Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.11.2015 15:28 - ЙОАКИМ I - първият търновски патриарх
Автор: atil Категория: История   
Прочетен: 3151 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 08.11.2015 18:16

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 
Бъдещият архиерей се посветил на Бога още през младежките си години, "когато възневидял измамата на този свят". Установил се в един от манастирите на Света гора Атонска, където прекарвал дните си "в непрекъснати молитви, пост и бдение". Като строг аскет Йоаким се прочул сред монашеското братство с похвалното си старание да постоянства в богоугодните дела и "непрекъсната изтезавал тялото си".

image

Атонския манастир "Св. Атанас"


След като прекарал "много години" в свято подвижничество, Йоаким напуснал Света гора и се отправил към родината. Предпочел да се установи в родния край на едно място край р. Дунав, близо до село Красен(в околностите на Иваново , Русенско). В живописния пролом на р.Русенски Лом Йоаким си изсякъл малка скална църква, където преуспявал в монашеските подвизи.

image

Поселва с трима свои ученици при Червен (Красен) на Дунава, където изсичат в скалите килии с църква "Св. Преображение" и се отдава на аскетически живот. Цар Йоан Асен II посещава прославилия се духовник, за да получи благословение.

„След двугодишно целенасочено събиране на информация, проведени теренни наблюдения и експедиции в района на Ивановските скални манастири, през миналата година проучихме подробно и картографирахме скалния манастир „Берберницата“. След последвалото анализиране на събраната информация и допълнително направените проучвания сме убедени, че сме попаднали на неизвестния до сега, описан единствено в средновековни документи, манастир на първия търновски патриарх, разказа председателят на клуб „Дервент” Евгени Коев.  Откритието вече е представено и допълнително обсъдено на научна конференция, проведена в края на 2014 г в  Русе.
 

Част от идеите за популяризиране личността на патриарх Йоаким I са дадени от ученици от ПГТ „Д-р.В.Берон“, които през 2014 година са преминали експериментален за България курс на обучение по манастирски туризъм и в момента са готови на практика да прилагат придобитите си познания. За край на събитията е прието отбелязването на 770 годишнината от смъртта на Свети Йоаким, което се навършва на 18 януари 2016 година, като надеждите на инициаторите са до тогава много повече търновци да познават неговата личност и да бъде отдадена заслужена почит на един от най-големите духовни водачи не само на Търново и България, а и на целия християнски свят.
www.velikotarnovo.utre.bg/2015/01/19/293591-otkriha_skalen_manastir_na_turnovski_patriarh

Славата на силния аскет се носела по цялата българска земя: самият цар Иван II Асен като разбрал за подвизите му отишъл да му се поклони. По всичко изглежда, че оттогава освен роднинската между двамата се установила трайна духовна връзка - един летопис твърди, че Йоаким бил "многосмирен и преподобен в методичното учение духовен отец" на Иван Асен. Сигурно е и това, че царят си заминал от пещерата духовно изцелен, но не забравил да прояви обичайната си щедрост(по време на изгнанието си на изток, при едно посещение в г.Биляр, Волжка България, където живеела голяма колония от Дунавска България, той дал пари за построяването на църква и закупуването на участък за християнско гробище). Той дарил сподвижника с "много злато".

image

Ивановски манастир "Св. Архангел Михаил". През целия период на Второто българско царство манастира е поддържа трайни връзки с царския двор в Търново. Негови ктитори са били царете Иван Асен ІІ (1218-1241), Иван Александър (1331-1371) и други представители на владетелските семейства, на които са запазени ктиторски портрети. Дори цар Георги-Тертер I (1280 – 1292) в края на живота си се замонашил в една от килиите на манастира и завършил там живота си. Гробът му се намира на третия етаж в "Кръщелнята".
skalnimanastiri.zazz.info/

Наети били работници, които изсекли в скалите "голяма църква в името на архистратега Михаил" - днешната "Затрупана църква" при Иваново. Скоро на това място бил построен голям скален манастир, в който се приютили множество иноци - Йоаким неуморно ги посвещавал в божественото учение и ги направлявал в монашеското бдение.

През 1234 г. търновският архиепископ Василий се отказал от църковния си сан и се оттеглил в манастир. Най-достоен за високия пост се оказал монахът Йоаким, който бил провъзгласен за търновски архиепископ. През следващата 1235 г. цар Иван II Асен успял да извоюва независимостта на българската църква. На църковния събор в Лампсак(Мала Азия), на който присъствали всички източни патриарси, Йоаким бил интронизиран за български патриарх.

image

Първият търновски патриарх Йоаким I(фрагмент)

Византийският патриарх Герман му връчил лично послание, скрепено с подписите на останалите патриарси и със златен печат. Този документ търновската църква "съхранявала грижливо за вечно и неотемливо поминание".
Първият търновски патриарх проявил похвално и завидно усърдие и "просветил цялата българска земя". Подвизавал се успешно не само в духовното, но и в книжовното поприще и в политиката. Възхваляват го и за това, че успял да държи добре "двете кормила на властта", от което съдим, че след смъртта на Иван Асен, патриархът станал регент - настойник на малолетния цар Коломан II Асен(последният цар от рода Асен по пряка линия). Йоаким I отделял голямо внимание на чисто пастирските си задължения: грижел се за сираците, подпомагал бедните, спасил "мнозина от царевия гняв". Житието му специално отбелязва, че патриархът спасил мнозина и от смъртно наказание. Тези факти до известна степен развенчават митовете и погрешните представи за "мирното и безметежно" царуване на Иван II Асен. Патриарх Йоаким преживял в архиерейски сан цели 19 години и починал в мир на 18.I.1246 г., възхваляван заради богоугодните си дела и най-вече, че чрез молитвите си спомогннал "Бог да утвърди българското царство". Скоро след смъртта му обаче малолетният цар, останал без крепка опека, бил отровен, настъпила поредната политическа и династична криза в България... А патриарха бил провъзгласен за светец(това става не по желание или нежелание на някого а според установени канонични правила, светеца трябва да заяви за себе си...), а в негова чест било написано специално житие.
Патриарх Йоаким I останал в паметта на поколенията като "благоверен и свят мъж", "прославян с постническите си дела" и благославян като "първи патриарх на богоспасния Цариград Търнов".

image

Патриаршеската църква на хълма Търновград("Царевец")


Литература: Кожухаров,Ст."Неизвестен летописен разказ от времето на Иван Асен II - Литературна мисъл, 1974, №2, 123-135; Христов, хр. Патриарх Йоаким I. - Векове, 1975, №5, 42-47. Й.А.





Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: atil
Категория: История
Прочетен: 5671067
Постинги: 555
Коментари: 2639
Гласове: 3660
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930