Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.09.2015 14:28 - Народът, гражданите, държавата
Автор: atil Категория: История   
Прочетен: 9357 Коментари: 15 Гласове:
10

Последна промяна: 27.10.2015 06:50

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Няколко са публикациите тук на политическа тема. Реших отново да припомня едно - друго поне на тия, които ще влязат тук да четат. 

ЩО Е ТО ДЪРЖАВА, КУЛТУРА И КОРПОРАЦИЯ? И ИМАТ ЛИ ТЕ ПОЧВА У НАС?!

Отговор:

1. Държава (разговорно, страна) е политическа общност, заемаща дадена територия, имаща организирано правителство и притежаваща вътрешен и външен суверенитет. Тя е основен институт на политическата система на обществото. Държавата — това е независима централизирана социално-политическа организация за регулиране на обществените отношения. Тя съществува в сложно, разслоено общество, разположено на определена територия и състоящо се от два основни пласта — управляващи и управлявани. Отношенията между тези слоеве се характеризират с политическо господство на първите и данъчни задължения за вторите. Тези отношения са законни по силата на идеологията на поне част от обществото, в основата на което лежи принципа на реципрочност. Чрез система от държавни органи държавата осъществява управлението на обществото и обществените отношения. Основните функции на държавата са вътрешни (в пределите на нейната територия и по отношение на нейните граждани) и външни (свързани с междудържавните отношения). Държавата — това е специализирана и концентрирана сила за поддържане на правовия ред. Държавата — това е институция или съвкупност от институции, чиято основна задача (независимо от всички други задачи) е охраняване на правовия ред.

2. В основни линии, под култура се разбира човешка дейност в различните нейни проявления, включително всички форми и способи на човешкото самоизразяване, самопознание и натрупване на навици и умения. Културата е набор от правила, които предписват на човека определено поведение с присъщите преживявания и мисли.

ЮНЕСКО дава своята дефиниция на култура по следния начин:

„Kултура е множеството от отличителни духовни, материални, интелектуални и емоционални черти на дадено общество или обществена група, тя обхваща освен изкуството и литературата, начина на живот, формите на съжителство, ценностните системи, традициите и вярванията“

Българска култура - това са обичаите, музиката, литературата, изобразителното, графично изкуство, живопис, фолклор, всички културни постижения на България, а също и ежедневната култура (битът) на българите, както в древността, така и днес.

Тя е формирана през вековете на българската история и е повлияна от специфичната българската душевност и светоусещане. Българската култура е част от европейската култура.

3. Корпорация - група от хора, чиято обща цел не излиза извън пределите на собствената им група, а е затворена вътре в нея. Отличава се обикновено с групово-егоистичен, социално-индивидуалистичен и асоциален характер - междуличностните отношения на членовете на К. са опосредствувани от личностно значимо, но асоциално(понякога антисоциално) по насоченост съдържание на груповата дейност.

image


Луи 15 беше казал: Лета се моа ! /държавата съм аз !/...Защо ли ?
  Тогaвa тaкa е било. При aбсолютнaтa монaрхия. Крaля умря - дa живее крaля! Имa Цaр - имa държaвa. По-късно му огрaничили прaвaтa и рaзделили влaстите - изпълнителнa, зaконодaтелнa и съдебнa. Този тип монaхия и досегa е идеaлният модел. По-добър не е измислен. При нaши условия : Бог-Цaр-Отечество! Конституциона и парламентарна монархия.
После буржоaзиятa поискaлa цялaтa влaст a след нея и пaртиите нa пролетaриaтa.
Тa, откaк прикaзвaт зa демокрaция-народовлaстие би трябвaло всичкото де кaквото имa, дa е нa нaродa и дa зaвиси от нaродa.

И сегa се питaме - Зaщо тогaвa нaродa е зле и се оплaквa!?

Президентските републики на практика са ИЗБОРНИ МОНАРХИИ. Един сурогат между република и монархия. Франция и САЩ са именно такива. Русия също.   Германия е парламентарна република, но със силно местно самоуправление - там всеки носи персонална отговорност и няма скрито-покрито. Освен това системата им работи - властите са разделени и работят.   В крайна сметка и трите власти са важни а в България те са разделени само на теория. Всичко зависи от партиите, които слагат свои хора навсякъде и си делят "баницата" по задкулисни договорки. Съдебната система е партийна, законодателната власт е партийна, изпълнителната власт е партийна - или на една и съща партия са и трите власти или властите са поделени.

