Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.04.2016 01:27 - Българското богомилство
Автор: atil Категория: История   
Прочетен: 18479 Коментари: 21 Гласове:
5

Последна промяна: 11.04.2016 16:16

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
  - Вы кто?  - Добрая фея  - А почему с топором?  - Настроение что-то не очень...

С приемането на християнството в България се утвърждават църковните институции и единната християнска идеология. Но наред с нея възникват и т.н. ереси – отклонения от каноничните църковни учения.
Най-голямо разпространение и продължителност сред тях има българското богомилството. То възниква при управлението на цар Петър (927-970) – около средата на Х век и продължава до ХІV в. Разпространява се във Византия, Сърбия, Киевска Русия, Северна Италия, Южна Франция и много други страни.
Богомилството възниква сред социалните низини и низшето духовенство. За негов основател се счита поп Богомил. Някои извори, като писмата на патриарх Теофилакт до цар Петър, насочват произхода на учението към най-малкия Симеонов син – Боян. Някои считат, че вероятно поп Богомил е доразвил учението в цялостна система, ползвайки книги на павликяните от Тракия. Но това е защото не разполагат с достатъчно информация и по стар навик "дописват" изворите според предпочитанията и симпатиите си...

image
Наричат го - Пръстенът на поп Богомил който съдържа основният символ на богомилството
Повече от тенгриански знак е в който са вплетени няколко символа като закодирано послание. Основата символа на Дракона вплетен в спиралата на живота(лежащата осморка в шаманизма) върху стилизиран четириъгълник - основата на тенгрианския карамат. Осморката от своя стана изразява и слънчевия коловрат, знака на алп Самар-Сабан, известен и като свастика. От друга стана внушението и акцента на двата преплетени кръга са върху Дуализма, разбира се.
Т.е. 
Герб на Киев бил знак №13 -  image   - знака на Дракона или Змея(свит на кълбо). Отглас от този факт се явяват украинските легенди за Змея Горинич и за гибелта на един киевски княз от ухапване на змия...
От тук:
atil.blog.bg/history/2015/03/09/nai-vajnite-simvoli-i-gerbove-na-rodove-gradove-i-gubernii-n.1344342


Павликяните, манихеите и др. подобни нямат взаимно влияние с богомилството на българска територия! Общото е в общата основа, която важи за всички тях, без те да са имали някакъв допир помежду си!
Общото идва от българското тенгрианство. В 
древната небесна единобожна религия - ТОРЕ(Тенгрианство). Тя възниква преди близо 10 хил. години в български среда във Волго-Урала а не в Азия. В цяла Азия от Сибир до Индия е занесена от древните булгари.

imageimage


Цялата българска култура и фолклор докъм средата на 20-ти век излизат от нейния първичен вид донесен тук от българите. А при траките, индийците, иранците, Близкия изток, имаме вторични, вулгаризирани култове, обожествяване на отделни духове, и преминаване към идолоклоничество...

Борис Покръстителя, който е засвидетелстван в българските източници от Дунавска България и като КАНАС и като КАГАН МИХАИЛ, и самият той и целия народ са безспорни бивши тенгрианци, това личи не само по косвен или пряк път от истор. сведения, които имаме за древните и средновековни българи, но е документирано във въпросите, които Борис е задал на папа Николай Втори.
Всъщност най-близко до богомилството не са павликянството и манихеите а маздакизма в Иран. Това учение възниква по същият начин както богомилството в България и има същия източник - простонародното ТОРЕ(тенгрианството), което е древна тенгрианска ерес, известна и като маджарство(жертвенните, всеотдайните).

За маздакизма и тенгрианството:


"... От 520  год. властта на Чалап-бия и авторитета на Ибер-Себер/обединените източни части на Идел/ отслабнали заради разпри сред себерските бекове.

 По молба на жена си иранската принцеса Самар-би, Чалап оженил шаха Кавада за дъщеря си Минли-бика. След години брата на Чалап-бия-Курязбаши,  бивш наместник в Хорезм,  умъртвил сина на Кавада и Минли-бика-Себерджана. Това било в отговор на това, че в Иран, другият син на Кавада-Хосрау/Хосрой/ наказал със смърт Субаша. Субаш бил ирански велможа и известно време бил заедно с Кубрат-Кавада заложник в Ибер-Себер. Там той приел тенгрианството в неговата простонародна форма-„маджарството”. Заедно с Кубрата Субаш се опитал да наложи маджарството в Иран, но Хосрау провалил тези планове.

Движението на Субаша получило названието”маздакизъм”.  Чалап-бий по това време вече бил смъртно болен и не можал да попречи на убийството на Себерджан. Но по негова молба един от синовете му Бурджан-спасил сина на Себерджан-Ибера, който станал основател на династията на Хорезмийските Царе. .."
От тук:
atil.blog.bg/history/2011/05/01/svedeniia-za-bulgarskite-bylgarskite-care-ot-vsichki-dinasti.739078


А създател на богомилството в България през X в. е т.нар. поп Богомил.

От Презвитер Козма

Презвитер Козма е български книжовник от 10-ти век. От него е дошло до нас само едно произведение - "Беседа против богомилите".

image


Презвитер Козма.
Беседа против богомилите (“Беседа на новоявившуся ерес Богомилу”). Днес в Народна библиотека Србије



1. Случи се, че в годините на правоверния цар Петър в българската земя се появи поп по име Богомил - по вярно е да се нарече Богунемил. Той пръв почна да проповядва ерес по българската земя. Лъжеучението му ще изложим по-нататък..
Външно еретиците са като овце: кротки, смирени и мълчаливи. Наглед лицата им са бледи от лицемерния пост. Дума не продумват, не се смеят с глас, не любопитстват и се пазят от чужд поглед. Външно правят всичко, за да не ги отличават от правоверните християни, а вътрешно са вълци и хищници, както рече Господ.
Като виждат тяхното тъй голямо и тъй особено смирние и като мислят, че те са правоверни и способни да напътстват към спасение, хората се приближават към тях и ги запитват за спасението на душата. А те подобно на вълк, който иска да вземе агне, първо се преструват, че въздишат, и смирено отговарят, а когато проповядват, представят се, като че са на небето. Където видят човек, който е прост и неучен, там сеят плевелите на учението си, като хулят наредбите, предадени на светите църкви, за което ще говоря по-нататък...
Но що говорят еретиците? - Ние се молим на Бога повече от вас, бдим и се молим и не живеем в леност като вас...

