Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.03.2020 18:23 - “Религиите са като петте пръста на ръката и ръката е Тангра, от който всички те произхождат”
Автор: atil Категория: История   
Прочетен: 5119 Коментари: 8 Гласове:
4

Последна промяна: 11.03.2020 19:49

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 
Пътуването на Уйлям Руйдброк(1220-1293 г.) на изток.  


По-малко известен от Марко Поло, но затова пък докладите му до френския император и до папата били приети напълно сериозно за разлика от разказите на търговеца и авантюриста Марко Поло... Но особени разминавания едва ли са намерили... Уилям придружава крал Луи IX по време на Седмия кръстоносен поход през 1248.

На 7 май 1253, по заповед на Луи, той тръгва от Константинопол на мисионерско пътуване за покръстване на татарите. Той всъщност следва пътя на първото пътуване на унгарския монах Юлиан . С него били Бартоломео га Кремона, придружител нарича Gosset, и преводач, наречен в доклада на Уилям Homo Dei , което означава "човек на Бога", може би, подобно на арабското Абдула , "слуга на Бога."


image

 
След достигане на Кримския град град Судак, Уилям продължава в едно дълго и мъчително пътуване с волове и каруци. Девет дни след преминаването на Дон той се срещна Sartaq Khan, владетел на Kipchak ханство. Ханът изпратил Уийлям към баща си, Бату хан, в Сарай близо до Волга. Пет седмици по-късно, след излизането от Судак, той стигнал до лагера на Бату хан, монголски владетел в района на долното течение на река Волга. Бату отказва да се кръсти, но е изпраща експедицията(посолството) при Великия хан на монголите, Мьонтке. 

Уйлям и неговите спътници тръгват на кон на 16 септември 1253 на едно 9000 км пътуване към двора на Великия хан в Каракорум. При пристигането си те били любезно посрещнати, и той им дал аудиенция на 4-ти Януари, 1254.   


(Мьонтке е четвъртият Велик кан на Монголската империя, от 1251 до 1259 г. Внук на Чингис хан, син на Толуи и брат на Хулагу и Кублай Кан . Той е известен с участието си в кампаниите срещу куманите и аланите, в монголското нашествие в Русия и в Източна Европа .


image

 През лятото на 1248 г., Мьонке се завръща в Монголия, за смъртта на третия Велик Кан, Куюк. Изправен пред фракциите на потомците на Чингис хан, които се стремяли към властта, Мьонке печели благодарение на подкрепата на Бату Кан и е избран за Велик Кан през 1251 година.  

Мьонке се фокусира върху войната с династията Сонг в Южен Китай. Той завладява град Дали в Юнан през 1254 г. и прави нашествие в Индокитай, което позволява на монголите да нахлуят в Китай от север, запад и юг. По време на мандата си той не придава голямо значение на завладяването на Европа, тъй като Империята била доста заета с битки в Китай и Египет, но приятелството на Мьонке с Бату поддържало единството на империята.  

Починал по време на битка край днешен Чунцин през 1259 Смъртта му принуждава Хулагу да прекрати кампанията си в Сирия и Египет, като в същото време предизвика гражданска война, която разрушава единството на Монголската империя. Той остава единственият Велики Кан, който е загинал в битка.)    



Уилям направил обширно описание на стените, пазарите на града и храмовете, както и на отделни тримесечия за мюсюлманските и китайски занаятчии сред изненадващо космополитното население. Сред европейците, той срещнал един племенник на английски епископ, една жена от Лотарингия, които поканили на Великденска вечеря Уилям и където имало френски сребърни изделия, с орнаменти на жени и жертвеници на хана на несторианските християни.
Той останал в лагера на хана до 10 юли, 1254 г., когато започнало дългото му пътуване обратно за в къщи. Уилям и другарите му достигнали Crusader на 15 август, 1255. Уилям от Rubruck осъществил четвъртата европейската мисия до монголите: предишните били водени от Джовани Da Pian дел Carpine и Ascelin на Lombardia в 1245 и Андре дьо Longjumeau през 1249 .

Кралят е окуражен от сведенията за присъствието на несториански християни в монголския съд, решава да изпрати друга мисия на изток.  

При завръщането си, Уилям представя на крал Луи IX много ясен и точен доклад, озаглавен Itinerarium fratris Willielmi де Rubruquis де ordine fratrum Minorum, Galli, Anno Gratia 1253.  