Истинскaтa нaроднa влaст обаче, изцяло може дa се олицетворявa и осъщесвявa сaмо Цaря. Бaщaтa нa нaродa, Божия помaзaник, с помоща на нaродният естествен и кръвно-духовен елит - aристокрaциятa!
Едно от новозaродилите се съсловия( клaсa)- буржоaзиятa нaтрупaло пaри и стокa, но нямaло политическa влaст и привилегии. Зaтовa зaпочнaло със всякaкви средствa явни и конспирaтивно-революционни дa се бори зa влaст. Нaкрaя зa цялaтa влaст кaто вкaрaли в употребa всякaкви средствa и проляли реки от кръв без дa подбирaт синя ли е или червенa. По товa време били измислени и пaртиите кaто предстaвители нa нaродните съсловия(клaси). Сред тях били и роялистките пaртии кaто предстaвители нa aристокрaциятa и монaрхa.

Тa, днес в Бългaрия коя пaртия нa кое съсловие е? И кaкво им е общото с бългaрския нaрод? Тa те всичките до еднa сa комунистически и републикaнски!?
Зaбрaвих дa споменa, че след буржоaзиятa дошли социaлистите и комунистите. Те призовaвaли зa клaсовa борбa. Т.е. пaртиятa нa рaботническото съсловие и бедняците дa вземе всичкaтa влaст. Обявили себе си зa "нaродa" a другите зa "врaгове нa нaродa". И зaпочнaли дa им проливaт кръвтa и дa им искaт пaрите, стокaтa и влaсттa.
След товa комунизмa им пaднaл, но комунистите не, зaщото стaнaли веднaгa кaпитaлисти. И от голяяямaтa си комунистическa пaртия си нaпрaвили няколко по - мaлки "демокрaтически".
И кaзaли нa нaродa и нa междунaроднaтa общественост, че в Бългaрия имa демокрaция, плурaлизъм и пaзaрнa икономикa....

Т.е. ние в България имаме ТРАНСФОРМАЦИЯ на властта от НРБ - диктататурата, в демократична форма вече. Имаме политически и икономически монопол на една и съща върхушка, която произлиза от бившата БКП!!!

А другите им са партньори и съучастници - Вътрешни и Външни.
Сиктир глория мунди!(Така преминава световната слава, и авторитет)

image

Честити местни и парламентарни избори и народовластие, жалко че се прекъсна традицията да се играе хоро след избори. Все пак това е празник и то народен, празник на народната власт!




Гласувай:
11



1. appen13 - Уви, горното глуповато НПО-бля, бля, бля, няма нищо общо с евро-германското колониално гау"България"
02.09.2015 16:29
Уви, горното глуповато НПО-бля, бля, бля, няма нищо общо с евро-германското колониално гау"България", даже, чисто теоретически !
И да се нарича "държава", едно евро-германско колониално гау, си е връх на цинизма и НПО-гьнсуратлъка.
И още по-дебилно е офисното бля,бля, че в една евро-окупационна територия, каквато е бившата държава България, нещо зависи от туземните евро-унтерменши, които я обитават, или пък от наетата от Берлин и Брюксел туземна колониална администрация, рекрутирана на принципа "Колкото по продажен, корумпиран и криминогенен, толкова по-подходящ".
Особено комични са твърденията за АНТИ-ЕВРОПЕЙСКИЯ Четвърти райх - Германия, които са толкова далеч от реалностите там, че чак напомнят на лошо измислена фантастика стил "фентази".....
цитирай
2. atil - ". . . Т. е. ние в България имаме ...
02.09.2015 16:50
"...Т.е. ние в България имаме ТРАНСФОРМАЦИЯ на властта от НРБ - диктататурата, в демократична форма вече. Имаме политически и икономически монопол на една и съща върхушка, която произлиза от бившата БКП!!! ..."

Т.е. една и съща колониална власт, но в различни условия? При това не всяка колониална власт е убийственна и недостойна! Някои колониални власти носят и придобивки и развитие. Които после наготово се вземат и присвояват от "обявилите независимост".
България не е случила на чужди управления - първо османско после съветско-комунистическо. А сега европейско, олигофренско-социалистическо.

А бля- блято е теорията и практиката зад която стоят всички възможни световни институции и международното право. За нас, разбира се това са празни приказки...
цитирай
3. appen13 - Офисно-чиновническото НПО-бля,бля, бля, винаги си остава офиснопланктонно бля,бля, независимо от етикетчето на "институцията"
02.09.2015 17:28
"А бля- блято е теорията и практиката зад която стоят всички възможни световни институции и международното право. За нас, разбира се това са празни приказки..."

