Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.01.2020 12:17 - Вълкът и вълчата глутница
Автор: atil Категория: История   
Прочетен: 5637 Коментари: 6 Гласове:
8

Последна промяна: 06.01.2023 21:36

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 
Читателите на блога знаят, че темата е пряко свързана с началото на българската история и с националното име на българина, което той е получил именно от Вълка!
Тази тема е засегната на няколко места тук, затова в началото ще припомним за какво ставаше въпрос.

НАРОДЪТ НА ВЪЛКА

image

(..)

"...Образът на вълка в българските народни вярвания и умотворения няма нищо общо с карикатурното му подобие от купешките приказки за Кумчо Вълчо и Зайо Байо. Отношението на българите към вълка е двояко. От една страна, хората изпитват страхопочитание къмъ него, като заплаха за добитъка и собствнения им живот.
Вълкът е вездесъщият хищник, който неумолимо съпътствува човешкото битие и е необходимо да бъде умилостивяван, за да се ограничи вредителствуването му. Израз на това вярване са Вълчите празници, отбелязвани след Архангеловден – в навечерието на Зимата, когато вълкът е в силата си. Това не са празници в буквалния смисъл на думата, преминаващи в угощения и веселие. През тези дни, нечетни на брой – 3,5 или 9, се спазват редица забрани и се извършват магически действия за предпазване от вълчата напаст.
(...)
"...Заедно с това, българинът изпитва и друго чувство към вълка – на мистично преклонение към неговата свръхестествена сила. Неговият череп се е ценял като чудодеен талисман. Поставяли са го до леглата на родилките, също и до детските люлки – да се раждат и раснат младите българи здрави и силни като вълчета.
А името на Вълка звучи в гордите български имена ВЪЛЧАН, ВЪЛКО, ВЪЛЬО, както и КУРТЬО, КУРТИ. За последните е известно, че са от хунобългарски произход, от КОУРТ – истинското име на Кан Кубрат, както е записано в Именника на българските царе. Името КУРТ се среща и в германското именна традиция, също и в английската. Но по наши изследвания и името БЪЛГАРИ също е свързано с вълка – то означава ВЪЛК-АРИИ.

Вълкът е господарят на Севера, на северната природа. Неслучайно за най-свирепи се считат карпатските вълци, които в люти зими са навлизали от север по замръзналия Дунав. Вълкът е въплъщение на воинските добродетели, жив пример за храброст, съратничество и саможертва. Вълчата глутница е като бойната дружина – в нея цари ред и йерархия; животът в нея протича по строги правила. Начело на глутницата застава най-силният мъжкар, който спечелва водаческото право с честна борба. По същия начин и останалите вълци утвърждават мястото си в йерархията на глутницата."...

От тук: http://atil.blog.bg/history/2011/12/18/narodyt-na-vylka.869038

И още:

НАЧАЛОТО НА БЪЛГАРСКАТА ИСТОРИЯ

image

"... Върху знамето на иделците била изобразена вълча глава. Затова го наричали :
"булгар"(вълча или черна глава), Булг-вълк, тъмен(като нощен ловец) и ар-глава.
Това изображение не било случайно - именно вълка бил тотема на булгарите - изкустният нощен ловец.
В тези времена хората вярвали в духове, които според тях те били представители на различните природни сили.

Духовете булгарите наричали - "алп"(алип), "ас","диу","джин". Древните летописци не са делели тези седем племена и всички ги наричали с общото название - БУЛГАР. Това народностно име дошло от общото знаме на иделците..."

От тук: http://atil.blog.bg/history/2011/04/18/nachaloto-na-bylgarskata-istoriia-s-prilojen-tekst-i-na-rusk.731487

******************


ВЪЛКЪТ

Вълкът е най-важният едър хищник в ЕВропа, втори по големиина след кафявата мечка. Възрастен Вълк по нашите земи достига максимум 45-50 кг. женските са псьдребни - 2&35 кг. Украската е основно сива, на места с жълтеникави тонове.

ВЪЛЧЕТО ЦАРСТВО

image

Царството на всяка глутница е територията, на която нейните членове ловуват, размножават се и не допускат други глутници. Границите се определят от водача, който ги маркира с урината си.

ВЪЛЧИЯТ ДОМ

Вълците са грижовни родители, затова много внимателно избират къде да отгледат потомството си. Мястото трябва да бъде скрито, наблизо да има чиста вода и да не се посещава от хора. Вълчицата винаги знае няколко отдалечени едно от друго леговища и при поява на опасност бързо премества малките си.

