Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.12.2017 12:12 - За основаването на България и "черните" ненаучни тълкувания и разсъждения
Автор: atil Категория: История   
Прочетен: 7825 Коментари: 7 Гласове:
6

Последна промяна: 28.05.2023 19:12

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 (КОЯ И КАКВА Е ВСЪЩНОСТ НЕИЗВЕСТНАТА ЧЕРНА БЪЛГАРИЯ?!)


През 679 г. отцепилият се от Стара Велика България, принц Атил Маджар Аспарух атакува Балканите с цел да създаде собствена държава. Преди това той извършва солидна предварителна подготовка. Получавайки подкрепа от братята си Кубер и Лачин(бивши негови съюзници в продължителната междуособна война избухнала в Стара Велика България, три години след смъртта на Кубрат и заминали после след установяването на мира, при аварските българи в Панония...), той сключва съюз и със славянското племе тимочани в днешна Северозападна България, осигурява си и подкрепата на редица степни племена от булгарски произход в днешна Южна Украйна.


image

От ставката си(временна столица-лагер) на р. Прут в днешна Молдова, най-напред атакува аварите от Долния Дунав и ги изтласква на запад, след това атакува и на изток и завладява териториите на Онгъла(Ангъл, Аталък - място за паша на царските коне установено като такова още през 3 век пр.н.е. - това са южните степи от делтата на Дунав до устието на Днепър. 


Във всичко това Византия вижда голяма опасност. През пролетта на 680г. император Константин IV Погонат /668-685 г./ организира голям поход срещу българите и техните съюзници по море и суша. Една част от византийската армия, през Тракия, се отправя срещу мизийските славяни(тя пък къде останала после след като другата била разбита?!), а друга, начело със самия император, отплува с кораби към дунавската делта за да се справи с българите.

Те, виждайки многобройната византийска войска, уж се отказват да влязат в пряко сражение и се оттеглят в добре защитените укрепления в Онгъла. В продължение на три-четири дни византийците не предприемат настъпление. Пред назряващия неуспех, императорът отплава с пет кораба и приближените си за Месемврия, под предлог да се лекува. Вестта за внезапното отплаване на императора и свитата му всява неувереност сред византийската войска. Разпространява се мълвата, че Константин IV бяга.
Сред византийците започва брожение, наспъпва смут. Българите напускат своите укрепления и заедно със своите съюзници нападат отстъпващия противник.
В своето настъпление, след като разбиват византийска армия, те достигат чак до р.Варна /Тича/, близо до Одесос /Варна/.

image

Новооснованата българска държава, която тогава не е само балканска.


След победата при Онгъла, Аспарух извършва с войските си няколко похода в Тракия. Съзирайки опасността за своята столица, Константин IV Погонат решава да сключи мирен договор.
Това става на 26 юли 681г. и по същество означава юридическо признание на държавата на българите и нейното официално начало!

По силата на сключения договор, Византия се задължава да и плаща ежегоден данък.
В рамките на новата държава отделните племена запазват своите особености, не променят своите вярвания и устройство. Строго се пази родовата община. Характерна особеност е недопускането на представители от чуждата аристокрация до ръководни постове в управлението.

Начело застава Аспарух /681-692/, който се обявява за Кан и провъзгласява отделна държава Улуг Българ(или Кара Бурджан, както била популярна сред българските общности по света).

image

Славянски племена от т.нар. "Вътрешна област" т.е. личното владение на кана от което се издържа той,  столицата и Двора, са изселени от там и им се нарежда да защитават проходите в Балкана и на западната граница срещу аварите.

През 688 г. Византия нарушава сключения мирен договор и напада славяните и българите в Македония. Войската на кан Аспарух разгромява византийците, а техният император едва успява да се спаси. Защо според вас ромеите ги нападат а Аспарух ги спасява? Нали някои писачи се упражняват по темата и че уж ромеите им били "разрешили" да живеят в Македония. Как така ще им разрешават и после ще ги нападат?

След смъртта на кан Аспарух, който е погребан в основаното от него светилище Торнаба(Светилище на жеравите - Торнаба - Търнов - Търново), управлението наследява кан Тервел /692-718/.
Той успява да укрепи вътрешно държавата и да издигне ролята й в европейския югоизток. При неговото управление развитие получава натуралното стопанство, утвърждават се и търговските връзки с Византия.
Властта и в новата държава остава ръцете на рода Дуло, който продължава линията на недопускане на славяните и на другите подвластни племена в управлението.
Поредната криза във Византия и експанзията на Арабския халифат заплашва Балканския полуостров и дава възможност на новата България да се изяви и тук като стабилизиращ фактор(арабите са разбити за пръв път по времето на Стара Велика България при Кавказ).

През 705 г. българската войска оказва помощ на сваления византийски император Юстиниан II Ринотмет да се възкачи отново на престола. За отплата кан Тервел получава титлата “кесар”/втора по значимост във Византия след императорската и давана за първи път на чужд владетел/ и областта Загоре /между Източна Стара планина и Странджа/. Това е второто териториално разширение на България на юг от Балкана след Македония, която е включена като тарханство още през 681 г.

