Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.02.2019 17:52 - Признанието на Буров, което опозори новобългарския нихилизъм
Автор: atil Категория: История   
Прочетен: 7440 Коментари: 12 Гласове:
9

Последна промяна: 25.02.2019 18:30

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Атанас Димитров Буров (12 февруари 1875 – 15 май 1954) е български финансист, дипломат и политик от Народната партия, а по-късно на умереното крило на Демократическия сговор. Той е министър на търговията, промишлеността и труда (1913, 1919 – 1920) и на външните работи и изповеданията (1926 – 1931).  

Считан е за една от най-влиятелните фигури в българския политически живот през първата половина на 20 век, а заради политическите си речи и въвеждането на модерни за времето си европейски практики на българска почва е наричан „идеолог на българската буржоазия“

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D1%81_%D0%91%D1%83%D1%80%D0%BE%D0%B2


  image  

"Евлогий Георгиев не е пиел, не е пушел. А първата работа на българина , като позабогатее - и то на българина полуинтелигент - е да пропуши и да почне да пие. Пиянството става национален въпрос в България..."  - Атанас Буров
 
*****

Страшно е как историята се повтаря. Страшно е колко еднакво поробени остават хората, без значение дали робството им е наложено отвън или отвътре. Страшно е как отдавна забравени думи, излизат отново наяве, като ехо от един отминал, но още толкова актуален свят. Точно такива са и думите на Атанас Буров.  

Някои от вас сигурно ще им се ядосат, а други ще заклатят глава и ще осъзнаят с още по-голяма сила безизходицата на тази държава. Държавата, в която без сопа и въже не може да вирее, държавата, в която всеки живее сам за себе си, държавата, в която журналистите следват само принципа на нагаждачеството, държавата, в която хората са стадо…
 
И може би никакви протести и революции не могат да ни превърнат в нещо друго. Защото ние просто сме си такива.


image
 

"Хората се раждат неравни – и по социално положение, и по дарби и по всичко. Как ще бъдат равни? Не могат да бъдат равни. Никога. Човек е създаден да се бори за хляба си, за място под слънцето, за жени, за пари, за обществено положение. Кой ще победи? По-умният, по-силният, по-храбрият, по-безочливият, по-грубият, по-нахалният.  
Хората не се променят, не се превъзпитават. Те само чистят мъничките, сухи клонки по стъблото на вековния дъб, а големите клони и дънера си остават същите.  

На българина всичко трябва да му се дава отмерено и никога да не му се плаща много високо. Защото като забогатее, той се забравя. Удря го на грабеж, разгул, разврат, покер. Става злобен и завистлив. Губи човешки образ. За него няма нищо свято на този свят. Парите отприщват пороците му, слабостите и злобата му. Българинът прощава за всичко, но не и на преуспяващите. Или на тези, които стоят над него. Българинът с пари се смята за много по-умен от този, който ги няма.  
Какво е трудолюбието? Глад, страх от утрешния ден, жажда за пари – това са пружините, това са моторите, които тласкат шайбата на трудолюбието. Не е вътрешната потребност.

Казват, че българският народ бил трудолюбив. Народ, който има по календар 169 черковни и официални празници не е трудолюбив. Черквата в България, колкото и добро да е направила, разврати този хубав наш народ, направи го хайлазин.  

Народът е с всеки, който държи калъча..
Народът е стадо. Той слуша само гласа на пастира, който държи сопата и който храни кучетата. Това е народът.. Народът се лута, чака някой да го поведе и да му каже „свободен си”. Световната практика е такава – няма управия без сопа, въже и остен.  

Българският политик неминуемо свързва властта с пържолата, бута, жената, парата, златото. Парата е символът на властника в България. Той иска пари, пари, пари. Иска злато, злато, злато. Иска къщи, къщи, къщи. Иска вили, вили, вили. Иска коли, коли, коли. И не за своя сметка – а за сметка на партията си, на държавата си, на народа си.
Това властогонство е бясна болест – който е ухапан веднаж от нея – умира цял живот, като бесен. И е бесен за власт – срам и позор, но е така.  

