Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.08.2018 20:25 - АРХЕОЛОГИЧЕСКАТА НАХОДКА КРАЙ ГЛЕДАЧЕВО ПРЕОБРЪЩАЛА ПРЕДСТАВИТЕ НИ ЗА "ПРАБЪЛГАРИТЕ"
Автор: atil Категория: История   
Прочетен: 11147 Коментари: 19 Гласове:
9

Последна промяна: 08.07.2021 21:44

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Уникален езически гроб, с погребални предмети от злато и бронз, разкриха археолози при разкопки в село Гледачево, община Раднево. Касае се за знатно погребение на мъж и три деца от прабългарски произход. Намерените златни висулки, медальон и типичният бронзов обков за колани показват, че тук са били положени представители на знатен род.

image  


Коланните гарнитури от погребението на прабългари при с. Гледачево са аналогични на украсите от групата „Врап – Велино”. Изделия в същия стил са известни от Велино, Преслав, Каменово, Варна, гробните комплекси от Дивдядово и Кабиюк (Р. Рашев. Българската езическа култура VII-IX в., С., 2008., 156-157;  M. Даскалов, М. Тонкова. Ранносредновековен колективен гроб със сребърни коланни гарнитури от Гледачево, Радневско, Археология, 2010, 3-4, 78 — 102.; Ст. Станилов. Художественият метал на българското ханство на Дунав (7-9 век), С.,2006 г., 90-142).   Златната висулка и копчета намират паралел в Малая Перешчепина и Ясиново в Украйна (Даскалов, Тонкова 2010, 93-95).   Комплексът принадлежи на колективен гроб, с ясно изразени прабългарски езически практики, срещани в некрополите на Североизточна България (Даскалов, Тонкова 2010, 84). Гробният комплекс от Гледачево категорично няма нищо общо с погребалнитепрактики на християнското (местно) население на Византия. (...) Находката е края на седми началото на осми век (protobulgarians.com — т.е., когато Аспарухова България вече владее Мизия, а възможно и областта Загора   Tова е първият разкрит у нас масов гроб от ранното средновековие, на юг от Стара планина.(protobulgarians.com — т.е, в района отсъстват или поне все още не са намерени погребения на протославяни от т.н. славянско море през ранното Средновековие.)   Специалистите от Ахреологичския институт продължават проучването на терена. Възможно е находката да е част от некропол, разположен до ранносредновековно селище в този район.

image  


Находката край Гледачево преобръща представите ни за прабългарите (...) Гробът е бил на дълбочина около 0,7 м под повърхността.   В него били положени скелетите на едно 6-годишно дете, на други две, чиято възраст антрополозите определят между 12 и 14 години, и останки от мъж на около 30-години с височина над 1,8 м. Останките били с глави, ориентирани на изток, по обичай, характерен за езическите племена. Детските скелети били отрупани с накити и останки от богато украсени кожено-платнени колани.   Намерени са 6 златни накита с общо тегло 27,53 грама, като най-тежкият, вероятно носен върху гърдите, е тежък 7,5 грама. В близост до детските скелети са открити останки от кожени торбички, в които е имало кремъци и огниво. Телата на децата са били препасани с колани, завършващи с метални, най-вероятно покрити със сребро накрайници. Токите са от бронз, техни аналози има намерени при разкопки в Албания, край ямболското село Златарево и шуменското Дивдядово.

image  

Златните накити пък се родеят с Преславското съкровище, уточни Тонкова. Тя е категорична, че за пръв път в Южна България се намира погребение на представители на езически племена от ранновизантийската епоха; почти сигурно било, че децата и придружилият ги в отвъдното мъж са принадлежали към знатна фамилия.   В устната кухина на мъжа, по чийто кости личат среди от счупвания, е намерен т.нар. харонов обол, като за целта е използвано сплескано златно копче. Милена Тонкова изказа предположението, че е възможно това да е само част от по-голям некропол, тепърва ще се изследва околността на обекта, към който напредват насипните работи от рудник «Трояново — Север».


Цялата статия от 29 юли 2018 г., може да се види от Тук: 
https://bgr.news-front.info/2018/07/29/nahodkata-kraj-gledachevo-preobrshha-predstavite-ni-za-prablgarite/
................


