Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.11.2015 22:08 - КАВКАН (КАПАГАН, "КАВХАН") ИСБУЛ
Автор: atil Категория: История   
Прочетен: 5469 Коментари: 2 Гласове:
5

Последна промяна: 13.11.2015 14:13

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 
image

Този български кавкан( капаган, "кавхан") от 9-ти век е с изключителни заслуги за развитието на българската държава, регент - съуправител на малолетните канове Маламир(831-836 г), Пресиян(836-852 г) и в първите години на управлението на кан Борис(852-889 г.), който също приел властта малолетен и то лично от него на р.Брегалница в Македония.

image

Фактически този охридски болярин, от рода на великите боили Билиг, тархани на Макидан(Македония), ръководил българското правителство а и армия чак до покръстването на България и бунта на боилите, чийто център бил в неговото тарханство Макидан(Македония). Това е и повод за Борис да се освободи от опеката му и да го обезглави "заради отказа му да се покръсти"...
Преди да продължим разказа за този бележит български държавник, политик и военачалник е наложително обаче да уточним отговора на въпроса, относно личността на този човек и различно спряганата и произнасяната му титла.
Правилното произнасяне на думата като - "кавкан" е засвидетелствано за един съратник на Петър Делян(1040-1041г.), чието име - Джураш научаваме от сборника от Волжка България "Джагфар тарихи". Също бил нещо като глава на правителството и водел армията му. След отстраняването на Тихомир бил изпратен в Драчката област за да утвърди властта на Петър Делян(Златарски, История, Т.2, с.56.).
Повече подробности за въстанието на Петър Делян, тук: 

atil.blog.bg/history/2011/05/17/vystanieto-na-petyr-delian.748218

image
 
Средновековни български произведения на приложното изкуство

От сведенията на средновековните български автори научаваме, че титлата се произнасяла като - Капаган, Кавкан и означава -
глава на правителството: "
...капаган - военен министър и по правило глава на правителството.
Булюмар пренесъл столицата на Идел от Поволжието в Кара Саклан(Украйна) в основаната от него ставка Кан-Балин(бъдещия Киев). Там и починал а киевския хълм където го погребали получил неговото име Шеке("Щек" или "Щековица" по русински)...": atil.blog.bg/history/2011/04/30/svedeniia-za-bulgarskite-bylgarskite-care-ot-vsichki-dinasti.738829

Що се отнася до личността на кавкан Ис(ш)бул, то се оказа, че и този човек е останал в историята ни записан с прякора си, прозвище. И този прякор остaнaл зaписaн кaто име... Стaвa думa зa охридския болярин Г. Кaрaмaт от родa Билиг: "...Г. КАРАМАТ
Син на Джалмат Улушкан. Наказан със смърт от царя Борис I заради отказ да приеме християнството.
(Бивш регент на малолетния Борис. Регент и на предишните двама владетели. Явно става дума за известния Кавхан Ис(ш)бул. " Кавкан, капкан", е глава на правителството а "Исбул" явно е прякор, прозвище, подобно на "Аспарух".)...": atil.blog.bg/history/2011/05/10/rodoslovie-na-dunavsko-bylgarskite-care-treta-chast.744784


Като представите на втория по ранг род в България този на Кубер и Лачин, рода Билиг, Исбул най-вероятно започнал кариерата си като кавкан - глава на правителството по времето на кан Омуртаг. Тъй като след смъртта на Крум в България настъпили вътрешни и външни брожения, а именно един военачалник от Македония - А. Диу Сакчи, започнал кариерата си като офицер по охрана на пътищата се издигнал до Главнокомандващ, потушил вътрешните смутове и успешно защитил границите, след което предал властта на Омуртаг. Известно е че до възцаряването на бащата на Крум - Азан Тукта в България имаме една доста продължителна династична криза и честа смяна властта и управляващите родове...

image

Охридската крепост днес. Горната порта на Външния град.