Политиката има свои закони. Тя не търпи интелигентните на трона си. Тя иска полуинтелигентни. Полудипломати, полуполитици.   Хората, които трябва да осъществяват хубавата идея, се покваряват само за половин година. И най-хубавата идея може да се провали, когато няма кой да носи знамето. Знаменосец става не човекът, който крои дълбоки планове и мънка, когато говори, а който решава бързо, смело и говори сладко.  

Аз като не съм добре, целият свят да е добре – това не ме радва. Аз ще се радвам, ако целият свят е зле като мене. Това е човекът, това е същността му.  

Българският интелигент е готов да се примири с всяка власт, стига той да е добре. На него да е добре. Той да остане жив. Него не го болеше за нацията, за народа. Него не го интересува как ще се развиват нещата занапред – важното бе той да оцелее. Той да е добре. Угодничеството, нагаждачеството са като че ли най-ярките национални черти на българската интелигенция.  

Българинът ще стане велик гражданин на света в деня, когато зареже най-долното си качество – винаги да гледа да мине тънко и да не си плати справедливо за това, което получава.

image  

Но аз не съм песимист. Аз съм дълбоко убеден, че каузата на България не е загубена, и бих желал да вдъхна във вас същата вяра, да повдигна вашите сърца, да ви дам малко от моя оптимизъм, защото оптимизмът е извор на вяра и енергия, а българският народ има нужда в днешния момент от едното и от другото, за да търпи, да се надява и да действува…"      


Фрагменти от "Срещи с Буров"


Източник: 
http://www.highviewart.com/cvetno/priznanieto-koeto-opozori-balgariya-2165.html?fbclid=IwAR0BYXnhsSJtfjye5e9vbpgnlEilwRdRGBIbS1CeMvZnpWlUmUTFZee5FW4
 

П.П. Атил:


Аз не съм напълно съгласен с автора от "Цветно", който също е част от "новобългарите" и освен безизходица друго не вижда... Такива изказвания, че всичките били такива съм чувал и от горски надзиратели и от багеристи и от полуинтелигенти... Но разбирам напълно Буров, който доживял и народната демокрация след 1944 год.
Разбирам и оптимизма му, защото българския народ има потенциал и енергия. Зависи накъде ще бъде насочена тя - към градеж и съзидание или към самоунищожение и самоунижение! И в двата случая тя действа много здраво.
Злощастната българска съдба аз я свързвам не толкова с външни обстоятелства, такива има за множество страни а не само за нас, а с господството в България на левите, псевдо-десните, безродни и нихилистични партии и кадри! В нашия случай те всички без изключение са републикански.
Ето този въпрос ако бъде решен, оптимизма на Буров ще бъде оправдан.




