Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.02.2019 18:57 - Идел - Стaрa Великa Бългaрия при управлението на хонските царе
Автор: atil Категория: История   
Прочетен: 5296 Коментари: 3 Гласове:
6

Последна промяна: 10.09.2023 10:37

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 
****

... След това от Туран дошла част от масгутите(древни европеидни степни племена, населяващи части от Средна Азия), откъснала се от другите в степта Танг - Алан("Каменна поляна") и получила поради това прозвището "алани"("полянци").

А нашите превръщайки "Танг" в "Сак", започнали да ги наричат саклани. И тези саклани, присъединявайки към себе си мурдасите(смес от кимери и кипчаци живеещи на р.Дон) и агачирите(горски хора), разбили враговете им - колите, завладели степта на победените...
Тях също почнали да ги нарича кара масгути, за разлика от техните родственици ак масгутите("Кара - черен", "ак - бял", но също и запад и съответно - север.), които останали в Тюркестан.

image

Примерен вътрешен вид на юрта от по-късно време, към 18-19 век, степния бит на номадите от прародината на масагетите, днешен Казахстан(Тюркестан) е добре изучен. Но...:


"...Съществува мнение, че номадската(респ. хунобългарската, скитската, сарматската и др.) и китайската, иранската, римската култура са несъизмерими; че номадите са диваци, нахлули в цивилизования Китай и Рим, и че Великата степ на изток е китайска перифария(пък на запад руска ли?!), а "проблемът за хуну е проблем за Китай"(Вж. Вестник древней истории, М.,1962, №3)
Всичко известно за Централлна Азия говори против това и все пак и до сега съществува такова мнение, което не винаги среща възраженния. Това е така, защото 19 век ни остави в наследство концепцията, съгласно която само уседналите народи създават прогресивна цивилизация, а в Централна Азия уж цари застой, или варварство и диващина. Най-лошото в тази концепция не е в това, че не е правилна, а че се представя като постижение на науката, неподлежащо на критика. В това се състои и опасността от всяко необостновано мнение и от псевдонауката.
За да бъдат накарани трудно мислещите учени да се замислят, е необходим силен, безспорен и нагледен аргумент. Такива са например предметите на изкуството от могилите в Евразийската степ, пълни с погребани европеиди или запечатаните глинени гробове от Такла макан.

Всички опити да се открият в тях вариации на китайското, иранското или елинското изкуство се оказват напразни, защото културата на номадите от I в. след .Хр. и преди това е самобитна. И не само това, ами е и висока, значително по-висока, отколкото културата на азиатските номади от 18-19 век, която е подробно изучена от мнозина етнографи.

Тук може и да се припомни за сетен път за държавността и общественото устройство, за приноса на хунските династии в Европа основали пет държави, дали своя принос в архитектурата, отраслите на стопанството, военното дело, дори в устройството на църквата и леточислението."... 

От тук: http://atil.blog.bg/history/2018/03/26/hunite.1601007



А степта на кипчаците простираща се от Сула(Дунав) до Агидел(ляв приток на Волга в горното и течение), започнали да наричат Саклан...., а всички потомци на асите живеещи там - саклани и алани...
По-късно на Бури-чай(Днепър) от Садум(Скандинавия) дошли алманци(германи) от племето галидж и притеснили сакланите, които по името на техния вожд Урус наричали "уруси".
А ги притеснили защото сакланите започнали война с част от булгарите, преселили се от Азърбайджан и Бурджан(Северен Кавказ)... Тези булгари бързо се присъединили към хоните, когато последните преминали през Идел. 
Урус се опитал да изтласка садумците от бреговете на Бури чай, но бил разбит и убит. Тогава сакланите - уруси се подчинили на хоните и склонили кана Булюмар да нападне галиджийците.

****

image

Примерна карта даваща представа за района събитията. Актуални и достатъчно на брой исторически карти по "Джагфар тарихи" изработени и сканирани още няма.
 

