не се ...
19.12.2014 12:22
То дясната алтернатива така и не се състоя, опитите да се компрометира са почти успешни
цитирай
4. atil - Всички партии, които се предста...
19.12.2014 20:01
Всички партии, които се представиха за десни, бяха съставени от леви хора - бивши комсомолци, комунисти и деца на комунисти...То е едното, второто и по-важното е че никой не тръгна да прави дясна политика, да създава национална буржоазия, средна класа, да увеличава Брутния национален продукт. Да модернизира страната да се държи агресивно и настъпателно в международните отношения. В това число в икономическите и търговските.
Това са палячовци и кръжочници, които са взели или им е дадено да си играят на десни в България. А после се оказа че са и с криминално самосъзнание, също като левите си другари.
Но това вече е било и не е тайна за никого, въпроса е какво да се прави оттук нататък. Сигурно има какво да се прави, но пак липсват тия които да го направят. Същото както преди 25 години. Това е най-лошото според мен. Хората са най-важната съставна част на една държава. Както казал Ванче Михайлов - "Македония без българи - огън да я гори." Същото е и за България без българи!
Левите са оправячите, и сега при Борисов, който се писа за десен пак левите му крепят управлението. Хората тях да натискат, други на политическата сцена сега няма.
цитирай
5. atil - Всъщност това означава, че тия п...
22.12.2014 00:33
Всъщност това означава, че тия поколения едва ли ще се сетят за Короната като за последна възможност. Така че нашият глас май ще си остане "глас във пустиня"... Но поне не сме мълчали и не сме си свивали куйрука като повечето днешни и вчерашни сънародници.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: atil
Категория: История
Прочетен: 5648947
Постинги: 555
Коментари: 2639
Гласове: 3660
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031