Гласувай:
9



1. lexparsy - Лично благодаря за тези фрагменти.
25.02.2019 23:08
Честно, толкова отдавна прочетох тази книга, и ми беше останало само чувството че страхотно ме впечатли. Сега ми припомни защо, но и по актуално различен начин.
Колко ни липсват точно Сега някой велики българи като Буров, за които трябва да се подсетим, но и доста да се размислим над живота и делата им!.
цитирай
2. atil - Кaто се зaмисля, левите, егaлит...
26.02.2019 07:55
Кaто се зaмисля, левите, егaлитaрни, лицемерни и специaлно в Бългaрия подчертaно чужди и дори aнтибългaрски пaртии излязохa нa политическaтa сценa веднaгa след Първaтa световнa войнa.
И зa дa се рaзвивa бългaрскaтa буржоaзия, бългaрскaтa нaроднaтa просветa и културa, бългaрският нaроден кaпитaлизъм решителнa зaслугa имaт Нaродния сговор и проф. Aл.Цaнков.
Друг бaлaст срещу aнaрхо-егaлитaрното и двулично нaчaло у бългaринa зaродило се и укрепнaло под чуждaтa турскa влaст, кaто отношение към чуждaтa и омрaзнa държaвa, е било бългaрското цaрство и цaря!
Всичко товa е прекрaтено след 1944 г., и новaтa пaртия-държaвa си създaвa друг елит и другa интелигенция. И то върху същото товa aнaрхо-егaлитaрно и дори интернaцилнaлно нaчaло. Зaтовa когaто пaднa диктaтурaтa им те покaзaхa истинското си лице и ценности. Тaкa и досегa.
Зaтовa Буров с неговите признaния е aктуaлен и сегa.
цитирай
3. atil - Следващия път ще пиша за някой бъ...
06.03.2019 21:04
Следващия път ще пиша за някой български империалист, че да компенсира новобългарските нихилисти и изчадия...
цитирай
4. krumbelosvet - И Буров, като Петко Славейков, Елин Пелин, Яворов и кой ли не, има пристъпи на ПЛЮЕНЕ ПО НАРОДА СИ.
07.03.2019 22:16
Но, но, Н О "Световната практика е такава – няма управия без сопа, въже и остен." И това казва Буров. Но СЛЕД като е отворил уста като септична яма срещу БЪЛГАРИНА.
Авторът Атил отива и по-далеч. Само левият българин е виновен. Значи - да го утепем.
133 години след подпалването на нашата ГРАЖДАНСКА ВОЙНА от полуинтелигента Стамболов, НИЩО НОВО не измислят "десните" полуинтелигенти.
цитирай
5. krumbelosvet - Антилогика
08.03.2019 21:06
"Зaтовa когaто пaднa диктaтурaтa им те покaзaхa истинското си лице и ценности", пише авторът за мръсните леви. АНТИЛОГИКА. Оти да се не изявят когато са партия-държава, а да се изявят когато са оплюти и притиснати от Победителите в Студената война и нашите УЖКИМ победители?
цитирай
6. atil - krumbelosvet, между плюене и ка...
08.03.2019 21:09
krumbelosvet, между плюене и казване на истината има коренна разлика. Това полуинтелигентите трудно го схващат. На когото му пука за народа и страна той ще каже истината, няма да плюе. Плюят паразитите за да се оправдават или да оклеветят някого.
За виновните леви тук е лично мнение, но не съм първия, който го е изказал и няма да съм последния. Стамболов за разлика от комунистите граждански войни и преврати не е правил. Левите и псевдодесните управления са виновни разбира се, други от десетилетия тук не са имали власт. Нищо не са имали не само власт...
цитирай
7. atil - "Зaтовa когaто пaднa дикт...
08.03.2019 21:35
krumbelosvet написа:
"Зaтовa когaто пaднa диктaтурaтa им те покaзaхa истинското си лице и ценности", пише авторът за мръсните леви. АНТИЛОГИКА. Оти да се не изявят когато са партия-държава, а да се изявят когато са оплюти и притиснати от Победителите в Студената война и нашите УЖКИМ победители?

Не е антилогика а фактология! Горбачов им сключи на левите споразумение с победителите. Тук има публикации по този въпрос, още през 1991 год. френската политоложка Сюзан Лабен ги разконспирира много бързо.
Взеха парите и икономиката а това им запази и политическия монопол. Вярно че в Чехия, Унгария, Полша не успяха докрай, но там народите им не бяха "социализирани" докрай, та си излъчиха истинска опозиция...
цитирай
8. krumbelosvet - На Стамболов дължим
09.03.2019 10:59
На Стамболов дължим ПРЪРВИТЕ политически убийства и побоища след Освобождението. ТОВА е началото на 133 години гражданска война до днес. Но левите не са и на второ място между подпалвачите на граждански войни. Девето-юнските превратаджий са втори. Месеците на кървав десен терор, предизвикват ПЪРВОТО антифашистко въстание, удавено в кръв и т.н., през Ястребинските убийци, до 9-ти. Най-черния ден за... убийците.
цитирай
9. atil - На Стамболов дължим ПРЪРВИТЕ по...
10.03.2019 09:58
krumbelosvet написа:
На Стамболов дължим ПРЪРВИТЕ политически убийства и побоища след Освобождението. ТОВА е началото на 133 години гражданска война до днес. Но левите не са и на второ място между подпалвачите на граждански войни. Девето-юнските превратаджий са втори. Месеците на кървав десен терор, предизвикват ПЪРВОТО антифашистко въстание, удавено в кръв и т.н., през Ястребинските убийци, до 9-ти. Най-черния ден за... убийците.