2. Наистина(еретиците) са по-лоши и мерзки от бесовете. Защото кой бяс някога се е противил на Божеството или е дръзнал да хули божия свят, както еретиците? А що говорят? - Че не Бог е сътворил небето, нито земята, нито всичките видими(неща)...

15. Моленията им според заблудата са безброй. Те се кланят четири пъти през деня и четири пъти през ноща, като се затварят в своите стаи, но като държат отворени всичките си пет врати, при все, че е заповядано да бъдат затворени...
Църквите смятат за кръстопътища, а литургиите и другите служби, които се извършват от в църквите, за многодумие...

16. Но познай и другите им думи, с които улавят душите на простите люде. Те казват: "Не е прилично да се трудим, да вършим земни(дела), както е казал Господ: "Не се грижете какво ще ядете или какво ще пиете, или с що ще се облечете; защото всичко това дирят езическите народи"...

17. Еретиците се осъждат двойно, като разпространяват друго учение, понеже са нови апостоли и предтечи на антихриста и понеже подготвят хората да приемат погибелния син.
Като хулят богатите, учат своите да не се подчиняват на господарите си; ненавиждат царя; ругаят старейшините; укоряват болярите; мислят, че са омразни на Бога, които работят на Царя, и заповядват на всеки слуга да не работи на своя господар.

От тук: atil.blog.bg/history/2012/03/12/zashto-pobejdavat-varvarite.919070

..............................................................................................
Становище и информация на БПЦ за богомилството


image
    www.Pravoslavieto.com
pravoslavieto.com/inoverie/bogomilstvo/index.htm

................................................................................................

Кой е бил поп Богомил?

image

Някога един български учен написа, че произхождал от знатен славянски род, твърдение, което колегите му отдали на фантазията, но после се оказа, че същият не бил далеч от истината, само дето рода не е славянски а "пра"български...
Други пък се опитаха да докажат, че поп Богомил и поп Йеремия, знаменития автор на апокрифни съчинения от X в., са едно и също лице. И това не издържало сериозна критика. Трети пък направиха опит изобщо да отрекат, че Богомил е съществувал. Те се позоваха на факта, че за него се споменава един-единствен път в беседата на презвитер Козма и векове по-късно името му се среща в руски съчинения. Те отдадоха името му на традицията, която наложили самите еретици, като се назовали "мили на Бога", след което възникнала идеята за техния митичен водач... Както се казва, когато няма конкретно указание, всеки мери според собствения си аршин и спорел собствените си морални мерки и фантазии. То и сега е така стига да има време и желание човек да надникне в множеството писания и фантастични съчинения за миналото ни...
Въпреки че няма изчерпателни данни за тази ист.личност - кой е той, къде и кога се е родил, трябва да отдадем заслуженото на сериозната бълг. историч. наука, че тя без още да е вкарала в научно обръщение сборника "Джагфар тапихи", не се съмнява - поп Богомил е бил реална историческа личност.

Какво казват за него средновековните автори от Волжка България:


"... Худаяр - сын Мала, руководитель одного из течнений ТОРЕ. Как пишет Кул Гали, Худаяр покинул отца и отправился в кашанский(молдовский) город Аккерман(Белгород Днестровски), где повстречал скрывшегося сдесь старца. Старец был булгарским жрецом и одним из руководителей востания кара-бурджанских(дунавско-българските) булгар против распространения християнства царем Барысом(Борисом). Узнав, что Худаяр - из рода Дуло, старец поведал ему о своей принадлежнсти к этому роду и об основных заповедях(бо,мо) полузабытого к тому времени ТОРЕ. Худаяр соединил заповеди ТОРЕ с некоторыми християнскими идеями и объявил это соединение новой верой.
Его проповеди нашли успех в Кара-Бурджане, Руме(Византии), среди анчийцев и чиркесов. Преследуимый византийцами, он бежал в Маджар(Венгрию), а оттуда вернулся в Аккерман. Масгут был в тесной связьи с Худаяром, что позволило его врагам распускать слухи о восприятии им "ереси Худаяра". На могиле Худаяра в Кашане был возведен мавзолей. .."

ДТ, том 2, стр. 140

..............
На български:
"..Худаяр - син на Мал, ръководител на едно от теченията на ТОРЕ(тенгрианството). Както пише Кул Гали, Худаяр напуснал баща си и заминал за кашанския(днешна Молдова) град Акерман(Белгород Днестровски), където се срещнал с един скрил се там старец. Стареца бил български жрец и един от ръководителите на въстанието на кара-бурджанските(дунавските) българи срещу разпространението на християнството от цар Борис. Като разбрал, че Худаяр - е от рода Дуло, страреца му разкрил за своята принадлежност към този род и за основните заповеди(бо, мо) на полузабравеното към това време торе(тенгрианството). Худаяр съединил заповедите на торе с някои от християнските идеи и обявил това съединение за нова вяра. Неговите проповеди намерили успех в Кара-Бурджан(Дунавска България), Рум(Византия), сред анчийците(славяните) и чиркесите. Преследван от византийците, той избягал в Маджар(Унгария), а оттам се върнал в Аккерман. Масгут бил в тясна връзка с Худаяра, което дало повод на враговете му да пуснат слухове, че той бил приел "ереста на Худаяр". На гроба на Худаяр в Кашан бил издигнат мовзолей..."

Това е основното сведение, но за този основател на богомилството пишат двама от авторите на сборника, като единият, който е родом от Дунавска България и като бивш посланник във Волжка България останал там, вече по политически причини, слага Худаяр в родословието на дунавско-българските царе като потомък на Кубер и предтеча на Самуил. Този род дава трима царе на България и е включен в списъка на дунавско-българските царе:

"...- ДОУД(четириъгълник, в еврейската и западна традиция - Давид)
Син на Габдулла Карамат. Някои предполагат, че точно той е бил и Худаяр(поп Богомил), основателя на худаярството(богомилството). Живял 100 години и умрял от ухапване на змия. ..."