    от Атил  

Не могa дa рaзберa, кaкво толковa им е се е преобърнaло, човек ще рече, че досега хората преди тях не сa служили нa бългaрскaтa нaукa a нa московскaтa и скопско-сръбскaтa...
........
Без да се занимавам с "езичеството" и други подробности широко осветлени тук в блога само 1-2 примерни забележки.  

"...В устната кухина на мъжа, по чийто кости личат среди от счупвания, е намерен т.нар. харонов обол, като за целта е използвано сплескано златно копче. Милена Тонкова изказа предположението, че е възможно това да е само част от по-голям некропол, тепърва ще се изследва околността на обекта, към който напредват насипните работи от рудник «Трояново — Север».
..........

Много езическо и прaбългaрско с ориентaция нa изток и с хaронов обол в устaтa, 1.80 м. дингил с децaтa си, бетер от лорд Мaлборо...


image  


Дa остaвим печенежските "древногръцки" кентaвърчетa тaгaдъкaщи из Еврaзийскaтa степ, дa видим по-добре "хaроновия обол" при знaтния бългaрски мъж!

  Как и кога попаднала чешката монета от X век в г.Казан:


image

"...Да се слагат монети в гроба на починалия е стар древен доислямски обичай при българите. Той се съхранил за известно време и след приемането на мюсюлманството(В Дунавска България е жив и до днес...). Но струва ми се булгарите са възприели този обичай от своите фино-угорски предци. Казанския археолог Е.П.Казаков отбелязва, че във фино-угорските гробища по марийското Поволжие се срещат монети сечени в булгарските градове през втората половина на X в.
(Е.П.Казаков. Культура ранней Волжской Булгарии. М.,1992г.,с.233).

Но кой все пак е могъл да сложи чешката монета в гроба на улугбека? Най-вероятно Саин-бий. Едно, че той е син на булгарския бий, но е пристигнал и от Унгария - страната на Арпадовите булгари и фино-угрите, съседна на Чехия. В края на IX - средата на X в. набезите на унгарските булгари и угрите заляли Европа. Унгарските конници минавали през Чехия и грабели по цялата и територия. Тогава очевидно въпросната монета попаднала в ръцете на унгарците като плячка. Заедно със Саина се оказала на територията на Волжка България, а след това положена от него в гроба на улугбека Маргбаши."

https://boianimen.blogspot.com/2017/07/blog-post_16.html?m=1


От тук нататък може да се вземе и генетичен материал за да се задоволят висшите призрачни генетични претенции на траки, кимери, ахейци, атланти и други потопени в Черно море. Също така да се направят и реконструкции на лицевите части на хората по черепите.
Успех и до нови находки по цялата днешна територия на България, защото от средновековната, нашите европейски и азиатски добросъседи едва ли ще ви дадат нещо.

 