ВЪЛЧЕТО МЕНЮ

Вълкът е хищник - храни се с уловени и убити от него животни. Предпочита едри и дребни бозайници, но много често яде мърша, насекоми, яйца от птици и дори плодове. Вълкът може да хване птица, която тъкмо излита от земята. Случва се вълците да се хранят с лисици, с неотровни змии и с жаби. Понякога вълците нападат селскостопански животни. През пролетта и лятото вълците ловуват поединично или на семейни двойки и затова основна част в менюто им са гризачите. С това спестяват много щети на селското стопанство и застават на пътя на заразните болести. През есента и зимата повечето от дребните животни се укриват или заспиват зимен сън. Тогава вълците се събират в глутници и преследват елени и сърни. Най-често жертва стават старите и болни животни. Често вълците успяват да съборят много едро животно, само защото са успели да го изтощят с дълга гонитба. Така вълците "прочистват" стадата и отново пресичат разпространението на заразни болести, създават условия за укрепване на популацията от тревопасни животни, стимулират естествения подбор и оцеляването на едрите и силни екземпляри.

ГЛУТНИЦАТА

image

Вълкът е социално животно. Това означава, че той не живее уединено, а в компанията на себеподобните си. Глутница се нарича група вълци, които живеят и ловуват заедно. Вълчата глутница не е произволно събрана група от вълци, а истинско семейство. Тя се образува от водача на глутницата и неговата партньорка, тяхното потомство от предишната и същата година, а понякога и от други възрастни вълци. В глутницата съществува строга йерархия - всеки неин член има точно определен ранг и се подчинява на по-висшестоящия.
Защо обаче се образуват глутниците.
Отговорът е прост - за да могат вълците да оцелеят през зимата. Когато набелязаната плячка е голямо и силно животно, груповият лов носи по-голям успех.
Към края на месец декември в глутницата настъпва голямо оживление. Започва подготовка за размножителния период. Вълчиците са по-агресибни от мъжкарите и при тях брачните борби са много оспорвани. Най-силната вълчица става партньорка на водача и получава второто най-важно право от вълчите закони - правото да се размножава. Тя остава с водача, като заема второто място в йерархията на глутницата и не позволява на другите женски да се размножават. Така поколението се осигурява от най-силните екземпляри.

Често млади вълци се отделят от глутницата, за да създадат свое семейство. С настъпването на пролетта и затоплянето на времето, глутницата се разпада. През февруари двойката на водачите избира подходящо леговище, в което след 62-63 дни бременност се раждат малките. Това се случва най често през април-май. Вълчетата са между две и осем и са напълно слепи безпомощни. Въпреки майчините грижи, повечето от тях умират преди да навършат един месец - от пет новородени вълчета обикновено оцеляват две. Вълците са грижовни родители - възпитават децата си строго, но никога не ги наказват защото това би ги направило страхливи. През есента, в края на ноември родителите отново заемат мястото си в глутницата придружавани от своите малки.

image

Трудно е да се опише и още по трудно да се види въодушевлението на всички "роднини" *, при срещата. Малките вълчета се приемат най-радушно и от този момент всеки възрастен вълк в глутницата се грижи за тях като за свои деца. За разлика от кучетата, вълците са много прибързани към себеподобните и особено към малките. Никой възрастен вълк не може да устои на малчуганите в молбите им за храна и желанието за игра.

Какво животно всъщност е вълка и трябва ли да се плашим от него?

Повечето от нас израстват с приказки, в които вълкът е страшен кръвожаден звяр, напр. "Червената шапчица" или е глупав и нескопосан напр. "Кума лиса кръстница" и много други. А защо вълкът винаги е отрицателен герой никой не може да каже със сигурност. Може би заради вкоренената ненавист, от склонността му да напада домашните животни. Та не разбираме ли, че вълка просто се бори за оцеляването си!? Ако вас ви пуснат на място пълно с лакомства, което не се охранява от никого ... А вие сте гладни???

Да, човекът трябва да мисли за това как да пази животните си, които води на паша в планината, отколешния дом на дивите животни. За съжаление хората предпочита никой да не им се пречка и необезпокоявани да се разпореждат в дивата природа. Създали са много митове за животни страшилища, които едва ли не нямат място в природата. Чудно как преди ние да се появим, в течение на милиони години всички обитатели на дивата природа за живели в хармония и нито един вид не е причинявал изчезването на друг. Знаете ли колко вида животни човекът е изличил от лицето на земята?