За Г.Карамат("Исбул") се казва в сборника "Джагфар тарихи", че управлявал България седейки си в Охрид(Червен, Кизил), като оттам качвал и свалял кановете в Плиска... Явно това влияние се установява по времето на Омуртаг а по времето на малолетния Маламир той вече става най-влиятелния човек в страната.
В т.нар "маломирова летопис" се казва "при владетеля Маламир, който управляваше заедно с кавкан Исбул". Явно отстраняването на Ентравота-Боян и "Звиница" и поставянето на малолетния Маламир на власт, след смъртта на Омуртаг е началото на Исшбуловото могъщество... Канар-тикана(престолоноследника) бил ликвидиран като привърженик на християнството а правителството на Исбул потвърдило 30 годишния мирен договор сключен при Омуртаг(през 815 г.). Като фактически държавен ръководител Г.Карамат(Исбул) през цялото време провеждал Омуртаговата антихристиянска политика.
(За Кан Омуртаг тук:
"...В края на 814 г. почти година след кончината на Кан Крум(Коръм), престола заел неговият син Омуртаг(Амуртаг). През това време талантливият военачалник Айран Диу Сакчи успешно защитил границите на държавата и предал властта на Омуртаг. Той наследил една силна държава, но с характерен облик. .." : atil.blog.bg/history/2014/06/15/pylniiat-tekst-na-zakonodatelstvoto-na-drevnite-bylgari-tore.1273279)

Ромеите обаче решили да се възползват от промяната в Плиска и нахлули в България. Начело на армията, водейки със себе си младия владетел, Исбул отблъснал противника, навлязъл в неговата територия и превзел крепостите Проват(край Одрин) и Бурдизо(дн.Баба Ески). Източна Тракия била подложена на опостушение. Оттам българите поели на запад към Филипопол(Пловдив), чийто византийски гарнизон избягал. Исбул и младият кан влезли в преговори с жителите на града, на които явно са обещали неприкосновенност, ако се предадат. Повече подробности не са известни, тъй като надписът, наричан "Маломирова летопис", е запазен само отчасти. Тази краткотрайна война завършила с възобновяването на мирния договор и навярно с някакви компенсации от страна на император Теофил(829-842 г.), който воювал и с арабите в Мала Азия и на о.Сицилия. Пловдив бил върнат в пределите на държавата. Исбул поддържал мирните отношения с франките и още през 832 г. българско пратеничество посетило двора на императора Людовик Благочестиви. Кавканът продължил строителната дейност на Омуртаг. В друг надпис от името на кан Маламир се съобщава, че "неговият стар боила кавкан Исбул направи водопровод и го дари на владетеля". По повод на това важно събитие канът дал всенародни угощения в Плиска, а боилите и багаините получили големи дарове. Особено показателно за мястото и първостепенната роля на Исбул, е акламацията за дълголетно царуване. За пръв и последен път в историята на Първото българско царство тя визира не само кана. "Нека Бог даде на от Бога поставения владетел(Маламир) да живее сто години заедно с кавкана Исбул!".

image

Кан Пресиян 

След ранната смърт на Маламир българският трон бил зает от Пресиян, син на Звиница, тъй като починалият кан нямал наследници. Кавканът, на когото се дължало решаването на династичния проблем, запазил първенствуващата си роля.

image

В 837 г., когато император Теофил воювал с арабите, а на Балканите силите му били малки, въстанало славянското племе смоляни. То обитавало част от Беломорска Тракия в района на днешния град Драма и част от Родопите. Срещу тях били изпратени войски начело с кесаря Алексий Мосиле. В района навлезли обаче и български войски, ръководени от кавкан Исбул, под чието командване се намирали и частите на ичургу-боила( вътрешен министър и главен съдия) и кана-боил колобъра(глава на аристокрацията и водач на гвардейците, с духовен сан на жрец на Тангра). Тук явно се използва ситуацията, която не е възникнала случайно, за да се получи излаз към Бяло море... От името на : "...от Бога владетеля на многото българи Персиян..." те  отишли "при смоляните" - научаваме от българския надпис от Филипи в Беломорието.

image

Каменен надпис на кан Пресиан от около 837 г. Силно повреден , открит в околностите на град Филипи в Гърция. Превод на В. Бешевлиев, Първобългарски надписи, с. 134.

I. От бога владетелят на многото българи Персиан изпрати кавхан Исбул, като му даде войски и ичиргу боила и кана боила коловър и кавханът (отиде) при смоляните...

II. Ако някой говори истината - бог вижда. И ако някой лъже - бог вижда. Българите сториха много добрини за християните (византийците), но християните забравиха. Ала бог вижда!