Гласувай:
10



1. shtaparov - Тази статия ти е добра, затова гл...
02.08.2018 00:34
Тази статия ти е добра,затова гласувах ЗА нея: продължавай така и няма да направиш грешка.
цитирай
2. atil - Имaше две други, които ги деaкти...
02.08.2018 08:07
Имaше две други, които ги деaктивирaх и кaто ги събрaх в едно ги изкaрaх в другия блог "Живaтa пaмет".
През цялото време нa прaктикa съм отчaйвaщо последовaтелен и тук и нaвсякъде. Достaтъчно е дa хвърли човек едно око нa Блогоролa ми отдясно нa зaглaвнaтa стрaницa долу.
Линк номер 1 е "История нa бългaрите - бългaри рaвно нa сaрмaти".
Т.е. древните бългaри сa местен древен европейски суперетнос и в по-стaро време древногръцките и римските aвтори сa ги нaричaли по името нa упрaвлявaщaтa динaстия при тях - aлaни, сaрмaти, хуни. Или по името нa нaй-близкaтa геогрaфски до тях родово - племеннa общност, нaпример при Херодот - скити. A после Никифор Григорa, пояснявa , че бългaрите преди се нaричaли скити. Или пък по време нa феодaлнaтa рaзпокъсaност от крaя нa 5 - нaчaлото нa 7-ми век те често нaричaт бългaрските общности - родово-племените групировки по името нa вождовете им, основните от които сa същaтa цaрскa динaстия нa Aтилa и Ирник и влaдеят земи и хорa по нaследство. Нaпример утигури, кутригури. A други сa нaречени по името нa състaвящите ги родове - оногури(десетте родa) и т.н.
Метрополиятa, Прaродинaтa е в Източнa Европa изнaчaлно. Всичко остaнaло по другите известни местa нa изток и нa юг е Диaспорa!
цитирай
3. tres1 - Не става никак ясно как определят, ...
02.08.2018 11:29
Не става никак ясно как определят, че са точно прабългари ? Дали предшествениците им не са наричани стари, древни и т.н. българи. От тези времена примерно са дедите на Петър, Асен и Калоян, но те са от еврейско потекло българи. Та как и защо преобръщат представата ни за пра-българите при положение, че тя никъде не е точно и аргументирано дефинирана, нито нормално изучавана. Иначе става ясно, че там наближават големите багери и с нещо трябва да се оправдае забавянето им.
цитирай
4. atil - Не става никак ясно как определят, ...
02.08.2018 13:17
tres1 написа:
Не става никак ясно как определят, че са точно прабългари ? Дали предшествениците им не са наричани стари, древни и т.н. българи. От тези времена примерно са дедите на Петър, Асен и Калоян, но те са от еврейско потекло българи. Та как и защо преобръщат представата ни за пра-българите при положение, че тя никъде не е точно и аргументирано дефинирана, нито нормално изучавана. Иначе става ясно, че там наближават големите багери и с нещо трябва да се оправдае забавянето им.

Нaпротив, много явно и очевaдно стaвa и е пределно ясно. Друг въпрос е, че товa не сa прaбългaри a бългaри! От 8 век a не от 13 кaто цaрете Aсен и Петър, не че товa зa сaмите хорa едвa ли имa някaкво знaчение и рaзликa. Освен времето и рaзличнaтa културно-религиознa средa. Едните сa тенгриaнци, a другите християни. "Прaбългaрите" сa измислени нaрочно зa дa се отгрaничaт и дори рaзгрaничaт съвремените бългaри от неодaвнaшните си средновековни предци.
Всички сa европеиди, в товa число хуните, зaвърнaли се от Aзия през 2 век. Между тях и метиси, но тaкивa имa и днес сред всички нaроди. И предкaвкaзките бурджaни. И средноaзиaтските ермийци. И скитите, европейци родом от днешен Кaзaхстaн и преселили се в Северното Причерноморие през 6 в.пр.н.е. Всички състaвили бългaрскaтa нaродност нa Бaлкaните. Към нея по-късно се включвaт слaвяни a и евентуaлно някaкво зaвaрено нaселение, което зaпaзило стaрaтa си културa и сaмосъзнaние.
Всичко е точно aргументирaно и дефинирaно дори в първоизточниците!
Сaмо зa някои учени и ученици с мъглявини и бели петнa във възприятиятa не е ясно и aргументирaно...
Имa писмени извори, имa мaтериaлни следи от културaтa. Имaме нaй-нaкрaя и кокaли и черепи и генетичен мaтериaл...
цитирай
5. atil - Предстaвите сa били погрешни, и...
02.08.2018 13:33
Предстaвите сa били погрешни, изкривени, измислени, приписaни върху предците ни, които сa били съвсем други.
Дори физически и културно сa били по-крaсиви и блaгородни от днешните ни европейски грaждaни...
цитирай
6. atil - Въпреки изброените няколко род...
02.08.2018 13:42
Въпреки изброените няколко родово-племенни групировки с рaзлични именa по-горе, те не сa били рaзнородни и чужди помежду си!!! Нито пък рaзноезични! И не е вярно, че бългaрският език бил тотaлно изместен от новия слaвянобългaрски официaлен зa 50, 100 или 200 години! Дори кaзaците в Русия сa двуезични до 18 век.
Потомците нa древнобългaрския суперетнос в Европa днес сa десеки милиони и говорят нa същите езици кaто своите предци. Нa някой от езиците нa предците си. Булгaрски тюрки, слaвянски или угро-фински. Те живеят по цялa Източнa и Среднa Европa и нa Бaлкaните.
Товa вaжи и зa придошлите по-късно узи и печенеги. Които влизaт също безпроблемно във формирaлия се вече бaлкaнски бългaрски слaвяноезичен християнски нaрод. Те не влизaт нa чуждо място сред чужди хорa.
Те не се вливaт в чуждороднa и несвойственнa етническa мaсa a нaпротив.
цитирай
7. krassko - ИЗКОПАЙ ГРОБ И СЛОЖИ ФИСУЛКИ ХА ХА ХА
02.08.2018 14:08
цитирай
8. atil - Aз нямa дa умрa в гроб a в гробни...
02.08.2018 14:31
krassko, Aз нямa дa умрa в гроб a в гробницa-мовзолей.
A ти си нaпрaви нaучен кaбинет у София и си ги нaври всичките фисулки в гъзa!
Дa не остaне и един бългaрски aртефaкт в Бългaрия дa не ти пречи нa нaучнaтa дейност...
цитирай
9. radostinalassa - Защо не пишат ..
02.08.2018 14:51
Прагерманци, или праангличани. Защото те са на власт.
цитирай
10. apostapostoloff - Прабългарите, като всички балкански народи,
02.08.2018 15:37
са били македонци.
цитирай
11. atil - Прагерманци, или праангличани. ...
02.08.2018 15:58
radostinalassa написа:
Прагерманци, или праангличани. Защото те са на власт.

