Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.09.2019 19:05 - Римската власт в днешните български земи и българските връзки с тях - 3-7 век
Автор: atil Категория: История   
Прочетен: 3988 Коментари: 5 Гласове:
7

Последна промяна: 02.12.2021 13:24

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

image
 

Римско-елинската култура била градска култура. Римските императори, особено в началото на 3 век гледали да се опрат на градовете и затова правели всичко, за да издигнат градския живот. Чрез градовете те искали да държат в покорност селата и да извличат от тях повече данъци и войници. За тази цел селата били разпределени на територии , едни от които имали за център някой град, а други - някое по-голямо село, трети - укрепен пунк.


image
 
Слънчев часовник, намерен в Силистра. Орфей свири, а зверовете, укротени и притихнали, слушат. 2 век пр.н.е.


Жителите на селата, които принадлежали на някоя градска територия, нямали право да участват в управлението на града. Напротив, гражданите, които имали земи в селата, били и членове на селските общини. Като такива, те влизали заедно с шепата богати селяни в сената на общината, т.е. в общинският съвет, и вземали участие в избора на общинските магистрати. Почти в същото положение се намирали селата от селските територии и тези от укрепените пунктове. Обикновено между тях имало преселници римски ветерани и други колонисти с пълни граждански права, които притежавали горлеми имоти. Тези колонисти, заедно с местни богати селяни, били също тъй пълни господари в общинските съвети. Фактически масата се състояла в голямото си мнозинство, както приема Ростовцев, от селяните, които били дребни стопани, и отчасти от колони(крепостни); тя нямала никакви права в уредбата и управлението на селските общини. Тя била длъжна само да плаща данъци и да дава войници.  

Това положение селяните можели да понасят през ерата на римския мир и на разцвета на империята. Тогава селските произведения имали добра цена, харчели се много, и селяните търпеливо носели наложените им тежести. Обаче по култура те стоели съвсем настрани от градското население, което на север от Хемус(Балкана), с малки изключения се романизирало, а на юг от планината и край морето се елинизирало. Селяните не възприели нито елинската, нито римската култура, а държели твърдо на своя народен език, на своите вярвания и обичаи; само малцина от тях говорели латински или гръцки, и то твърде грубо. 
В Рим, това по-късно започнало да се променя след покръстването, посредством Църквата и даването граждански права на всички. На тази романска основа се формили на запад италианския, френския и испанския народ, романско влияние изпитва на практика целият католически свят.
Но на изток се случило друго...

image

Плоча, изобразяваща циркови игри, намерена в Сердика(дн. София) 4 в. пр.н.е.
 

От средата на 3 век положението на селяните започнало да се влошава. Външните нападения зачестили. Мизия и Тракия все по-често били опустошавани от нахлуващите в тях варвари(основно древно-български бойци заедно със съюзниците си от подчинената им многонационална Източна Европа, която от 2 век е под властта на новата  Хунска династия...).
Търговията и стопанския живот изобщо взели да замират. Селските произведения се търсели слабо, а данъците, наборите и злоупотребите на зле платените чиновници растели. Императорите се опитали да дадат по-големи привилегии на някои села, пазарни центрове, и чрез тях да държат останалите селяни в покорност, но не успели.

В една тъжба до императора селяни от с.Скаптопара, край Горна Джумая(Благоевград), казват: " От много домовладелци останаха малцина... Осмелиха се да се качат на врата ни мнозина(чиновници), които презират нашата простота. Не можем да носим повече тежестите, и рискуваме, като другите, да напуснем огнищата на прадедите си."  

Молбите и апелите на селяните били напусто. Империята не могла да намери начин да привърже селото към себе си, а подкрепата на градовете слабеела. Опитът и чрез привилегии на някои селяни да привлече големите градски маси и с тях да попълва разредените от римски граждани войскови единици, разстроил още повече силатта и: войската, изпълнена с тракийски кохорти, които вземали участие в дворцовите преврати, се варваризирала и отслабнала.  

image

Монета от Сердика


Мизия и Тракия от трети век насам станали арена на варварски нашествия и на ожесточени и кръвопролитни войни. В 270 г. император Аврелиан решил да оттегли всички римски гарнизони и граждани от земите зад Дунава и да ги засели отсам, като укрепи здраво границата на голямата река. За да попълни разреденото население в опустошените земи на Мизия, той преселил много готи, карпи и бастарни от бившите римски отвъдунавски владения, които по-рано нападали заедно с българите, и им дал да обработват земи като колони(крепостни) и да служат във войската.
Император Диоклетиан(284-303) предприел коренна административна реформа, която засегнала и балканските земи, и засилил римските войски в Добруджа, откъдето главно нападали варварите. От Белград до делтата на Дунав били разположени 8 легиона, от които два в Добруджа. Ясно било, че императорите искали да запазят на всяка цена дунавските провинции, поради голямото им военно и политическо значение за империята; може би затова Константин Велика преместил нейната столица в Цариград.
При все това, напорът на варварите от края на 4 век и през петия век бил неудържим.