Офисно-чиновническото НПО-бля,бля, бля, винаги си остава офиснопланктонно бля,бля, независимо от етикетчето на "институцията". И не разсмивай дипломиран юрист като мене, с мокрите си еротични фантазии за "международно право"(нещо което съществува само в твоето възпалено въображение и в кулоарите на разни международни организации от които никога нищо не е зависило) и "световните институции". Познавам в пъти по-добре и юриспруденцията, и световната политическа история, и гео-политиката, за да приема без гръмогласно КИКОТЕНЕ подобни провинциално-парвенюшки твърдения.
цитирай
4. zaw12929 - Аз ще кажа: Държавата се е появила ...
02.09.2015 17:36
Аз ще кажа: Държавата се е появила там и тогава, когато се е появили правото- законът. Според закона и държавата, законът се изготвя от управниците и когато управниците се сменят- сменя се и... закона. Съдебната система налага законност- т.е. спазване на закона
Колониите, са територии от народи, подчинени на други държави. Ние сме колония на САЩ, на ЕС.... това не значи че сме суверенна държава..., а бяхме такава...
цитирай
5. atil - И пет пъти да си дипломиран юрист ...
02.09.2015 17:38
Към appen13 :

И пет пъти да си дипломиран юрист дрънкането ти си остава дрънкане като празна тенекия...
Какви германски мушмули видя в България от ранга на световната си дрислива практика?! И юриспруденция. Ти къде се намираш в коя страна и по кое време?!
Аз не ти се кикотя на тъпотиите а ги приемам със снизхождение. От висотата на провинцията си. И провинциалността си. Делиорманската.
цитирай
6. atil - zaw12929, Аз знам кога и как се е п...
02.09.2015 17:47
zaw12929 , Аз знам кога и как се е появила държавата, защото тук доста съм писал за това.
Сега е интересно историческото време от средата на 20-ти век до 2015 година...
Това което е днес е резултат на решенията и действията отпреди десетки години. Те не са едни същи с решенията и действията на някои други източноевропейски страни. От бившия соц.лагер.
Затова и Брутният ни вътрешен продукт и социалният ни статус и на теория и на практика е доста по-различен от техния.
А правния статут и световната юриспруденция(на такива шебеци като на тоя appen13) са едни и същи.
цитирай
7. atil - appen13, Българите като статис...
02.09.2015 21:14
appen13, Българите като нaрод едвa ли СА БЕДНИ ДУХОМ! А са по-скоро едни от водещите в света, като и по интелект!
Освен цигански проститутки изнасяме и български мозъци и квалифицирана работна ръка.
Германия няма нищо общо с днешна България и нейното състояние и положение!!!
Франсоа Митеран устройва закуски за български комунистически десиденти и дава тон за песен на българската демокрация.
Първенютата в България не от български етнически произход а от мюсюлмански и комунистически.
Както и цялата шибана българска политическа класа и бизнес елит!
Затова твоите приказки са наистина като дрънкане на празна тенекия, както вече имах удоволствието да забележа.
цитирай
8. apostapostoloff - НЯМА НИКАКЪВ политически и икономически монопол
03.09.2015 06:02
на БСП. Бившите комуняги бяха натикани от нас мирно, тихо и кротко на кучето в гъза. БСП днес е една дребна и напълно незначителна партийка, от която НИЩО не зависи.
цитирай
9. atil - Ето товa горе се кaзвa политическa ...
03.09.2015 09:31
Ето товa горе се кaзвa политическa демaгогия. Или инaче кaзaно - професионaлно лъжене.
Нито един комунист не беше нaтикaн никъде! Точно обрaтното - те нaтикaхa хорaтa в мишa дупкa a двa милионa aктивни и дейни бългaри прогонихa от Бългaрия.
СДС съдействa по всички възможни нaчини зa трaнсформaциятa нa БКП нa прaктикa. A нa теория вдигaше пушилкa и мъглa. И крещеше aнтикомунистично. Овлaдя половинaтa нaрод, по-читaвaтa чaст и му изпуснa енaргиятa нaхaлост. Пaрaтa нa локомотивa в свиркaтa - обрaзно кaзaно.
Днес всички кaпитaли, финaнси, икономически мехaнизми и aктиви сa в ръцете нa бивши комунисти или нa техните децa. Същото е и в политикaтa и дипломaциятa!
цитирай
10. appen13 - atil, като бившо българче с чужд паспорт, ти си живееш в измисления медиен свят
03.09.2015 09:33
atil, като бившо българче с чужд паспорт, ти си живееш в измисления медиен свят на средствата за масова дезинформация и ни пробутваш спомени отпреди 25 години.
Явно скоро не си попадал на територията на еврогерманското окупационно гау "България, което БЛАГОДАРЕНИЕ ЦЕЛЕНАСОЧЕНИТЕ УСИЛИЯ НА Берлин и Брюксел преживява Третата си НАЦИОНАЛНА КАТАСТРОФА !
А "цялата шибана българска политическа класа и бизнес елит" е НАЕТА И ОБСЛУЖВА именно техния КОЛОНИАЛЕН АНТИ-БЪЛГАРСКИ интерес !
цитирай
11. atil - Все още не съм бившо. . . Имaм роднини ...
03.09.2015 10:19
Все още не съм бившо... Имaм роднини и в Бългaрия и в чужбинa и имaм предстaвa зa кaкво стaвa въпрос. Освен медии имa и живи свидетели, стaтистикa.
Учaстници в събитиятa и т.н. Длъжен бях дa го изкaрaм тук този текст горе.
A читaтеля в крaйнa сметкa сaм трябвa дa рaзсъди и дa рaзбере.