От тук: atil.blog.bg/history/2016/04/10/.744784


Пак Кул Гали давайки сведения за тенгрианството за втори път споменава за основателя на богомилството:

"... А представителите на едно от воинстващите течения на простонародната Торе - „маджарите” казвали така:

Тангра е сътворил само Невидимия свят, а целия Видим свят и човека с разрешението Му е сътворил Шурале. Само душата на човека е сътворена от Тангра. За да може душата му след смъртта да се издигне до Небето и да получи от Твореца вечно блаженство в Невидимия свят, трябва да се откажем от всичко плътско и да спазваме пълно равенство сред хората. Не трябва да има подчинение един на друг, да няма държави, чиновници, войска, завист, пари, да няма богатство и бедност, лично имущество. Даже жените трябва да са общи. Не трябва също така да има ръководители при молитвите/свещенници/, здания за молитви и задължителни символи на Тангра. Тъй като всеки е длъжен сам да се моли на Тангра, където и да е и без всякакви условности. А не да се възлагат молитвите на неизвестни хора-възможни грешници/чиито молитви са недействителни заради техните престъпления/. Маджарите забранявали войните в името на управниците и убийството на животни при които нямало неравенство, но убивали богатите и бесели Кам-бояните казвайки:
”Ако вие сте толкова изключителни, умни и всезнаещи-то служете на самия Тангра, а не на слугите на Шурале!”

Маджарите казвали: Добър е само този непрекъснато жертващ се/в името на другите/. Оттук и тяхното название - „маджари” - т. е. - „жертвенни”. А нашите аристократи наричали маджарите - „елбегени”, ”гарвани” и „айяри”.

image

Надгробен богомилски камък от Босна със знака на Тангра.

Идеите на маджарите възприел Худаяр/поп Богомил/ и като прибавил някои християнски молитви/основната „Отче наш”/, създал худаярството/богомилската ерес/. След смъртта му неговите последователи почнали да убиват змии, тъй като той умрял на 100 г. от ухапване на змия. На гроба му издигнали могила в днешна Бесарабия. Останалите българи, включително и от Ак Булгар/Волжска България/, съхранили древния обичай да почитат змиите. Знака на старите маджари бил гарван в черен цвят. .."

За тенгрианството от тук: atil.blog.bg/history/2011/05/01/tengrianska-religiozna-obrednost-i-mitologiia-na-drevnite-by.739218
................................

Силното разпространение на богомилството в югозападните български земи(дн. Македония) и без тези конкретни сведения горе, караше мнозина да приемат, че поп Богомил бил родом от тези места.
Една легенда, която се разказва сред населението в Бабуна планина, сред селата Богомила и Нежилово, твърди, че родното място на поп Богомил било село Богомила. Дори неговият гроб се намирал до самото село, а край селото имало малък параклис, който според преданието служел на богомилите за молитвен дом. Същата легенда твърди, че богомилите се събирали в пещерата край село Нежилово.
Друга легенда свързва живота и гибелта на поп Богомил със село Горно Павликени, което се намира недалеч от Ловеч. Според нея гробът му се намира в местността Каменище, където бил убит от противниците си.
Има и второ писменно сведение освен това на презвитер Козма. Един късен текст в ср. Синодик от 1221 г. съобщава, че поп Богомил създал своето учение "в Македония българска, във Филипопол и околностите му". През онази епоха географското понятие Македония се използва за обозначаване на тракийските земи. Освен това около Пловдив през втората половина на VIII в. били заселени множество еретици павликяни. Ясно е че да се направи от павликянин - богомил не изисква особен труд... Така че звучи правдоподобно той да е започнал проповедите си оттам.

image

Каменна пластика на слънце закрито от лунен сърп над един от входовете в черквата „Св. Богородица” в Хасково. Звездите наоколо са в същия шестолъчен вид на графичния знак на Тангра, който го има и на медальона кан Тервел и се среща по надгробните камъни в България до началото на 20-ти век.

Определено не от необуздана фантазия са пеели по Коледа: „Седна Господ да вечеря/със Слънцето, със Месеца./ Божа майка диван стои” и дори: „Седнала е Божа Майка да вечеря със Слънцето,/със Слънцето, със Месеца”.


За същността на учението, създадено от поп Богомил са изказани множество противоречиви мнения и становища, които понякога взаимно се изключват. Към днешна дата имаме дори и съвременни богомили... През царско време изследователите отричат почти изцяло наличието на положителни страни в богомилството и у неговия създател. Определяха го като "мрачно и деструктивно учение". Твърдяха, че "богомилството убива необходимата за обществото и социалното развитие жизненост". Самият поп Богомил и неговите последователи се характеризираха като "безплодни аскети", създатели на "мрачно и разрушително учение, което отрича всичко светло и хубаво, подкопава държавата и обществото".
Други учени виждаха в богомилството само и единствено реакция срещу все по-засилващото се византийско влияние в страната. Те настояваха, че българската ерес била израз на здравите народни устои, които се съпротивлявали срещу покварата, като се опирали на старите езически традиции.
Редица изследвачи от марксисткото направление оценяваха богомилството като първа и най-сериозна проява на класовите борби в средновековното българско общество. Поп Богомил пък разглеждаха като идеолог на унизените и обезправени в социално и икономическо отношение селски маси, които били безпощадно експлоатирани.

Истината обикновенно е някъде по средата а по-конкретно тя е горе в текста тук, където са дадени сведенията на средновековните автори от Волжка България. А пък що се отнася до пишещите и разсъждаващите тя често пъти зависи и от гледната точка.
Богомилството безспорно съчетава положителни и отрицателни черти, а неговият създател поп Богомил, безспорно е бил велика и борбена историческа личност. Великите личности в историята не винаги са изцяло положителни герои а някои са и изцяло отрицателни. Създал философия, увлякъл след себе си сторици и хиляди хора. Името му е останало в историята - отричано и възхвалявано, но затова пък като име на велик българин!
А защо именно и на какво основание ще разберем в продължението.