За съжаление този важен надпис е частично запазен, а понеже липсват и преки византийски данни за събитията, редовните дървени философи в такива случаи започват с пледоариите и тълкуванията си... На фактите и събитията. И разбира се не пропускат да обърнат нещата наобратно, което им е и коронния номер във всяко начинание. Ужким българите отишли да помагат на византийците...(подобно на помоща на Омуртаг против Тома Славянина)?! Едното с другото в двете различни ситуации обаче няма нищо общо. Фактът, че Мосиле избягал, както и последвалите събития показват, че Исбул подпомогнал именно смоляните.
Достигането на българската армия до Егейско море и овладяването на Филипи било един забележителен военен успех.

image

Средновековна българска войска

Невъзможността за българо-византийско сътрудничество в тези години се илюстрира и от военната диверсия със заселените още от Крум ромейски пленници в Отвъддунавска България между реките Дунав и Днестър. Използвайки ангажирането на Исбул в Беломорието, техният началник Кордил влязъл в тайни преговори с Константинопол, като получил и кораби, с които хората му да избягат. Опитът на българския комит от Добруджа  да осуети бягството с наличните си войници се провалил. Извиканите на помощ наемници-маджари отвъд Днестър, също били отблъснати, и военизираните пленници-ромеи в крайна сметка успели да се завърнат в родината си. Това бягство не смутило, а напротив - спомогнало за активизирането на българската политика по отношение на славяните във Византия. Както е известно, стратегията за тяхното привличане от страна на Плиска и постепенното им включване в българската държава още от времето на Аспарух и Тервел започнала да се налага като основна линия в балканската политика на българските канове.

image

Плиска. Източната порта.

Известно е обаче, че по времето на наследника на Пресиян, покръстителя на българите Кан Борис-Михаил, тази политика придобила ново качество. Този владетел и наследниците му били подкрепяни от една нова славяно-българска прохристиянска групировка. Това спомогнало за включването в държавата на територии с преобладаващо славянско население на юг и югозапад, но пък на север се отцепили други територии населени с българи и кумани, които не желаели да се кръстят... По времето на Борис и вече в напреднала възраст Исбул започнал да губи влияние в Двора, докато се стигне до бунта на боилите и посичането му в Охрид.
Няма съмнение обаче, че този кавкан през цялото време се изявил като бележит държавник, политик и военачалник. Дори беглите щтрихи от неговия портрет ни срещат с един от архитектите на средновековната българска държавност в годините на нейния възход.

image


Литература: Ников, П. Кавхан Исбул - сб в чест на В.Н.Златарски, С.,1925, 195-228; Златарски, В. История, Т.1,Ч.1, 424-447.; Бешевлиев, В. Първобългари(История),155-161. П.П.















Гласувай:
5



1. atil - Веднага споделям като коментар, че ...
12.11.2015 22:24
Веднага споделям като коментар, че не искам да цапам публикацията....Омерзих се от факта, че за средновековната българска култура и изкуство у нас нищо не се учи и нищо не се публикува и нищо не се знае. Повече от час търсих нещо за преславското златно съкровище, или за други интересни находки от Първото българско царство - нищо. Пълно и затрупано с всякакви малоумни и отпадъчни клипове и словоблудства, или за траки, византийци и какво ли не, но за българската история,традиции и изкуство - почти нищо. А и ако има нещо направено то е белязано със стереотипите на
на близкото минало, където далеч не всичко е точно и на мястото си. А в по-новото настояще май още повече...
Показателно е за нравите, за упадъка и деградацията, която се шири от горе до долу в това болно време. От официалните институции и медии до любителските и вманиачени такива. Лица и организации.
Затова нашите усилия колкото и малки по обем и влияние, изглежда, че са крайно необходими. Така че оставам с противоречиви чувства след тази предпоследнa публикация в блога за годината.
цитирай
2. atil - Имаше въпрос във Фейсбук - "...
13.11.2015 18:08
Имаше въпрос във Фейсбук - "Какво е това Исбул?". Аз отговорих на шега, че е нещо от рода на "Боян Българанов" а Карамат означава - свято място, храм. Но дойде помощ от приятел, която е от първа ръка така да се каже, затова е достоверна:
"Eni Tami: ИС означава ОТ Бул-България т.е.от България!!"
Да, прякор, не знам защо но имало такава традиция, имало по 3-4 имена. Особено по-знатните. И ако почнат да ги изреждат наведнъж става като испанските благородници по 2-3 реда име.
Фолклора и приложното изкуство са едни от най-консервативните неща в живота на хората. Османската власт изиграла поне една положителна роля(освен многото отрицателни...) - а именно, че българина се капсулирал по места и от 14 до 19 век се развивал без никави външни влияния, сам по себе си. Затова повече от другите народи където религиите, държавите им и "цивилизацията" се намесили и им нанесли поражения върху традиционната култура и бит. Последната песен, която добавих като редакция към публикацията за кавкан Исбул е от родния му град.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: atil
Категория: История
Прочетен: 5649398
Постинги: 555
Коментари: 2639
Гласове: 3660
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031