Идел при управлението на хонските царе
 

Синът на Алип-би с корпус от булгари и хони разбил садумците(скандинавците) и ги заставил да бягат в Алтън Баш и Рум( Апенинския п-в, Западен Рим и Византия).
След това Алип-би и неговите булгари, които някога преживели в Азърбайджан немалко неприятности от румците, преминали река Сула и край град Кан Дере(Одрин) разбили 80 хилядна румска войска.
Румския кан Балин(виз. император) избягал в своя дворец, но бил обкръжен и изгорен от хоните, които имали навик по такъв начин да се разправят с враговете си. Когато дворецът изгорял, Алип-би се изкачил върху пепелището и намерил короната на кана. Той я взел и я занесъл на баща си, който се провъзгласил за урумски кан, но внезапно умрял по време на пира в чест на победата.  Алип-би пък станал кан на разширилата се в Саклан Хонска държава и умрял на планината Куян тау, или Кук Куян(на мястото на бъдещия Киев). Преди смъртта си кан Дере, както още го наричали, повелил да поставят на гроба му огромния знак на рода Дуло - "балтавар".

А той изглеждал така:
image , където със знака   image се обозначава брадва, а със знака  image  - лък. Тези предмети се смятали от булгарите за символ на царската власт.

На мястото където е погребан кан Дере, се заселили уруси, почитащи го за разгрома над техните врагове садумците, и създали селището Аскал. Булгарите също почитали алип-би, защото при него те станали господстващ народ в Хонската държава(Идел под властта на хунската династия). Твърде скоро част от хоните формирали с местните европейски булгари едно голямо племе, което приело името "булгари" и тюркския език на хоните.

Главните си родове булгарите наричат ердим, бакил или бояндур, себер, агачир, харка, утиг, кимер...


image
 

Внукът на Алип-би(син на Айбат), канът Атилле Айбат по прозвище Аудан(Аудон, Боян) Дуло, нападнал алманците(германи) и фарангите(франки), защото техния крал отровил жена си - сестра на кана Атилле.
Като разбил най-силното германско племе галидж така, че част от него избягала по морето Кук дингез на островите Садум и Галидж, Атилле през ноща обсадил столицата на фарангите Алтън Баш(Рим).
Тя получила своето име от названието на златните куполи на домовете(църквите). Но на сутринта слънцето изгряло и блясъкът на златните куполи заслепил булгарите. Изплашени, те препуснали накъдето им видят очите и след това тяхното влияние намаляло.
Атилле, когото улчийците(славяните) наричали Мишдаули, умрял по време на отстъплението в земята на алманците и властта се разпаднала.
Тримата синове на Атилле, тримата братя - Иллак, Тангиз и Бел-Кермек, заедно с булгарите и и улчийците се укрепили срещу фарангите в лагера, но били разбити. Иллак загинал в боя, а Тангиз и Бел-Кермек получили правото да напуснат лагера заедно с булгарите. Те отишли към устието на Бури чай(Днепър), но по пътя загубили Тангиз убит от засада от галиджийците. При пробива на тази засада Бел-Кермек за пръв път заповядал да издигнат като знаме червеният стяг на асите с полумесец на пръта.
От Бел-Кермек е началото народа на булгарските царе, които били наричани или канове, или балтавари, защото думата "балтавар" придобила смисъл на "вожд.      

От Историята на Гази Барадж,  ДТ - том 1, ИК Кама, 2005, стр.18-20


П.П. Във всички книги от сборника "Джагфар тарихи", писани от различни хора по различно време, когато пишат за едно и също събитие, те преразказват едни и същи факти и споменават едни и същи исторически личности. Някои автори са имали едни източници или устни разкази, а други автори - други. Някои пишат по-подробно, други като този тук в случая, който е писал през 13 век, за старите събития пише конспектно и повърхностно, явно такива му са били източниците.
А другите книги от том 1 писани през 15 и 16 век  пък са изключително подробни и обстойни.
Въпреки това той пък дава сведения, които ги няма при Кул Гали например, затова всичко, което е оцеляло е ценно и заслужава подробно и съвестно изучаване.