Най-напред източни готи а след тях хуни направили страшни опустошения и разорения. С това те разтворили пътя на аварите и особено на славяните, които не само нападали, но започнали да се заселват и да остават на полуострова. Част от тях била изведена от българите по време на аваро-българските нападения и заселена в днешна Югозападна Украйна където станали известни по името анти. Друга част оставайки тук възприела останките от тракийската и гръко-римската култура и чрез българите с които съставили една народност, участвали в изграждането основите на средновековната и съвременна българска култура.


    ПРИЛОЖЕНИЕ  

 Хронология на българските "връзки" с балканските земи до 3-7-ти век   

Такива връзки и отношения има и преди новата ера, но тук ще отбележим тези от 3-7 век. Те са посочени и в чуждите източници на много места. Изложението на събитията е от българска страна. През 4 век българските канове преместват столицата си на р.Днепър, това на практика е началото на офанзивата им на запад през следващите векове. В края на 4-ти век бил основан и Онгъла - специален участък от причерноморските степи от делтата на Дунав до устието на Днепър. По времето император Анастасий в 512 г. била построена и Дългата стена за защита на столицата Цариград от българите, които уж се били разпаднали след смъртта на Атила...

   Цитат от :
 Фрагменти от Родословието на българските владетели:

image

(...)  

- кан БАРАНДЖАР(235-271 г.).

  Син на Барака. Най-прославения цар от Първата Хонска династия. Заедно с котрагите, които били на служба в Идел, разбил в 251 г. римския император Деций. Самия император загинал в боя. След това войската на Барънджар разграбила римските владения на Черно море и с щурм взела Дарбазан - заради неплащането на римляните данъка за Идел.
(...)

   - кан БУЛЮМАР ШЕКЕ, ШЕК-АЛИП  БУДИМИР, БАШИМИР, БАЛАМИР, БАЛАМБЕР(363 - 378 г.).  

Отново обединил целия Идел под своята власт. Станал първият цар от ВТОРАТА ХОНСКА ДИНАСТИЯ.  По произход хонски военачалник от рода ДУЛО, взет на служба от Кама-Батир. Оженил се за дъщерята на Кама-Батир, ТУРАН-БИКА, която отначало не му харесвала заради наличието на монголоидни черти в нея...(булгарската аристокрация и особенно царските родове били изключително европеиди). Тази Туран-бика послужила като прообраз на приказната героиня Турандот, а Булюмар влязал в легендите на русинските предци под името "Будимир".
Булюмар пренесъл столицата на Идел от Поволжието в Кара Саклан(Украйна) в основаната от него ставка Кан-Балин(бъдещия Киев). Там и починал а киевския хълм където го погребали получил неговото име Шеке("Щек" или "Щековица" по русински).
(...)  

кан АЛИП-БИЙ  или АЛП-АБАЙ АРБАТ(378-402 г.).   

Най-големия син на Булюмар.Влязъл в легендите на русините под името "Святогор" и "Соловья Будимировича". Разгромил византийския император Валент под Адрианопол през 378 г.Алип-бий обявил степите между Дунава и Днепър за "царски участък"(Ангъл, Онгъл или Аталък) и "място за паша на царските коне".
В памет на този цар бащите на Дунавско-булгарските царе Шамил(Самуил) и Азан(Асен) носили званието"Победител".
(...)  

кан УРУС-РУЖА БУРГАС(414-434 г.).   

Син на Алип-бия и княгинята от племето урус-ружа(росомоните). Бил наречен Бургас в памет на мястото "Бургас" до което достигнал по време на похода през 378 г. Алип-бий управлявал 20 години. Умрял на мястото на дунавския град, който получил неговото име Урус-Бургас(съвременния Русе).  По времето на управлението на дунавско-булгарския цар Барджил(Борил) много дунавски българи(особенно богомили) се преселили от този град във Волжка България.
(...)  

