Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.03.2016 17:58 - Открих причината, мaй... бягството от свободата.
Автор: atil Категория: История   
Прочетен: 6712 Коментари: 7 Гласове:
8

Последна промяна: 02.10.2018 11:52

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 
image

Всъщност главната агресия и недоволство и на едните и на другите( садисти и мазохисти, образно казано) е към различните сред тях. Поне аз така съм го разбрал през годините.

image

Причината е в автоматизираното подчинение на личноста и загубата на собствения "Аз". То е резултат на тоталиритарното минало - фашистко или комунистическо или дори догмата на демокрацията и религията забелязана от Е.Фром още през 1941 г.
Първо да видим основните подходи, които се различават от неговия.

1."Психологическия" подход, характерен за мисленето на Фройд, според който обществените явления се коренят в психологически фактори, произтичащи от инстиктивните нагони. А те се влияят от обществото само чрез потискане. Следвайки този принцип, авторите фройдисти обясняват капитализма като резултат на аналния еротизъм, а развитието на ранното християнство - като резултат на амбивалентността към образа на бащата.(За по-пълно осветляване виж Fromm, E. The Dogma of Christ. New Yoek, 1964.)

2. "Икономическия" подход, отразяващ погрешното приложение на Марксовото обяснение на историята. Според това схващане субективните икономически интереси са първопричината за обществените феномени, като например религиозните вярвания и политическите идеи. От подобно псевдомарксистко гледище протестанството може да се обясни просто като един отговор на икономическите потребности на буржоазията.

3. Накрая, има и "идеалистическо" становище, представено от анализа на Макс Вебер- "Протестанската етика и духът на капитализма". Според него новите религиозни идеи са причина за развитие на нов тип икономическо поведение и на нов обществен дух, макар изрично да подчертава, че подобно поведение никога не се определя единствено от религиозните доктрини.

В противовес на отбелязаните становища Ерих Фром поддържа разбирането, че идеологията и културата в широк смисъл на думата поначало са вкоренени в социалния характер, а той от своя страна се формира от начина на живот в дадено общество, и че на свой ред доминантните черти на характера се превръщат в производителни сили, определящи обществения процес.

image

За подмяната на оригиналния Аз


(...)

Подмяната на оригиналните изяви с псевдоизяви при мисленето, чувствата и желанията води най-накрая до подмяна на оригиналния Аз с псевдо-Аз.
Оригиналният Аз е източник на мисловната дейност. Псевдо-Аз-ът е само посредник, играещ ролята, която дадено лице се очаква да има, но то я изпълнява от името на истинския си Аз. Вярно е, че едно и също лице може да играе много роли и да е убедено че във всяка от тях, то наистина е "то". Всъщност то във всичките си метаморфози е онова, което предполага, че другите хора очакват от него и за мнозина, ако не за всички, оригиналната му личност е напълно засенчена от псевдоличността.
Някой път в съновидения, мечтания или под влияние на алкохол могат да се проявят елементи на оригиналната личност - преживяване, което лицето не е имало от години. Често те са лоши спомени, които то е потискало, понеже се страхува или се срамува да ги сподели. Понякога обаче същото се случва и с най-добрите чувства, преживени в миналото, приглушавани поради страх от подигравки или от нападки.
(Процедурата на психоанализа е всъщност процес, в който едно лице се опитва да разкрие именно тази оригинална личност. "Свободна асоциация" означава изразяване на оригинални чувства и мисли, отразяващи самата истина. В този смисъл обаче тя не се отнася до фактите, за които говори лицето а до самото мислене като процес - оригиналното мислене, а не адаптацията на една очаквана от другите мисъл. Фройд изтъква потискането на "лошите" неща. Струва ни се, че той не е успял да съзре степента, до която биват подлагани на репресия и "добрите неща".)
Подмяната на собствената личност с псевдоличност поставя човека в постоянно напрежение и несигурност. Превърнал се в рефлекс на очакванията от другите хора към него, той е обзет от съмнения, понеже в известна степен е загубил самоличността си. За да превъзмогне произтичащата от подобно състояние паника, индивидът е принуден да се подчинява, да търси самоличността си в непрестанното одобрение и признание от страна на другите. Тъй като всъщност не знае кой е той, поне другите ще знаят, но ако действа според очакванията им. Щом те знаят, той също ще научи, стига само да им повярва.

Автоматизирането на личността в наше време увеличи безпомощността и несигурността на обикновенния човек. Затова той е готов да се подчини на нови авторитети, предлагащи му сигурност и спасение от съмненията.
(...)
В последната глава продължаваме разсъжденията си за автоматизацията и нейното отражение върху нашата собственна демокрация.
(...)

image

П.П. Aдеквaтнa и свойственнa държaвa и общество сме имaли по времето нa Първото бългaрско цaрство. До възцaрявaнето нa Петър Първи... Тaкaвa държaвa и общество и до днес имaт японците, които имaт държaвa стaрa кaто нaшaтa. Тъй кaто си остaвaт същите, рaзвивaйки се във времето. Блaгодaрение нa нaционaлнaтa трaдиция и стил. Който зa тях е безспорен.