Тази територия също е с важно стратегическо значение. Минават три години и Юстиниан II преценява, че е време да си върне със сила онова, което българите са получили. Той анулира сключения мирен договор и изпраща в Тракия конни отряди, а византийският флот дебаркира при Анхиало /Поморие/. Уверен в успеха си, императорът не взема сериозни мерки за укрепване на своя лагер.
Кан Тервел предприема неочаквано нападение, което завършва с победа на българите – 708г.
През 711г., възползвайки се от борбата за византийския престол, българският кан извършва поход в Тракия с цел да върне удара от 708 г, както е по българското законодателство ТОРЕ, а и да разшири своята държава. Кан Тервел успява да постигне само потвърждение на стария договор.

През 716 г. той предприема втори поход към Константинопол. От този факт съдим, че не му е чужда идеята за превземането на византийската столица. Макар че първоначално идеята била да вземат Солун. Тъй като по същото време, новият император Теодосий III води борба за запазване на престола, Византия е принудена да сключи мирен договор с българите. По силата на неговите клаузи се установява границата между двете държави, която на юг достига до крепостта Милеоне /дн.Ябълково, Хасковско/, до р.Марица и Странджа.

Империята се задължава да плаща на България ежегоден данък на стойност 30 фунта злато. Двете страни се задължават да си предават взаимно политическите бегълци. Уреждат се търговските отношения. Според договора чужди стоки, внесени в една от двете държави, не се облагат с мита /данъци/, ако са снабдени със специален печат.

Това е основния договор между двете държави, който е в сила до Покръстването на България.
Всички войни с Византия през този период са заради нарушаването на договора от нейна страна.
...

И тук стигаме до ИНТЕРЕСНИЯ ВЪПРОС - при това положение на нещата Източната римска империя васал ли е, подчинена ли е на България и защо не се е нарекла Черна Византия? Или Черен Рим.
Тъй като има тълкувания и разсъждения, че именно защото Стара Велика България била "подчинена" на хазарите и затова я нарекли "Черна България". Сaмо че в сaмият хaзaрски кaгaнaт имaло много племенa и етноси: кaрaчaевци, aлaни, кaвкaзки бългaри - бурджaни, слaвяни. - тях никой не ги нaричa черни?! Освен товa според посоките нa светa зa бългaрите зaпaдa се обознaчaвaл с черния цвят.
Т.е. черни бългaри се рaзбирaло и кaто "зaпaдни бългaри"

Нещо повече, някои тълкуват и разсъждават, че след смъртта на кан Кубрат там всичко се "разпаднало и изчезнало". Единия брат отива насам, другия натам, пък най-големия хептен бил поробен, та чак и държавата му станала Черна България...?!
Обаче такива сведения и източници няма никъде, не съществуват такива сведения и дописването и обратните странни тълкувания по въпроса са плод на деятели от 19-20 век, техни собственни мисли и умозаключения са това а не изворови сведения.

image
 

Бат Боян всъщност си върнанал трона с помоща на хазарите а претендентите - Аспарух, чичо му Шамбат и братята Кубер и Лачин(осиновени от Кубрат) били изтласкани на десния бряг на Днепър.

Това е първият дележ на Стара Велика България. След смъртта на Шамбат(чието име носи града от прякора му Кий), Киев се предал на Бат Боян и отново станал столица на Стара Велика(Черна - едно и също е кара и улуг- урус са синоними с едно и също значение) България.

До средата на 9 век Стара Велика България и Хазария са съюзници, династията на Бат Боян е започната с дъщерята на хазарския каган.
Какво робство и "почерняне" или "изчезване" на Стара Велика България?!

Има един период когато Бат Боян плащал данък на Хазария, бил му наложен като наказание заради разгромяването на тенгрианските светилища в Кавказ(тогава за втори път сменя религията си и от мюсюлманин става християнин, в Русия останал в былините като "Илья Муромец", бил изключително силен физически, но понякога и доста избухлив и прибързан, за трети път кагото си смення религията станал отново тенгрианец и този път пък разгромил християнските църкви в Киев). Тогава и Кавказ окончателно минал към хазарите, заедно с Крим.


image


Т.е. Стара Велика България плаща данък на Хазария по някое време, също както Византия плаща на Дунавска България. Е и? Защо едните са "черни и разпаднати" а Византия в тълкуванията и разсъжденията на учените не е?!

image  
При кан Урус Айдар(815-855 г.). Стара Велика България е отново във възход и е най-могъщата държава в европейския изток, тогава започва и раздора и противостоянието с хазарите а по-късно и с обособилите се уруси(руси)..