кан ТУК, АТИЛЛ, ТУКАЛ, ТОХОЛ, ЕТЦЕЛ, АТИЛА(434-453 г.).   

Син на МУЕНЧАКА. Най-знаменития булгарски цар и завоевател. Родил се в годината на Коня - 406 г. , бил съвладетел - 434 до 445 г. а после владетел на Идел. По негово време Идел станал най-голямата империя в историята на човечеството - от Китай до Франция. След смъртта му започнала муждуособна война сред подвластните племена, която скоро се прехвърлила и сред българите...
По време на управлението на сина му ТИНГИЗ, Идел се разпаднал на три големи части: КАРА БЕРШУД(Дунавско-Украинската част), АК БЕРШУД или ЕЧКЕ ИДЕЛ(Волго-Уралската част) и ЕСКЕЛ (Сибирската част).  Предкавказието минавало ту към Кара Бершуд ту към Ак Бершуд. По-късно булгарските бекове от рода Хин-себер овладели Ак Бершуд и Ескел.

(На практика днешна северна България влизала в границите на българската империя по това време)
(...)  

кан РУЖА-ДЖУРАШ МАСГУТ/489-505 Г./ 

Син на Кермек от дъщерята на масгутския бек Ружа,  за което бил наречен и Ружа.  Владетел на Кара Бершуд. Управлявал 16 години и с помоща на себерските бекове разширил владенията си на запад в няколко успешни войни с Византия.  През 492 год. ,  годината на маймуната,  заел цялата западна част на Дунавска България. От Дунава до Кубар-дара/Вардара/. В памет на това основал град Бичин-”маймуна” /Видин/. За успешните си войни получил прякора Джураш-„Войн, Дух на войната”.   Прославил се като мъдър и справедлив владетел. Знаел няколко езика ,включително и езика на шаманите-кам теле.  Имал петима известни сина: Буляк-Болгар,  Куштан,  Айяр,  Могер и Банджа-Татра.
(...)   

 кан БАНДЖА-ТАТРА БАНАНТ ИЛИ „МУНДО”/505-520 Г./   

Син на Ружа-Джураша. Бил владетел на Булгарския бейлик/Кара Бершуд/ 15 години. Винаги считал Чалап-бия за върховен владетел и дружал с него.  Прославил се със своята воинственност и необичайна храброст в боя. В решаващата битка по време на война с Византия, неговия отряд от 1 000 човека/банант/ атакувал и разбил 15 хилядна византийска войска. След това той получил и прякора „Банант”. Разгромената Византия се съгласила да плаща на Кара Бершуд огромен данък и отстъпила голяма част от Балканския п-ов.  След това Татра възтановил единството на Идел, подчинявайки Ак Бершуд и Есегел. Бил възпят в булгарския народен епос ”Шан Талгау” под името Тат-Иран.
(...)  

И накрая сведенията от българска страна за "вождовете" Синдилх и Заберган  

кан САБА-ЮРГАН,  ЗАБЕРГАН,  КОТРАГ/531-563 Г./   

Син на Куштан-Бирман. Владетел на Булгарския бейлик.  Управлявал повече от 30 години. Заради това, че водел чести войни, особенно с Византия, бил наречен Котраг-”Безспокойния”. Основал град Бирман/Одеса/ и го направил своя ставка/столица и военен лагер/.   За да съедини двете части на Идел в 563 год.  доброволно отстъпил властта в Булгарския бейлик на Келбир-Аскал Тубджак/син на Боян Челбира на служба при него/
. .....  

кан БОЯН ЧЕЛБИР,  СИНДИЛХ,  УТРИК/535-590 Г./   

Син на Банджа Татра. Бил поканен от Бояркъз на служба в Ибер-Себер, а след смъртта и  заел мястото и като владетел.  Прославил се със своето миролюбие, за което получил прякора-„Утрик”/”Спокойния”/. Живял 80 години и влязал в булгарската история като велик музикант и изпълнител.  Обединил древнобулгарските митове и сказания в един сборник. През 563 година станал Цар на целия Идел, но през 565 год. бил принуден да признае своята зависимост от Тюркския каганат.  

Тогава било направено преброяване на подданъчното население. То станало на кашанската писменност и с помоща на кашанците.  От тях винаги имало достатъчно в столиците на булгарските Царе. Иделските булгари считали Кашанските владетели за булгарски и самите те не отричали това. Поддържали родственни отношения помежду си.  

