Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.05.2016 08:26 - Първо - основите, после промените!
Автор: atil Категория: История   
Прочетен: 2901 Коментари: 2 Гласове:
5

Последна промяна: 01.05.2016 17:36

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 "Първото условие за разумен и полезен разговор или спор е еднозначното съдържание на понятията, с които боравим."

Към това горното, към днешна дата можем да добавим и още, че актуалните проблеми  заедно с техния анализ от 90-те години на 20-я век в България, останаха такива и до днес. Но днес те вече са история, та ние сме принудени да изучаваме скорошната си, но пак малко известна история, за да си припомним позабравените си политичеси и иконимически актуални проблеми...
Статията е от 1996 г., преломно време в обществения и в личния живот и съдба на мнозина от нас. В това число и в живота на моето семейство. Както казват - всяко едно настояще предопределя бъдещето...

image

1. Избирането на комуниста П.Младенов - привърженик и другар на М.Горбачов, за секретар на ЦК на БКП - начало на демокрацията в република България.

2. На 12 февруари 1990 г. се състоя първото заседание на "Национална кръгла маса". На равни начала участват Демократичните сили и БКП, които създават условия за дълбоки промени в България.
"Националната "кръгла маса" в България е конкретен израз на демократичния процес, започнал след 10-и ноември 1989 година. На нея са представени реалните политически и обществени сили в страната, определени от БКП и обединени от изключително отговорна и високохуманна цел - осъществяване на мирен преход към демократична обществено-политическа система.

3. На 15 май 1991 г. 39 народни представители от СДС бойкотират парламента като напускат неговите заседания и обявяват безсрочна гладна стачка с искане ВНС да се саморазпусне и да се проведат нови парламентарни избори. НКС на СДС подкрепя акцията на 39-та и посочва основните трудности пред демократичния процес и реформите в страната, заложени в приетата от ВНС нова Конституция на България.

В знак на протест пред бившия партиен дом израстна първият Град на истината. Поетът Едвин Сугарев обявява гладна стачка.


                         .........................................


Трагикомедията продължава! Няма уморени нито от публиката, нито от артистите - може би защото разделението им е съвсем условно. Първото действие, ако си бил в публиката, второто действие вече може да си на сцената. И обратното. Впрочем в този образ няма нищо лошо, ако става дума за особена социална подвижност в България. Но не става дума за това, а за странен маскарад, който с всеки изминат час отдалечава страната ни от нормалните съвременни общества. Нещо повече - изоставаме и от довчерашните комунистически страни, а на хоризонта няма политик и политическа сила в страната, които биха я извели към по-безбурно бъдеще. Факт е. Няма!

image

За сведение на г-н Ганчовски тя продължава и сега с нови политически проекти и нови участници от публиката а на хоризонта е все същото:
"...Спекулации, алчността на пъдарина, несъразмерното “его” на придворни – това са все характеристики на този двадесет и пет годишен преход, зад него надничат и фасадите на „велики сили”, готови да ни съсипят по всякакъв начин..."
проф. К.Петков  

(Б.А. : И досега нямам пълно доверие на този професор, председател на социалистическите профсъюзи а после на КНСБ... Спомням си обаче, че в ония времена от БКП-БСП го нарекоха - "поп Кръстю" в смисъл, че ги е предал... И като си спомних това нещо и реших да включа и неговото интервю тук:
"...Как така за три години двама български екс-финансови министри ( Милен Велчев и Симеон Дянков – бел. ред. на сайта „Българи”) минаха на служба в руски мега-банки, инвестиращи у нас? Това случайно стечение на обстоятелствата ли е, или е чисто и просто усвоена международна практика от висшите финансово-политически кръгове! Ако е така, кой по-добре от един финансов министър знае къде са силните и слабите страни на националната банкова система! ..."
Тук
bolgari.net/prof__krystyo_petkov:_bylgariia_izzhiviava_treta_banksterska_voina-el-2182.html)


За това пък механическата схема на това, което става, добива все по-релефни очертания. Второстепенните марксически креатури заеха ключови позиции и с украдените огромни средства се канят да си разделят индустриалния фонд, а и останалото национално богатство.
Тогава мърдане наистина няма да има. Парата е сила - те го знаят, тъй като и преди пак само те имаха пари, но тогава парите не им служеха за задоволяване на хищническата им природа(чакала също е хищник..Б.А.) - тази функция беше изпълнявана от усещането им за олицетворение на власт и неприкосновеност. Същите тези хора, загрижени за светлото бъдеще на човечеството, които по стъгди и трибуни лаеха срещу "империалистическите акули", първи забравиха този факт и се наредиха на опашката да стават и те акули.(Не ми е ясно дали си вярваха тогава и можеха ли да погледнат вообще в душицете си. Едва ли. Ако можеха, те нямаше да бъдат такива.).
(Чакали и лешояди станаха и най-благоприятната жизнена среда за тях беше и си остава - един полумъртъв, баламосан, притиснат до стената и безпомощен, неорганизиран народ...Б.А.)