Всред гениалните митове е и този за "вълците единаци", които тежат около 70 -100 кг. Те с лекота разкъсват коне и волове а срещнат ли човек горко му.
Интересно какъв чудовищен образ се формира в главите на децата ни при такива разкази. Какво всъщност е Единака? Това е всеки млад вълк, решил да се отдели от родната си глутница, за да търси свой партньор, с когото да създадат нова семейна двойка и да намерят своя територия където да заживеят. А за това по колко тежат "единаците" и въобще нашите вълци си има научни изследвания. Биолозите, които изучават този вид, в многобройните си измервания по нашите земи, никога не са попадали на вълк по-тежък от 45 кг. По тези ширини на Европа това са най-големите вълци. Ако си говорим за по-едри вълци ще трябва да погледнем към Канада и островите на север, където вълците достигат до 60 - 70 кг. Това са природни закони и никой не може да ги изменя ей така на приказка без доказателства.


Източник : Лош ли е "лошия" вълк?  http://pirin.bg/orbel/9_3_3/volf.htm  


**********************


СОЦИАЛНАТА СТРУКТУРА НА ВЪЛЧАТА ГЛУТНИЦА


image


Мнение: Характерът на отношенията в една глутница е алтруистичен. Тоест всяко животно подчинява своите лични интереси на интересите на ”колектива”. При каквито и да е други взаимоотношения глутницата не може да съществува като единен организъм. Рангът на животното зависи от нивото на развитие на неговата психика, а не само от физическите действия.

Защото както е известно, не оцелява най-силният, а най-умният. А на водача му се налага да организира лова (при вълците ловът е групово заграждане, което изисква добра организация), и да взема решения при поделянето на лова. Затова в глутницата цари ред и спокойствие. По-младите слушат по-възрастните и се чувстват защитени, а по-възрастните носят бремето и отговорността за всички.

Вълчата глутница има седем ранга, това е много добре организирано общество, където всеки знае своите права и задължения. Управлението се прилага без силова намеса, всичко е добре организирано, ролите са разпределени, никой никого не удържа, но непонятно защо всички избират съвместното съществуване. Отделянето на социалните рангове в глутницата е слабо свързано с пола и старшинството по възраст. Тези фактори, както и физическата сила, подсигуряват изпълнението на полезните функции, и нищо повече.

Убивайки елен, вълците прекратяват лова, докато не свърши всичкото месо и гладът не ги подгони, те не ловуват.

Водачът е най-висшият социален ранг. Това предполага отговорност за цялата глутница. Водачът решава въпросите за место-обитаването, лова, защитата, организира всички, определя ранга на всеки.

С предимството си за право на храна водачът се ползва по собствено усмотрение. Например: отстъпва своя пай на малките вълчета, ако храната не достига. Негова задача е да се грижи за всички, а малките вълчета – това е бъдещето на глутницата.

Ако гладуващият водач не е в състояние да води глутницата, то всички ще се окажат в беда, затова неговото право за храна не се оспорва. Той сам би отстъпил последното парче, само и само да се чувства защитен.

Интересно е това, че водачът е лишен от право на защита, тъй като в момент на опасност само той взема отговорните решения.

Воин – този ранг може да се заема и от двата пола. Ако това е вълчица, то тя не трябва да е заета с възпитанието на потомство.

Войници – това е отборът на водача, обезпечаващ прехраната и безопасността на глутницата. В случай на нападение, защитата е поета от воините, а останалите членове на глутницата имат друга задача.

Старшият воин организира лова и охраната, претендент е за мястото на водача в случай на неговата гибел или неспособност да ръководи глутницата.

Майката – възрастна вълчица, която има опит във възпитанието на вълчетата. Това задължение тя може да изпълнява както към своите, така и към чуждите вълчета, чиито майки нямат достатъчен опит. Раждането на ”деца” не издига вълчицата автоматично в ранг майка. Както за всеки ранг, тук трябва определено психо-физическо развитие, способност да се вземат жизнено важни решения.

В задачите на майката влизат отглеждането и възпитанието на потомството. В случай на нападение, тъкмо майките извеждат на безопасно място слабите и малките, а войниците в това време поддържат отбраната.

Възрастната майка при необходимост може да изпълнява и заема ранга водач. Със старшия воин тя не се конкурира никога. Освободеният ранг се заема от най-достойния, способен да управлява глутницата. Не се водят кавито и да е борби за излъчване на най-силния.