За основополагащата роля на първата Небесна вяра, върху която са изградени и трите единобожни религии

image

Пътуването на Уйлям Руйдброк(1220-1293 г.) на изток.

По-малко известен от Марко Поло, но затова пък докладите му до френския император и до папата били приети напълно сериозно за разлика от разказите на търговеца и авантюриста Марко Поло... Но особени разминавания едва ли са намерили...
Уилям придружава крал Луи IX по време на Седмия кръстоносен поход през 1248. На 7 май 1253, по заповед на Луи, той тръгва от Константинопол на мисионерско пътуване за покръстване на татарите. Той всъщност следва пътя на първото пътуване на унгарския монах Юлиан . С него били Бартоломео га Кремона, придружител нарича Gosset, и преводач, наречен в доклада на Уилям Homo Dei , което означава "човек на Бога", може би, представляващ Arabic Абдула , "слуга на Бога."

След достигане на Кримския град град Судак, Уилям продължава в едно дълго и мъчително пътуване с волове и каруци. Девет дни след преминаването на Дон той се срещна Sartaq Khan , владетел на Kipchak ханство . Ханът изпратил William към баща си, Бату хан, в Сарай близо до Волга . Пет седмици по-късно, след излизането от Sudak, той стигна до лагера на Бату хан , монголски владетел в района на долното течение на река Волга . Бату отказва покръстването, но е изпратен при посланиците на Great хан на монголите , Mцngke хана . Той и неговите спътници тръгват на кон на 16 септември 1253 на 9000 км пътуване в двора на Великия хан в Каракорум . При пристигането си те получили любезно посрещане, и той им дал аудиенция на 4-ти Януари, 1254. Уилям направил обширно описание на стените, пазарите на града и храмовете, както и на отделни тримесечия за мюсюлманските и китайски занаятчии сред изненадващо космополитното население.
Сред европейците, той срещнал един племенник на английски епископ, една жена от Лотарингия, които поканили на Великденска вечеря Уилям и където имало френски сребърни изделия, с орнаменти на жени и жертвеници на хана за несторианските християни.
Той останал в лагера на хана до 10 юли, 1254 г., когато започнало дълготому пътуване обратно за в къщи. Уилям и другарите му достигнали Crusader на 15 август, 1255. Уилям от Rubruck осъществил четвъртата европейската мисия до монголите: предишните били водени от Джовани Da Pian дел Carpine и Ascelin на Lombardia в 1245 и Андре дьо Longjumeau през 1249 . Кралят е окуражен да изпрати друга мисия от сведенията за присъствието на несториански християни в монголския съд.

При завръщането си, Уилям представя на крал Луи IX много ясен и точен доклад, озаглавен Itinerarium fratris Willielmi де Rubruquis де ordine fratrum Minorum, Galli, Anno Gratia 1253.
В този доклад, той описва особеностите на Монголия, както и много географски наблюдения. Има и антропологични наблюдения, като изненада е присъствието на исляма в Inner Азия .
Уилям отговори също и на дългогодишния въпрос,  чрез преминаването си северно от Каспийско море, че то е вътрешно море и не се влива в Северния ледовит океан ; въпреки че по-ранни скандинавски изследователи са потвърдили това, той е първият, който го докладва.

Доклада на Уилям е разделен на 40 глави. Глави 1-10 се отнасят общи наблюдения относно монголите и техните обичаи. Глави 11-40 дават сметка за хода и събитията от пътуването на Уилям.
Докладът на Уилям от Rubruck е един от най-големите шедьоври на средновековната географска литература, сравнимо с това на Marco Polo, въпреки че те са много различни. Уилям е добър наблюдател, и отличен писател. Той задава много въпроси, по протежение на пътя и не приема народните приказки и басните като истина.

През май 1254, по време на престоя му сред монголците, Уилям влиза в известна конкуренция на диспут сред Монголския двор, като хана насърчава официален дебат между християни, будисти и мюсюлмани, за да се определи коя вяра е правилна, като са определени трима съдии, по един от всяка вяра.
Резултата: 

“Религиите са като петте пръста на ръката и ръката е Тангра, от който всички те произхождат”
Кан Мьонгке
......................................

(Нарочно дадох това сведение от 13 век, защото не е от сборника "Джагфар тарихи", макар там тези процеси на заимстване да са описани доста подробно и последователно. Но след като не им стиска да го вкарат в научно обръщение, да четат за монголската империя и нейното международно население и за "татарите" - тюрки, които играели важна роля в нея. А който иска да чете средновековните автори от Волжа България може да го направи тук:
БЪЛГАРИТЕ И СВЕТОВНАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ - burdtzanski.blogspot.bg/2014/06/blog-post_1.html
 )

image

Богомилски равностранен кръст, подобен на т.нар. келтски кръстове. На практика и това е тенгриански символ, първоначален  образ на шаманическото, колобърско колело, символ-инструмент. Има го и върху жезълите на българските царе, известен в по-късно време като - богар.


Край на първа част




Гласувай:
6



1. syrmaepon - В какво се изразява маджарството? Не мисля, че то има нещо общо с маздакизма
11.04.2016 10:01
"Всъщност най-близко до богомилството не са павликянството и манихеите а маздакизма в Иран. Това учение възниква по същият начин както богомилството в България и има същия източник - простонародното ТОРЕ(тенгрианството), което е древна тенгрианска ерес, известна и като маджарство(жертвенните, всеотдайните)."

Ето какво пише за маздакизма:

"В основу маздакизма легли идеи гностиков Карпократа и римлянина Бундоса, переселившегося в Иран в 300 году. Главный постулат маздакизма гласил, что в основе мирового процесса лежит борьба между светлым, добрым началом, действующим разумно и закономерно, и тёмным, злым началом, представляющим собой хаос и случайность, и что эта борьба неизбежно завершится (уже в «этом мире») победой «добра» над «злом».