Ерих Фром, "Бягство от свободата",изд. "Хр.Ботев", 1992 г., стр.166-167










Гласувай:
8



1. atil - Интересно, но вече втори коментар ...
07.03.2016 12:36
Интересно, но вече втори коментар одобрявам, който не се появява?! Освен това постингите в блога трябва да са 446 а показва 445?
цитирай
2. zaw12929 - Правите задълбочен анализ и дано ви ...
07.03.2016 13:45
Правите задълбочен анализ и дано ви разбират... периода се знае- виновни няма...
цитирай
3. elcho - Браво !
10.03.2016 23:02
От този постинг разбрах, че сте пропуснали новините по телевизията цели 25 години !
И все пак не се сърдете......!
цитирай
4. pvdaskalov - * ! *
11.03.2016 11:20
За мен анализът е сложничък, но схванах основните изводи. Накрая чрез филма на Чарли Чаплин всичко ми стана ясно.
Бъди жив и здрав, Атил.
П и е р
ПС - Филмът е от 1936-а. ако се не лъжа. От тогава са минали кажи-речи 80 години. Май нищо съществено не се е променило в съдбата на "простия" труженик, където и да е той. Но като гледам погрома в скъпата ни Роднина, май не си даваме толкова зор.
Онагледяването с кафезите е също много подходящо за целта.
цитирай
5. atil - pvdaskalov, Тя самата книга на Ерих ...
11.03.2016 16:39
pvdaskalov, Тя самата книга на Ерих Фпром е доста сложна, пък и аз не навсякъде съм съгласен с него... Но пък е полезна за тия които се интересуват и за тия, на които им е работа. Струва ми се че тия последните пак са назад с материала. В случая ме впечатли поведението на нашите "народни маси" и как гласуваха те когато уж свърши тоталитарния период. А също и поведението на хората в различни ситуации от повседневния живот. Спомних си и за масовите "всенародни" погребения на цар Борис Трети и на "вожда" Георги Димитров...?! При това те са в един кратък период от живота на едно поколение тогава.
Филма го сложих като илюстрация на "автоматизирания човек"... Ч.Чаплин е велик творец и актьор... И е бил наясно с обществения пулс и проблемите на хората.
Но от 30-те години имаме и истински реформатори на капитализма като Д.Кейнс. И у нас също, през 90-те години на 20-ти век се заговори за "смесения тип" стопанство. Когато ме изпитва по теория на пазарното стопанство проф.Влахов(вече не е между живите, но 25 години е работил като специалист в централата на ЮНЕСКО, преди да почне да преподава в началото на демокрацията), три пъти ме попита за смесения тип икономика, за да се убеди дали съм убеден привърженик или го казвам за да му угодя. Излежда ми повярва защото ми писа петица(шестици не пишеше на никого). Те всички бяха с убеждението, че пред тях стои един млад мъж, който се е запътил към политиката и управлението на страната...
Но съдбата и "народните маси" от същите тези автоматизирани псевдоличности се разпоредиха за друго. Мисля че те се прецакаха сами и загубиха повече, защото личната съдба на някого(моята в случая) сама по себе си не е нещо особено...
Това го изкарах нарочно, пак да помогне за проглеждането на 2-3 човека някога, ще си е струвало губенето на време.
цитирай
6. krumbelosvet - Какво откритие?
12.03.2016 08:04
Искрено уважаваният Атил отново излиза с вариации от подскачащите митинги. Знаменателно. Томове история и литература, които е прочел, са видяни през подсъзнателната призма на тия митинги. Явно, психотронното електромагнитно облъчване, водещо и до подскачане, е бръкнало дълбоко в мозъците на десетки хиляди свестни хора. Безсмислено е да се обсъждат сегашните ни проблеми, без външната манипулация, натиск и принуда.
цитирай
7. atil - Искрено уважаваният Атил отново ...
12.03.2016 12:51
krumbelosvet написа:
Искрено уважаваният Атил отново излиза с вариации от подскачащите митинги. Знаменателно. Томове история и литература, които е прочел, са видяни през подсъзнателната призма на тия митинги. Явно, психотронното електромагнитно облъчване, водещо и до подскачане, е бръкнало дълбоко в мозъците на десетки хиляди свестни хора. Безсмислено е да се обсъждат сегашните ни проблеми, без външната манипулация, натиск и принуда.

Това е моето лично откритие:
"Aдеквaтнa и свойственнa държaвa и общество сме имaли по времето нa Първото бългaрско цaрство. До възцaрявaнето нa Петър Първи... Тaкaвa държaвa и общество и до днес имaт японците, които имaт държaвa стaрa кaто нaшaтa. Тъй кaто си остaвaт същите, рaзвивaйки се във времето. Блaгодaрение нa нaционaлнaтa трaдиция и стил. Който зa тях е безспорен. .."
Колкото до митингите , драги, те явно са били за отвличане на вниманието и за изпускането парата на локомотива през свирката...
Никой не построи смесена икономика, защото тогава нямаше да може да се осъществи планиран и законен грабеж, те вообще не построиха нищо само разграбиха това , което построи народа в условията на съветската индустриализация. Освен това нямаше да получат комисионни(подкупи) за да осигурят монопол на определени наши и чужди производители и търговци а да направят българския народ икономически слаб и безпомощен. Вашите другари социалисти и демократи го направиха това, не някой друг. При това никой не им стоеше с пистолет и автомат над главата за да ги застави.
Общо взето простака и идиота бай Ганьо победи а българина беше прецакан. Затова и младежта си замина оттук, защото не иска да живее прецакан и скапан живот.

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: atil
Категория: История
Прочетен: 5649042
Постинги: 555
Коментари: 2639
Гласове: 3660
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031