Дa почнем нa обрaтно отговорa и нa този обрaтен коментaр. 9 септември беше чернa, изврaтенa и обрaтнa дaтa в бългaрскaтa история зa бългaрския нaрод. Зaщото еднa чуждa aрмия дaде влaсттa нaготово нa едни тъпи и безсъвестни хорa изповядвaщи еднa чуждa, фaлшивa и aнтибългaрскa идеология. Те хвърлихa стрaнaтa нaдaлеч и нaстрaни от собствения и исторически път нa рaзвитие. Те отчуждихa бългaрите от собственaтa им стрaнa и културa. Товa продължaвa и до днес.
Никaкво aнтифaшистко въстaние не имaло в Бългaрия никогa, зaщото фaшисткa влaст тaм никогa не е имaло.
Имaло aнтидържaвен метеж предизвикaн с помощa нa Съветскa Русия
A зa Сaмболов ще коментирaм отделно. Той нa прaктикa спaси бългaрскaтa държaвност от руските aгенти и преврaтaджии. Той е предизвикaн от врaговете нa Бългaрия дa зaщитaвa Конституциятa.
цитирай
10. atil - Когa и зaщо Ст. Стaмболов се обръщa ...
10.03.2019 10:04
Когa и зaщо Ст.Стaмболов се обръщa срещу Русия?
............
...Възвръщането на княз Александра, след като беше свален по искането на руския император, съставляваше едно много дръзко предизвикателство за този последния. Ето защо, в отговор на отправената му от първия телеграма при стъпването на българска земя, Александър III отговори между другото: "Аз ще се въздържам от всякакво вмешателство, каквото и нещастие да постигне България, до когато вие стоите там. Ваше Височество сами ще разсъдите, какво трябва да направите."
(...)
След обявяването на решението си да се откаже от Престола, когато Стамболов го запитал, дали Русия ще се съгласи да си изберем нов княз и дали няма да иска да тури ръка върху управлението на страната, той му отговаря: "Аз имам вече полуофициално уверение за това; но ще искам да го получа официално и писмено"...
На 25-й август, Богданов се явява официално в двореца и дал тържествено това обещание. Той обаче отказал да го направи писмено, защото "в думите на руския император не трябва и не може да се изказва съмнение".

http://atil.blog/history/2012/09/21/za-stefan-stambolov-i-nezavisimostta-na-bylgariia.1002046

....,....
Думите нa руския имперaтор по отношение нa Бългaрия от тогaвa и до смърттa му се окaзaхa трaдиционно съмнителни. Особено в ролятa му нa aрбитър по време нa Бaлкaнските войни.
цитирай
11. morskipesni - Отново тая мерзка книжчица..
26.03.2019 13:53
Абе вие пипвали ли сте някога ИСТИНСКА книга?
цитирай
12. atil - Абе вие пипвали ли сте някога ИСТ...
26.03.2019 21:29
morskipesni написа:
Абе вие пипвали ли сте някога ИСТИНСКА книга?

До към 7 клас през мене мина почти една цяла читалищна библиотека. Колко истински книги е имало там не знам. Между това като г-н Маргарит Мицев си спестявах от закуските и изкупих бая нещо и от книжарницата.
След това му изпуснах края на библиотеките, но неотдавна получих няколко пратки по ЕКОНТ от "Книжен пазар", включително и българските издания на "Джагфар тарихи", защото имам само руските.
Утре обаче ще за друго.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: atil
Категория: История
Прочетен: 5648384
Постинги: 555
Коментари: 2639
Гласове: 3660
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031