Маздакизм содержал распространённые в ряде сект Ирана и Римской империи идеи о необходимости взаимопомощи, равенстве имущества и т. п. Призывая к борьбе за уничтожение социального неравенства, отождествлявшегося со «злом» и противопоставлявшегося «добру», к насильственному осуществлению «данного богом» всеобщего равенства, маздакизм стал в конце V века идеологией маздакитского движения крестьян и городской бедноты в государстве Сасанидов (начало 490-х годов — конец 520-х годов)."
цитирай
2. syrmaepon - "Карпокра́т (лат. ...
11.04.2016 10:04
"Карпокра́т (лат. Carpocrates) — гностик из Александрии II века н. э., видел задачу жизни в отрешении от мира и в презрении к создавшим его мятежным низшим звёздным духам. Путь к такому презрению в совершении всевозможных плотских грехов.

Большую известность, несмотря на короткую жизнь (умер в 17 лет), приобрёл сын и ученик Карпократа — Епифан.

Последователи Карпократа и Епифана основали в 160 году н. э. в Риме особую христианско-гностическую секту карпократиан, разделявших мнение учителя, что лучший способ презирать материальный мир — это совершать все возможные плотские грехи, сохраняя свободу духа, или бесстрастие, не привязываясь ни к какому отдельному бытию или вещам и внешнюю законность заменяя внутренней силой веры и любви[1]. Что необходимо на собственном опыте изведать всевозможные грехи, чтобы отделаться от всех и получить свободу[2]. Проповедь принципа общности жён привела к обвинению их в распутстве. Среди 80-ти христианских ересей «Панариона» (ок. 378 года) последователи Карпократа занимали 27-е место."

"Маздакитское движение было поддержано царём Сасанидского государства Кавадом I, стремившимся использовать его для ослабления позиций крупной аристократии и зороастрийского жречества. В 488 году шахиншах Кавад I занял трон и в том же году в субботу 21 ноября Маздак начинает проповедь своего учения. При нём сторонники движения заняли важные административные посты, а сам Маздак был назначен на один из высших постов в государстве. Маздакиты стали захватывать имущество знати и передавать его нуждающимся. Несогласные с реформами были объявлены приверженцами зла и подверглись террору со стороны маздакитов. После отмены Маздаком в 497 году законов о традиционном браке знать устроила заговор и в 499 году свергла Кавада, который был заточен в крепости Анхуш, а иранский трон занял его младший брат Джамасп. Однако Каваду удалось бежать из заточения, после чего он в 501 году вернулся в страну с наёмниками-эфталитами, сместил своего брата Джамаспа и казнил знатных
цитирай
3. atil - Защо не мислиш, същото е. Погледни ...
11.04.2016 10:15
Защо не мислиш, същото е. Погледни пак. Има общо, пак същия дуализъм и същите белези и подробности, а как стоят именно нещата в исторически план са казали авторите от Волжка България, защото по-добре са знаели. От тия, които пренаписали миналото. Същото което го цитираш. Руските летописи и те всичките до един са пренаписани...
Източника е един и в Близкия изток и в Рим. Те разказват и досега много смешки, които ги пробутват за наука, например, че римляните заимствали цялата си митология от гърците, затова си приличала. От какъв зор и по какъв начин един цял народ от най-малко два етноса ще заимства културата на друг през цяло едно море не е ясно никак. По същия начин "научно и сериозно" обясняват сходствата в огнищата на древни култури с извънземните.
Който чете преводите от сборника "Джагфар тарихи" знае за какво става въпрос.
цитирай
4. syrmaepon - В уикито маздакитите се съобщават в ...
11.04.2016 10:25
В уикито маздакитите се съобщават в статия наречена "История на комунистическите движения" .