В периода на захранване и отглеждане всички майки от глутницата се намират под особена опека.

Размножаване – при вълците и тази страна е много красива. Веднъж в годината глутницата се разделя на семейства, за да създаде и отгледа потомство. До размножаване не се допускат всички. Основното условие е всеки да си знае мястото и статута в глутницата. Затова онези, които си нямат двойка, заемат трето място в глутницата, като помагат в лова и в отглеждането на малките.

Двойките вълци – те са за цял живот. Ако единият от тях умре, нова двойка не се създава.

Опекун – носи отговорност за възпитанието на вълчетата. Разделят се на два подранга: гледачи и „чичо“.

Гледачи – отговарят за възпитанието на малките, без да имат претенции за ранга на воин. Гледачи са младите – от миналогодишно кучило. Те се намират под ръководството на майките и изпълняват техните нареждания, получавайки възпитателни навици и обучаващи подрастващите. Това е основното им задължение в глутницата.

Чичо – това е стар вълк, нямащ собствено семейство, помагащ за отглеждане на малките.

Сигнализатор – съобщаващ на глутницата за опасност. Решението вземат по-старите и отговорни в глутницата.

Кутре – това е шестият ранг, никакви отговорности, освен послушание пред по-възрастните, но това им дава право на храна и защита.

Инвалид – не е завиден ранг – това е сакат, или стар вълк, имащ право на храна и защита. Вълците се грижат за своите старци.

Реплика: Красива структура, нали? Надявам се, че образът за кръвожадния вълк е поомекнал в читателя. И се е появил образът на звяр, живеещ по законите на Природата, живеещ по законите на глутницата. И тези закони ни удивяват със своята красота и практичност. Има какво да научим от природата. Всъщност, вълците, с които ни плашиха в детството – това сме ние, глутницата – това е нашето общество, човечеството. Няма нищо по-ниско и презряно от човечеството, когато цялото могъщество на разума се обръща в ненавист към себеподобните.

Колко ни се иска да сме членове на вълчата глутница!



Източник: Блогът на М. Лайтман - http://laitman.bg/2012/12/%D1%81%D0%BE%D1%86%D0%B8%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D1%81%D1%82%D1%80%D1%83%D0%BA%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%B2%D1%8A%D0%BB%D1%87%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B3%D0%BB%D1%83%D1%82/

**************


image
 
П.П.  На снимката е показана глутница вълци, които на пръв поглед са небрежно раздалечени един от друг, но всъщност в подредбата им по време на придвижване няма нищо случайно.
Отпред са трите най-слаби и болни екземпляра. Ако има засада, те ще бъдат убити най-напред. Тези слаби вълци са длъжни да утъпкват снега и да пазят силите на следващите.
Зад тях е петорка от опитни вълци - мобилният отряд на авангарда. В средата има 11 вълчици. След това има нова петорка от най-опитните хищници - ариергарда.
И зад всички тях върви отдалечен Водачът. Той трябва да вижда цялата глутница и да контролира, регулира и дава команди.


Край







Гласувай:
8



1. dobrodan - Здравей, Валентине,
13.01.2020 16:41
гледам, че се каниш да правиш субтитри за клиповете с лекциите на Нурутдинов?
Давай бе, човек, не мога да отделя време и за това, поне засега. Повече от нужно е българите да знаят какво говори този човек! Подкрепям!
Не ми стигнаха тарихите, ами и каква книга дойде... 570 страници... кога ще става?!
Превеждай интервютата, лекциите...всичко!
С най-добри пожелания, успех!
цитирай
2. atil - гледам, че се каниш да правиш суб...
13.01.2020 20:01
dobrodan написа:
гледам, че се каниш да правиш субтитри за клиповете с лекциите на Нурутдинов?
Давай бе, човек, не мога да отделя време и за това, поне засега. Повече от нужно е българите да знаят какво говори този човек! Подкрепям!
Не ми стигнаха тарихите, ами и каква книга дойде... 570 страници... кога ще става?!
Превеждай интервютата, лекциите...всичко!
С най-добри пожелания, успех!