Влиятелната и развита булгарска бюрокрация от кашански/согдатско-уйгурски или „хорезмийски”/произход, възпрепятствала приемането на християнството сред българите през целия период от 4-ти до 8-ми век. 
През 9-ти век,  за да приеме християнството на дунавско-булгарския Цар(Борис) му се наложило да изтреби много от представителите на 30-те чиновнически рода от кашански произход. Хиляди преследвани кашанци избягали в Черна България. От там част от тях начело с Арпад се преселила в Авария/Унгария/ и там също оглавила бюрократическия апарат.   Любимата ставка на Боян Челбира на река Кубан - „Сандугач” през 640 год. била разгромена от арабските завоеватели.  

От тук:
https://boianimen.blogspot.com/2017/05/blog-post_6.html  
.... ,..........................
  
Цитат от: 
СЛАВЯНИТЕ: ПОЗНАТИ И НЕПОЗНАТИ

image

  „. . . . и завладяха страната и се поселиха в нея съвсем свободно и без страх като в своя страна.

Йоан Ефески,  сирийски писател, 6-ти в.  

От тук:
https://boianimen.blogspot.com/2017/06/blog-post_4.html  
.....................

Цитат от :
Сведения за българите от «неизвестния» период на «Именника".

image
 
Освен другите сведения тук има обяснение за саките и за произхода на сакланите.  


"...Сина на Масгут - Татра се прославил с успешни набези срещу Рум, които извършил с помоща на подвластните му улчийци... По време на управлението на сина на Татра - Боян Челбир в Саклан дошли изгонените от хазарските тюрки авари. Сабарите, които панически се страхували от тях притихнали, а нашите булгари обратното -  вдигнали глава... Боян Челбир се побратимил с хакана на аварите Тубджак и дал неговото име на своя син, а този взел за себе си името на Боян. След аварите се появили техните гонители - хазарските тюрки, но булгарите заедно с аварите в ожесточени сражения ги отхвърлили от Сула и Бури-чай(Дунав и Днепър). 

Тюрките отстъпили, но отвлекли със себе си част от кримските българи и им разрешили да образуват в Джураш(Северен Кавказ, по-рано с това име наричали Северозападен Иран) собствено бекство Бурджан за охрана на своите владения на юг. Понеже българите още от времето на битката при Кан-Дере(Адрианопол - 378 год.) ги считали за най-добрите воини в света.   Тези българи затова почнали да ги наричат бурджани, а ги оглавил най-големият син на Баян Челбир - Атрак. Западните българи на Боян Челбира, които останали в зависимост от аварските хакани, почнали да ги наричат кара-булгари, т.е. западни българи, а не черни, както си мислели тюрките.   

Понеже българите наричали запада - "кара", изтока - "ак", севера - "кук" , а юга - "сара" или "саръ"...  

Сина на Боян Челбира Тубджак воювал на страната на аварите с Рум(Византия) и подчинените на ромеите улчийци(славяни). В това време, когато аварите безпощадно изтребвали улчийците, българският балтавар ги щадял и изкарал от днешните български земи до 200 хиляди от тях. Тези български улчийци почнали да ги наричат анчийци(анчилар), т.е. ,"погранични", "окраиными", тъй като ги заселили на северните рубежи на бекството Кара Булгар на Бури-чай(Днепър) и в Учула. Така се появили антите...(думата в булгарския език има значение и на "побратим").
Хакана на аварите отначало се отнасял с раздразнение към това, но когато по заповед на Тубджак анчийците направили няколкостотин лодки и успешно се сразили на тях с румците, се смегчил и ги оставил на мира...  

След неуспешния опит на регента Бу-Юрган(Органа) да наложи християнството за официална религия в българското тарханство(през 619 год.), на съвсем младия принц Куртбат("Кубрат"), големият син на Албури Аскал, му се наложило да поеме властта! Той се оказал мъдър, талантлив и решителен владетел, който успял да откъсне западните българи от аварската зависимост а източните от тюркската. 
През 630 година се обявил за Кан а обединените български земи и племена събрал в една държава, която получила името на господстващия в нея народ - Булгария(Българ, България). 

По причина на своята мощ и обширни владения - от Дунав до р.Енисей и от Черно море на юг до Бяло море на север, тази държава била наричана не само Стара, но и Велика(Голяма) България."

   
От тук: https://boianimen.blogspot.com/2017/06/blog-post_99.html .
...

image  
На картина е изобразен Аспарух отсам Дунава.