В основата лежи идеята за борбата между доброто и злото, но тази идея е основа на много религии и движения. В определен смисъл те се превръщат и в социални движения. Тенгрианството обаче, никога /според мен/ не отрича царската власт или например не води борба срещу жреци, шамани, свещенници.
"Павликяните вярват, че всеки човек трябва пряко и свободно да общува с Бог и да стигне до него. Поради това те са против всички символи и обреди на църквата: кръст, кръщение и др. Считат ги за неща, създадени от злото, и атрибути на идолопоклонничеството. Владетелите на материалното, създадено от злото, се считат служители на злото. Поради това, че властващите и църковните дейци владеят материалното, то те се считат за врагове и се води борба срещу тях. Хората се раждат равни и следователно жената и мъжът са равностойни създания. Тъй като по рождение хората са равни, то неравенството, бедността, богаташите и управляващите са последващ резултат. Поради това трябва да се води борба срещу неравенството." Интересното е, че павликянството, проповядвя свобода и равенство на личността - нещо доста напредничаво за средновековието, макар, че такива идеи вероятно съществуват и преди.
Тенгрианството аз възприемам преди всичко като тотемизъм, универсално езичество в неговата най-първична и архаична форма, преди природните сили да получат ясен антропоморфен вид като например в елинизма и липса на конкретни изображения в човешки вид. Това би могло да прави близко тенгрианството с богомилството, което също е изчистено от всякакви идоли, икони и други изображения с човешки облик. Което пък още повече го свързва с мюсюлманството /очевидно предпочетено във Волжка България/.
цитирай
5. atil - Неправилно и погрешно възприемаш ...
11.04.2016 10:46
Неправилно и погрешно възприемаш тенгрианството. То не е езичество и не е универсално. То е първата единобожна Небесна вяра създадена върху основата на универсалния шаманизъм. Той и досега е такъв във всички точки на земното кълбо.
Има два вида тенгрианство - официално и простонародно. Второто е ерес и върху нейна основа възникват тези ереси и движения - маздакизъм, павликянство, манихейство и др. Във втората част ще стане дума за това.
ПРОСТАНАРОДНОТО ТЕНГРИАНСТВО - МАДЖАРСТВО( дал съм линк горе):
Тангра е сътворил само Невидимия свят, а целия Видим свят и човека с разрешението Му е сътворил Шурале. Само душата на човека е сътворена от Тангра. За да може душата му след смъртта да се издигне до Небето и да получи от Твореца вечно блаженство в Невидимия свят, трябва да се откажем от всичко плътско и да спазваме пълно равенство сред хората. Не трябва да има подчинение един на друг, да няма държави, чиновници, войска, завист, пари, да няма богатство и бедност, лично имущество. Даже жените трябва да са общи. Не трябва също така да има ръководители при молитвите/свещенници/, здания за молитви и задължителни символи на Тангра. Тъй като всеки е длъжен сам да се моли на Тангра, където и да е и без всякакви условности. А не да се възлагат молитвите на неизвестни хора-възможни грешници/чиито молитви са недействителни заради техните престъпления/. Маджарите забранявали войните в името на управниците и убийството на животни при които нямало неравенство, но убивали богатите и бесели Кам-бояните казвайки:
”Ако вие сте толкова изключителни, умни и всезнаещи-то служете на самия Тангра, а не на слугите на Шурале!”
Маджарите казвали: Добър е само този непрекъснато жертващ се/в името на другите/. Оттук и тяхното название - „маджари” - т. е. - „жертвенни”. А нашите аристократи наричали маджарите - „елбегени”, ”гарвани” и „айяри”. "
...........
А подробностите за историческите сведения стават ясни от нашите автори. Много лесно е да налагаш нещо като монопол и крайна инстанция, когато няма други сведения по въпроса. А ако е имало са им затворили устата , образно казано.
цитирай
6. atil - И трите единобожни религии възн...
11.04.2016 10:52
И трите единобожни религии възникват на базата на тенгрианството. Оттам и приликите с юдаизма или мюсюлманството. А ересите върху основата на тенгрианската ерес. Първите комуни - общини, където и жените били общи, и степените на "съвършенство" и т.н.
Ще направя редакция и ще дам сведения за основополагащата роля на тенгрианството. Келтският и богомилският кръст в кръг на практика са тенгриански символ. Той е бил върху жезъла на българските царе, в по-късно време го наричали - богар. В основата му е шаманическия символ-инструмент - шамаманическото или колобърското колело.
цитирай
7. syrmaepon - За молитвите към Тангра съм съгл...
11.04.2016 11:10
За молитвите към Тангра съм съгласна, но с това "да няма чиновници" това в коя държава е изпълнено ? Нито в Дунавска, нито във Волжска. Жреци също има, шамани, които имат други задължения /все пак някой трябва да изработва талисмани/. Що се отнася до жертвата на най-умните, точно върху това ми беше въпросът, а жертвата според мен се дава не от нежелание да се допусне "неравенство", а за да служи най-добрият на небето и от там да помага на народа си / Героят, който извършва подвизи и отива на небето/ В този смисъл Христос също е жертващ се. Освен това в процеса на възприемане и обожествяване на Христос той започва да се възприема като Слънце на Правдата / тъй като християните така и не могли да се преборят с почитането на Слънцето и празнуването на неговото раждане на 25.12. /

Постановката за жертвата и човешката жертва, макар и представяна по различен начин, лежи в представите на вярващия и религиозен човек още от най-древни времена.
цитирай
8. atil - Работата не е случайна. . . !Ор...
11.04.2016 11:29
Така е. И за Христос също, но...
Работата не е случайна...!
Орендaтa е енергия и който я владее бил на почит тогава и му признавали връзката с Бога. Така върви чак до Ивайло, който "приказвал със светиите". Нея я имa я в предметите, във въздухa, в хорaтa, животните.., но зa дa я признaят нa влaдетеля той трябвaло дa може дa виждa бъдещето и дa не допускa грешки в мирно и военно време. При провaл в упрaвлението и силен неуспех по време нa войнa можело дa бъде свaлен от влaст и дори убит. Aко се рaзберяло, че е изгубил силaтa си и е скрил товa от хорaтa нaкaзaнието било изгaряне нa клaдa жив. Родът Дуло бил и шaмaнски и се очaквaло влaдетелите дa имaт орендa.Зa товa следели и жреците рaзбирa се. Aко били роднини, симпaтизaнти - помaгaли, aко ли не - пречели..
Всичко товa приключило с покръствaнето. Богомилството било подкрепено отнaчaло от репресирaни бългaрски родове. Те търсели ревaнш и нaчин зa реaкция.
Нaмерили по- късно подкрепa от други недоволни от низините вече. Търсели подкрепa и " блaгослaвяли" всички преследвaни и неудобни, тaкa под крилото им се нaмерили и " рaзличните", в техните общини не ги притеснявaли.
Днес чрез богомилството Бългaрия може дa получи девиденти и потупвaне по рaмото от ЕС. Тъй кaто тaм се рaзпореждaт хорa близки до идеите нa богомилите. Ще се въздържa дa ги изброявaм, и без товa не го знaм целия списък.
цитирай
9. atil - От групата Булгары във Фейсбук:...
11.04.2016 11:34
От групата Булгары във Фейсбук:

Mila Angelova Да,влиянието на богомилството на запад довело до появата на катари и др. Даже някои правят връзка между катарите и ордена на тамплиерите. Лично на мен ми идва в повече, че са отричали почти всичко. За орендата–за космическа енергия ли става въпрос? По тази логика значи,че баба Ванга,Слава Севрюкова и др.са имали оренда в по–голяма степен.
Вече не харесвам · Отговор · 1 · 16 часа
Валентин Иванов
Валентин Иванов Земната енергия е още по-космическа защото е пряк дар от Твореца за нас. Днес се тиражира само астрологията и то в нейния масово - любителски вариант, затова се говори толкова много за зодии и звездни и космически влияния. В миналото (а и сега сред действителните магове и адепти) астрологията е някъде 1/5 от цялото окултно познание. Нашите жреци са познавали и астрологията, но главният инструмент за тях е било шаманическото(коло - бърското ) колело. А то е основано на земните енергии и ползва животински тотеми в земния хороскоп, който също го има, но сега го знаят индианците, например.
Орендата е дар, но може и да се развие, и в този смисъл надарените и днес, може да се каже че имат оренда. Но и там има бяло и черно и дори сиво. Така че с тези неща човек трябва да е внимателен. Човека сам по себе си се поддава на изкушения и съблазни, на страх и т.н., така че много е важно било и е - кой кой е и за какво се бори. Образно казано.
Тамплиерите основно излизат от ордена на Св Йоан, но има богомилски и "източни" влияния. На този свят във всяко едно нищо има приемственост. Дори във всяка религия. Нищо не се е появило революционно и на голо място. И революционерите са ползвали за база старото и техните идеолози също.
Нашето богомилство, подобно на тенгрианството се оказава нещо базисно и първично. Но тенгрианството служи за база на единобожните официални религии а богомилството на ересите.
цитирай
10. syrmaepon - Днес чрез богомилството Бългaрия може дa получи девиденти и потупвaне по рaмото от ЕС.
11.04.2016 11:48
О, остава да кажеш сега и че са дошли сетните дни на папата )))) Шегувам се. Поне библиотеката да отвори, че само си играем на гатанки ))))))
цитирай
11. atil - Нали имаше богомилско сборище в ...
11.04.2016 12:05
Нали имаше богомилско сборище в Преслав скоро... Щеше да има побратимяване с един италиански град... Та по този повод беше това за ЕС.
Пак ще редактирам публикацията . Ще дам линк към становището и информацията за богомилството от страна на Бълг.правосл. църква.
И пак ще повторя, че считам за верни и правилни сведенията и датировките по "Джагфар тариххи". На науката, която ти цитираш и предстои проверка и ревизия на твърденията. Иначе ще излезе че заблуждава хората а вместо да се поправи обвинява другите. И в Уикипедията има много читава информация, но и много остаряла и неточна. Особено що се отнася до историята. Мнозина са си "оставили ръцете" там, затова.
цитирай
12. atil - Утре към 8:30 ч. ще пуснa вторaтa ...
11.04.2016 19:57
Утре към 8:30 ч.ще пуснa вторaтa чaст. След товa имaм дa публикувaм едно безспорно докaзaтелство, че Дунaвскa Бългaрия, докaто цaр Петър Първи не бил признaт официaлно зa прaвослaвен Цaр, е билa Кaгaнaт.
След товa имaм и още нещо нaбелязaно този месец, но него нямa дa го изкaжa...
цитирай
13. nikikm - само дето рода не е славянски а &q...
11.04.2016 21:49
само дето рода не е славянски а "пра"български...
Българите са славяни!Само те. После става политически и присвоен термин.Също,както Третият Рим!
По нашите днешни,пък и бивши земи-Балканския п-ов,"Византийската" империя и пр.,какъв Тангра,ако не приемем езическият Бог Дионис,Дин,Дингир,Тенгри,Тангра..Сигурно ще имаш напротив,но е хубаво да се изяснят нещата,че много и добри историци и уж всички за България,пък разнобой.Заради теориите си жертват България! Иначе много интересно. Та,като се споменава Цар Борис покръстител,вярно ли е това? Поздрави!
цитирай
14. atil - Дори кaто ученик никогa не съм бил ...
11.04.2016 22:33
Дори кaто ученик никогa не съм бил привърженик нa теории a съм се интересувaл от история. И досегa е тaкa.
Бългaрите не сa били слaвяни, мaкaр че при формирaнето нa етносa в дaлечното минaло учaствaли и прaслaвяни тaкa дa се кaже. Но древния бългaрски нaрод не се формирaл кaто слaвянски a кaто булгaрски. С булгaрски език, бит и културa, които достa се отличaвaли от слaвянските.
Нa Бaлкaните в бългaрскaтa държaвa още от нaчaлото влезли достa слaвянски подaници. През следвaщия век те се увеличили знaчително. Освен товa болшинството от тях вече били кръстени.
Борис, който бил "син нa безроднa слaвянкa" т.е. син нa нaложницa явно бил издигнaт нa влaст още мaлолетен от регентa нa предишния кaн, т.нaр. кaвкaн Исбул. Той бил охридски болярин и през животa си бил регент и съвлaдетел нa тримa кaнaве. Нaрочно издигнaл третия Борис, зa дa може отново дa дърпa конците нa държaвaтa, седейки си в Охрид. Но възмъжaвaйки Борис решил дa се пребори зa влaсттa с Кaрaмaт( кaвкaн Исбул) и роднините си. Той се опрял нa слaвяните и гърците и зaпочнaл дa провеждa прохристиянскa и прослaвянскa политикa. Дaлеч не всички бългaри по товa време в държaвaтa били слaвяни... Зa товa говори и бунтa срещу него. Говори зa товa и фaктa, че слaвяните мaкaр и дa дaли езикa нa покръстения нaрод, сaмите те също стaнaли бългaри. Държaвaтa, нaродa, културaтa остaнaли също бългaрски.
Дингир, Дионис, Тенгри не е езически бог. Товa е бългaрското име нa Богa- Отец в християнскaтa религия.
Другото е политикa и интереси, зaтовa гръцките и лaтинските свещеници били отпрaтени от Бългaрия.
С теории и до днес се зaнимaвaт хорa, които сa купени или рaботят зa чужди интереси. Или пък просто сa идиоти и мaниaци.
Aз нaпример винaги приемaм фaктите и си признaвaм грешките. Дори съм блaгодaрен aко се освободя от някоя зaблудa! Зa съжaление подобно поведение кaто моето е рядко срещaно и сред несериозните и сред сериозните историци и любители...
цитирай
15. barin - Здравей, Atil, добре е, че си нап...
11.04.2016 22:57
Здравей, Atil, добре е, че си написал темата за българското богомилство. Преди половин година мои приятели ме помолиха да напиша нещо за богомилите, но отказах, защото сметнах, че не съм достатъчно подготвен. От написаното мога да си попълня информацията за богомилите. Мисля, че св. Иван Рилски е в основата на възникването на учението, а поп Богомил е главната причина то да е разпространено. С изгонването им от България се разпространява в чужбина и е нещо като предветсник на Ренесанса.
цитирай
16. atil - Здрaсти!Aко Ивaн Рилски е бил ...
11.04.2016 23:54
Здрaсти!
Aко Ивaн Рилски е бил Боян Мaгa, много е възможно дa е имaл нещо общо с богомилите. Нaкрaя вече с цел дa ги врaзуми, кaто бивш техен сърaтник и мaг... Св.Киприян Кaртaгенски също е бил велик мaг, преди дa приеме Христa. Никогa християнските йерaрхии
нямa дa приемaт един еретик зa светец. Тaм е нaй-aбсолютнaтa монaрхия, която може дa си предстaви човек. И никaкви либерaлни и демокрaтични компромиси не се допускaт...
A зa другото е нaистинa тaкa. Тия дни реших дa изкaрaм нещо зaщото бях предизвикaн...
Стaрите и новите сведения вече дaвaт еднa по- пълнa и достовернa кaртинa. И зa личносттa нa поп Богомил и зa сaмото богомилство.
цитирай
17. syrmaepon - За Иван Рилски и Боян Мага
12.04.2016 11:52
По принцип се счита че цар Симеон е роден 864/5, а Иван Рилски около 876 г. така, че ако приемем тези дати, трудно бихме ги възприели като баща и син.
В Джагфар Тарихи пише че дауд/Давид син на Карамат /от рода Билиг/ , който по тази генеология се пада пра-дядо на Самуил е основател на богомилството /живял 100 години/.
цитирай
18. atil - Никой не знае кой се крие зад Иван ...
12.04.2016 16:26
Никой не знае кой се крие зад Иван Рилски или Ивайло, но определено прости и неуки селяни, от смачканата чернь на средновековието трудно ще придобият авторитет, ще станат водачи и ще повлекат хиляди хора след себе си.
А Иван Рилски се държал с царя доста безцеремонно и му определял линия на поведение, давал му съвети и т.н., отказал му златото... Човек може да си помисли наистина, че му е роднина и че в миналото е са били участници в жестоки семейни разпри и т.н. Но конкретни сведения няма, това е лошото при нас , че има голяма липса на сведения и някои се възползват от това дори и започват да си измислят и дописват... Едва сега в "Джагфар тарихи" се намериха доста конкретни и понякога подробни сведения и за събития и за личности.
Основателя на богомилство явно е този Даут-Худаяр - Богомил.
Но дават и други интересни сведения, за един Аудан-Боян, та викам да не би той да е Иван Рилски, още повече че е родом от оня край!?
Тук:
- КУМАН ТАНИШ
Син на Габдулла Карамат.Той имал двама сина - Микаил и Аудан. Аудан заедно с Угар Лачини(киевския княз) и Арбат(син на Алмъш Джафара и основател на Унгария) направил неуспешен опит да свали от власт цар Симеон през 894 год.
http://atil/history/2011/05/10/rodoslovie-na-dunavsko-bylgarskite-care-treta-chast.744784
цитирай
19. syrmaepon - Роднина да, вероятно. Но все пак аз ...
13.04.2016 10:30
Роднина да, вероятно. Но все пак аз предпочитам да разграничавам привържениците на старата религия, православното християнство и богомилството. Така се получават около 3 или 4 партии, което е логично при положение, че се сменя идеологията на държавата. Иван Рилски си е точно християнски светец, той едва ли вдига въстания. Просто всяка религия има своите духовни водачи. Боян Мага пък- шаман. А киевския княз все още си е езичник. Тоест една многовековна традиция не може да бъде унищожена за десетилетия. Подобна е и историята на дагестанските шамани, но там те приемат новата вяра - мюсюлманството, което е доста странно, защото исляме е далеч по нетърпим към подобни практики.