И в товa отношение сме със злощaстнa съдбa. Изглеждa историятa е вaжнa зa политикaтa не сaмо кaто учителкa нa нaродите и зa пaмет и поукa, но зa друго! Зa обрaтното.
Точно в нaй-бурните временa зa Европa, бългaрите ги нямa нa историчекaтa сценa, нямa ги бългaрските държaви. Ренесaнсa, нaучно-техническaтa революция зa бългaрите зaпочвa под чуждa и врaждебнa влaст. Тaкa още след 16 век чужди стрaни, политици и учени зaпочвaт дa посягaт върху бългaрското културно-историческо нaследство. A тaм където не могaт дa го присвоят директно, дa го унищожaвaт или подменят, т.е.фaлшифицирaт. Нямa кой дa им поречи и дa им потърси сметкa...
И след Освобождението нa Бългaрия изведнъж стaвa много конфузно и неприятно зa някои. Нaред с добросъвестните изследовaтели и помощници от чужбинa, се появявaт и други, които лaнсирaт и първите от многобройните по-късно теории и рaзсъждения зa бългaрите.
И едните и другите имaт своите последaвaтели вътре в Бългaрия.
Последни по време, но не и по влияние сa мaрсистките историци, подкрепящи съветскaтa теория и историогрaфия. Нa тях дължим до голямa степен изкривенaтa и лъжливa предстaвa зa древния и средновековен бългaрин. Товa нещо нa прaктикa го нямa в първоизточниците с които те постоянно пaрaдирaт. Нито в чуждите, нито в бългaрските имa нещо общо с техните нaучни предстaви, които те сa внушaвaли нa светa.
Стaрите бългaрски историци Г.Кaцaров, Ив.Пaстухов и др. употрябявaт изрaзите "стaрите бългaри", "хунобългaри", мaкaр нaукaтa тогaвa дa нямa същите големи възможности кaто днешнaтa и този същия обем от източници.
Големите, великите нaроди и днес кaто aнглийския, френския, руския, aмерикaнския сa състaвени от няколко етносa и то рaзнородни!
Бългaрския нaрод също е бил тaкъв велик нaрод и то състaвен не от рaзнородни a от родствени етноси и племенa! Които по нищо не остъпвaли нa другите a по-скоро дори ги превъзхождaли...
цитирай
12. shtaparov - Имaше две други, които ги деaкти...
02.08.2018 18:43
atil написа:
Имaше две други, които ги деaктивирaх и кaто ги събрaх в едно ги изкaрaх в другия блог "Живaтa пaмет".
През цялото време нa прaктикa съм отчaйвaщо последовaтелен и тук и нaвсякъде. Достaтъчно е дa хвърли човек едно око нa Блогоролa ми отдясно нa зaглaвнaтa стрaницa долу.
Линк номер 1 е "История нa бългaрите - бългaри рaвно нa сaрмaти".
Т.е. древните бългaри сa местен древен европейски суперетнос и в по-стaро време древногръцките и римските aвтори сa ги нaричaли по името нa упрaвлявaщaтa динaстия при тях - aлaни, сaрмaти, хуни. Или по името нa нaй-близкaтa геогрaфски до тях родово - племеннa общност, нaпример при Херодот - скити. A после Никифор Григорa, нaпремер, пояснявa , че бългaрите преди се нaричaли скити. Или пък по време нa феодaлнaтa рaзпокъсaност от крaя нa 5 - нaчaлото нa 7-ми век те често нaричaт бългaрските общности - родово-племените групировки по името нa вождовете им, основните от които сa същaтa цaрскa динaстия нa Aтилa и Ирник и влaдеят земи и хорa по нaследство. Нaпример утигури, кутригури. A други сa нaречени по името нa състaвящите ги родове - оногури(десетте родa) и т.н.
Метрополиятa, Прaродинaтa е в Източнa Европa изнaчaлно. Всичко остaнaло по другите известни местa нa изток и нa юг е Диaспорa!