 Българската държава в Кара Булгарския период - БУЛГАРИЯ И  ХАЗАРИЯ. ПРЕМЕСТВАНЕ СТОЛИЦАТА ОТ КИЕВ В Г.БОЛГАР. 
От тук:
http://atil.blog.bg/history/2011/04/22/bylgarskata-dyrjava-v-kara-bulgarskiia-period-vtora-chast.733929   

И пак стигаме до друг логичен въпрос:
А КАКВО СТАНАЛО С ЧЕРНА БЪЛГАРИЯ ПО-НАТАТЪК, КОЙ, КАК И ЗАЩО СЕ ПОЯВИЛ НА НЕЙНО МЯСТО?!

Може би тук е заровено "летящото куче" на Тангра и от тук произлизат странните тълкувания и ненаучните "черни" и "разпадащи" се разсъждения с късна дата.
  ...  




Гласувай:
6



1. atil - И за Македония! И по този въпрос няма ...
16.12.2017 12:24
И за Македония! И по този въпрос няма сведения, че тя е присъединена към България по времето на кан Крум както се разсъждава. Няма такъв изворов материал. Има сведения, че е в състава на България от 681 г.
Крум превзема Средец и Пловдив пак по стратегически съображения и му съдейства местното население, което иска да живее в България а не във Византия. В Македония той не отива, как тогава я "присъединява"?!
цитирай
2. tres1 - нещо
17.12.2017 09:58
като да имаше писано и за "пребиваването" на българи /бели, черни или ултравиолетови/ на Балканите някое и друго столетие преди това събитие 681. Те дали не се славянизират или помакедончват, а може и с някой ориент експрес да са се изнесли за по-бързо ? А има един неоспорим факт за всички пръкнали се на Балканите, неизвестно как и от къде, а той е "Ний сме нещо - останалите Нищо". За това т.н. Византия изчезва, някакви си там гърци се обявяват за наследници на елини, македонците за Велики, сърбите - хем сърби, хем боли, мамалигарите стават Даки, а българите като наследници на велики Българии си довеждат цигани и установяват съюз с местните славянски племена. Ех че историйки и пустите траки да вземат, че да изчезнат още с появата на Елинската империя. За това днес единственото ни останало наследство е състезанието "кой по-по, та най". Да му мислят внуците - кой знае какви мангалски съчинения ще изровят някога и за нас.
цитирай
3. atil - Зa бългaри нa Бaлкaните преди 681 г. ...
17.12.2017 13:03
Зa бългaри нa Бaлкaните преди 681 г. пишaт и сaмите бългaри, в Добaвките към преводa нa Мaнaсиевaтa хроникa, тук:
http://atil/history/2012/01/06/dobavkite-za-bylgarskata-istoriia-kym-prevoda-na-manasievata.878108
......
Мaнгaлски съчинения, aко се имa предвид лъжливи, съм виждaл в изобилие зa слaвяни и бългaри a нaпоследък нaй-много зa трaки.
A инaче в изворите чуждите и бългaрските, сведения зa трaки и цигaни във връзкa с историятa нa бългaрите нямa.
Цигaните ги докaрвaт нa Бaлкaните турците, късно, след 14 век.
A лъжливите комунистите ги докaрвa нa влaст Съветскaтa aрмия. A пък от произлязохa после пък лъжливите и крaдливи републикaнски демокрaти, които също пишaт съчинения и теории.
цитирай
4. atil - A пък който се интересувa от сл...
17.12.2017 13:59

A пък който се интересувa от слaвяните може дa види от тук:

http://atil.blog/history/2011/05/24/slavianite-poznati-i-nepoznati.752694
цитирай
5. atil - A който пък искa дa знaе зa трaките ...
17.12.2017 14:03
A който пък искa дa знaе зa трaките може дa види от тук. Товa е първaтa чaст. След нея е вторaтa.

http://atil.blog/history/2011/05/27/trakite-poznati-i-nepoznati-1-chast.754139
цитирай
6. slavian - да бе
18.12.2017 22:23
В България до момнта няма открит нито един славянски артефакт. Има малко грънци дето по соца са ги приписвали на славяните, но те са си тракийски.

Да давай доказателства, наредил си куп измислици по-горе.
цитирай
7. atil - В България до момнта няма открит ...
18.12.2017 22:54
slavian написа:
В България до момнта няма открит нито един славянски артефакт. Има малко грънци дето по соца са ги приписвали на славяните, но те са си тракийски.

Да давай доказателства, наредил си куп измислици по-горе.

В България има предостатъчно доказателства за славяните, има и артефакти, които нямат нищо общо с тракийските, защото културите са различни. Самия факт, че искаш доказателства на писмен славянски език е доказателство, че си езиково ославянен в България.
Дал съм линк за славяните вече горе в коментарите. От 9 век нататък век няма
славянски артефакти, защото славяните стават българи. Културата, архитектурата стават единни също като езика и религията и държавата, общественото устройство на единния български народ.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: atil
Категория: История
Прочетен: 5647868
Постинги: 555
Коментари: 2639
Гласове: 3660
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031