След гражданската война в Стара Велика България, която избухнала 3 години длед смъртта на Кубрат и траяла близо 7 години, Аспарух с братятата си Кубер и Лачин отцепили западната част на бащината държава и си основали своя с център тук на Балканите.
За събитията и подробностите около тях не веднъж е ставало дума в блога, но ми се ще накрая и тук да си припомним пак едни български сведения от 14 век. Там става дума само за българи, кой знае защо в историческата памет към 14 век не са останали някакви ярки спомени за траки, славяни...

Ето какво казва българина - преводач на Манасиевата хроника:

"..." При императора Анастасия/ управлявал Византия от 491 до 518 г./ наченаха българите да завземат тази земя/България/, като преминаха от Бдин и първом почнаха да завземат долната земя Охридска, а след това цялата тази земя. От изхода на българите досега има 870 години".
(...)

При Константин Брадати стана шестия вселенски събор. При този цар Константин преминаха българите през Дунава и отнеха от гърците, след като ги разбиха, тази земя, в която живеят и до днес. По-рано тази земя се наричаше Мизия. Бидейки безчисленно многобройни, те изпълниха и тази страна на Дунава, и онази до Драч, и по-нататък, защото и власите, и сърбите, и всички останали са все едно"."..

От тук: https://boianimen.blogspot.com/2017/07/blog-post_15.html


Налице е автентичен български документ, който разкрива, че в средата на 14-ти век в България е имало ясна историческа памет за събития с осемвековна давност.
Той няма как да бъде оспорен или да му се лепне че бил съставен от някой учител в Русия през 20-ти век...
Тук нашия човек разбива на пух и прах всичките фантастични разсъждения, за някакви си отряди и дружини, които се криели в укреплението си из Дунавските блата... Потвърждава сведенията от "Джагфар тарихи" отново, там се казва, че "сърбин" е хунобългарско название! Такъв е бил прякора и на покорените от китайците хунобългари - сербийци.
Българския източник за историята на българите дава и категоричен отговор за етническия произход на по-голямата част на балканското население! Не само на днешните българи.


Край  



Гласувай:
7



1. atil - Това беше предизвикано от непре...
04.09.2019 21:18
Това беше предизвикано от непрекъснатите глупости, които се изливат в интернет за "тракийския произход на българите и на световното човечество"...
цитирай
2. atil - Гръцко-римската култура била г...
04.09.2019 21:19
Гръцко-римската култура била градска, а българската до 7 век дори не била селска, у(о)седнала...
Но в никакъв случай не била по-малко културна и цивилизована.
Била обаче различна и дори противоположна на робовладелската и крепостна гръцко-римска цивилизация, която към средата на 5 век, българите успели да разрушат, къде с меч, къде чрез предимствата на своето общество на Свободния народ!
цитирай
3. dobrodan - Е как така сега:)? Е може ли такова нещо, питам аз :),
11.09.2019 21:31
ами траките :)? Повече такива статии да има :), стягаме вече и "Нариман тарих" :):):) на български...
цитирай
4. shtaparov - "Кановете", "...
03.10.2019 06:35
"Кановете","алповете" и "славяните" впрочем са напълно ненаучни понятия,излезли от фантазиита на разни днешни съчинители и локумджии- не от историческите извори! Ако някой иска да се придържа строго към древните реалности,трябва напълно да изключи от речника си такива думи или ако ги ползва,да ги слага винаги в кавички за да покаже,че те са условно употребени на мястото на истинските!
цитирай
5. atil - "Кановете", "...
03.10.2019 07:59
shtaparov написа:
"Кановете","алповете" и "славяните" впрочем са напълно ненаучни понятия,излезли от фантазиита на разни днешни съчинители и локумджии- не от историческите извори! Ако някой иска да се придържа строго към древните реалности,трябва напълно да изключи от речника си такива думи или ако ги ползва,да ги слага винаги в кавички за да покаже,че те са условно употребени на мястото на истинските!

shtaparov, отново се излагаш като локумаджия без локуми и кифладжия без кифли... Съжалявам и за тебе, но явно и ти си от неизлечимо болните, щом продължаваш да разсъждаваш и да пишеш обратно и като обратен.
Трудно ще се намерят по-точни, по-научни и автентични термини в историческата наука от тези като - канове, алпи и славяни!!
Обратното твърдение граничи не просто с лъжата а с едно болестно психично състояние, и бягство от действителността.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: atil
Категория: История
Прочетен: 5647841
Постинги: 555
Коментари: 2639
Гласове: 3660
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031