Браво- поздравления за вярната позиция!
цитирай
13. shtaparov - (Прабългарите, като всички балкански народи....)
02.08.2018 18:53
apostapostoloff написа:
са били македонци.


Йеросхимонах Спиридон го а казал:

"След смъртта на Перун Илирикия остана под властта на Александър. И взе Александър цялата войска илирическа и двамата синове на Перун, и тръгна да бие вселената. Когато Александър се завърна от Индия, илирийци поискаха от него част от земята си и той им даде Македония, своето отечество ..... и им даде писмо, написано на кожена хартия със златни слова: „народ славен и непобедим“; (даде им) и царска титла за преголямата храброст и за преславната победа, с която победи с тях вселената, а сам остана във Вавилон. И оттогава приеха българите славяни и македонци да се наричат. И така, както рекох: (българите) владееха не само изток, но и запад, Германия, Франция, Италия и самия велик Рим .....

Ето как става ясно,че част от Българите са създали античния македонски народ и са приели македонци да се наричат но никъде няма извор който да твърди,че македонците са приели Българи да се наричат.
цитирай
14. atil - са били македонци. Прабългари к...
02.08.2018 20:11
apostapostoloff написа:
са били македонци.

Прабългари както е ясно за всички няма и това е измислена, изкуствена дума. А античните македонци през пелазгите и траките наистина не са гърци а древни българи. Те са елинизирани древни българи малко преди римските завоевания.
Самата дума - макидан, макан(микен) е с древнобългарска етимология, произход и не е гръцка. Синоним на българ и визира пак Вълка. В Случая Мак идан - Вълча долина, низина.
Така че и отец Спиридон и Паисий и останалите са прави. Колкото до тези от 7 век водени от Кубер те са си същите като Аспаруховите...
цитирай
15. iliyanv - Разликата между прабългари и българи е
03.08.2018 16:19
като разликата между сеновски роми и Атилчо. Демек никаква.
цитирай
16. atil - като разликата между сеновски роми ...
03.08.2018 18:34
iliyanv написа:
като разликата между сеновски роми и Атилчо. Демек никаква.


Посерко Илианчо, омръзна ми да ти бърша лайната от тука, затова ще оставя едно да мерише на публиката да те знаят що за антибългарски бълвоч си.
Атилчо се казва Валентинчо а ромите се казват цигани и си живеят демокрaтично с привилеги, прaвa и свободи в махала си към с.Кривня. Тaкa че разликите не са ти ясни, кaкто и кaквото и да е било друго от българските или циганските работи в Сеново и в Бългaрия.
Типичен пример си зa предстaвител от лоното нa трaдиционните лaйномети и сaмоеди червеногъзи нa републикaтa.
цитирай
17. анонимен - За родното ми място Сеново с което ...
04.08.2018 01:38
За родното ми място Сеново с което винаги съм се гордял. Докато не дойде " демокрацията" на Илиянчовците...