http://syrmaepon.blog/drugi/2013/05/21/dagestanskite-svetci.1112419
цитирай
20. nikikm - Е,
13.04.2016 23:55
nikikm написа:
само дето рода не е славянски а "пра"български...
Българите са славяни!Само те. После става политически и присвоен термин.Също,както Третият Рим!
По нашите днешни,пък и бивши земи-Балканския п-ов,"Византийската" империя и пр.,какъв Тангра,ако не приемем езическият Бог Дионис,Дин,Дингир,Тенгри,Тангра..Сигурно ще имаш напротив,но е хубаво да се изяснят нещата,че много и добри историци и уж всички за България,пък разнобой.Заради теориите си жертват България! Иначе много интересно. Та,като се споменава Цар Борис покръстител,вярно ли е това? Поздрави!


ако мислиш за България,а не за твоите идеи,прецени честно другите основания.Славяни,за пръв път се употребява от Т.Симоката и то за българите Гети-готи! Имаш ли напротив? После от Петър Първи ,а след него от Екатерина Велика,става политически термин,експлоатиращ названието на един и същ народ,в интерес на Империята!. Само българите са славяни! И от нас започва всичко..това са ни знанията за сега! Недей да се сърдиш,заедно сме впрегнати!
цитирай
21. atil - nikikm, Aз вече вече отговорих д...
14.04.2016 08:33
nikikm, Aз вече вече отговорих достa подробно, но вие нямa дa се зaсрaмите. Често съм се чудил откъде се пръквaт тaкивa, още повече нa този сaйт ги имa достa... То мaй винaги ги е имaло, чорбaджии, пезевенци, гъркомaни, мaкедонисти, комунисти, сегa чудно ми че се нaрохa всякaкви...Трaкомaни, кимерийци и кaкви ли не. Уж учили в университети, средни училищa a се държaт тaкa сякaш сa от горaтa хвaнaти?! То и нaукообрaзните им лъжи тaкивa...
Вие пък ще изкaрaте сънaроднодниците ми всякaкви сaмо и сaмо дa не сa бългaри!? Хем слaвяни, хем готи, кaквито
и дa е сaмо не бългaри. Много стрaнно поведение проявявaт хорaтa от вaшето лоно.
Готите, гетите и слaвяните може дa имaт нещо общо с древните бългaри. Но с бългaрския нaрод нa
Бaлкaните от 7-21 век нямaт много общо. Въпреки че слaвяните сa дaли езикa нa тaзи нaродност. Тaкивa сa сведениятa и фaктите от минaлото. A то с писaне и прикaзвaне нямa
дa се промени и пaк ще си остaне същото.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: atil
Категория: История
Прочетен: 5647345
Постинги: 555
Коментари: 2639
Гласове: 3660
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031