Здравей, и за много години! Ами със сигурност няма да останат без превод клиповете. Имам желание да направя и аз още други, защото мрежата е залята със всякакакъв буламач и малкото читаво се губи между него... За един ученик например е трудно да се ориентира. Още повече като си носи това с което ги облъчват и в училище. А то понякога до към 50% е измислено и фантастично. А го пробутват за академична наука.
Другите шемети пък са вообще без задръжки и понякога маниите им граничат с налудничавото...
Така че има какво да се прави, жалко за всички нас и за младите, че за толкова години почти нищо никъде не мръдна. Само теоретиците нямат умора, че и книги печатат.
цитирай
3. lexparsy - Много добро изложение за социал...
13.01.2020 20:19
Много добро изложение за социалното животно вълк, от което човекът трябва да се поучи и как да ловува и как да воюва със себеподобните си!
Аз съм само любознателен четящ и понеже прочетох предишния ти постинг те моля да разясниш една легенда касаеща мистичният генетичен произход на българина блуждаещ между син отгледан чрез благородството на сърната (Авитохол), и тази с воинския дух на Вълка.
Примерно Токораз Исто има една много интересна теза за двамата братя близнаци...:)
А аз съм сигурен че има какво да уточниш на читателите...
С поздрави и почитания!
Лекс


цитирай
4. lexparsy - Много добро изложение за социал...
13.01.2020 20:22
Много добро изложение за социалното животно вълк, от което човекът трябва да се поучи и как да ловува и как да воюва със себеподобните си!
Аз съм само любознателен четящ и понеже прочетох предишния ти постинг те моля да разясниш една легенда касаеща мистичният генетичен произход на българина блуждаещ между син отгледан чрез благородството на сърната (Авитохол), и тази с воинския дух на Вълка.
Примерно Токораз Исто има една много интересна теза за двамата братя близнаци...:)
А аз съм сигурен че има какво да уточниш на читателите...
С поздрави и почитания!
Лекс


цитирай
5. atil - Лека, тук става дума за един древен ...
14.01.2020 01:02
Лекс, тук става дума за един древен мит от българската тенгриански религиозна митология. Във времето той е възприет и нагоден тяхната митология от много народи чрез древнобългарската диаспора по места, тъй като и тя е участвала във формирането на техните етноси и култури. Там главна роля има Вълкът или Вълчицата, която спасява и отглежда детето-принц, носено по реката в котел(кошница) и др.
В оригиналния древнобългасрски мит има и елен(сърна) като участник в събитията.
Тук съм дал линк към първите древнобългарски митове.
.....

Веднъж убирите( така предците наричали примитивните маймуно-човеци от древността, считали ги за слуги на злите духове и техния вид впоследствие бил изтребен) напълно изтребили иделския род на елбирите(юнаците, богатири), които били главните защитници на всички останали по-слаби иделски родове. Оцелял само един елбир-младенец, сина на вожда на иделците. Наричали го Айсер - "Лунна светлина" или просто Айим - "Лунния", тъй като се родил през една лунна нощ. Победителите-людоеди решили да изядат момчето и го хвърлили в един котел-казан. Но алп Бури не допуснал неговата гибел. Той дал сили на смъртно ранената му майка и тя с последното си движение блъснала котела със сина си в реката. Реката по волята на Су-Анасъ отнесла котела в едно непроходимо блато. Там Су-Анасъ се превърнала на лебед( в други варианти на мита в патица,жерав) и отишла да повика мъжа си- алпа Бури. Вълка не можал сам да се добере до казана с детето и закарал в блатото един елен( казват, че в този елен бил духа на самия Самар). Елена донесъл момчето, и една вълчица по волята на Бури откърмила Айсера. После в памет на това почнали да го наричат Казан и Магула( син на Мага- Вълка), и Бурджан(Вълча душа) и Чингиз/Тангиз - Магис (Подобен на вълка) и Бюрули(Единствен син)...
Казан станал могъщ богатир и възобновил иделския род на елбирите, който почнали да го наричат още и бурджани(берендеи) и бирули и наубури - неври(новите вълци).

http://atil/history/2012/01/20/drevnite-bylgarski-nacionalni-praznici-i-mitologiiata-pyrvit.886479
цитирай
6. barin - Здрвей, Атиле. Ние, българите сме ...
14.01.2020 05:50
Здрвей, Атиле. Ние, българите сме народа на вълка. В приказките вълкът е представен като лош и глупав, наивен, но по научно-популярните предавания казват, че не е толкова глупав. Може би, защото е хищник и по-глупав от хитрата лисица. В глутницата вълците са единни и има ред, йерархия. Така и в държавите, които сме създавали има държавност, уредени са били и сме успявали да упражняваме властта над териториите. Ина1че няма полза от голяма територия, ако държавата не е в състояне да я администрира.
Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: atil
Категория: История
Прочетен: 5648679
Постинги: 555
Коментари: 2639
Гласове: 3660
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031