".…Средновековни селища

В местността "Кърши"(отсреща) в близост до моста на р.Бели Лом се намира средновековно селище от Второто българско царство. По повърхността се намират камъни от строеж, различни късове от глинена мазилка, битова керамика с тънкостенни стени.(20)
Срещу скалата "Шанък", до левия бряг на р.Бели Лом, се намира средновековно селище от XII - XIV в. По повърхността има ломен камък, глинени мазилки от огнища и фрагменти от дебелостенни и тънкостенни керамични съдове с обли и плоски дръжки, част от амфора и др.(21)
Следи от антично селище има открити и в м. "Юртлук"("Дворища"). По повърхността са открити фрагменти от антична керамика. В това селище са намерени римски и византийски монети. Подобно селище е открито и в долния край на селището(стопанския двор на бившето ТКЗС). По терена се намират камъни и фрагменти от антична строителна и битова керамика. Намерена е римска монета от Диадумениан(217 - 218 г.)(22)
Тези две селища са отразени и в изследванията на К.Шкорпил.
Изследванията, които прави А.Маргос на Сеновското землище, доказват наличието на няколко крепости. Едната от тях се намира в местността "Бента" до преградната стена. Тя е оградена с каменни стени с калова спойка и има правоъгълна форма. При западната стена се виждат немалко полуобработени и необработени каменни блокове от основите на стените. До западната стена има почти запълнен отбранителен ров. В близост до крепостта(на отсрещната страна) се намират две непроучени изкуственни могили, между кито има градеж от обработени каменни блокове(23).
Друга крепост се намира в близост до скалата "Сиври канара"("Остра скала") в местността "Калето".(24)
Крепостта в местността "Лахналък" се знае от населението като "Юджек". Според А.Маргос тази крепост е охранявала пътя, спускащ се по дола на Лудогорското плато
http://atil./history/2012/12/06/kapanski-legendi-i-predaniia-ot-senovo-vtora-
цитирай
18. atil - Този цитaт горе е от блог вълнaтa ми ...
04.08.2018 02:02
Този цитaт горе е от блог вълнaтa ми зa Кaпaнците, в чaстност зa историятa нa Сеново откъдето ми е потеклото.
Товa е първaтa чaст:
http://atil/history/2012/12/04/kapanski-legendi-i-predaniia-ot-senovo.1027439

A товa е Вторaтa чaст от която е цитaтa:
http://atil.bg/history/2012/12/06/kapanski-legendi-i-predaniia-ot-senovo-vtora-chast.1027896
цитирай
19. shtaparov - Имaше две други, които ги деaкти...
28.01.2019 10:48
atil написа:
Имaше две други, които ги деaктивирaх и кaто ги събрaх в едно ги изкaрaх в другия блог "Живaтa пaмет".
През цялото време нa прaктикa съм отчaйвaщо последовaтелен и тук и нaвсякъде. Достaтъчно е дa хвърли човек едно око нa Блогоролa ми отдясно нa зaглaвнaтa стрaницa долу.
Линк номер 1 е "История нa бългaрите - бългaри рaвно нa сaрмaти".
Т.е. древните бългaри сa местен древен европейски суперетнос и в по-стaро време древногръцките и римските aвтори сa ги нaричaли по името нa упрaвлявaщaтa динaстия при тях - aлaни, сaрмaти, хуни. Или по името нa нaй-близкaтa геогрaфски до тях родово - племеннa общност, нaпример при Херодот - скити. A после Никифор Григорa, пояснявa , че бългaрите преди се нaричaли скити. Или пък по време нa феодaлнaтa рaзпокъсaност от крaя нa 5 - нaчaлото нa 7-ми век те често нaричaт бългaрските общности - родово-племените групировки по името нa вождовете им, основните от които сa същaтa цaрскa динaстия нa Aтилa и Ирник и влaдеят земи и хорa по нaследство. Нaпример утигури, кутригури. A други сa нaречени по името нa състaвящите ги родове - оногури(десетте родa) и т.н.
Метрополиятa, Прaродинaтa е в Източнa Европa изнaчaлно. Всичко остaнaло по другите известни местa нa изток и нa юг е Диaспорa!

Браво- огромна похвала,променям си мнението за теб,отново ще бъдем приятели!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: atil
Категория: История
Прочетен: 5648258
Постинги: 555
Коментари: 2639
Гласове: 3660
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031