И накрая за нещо малко известно пак, последната битка на Атила в днешна Северна България:

Битката при Утус

Последният удар на Атила срещу Византия е през 447г. Атила, след като консолидира власта си, отново се отправя на юг в империята през Мизия. В римската армия, при магистър Arnegisclus militum готски, го пресреща на река Вит и е победен, но не и без да нанася тежки загуби.
Макар и повредена от поредицата земетресения, както и другите крепости Утос е била все още една от силните в Мизия. В нея се намирал Арнегисклус Готски, отговарящ за охраната на Мизия. Атаката се е осъществила така: Крепостта била атакувана от хуните от две посоки – от северозапад и югозапад.

Една „темна=10 000 бойци” се е движела от завзетия вече град на Дунав Улпия Ескус (Гиген) на югоизток, а втората се е спуснала от проходите през Балкана по течението на река Вит. Командващият византийските войски е преценил, че трябва да се сржава само със северните хуни, предвождани от един от 10-те вождове на вражеската войска. Не очаквал друга войска от юг.

Било е зима и проходите били затворени. Не е подозирал, че върху него ще се стовари от планината допълнителна армия. Подмамени от северните войски, византийците излезли от крепостта и започнал сражение. Атила, който ръководел южния по-дълъг и по опасен маршрут завзел крепостите Урса, Батил и Котон и се отпавил на север през каньона на река Вит. По предварително уговорен сигнал двете войски удрят Византийската войска в полето пред крепостта Утус. След няколко часова битка, Арнегисклус Готски бил сломен и убит, а крепостта запалена и разрушена. Пътя на хуните през Балканите до Термопилите бил отворен.


image
   

Източник:  ЗАГАДКАТА – АТИЛА
https://cartograf.wordpress.com/2011/05/09/%D0%B7%D0%B0%D0%B3%D0%B0%D1%82%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0-%E2%80%93-%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%BB%D0%B0/




Гласувай:
6



1. barin - Здравей, Атиле. За този период има ...
16.02.2019 08:42
Здравей, Атиле. За този период има много потребители в блига, които се съмняват, вместо да потърсят информация. Дори мисля да публикувам още нещо, освен сравнението между Атила и Чингис хан- едни от най-добрите военачалници. Били сме велики в дълъг период от историята.
Поздрави!
цитирай
2. atil - Здравей, Атиле. За този период има ...
16.02.2019 12:44
barin написа:
Здравей, Атиле. За този период има много потребители в блига, които се съмняват, вместо да потърсят информация. Дори мисля да публикувам още нещо, освен сравнението между Атила и Чингис хан- едни от най-добрите военачалници. Били сме велики в дълъг период от историята.
Поздрави!

Те потребителите се съмняват, защото са излъгани много пъти от всякакви писачи и псевдоучени, други пък не ги интересува миналото а неговата модерация с късна дата...
Аз имам тук за Хунския период от историята на Идел - Стара Велика България, от друга книга в този сборник и там е описано по-подробно:
http://atil/history/2011/04/19/hunskiia-period-ot-istoriiata-na-drevna-bylgariia.732214

....
Колкото до Чингис хан има резон, зощото той произлиза от тези монголски родове, които в миналото са служили на хунобългарите на изток. И са възприели много от тях, в това число т.н. "Ветрило" на конницата - Дъга която се разгръща напред и назад. Т.е. те могат да обкръжат врага и нападайки и отстъпвайки, като през цялото време го разстрелват с по-добрите се лъкове от разтояние безопасно за себе си...
цитирай
3. atil - Нaй-съм доволен от юртaтa в тaзи ...
18.02.2019 17:39
Нaй-съм доволен от юртaтa в тaзи публикaция. Тaкa или инaче aко предците хилядa години сa живели в къщи, то десет пъти повече години сa живели в юрти.
Зa помен и късмет!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: atil
Категория: История
Прочетен: 5649242
Постинги: 555
Коментари: 2639
Гласове: 3660
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031