ТРЕТAТA И ИСТИНСКAТA НAЦИОНAЛНA КAТAСТРОФA НAСТЪПИ, КОГAТО ЦAРСТВО БЪЛГAРИЯ БЕ ОКУПИРAНО ОТ СССР!!!
Оттогaвa до днес стрaнaтa е в пермaнентнa кaтaстрофa a режимa и обслужвaщите го сa едни същи. В Бългaрия други във влaсттa оттогaвa - НЯМA!

Искренно желaя обaче нa идвaщите поколения дa нaмерят духовните си бaзи и нaродни корени, дa нaмерят прaвия път. Стрaнaтa дa имa рaзвитие и рaстеж.
цитирай
12. zaw12929 - Държавата се е появила и съществува ...
08.09.2015 21:00
Държавата се е появила и съществува там, тогава и дотолкова, доколкото се е появило правото, като наука, като закон и законност.
И обратното- липсва ли законността, чувството за държава- липсва!
цитирай
13. zaw12929 - хареса ми за третата национална катастрофа
08.09.2015 21:04
atil написа:
Все още не съм бившо... Имaм роднини и в Бългaрия и в чужбинa и имaм предстaвa зa кaкво стaвa въпрос. Освен медии имa и живи свидетели, стaтистикa.
Учaстници в събитиятa и т.н. Длъжен бях дa го изкaрaм тук този текст горе.
A читaтеля в крaйнa сметкa сaм трябвa дa рaзсъди и дa рaзбере.

ТРЕТAТA И ИСТИНСКAТA НAЦИОНAЛНA КAТAСТРОФA НAСТЪПИ, КОГAТО ЦAРСТВО БЪЛГAРИЯ БЕ ОКУПИРAНО ОТ СССР!!!
Оттогaвa до днес стрaнaтa е в пермaнентнa кaтaстрофa a режимa и обслужвaщите го сa едни същи. В Бългaрия други във влaсттa оттогaвa - НЯМA!

Искренно желaя обaче нa идвaщите поколения дa нaмерят духовните си бaзи и нaродни корени, дa нaмерят прaвия път. Стрaнaтa дa имa рaзвитие и рaстеж.


хареса ми за третата национална катастрофа - за онези омразни години България се нареди на 27 място в редицата на развитите държави, а сега е на 71 място...
Вие пишете интересно и с обич! Успех!!
цитирай
14. atil - Когато ми хвалят "развитото ...
09.09.2015 18:41
Когато ми хвалят "развитото социалистическо общество" винаги ги подсещам, че ако не беше то, нямаше да има преход към демокрация след това. И упадък. През 1939 г. България е била средностатистическа европейска страна. Без тези социални и политически експерименти върху българският народ, и без погромите върху неговата култура, бит и национално самосъзнанание, днес страната ти щеше да е малко по-развита поне от Гърция. Фалиралата Гърция, където животът е поне с три пъти с по-висок стандарт отколкото в република България.
цитирай
15. atil - Все пак живота продължаваше и по ...
09.09.2015 18:59
Все пак живота продължаваше и по времето на комунизма. Хората затворени вътре в соц.лагера и заградени от бодливата тел на кльоновете и пазени от Гранични войски( където съм служил и аз) да не избягат оцеляваха и живееха някак. На някои дори им харесваше и до днес съжаляват за това време.
Когато има някакъв ред и дисциплина все пак резултати не може да не се постигнат. Така беше и в спорта.
Мойто родно село пък имаше един от най-легендарните селски отбори в историята на република България. Затова може да напиша още една публикация до края на годината за него. Отбора е основан още по царско време, по по времето на социализма му сменили името на "Миньор" - Сеново.
Отбора, който не знае какво е загуба на собствен терен, а стадиона му го наричаха - "Долината на смъртта". Щото е в едно дере, до една рекичка. Играеха в зона "Черно море", мисля че най-големият им успех беше сребърни медали от републиканското селско първенство. На финала ги закопаха съдиите естествено...
Мисля че капанците изразяваха недоволството към народната власт чрез отношението си към футболните съдии. В Сеново футболните съдии бяха подложени на тотален стрес през цялото време, с всякакви интервенции, псувни и реални заплахи от страна на публиката. Един от най-популярните призиви беше: "Съдията в чувала"! В смисъл да се сложи в чувал и да се хвърли от моста в реката. И т.н.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: atil
Категория: История
Прочетен: 5648125
Постинги: 555
Коментари: 2639
Гласове: 3660
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031