Прехвърлям на ум дали има друг подобен случай на грабителство от държавата, който не само е останал ненаказан, но е и възнаграден - почти половината от избирателите им дават вот на доверие. ЗАЩО??? Зла прокоба или генетично увреждане? И никога оня американски бизнесмен от български произход, тръгнал от нищото и стигнал до мултимилионер, няма да може да разбере как може едно българско новобогаташче да даде триста долара за бутилка вино. Ами тайната е проста, приятелю - така се харчат крадени пари. Кой става милионер за две години в бедна България? Не левов - доларов милионер. Кой? Хиляди пъти КОЙ? И оставям отговора на читателите.

Трагични и жалки парадокси са това, но такава е цялата ни история. Дори и в сегашния момент върви един от най-очебийните парадокси. Какъв е той? Известно е, че ако решиш да строиш сграда на десет етажа, не можеш да започнеш от седмия например. Би трябвало да се погрижишза основите по-напред. А ние не само че сме започнали от седмия етаж, но сме разрешили това да го прави майсторът, дето не е построил и колиба. Напротив, в трудовата му история са само разрушения от местна и световна величина.

image

Основите за България, алфата и омегата за бъдещето ни, не могат да бъдат други освен възстановяването на Търновската конституция и произтичащите от това социално-политически промени. Този основен закон е потъпкан от чуждо нашествие, вследствие на което властта е узурпирана от политическо малцинство. Друга истина няма. Никакъв референдум не може да блъде в сила, тъй като той е организиран от политическа сила, дошла на власт в противоречие с действащата Конституция.
И оттук насетне можем да говорим за промени, и оттук насетне ще бъде ДЕН ПЪРВИЙ
!

image



Йордан Ганчовски, публ. в сп."Борба", 1996, бр.1, стр. 7, кн. 121, изд.на БНФ, Chicago.


П.П. За мен беше изненада, че Й.Г. се оказа човек от новата емиграция. Защото четейки на времето сп. "Борба" аз си мислех, че и той както много други, които пишеха там е от старата емиграция. Попаднах на интересно интервю с него, публикувано във в. "Новинар", което реших също да споделя тук:
"...- Тези, които искат да стават имигранти, трябва първо да сложат на везните всичко, до последната молекула и да знаят за какво става дума, за да не бъдат разочаровани. И да знаят, че имигрант може да си и в собствения си дом за цял живот, а българин може и да си на Северния полюс. ..":

novinar.bg/news/jordan-ganchovski-sred-balgarite-v-amerika-niama-neudachnitci_MTkyMzsyOA==.html




Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

1. syrmaepon - Все си мисля, че допускането на БКП ...
01.05.2016 10:34
Все си мисля, че допускането на БКП на кръглата маса е грешка, която предопредели целия цирк след това и от който още не може да се измъкнем.
цитирай
2. atil - Трагикомедията на мен ми се изясни ...
01.05.2016 11:45
Трагикомедията на мен ми се изясни през лятото на 1990 г. и то без чужда помощ... На практика БКП реши кого да допусне или не на Кръглата маса. От самото начало и с доста солидна предварителна подготовка, явно или задкулисно, техните хора дърпаха и дърпат конците на политическия и икономическия живот в страната.
СДС беше казионна опозиция, но това болшинството от хората го разбраха много късно. Чак когато дори и физически се почувстваха прелъстени и изоставени...
Или иначе казано кадрите на народната републиката т.е. еднопартийната държава на БКП трансформираха монополната си власт в новите условия под демократично рухо.
Това не е било никога тайна за никого на запад или в Русия. Все още е неясно само за част от българските прецакани граждани вероятно...

"Паричната и стопанска мощ на номенклатурата(бившите комунисти) е влиятелна и в другите бивши комунистически страни, но не до такава степен, както в България"
The Economist, 1996

На журналистически въпрос "Кой управлява България?", Андрей Луканов отговаря буквално - "Въпросът е с толкова голяма трудност, че не е за мен" Датата на този "исторически" отговор е 12.09.1994 г. а мястото на събитието любимият на Луканов вестник "168 часа".
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: atil
Категория: История
Прочетен: 5648306
Постинги: 555
Коментари: 2639
Гласове: 3660
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031