В този доклад, той описва особеностите на Монголия, както и много географски наблюдения. Има и антропологични наблюдения, като изненада е присъствието на исляма в Inner Азия .   Уилям отговоря също и на един дългогодишния въпрос, демонстрирайки чрез преминаването си северно от Каспийско море, че то е вътрешно море и не се влива в Северния ледовит океан; въпреки че по-ранни скандинавски изследователи са потвърдили това, той е първият, който го докладва.  

Доклада на Уилям е разделен на 40 глави. Глави 1-10 се отнасят общи наблюдения относно монголите и техните обичаи. Глави 11-40 дават сметка за хода и събитията от пътуването на Уилям.  
Докладът на Уилям от Rubruck е един от най-големите шедьоври на средновековната географска литература, сравнимо с това на Marco Polo, въпреки че те са много различни. Уилям е добър наблюдател, и отличен писател. Той задава много въпроси, по протежение на пътя и не приема народните приказки и басните като истина.  
През май 1254, по време на престоя му сред монголците, Уилям влиза в известна конкуренция на диспут сред Монголския двор, като хана насърчава официален дебат между християни, будисти и мюсюлмани, за да се определи коя вяра е правилна, като са определени трима съдии, по един от всяка вяра.

Резултата:

  “Религиите са като петте пръста на ръката и ръката е Тангра, от който всички те произхождат”
Кан Мьонгке  
...........  

Тук за втори път в блога трябва да поясним кои са тези монголи и татари и как древнобългарското тенгрианство от Източна Европа попаднало толкова на изток?


  Монголо-татари(мэнхоли, мэнкули)  

Според данните на българския историк от XV век Мохамед-Амин, това име първо било название на една част от монголоезичните племена; а след това - общо название на монголоезичните племена. Освен това през средновековието монголите ги наричали и "татари"( от манджурско-хунското "татар" - "чужденец", "враг"). Някога в дълбока древност именците(арийци) - манджури разбили и подчинили предците на монголите, и те били длъжни за наказание да наричат себе си "имэнкул"("роби на именците"). Постепенно това название придобилло формата "мэнкул", "мэнхол", "мангул"( съвременната форма - "монгол").

След това част от монголите доброволно отишли на служба при хуните, и тях започнали да ги наричат - "биряган". С времето те образували едно особено монголско племе, което било оглавено по-късно от бащата на Чингис хан. От хуните биряганците възприели много думи, умения, в това число и исконното манджурско име Тингиз-Чингиз. Всички други монголи, които не били на служба при хуните, хуните ги наричали - "татари".

Тъй като биряганците воювали на страната на хуните против татарите, то между тях съществували изключително враждебни отношения. Когато бащата на Чингис хан се опитал да подчини татарите, те разбили войската му а самия него го убили. Младия Чингис хан се заклел, че за отмъщение ще унищожи всички татари и по-късно си изпълнил клетвата...  

След изтреблението на татарите тяхното име в монголския език започнало да означава "загинали", "смъртници", а всички останали монголски племена се задължили да се наричат само "мангули:("монголи"). След няколко години Чингис хан се разпоредил да се сформират за монголската армия части от наемници-немонголи, защото силите на самите монголи за завоевателни войни не стигали. Тези наемници били длъжни да се сражават и да умират за монголската войска в първата линия на атаката, затова започнали да ги наричат "татари"("смъртници"). Първи започнал да прави така пълководеца Субетай(Субеде), който бил на особена почит при хана, затова Чингиз, който силно ненавиждал названието "татари", си затворил очите за тази идея на Субетай...  

Когато Кипчакската степ се отделила през 1260 г. от Монголската империя и почти всички монголи заминали от там обратно в Монголия, то Джучидите наели на служба весто тях кипчакските номади и започнали също да ги наричат "татари". При това самите кипчаци( основно кумани) запазили имената на своите племена. В битовите си отношения и в рода се наричали с кипчакските си имена. Хан Узбек се опитвал да приучи кипчаците вместо думата "татарин"(която при булгарите и другите мюсюлмански народи била най-долната ругатня и означавала "безбожник", "проклетник" да употребявант думата "тюрк".

А когато Кипчакската Орда("Златната орда") престанала да съществува, то много от татарските кипчаци преминали на служба на Балин(Руско-Московската държава) и получили от урусите названието "служилые татары". В Булгария ги наричали "татари", "татарчики"(татарчиклар, презрително), "хански хора" и т.н.
.............  

За основаването на Хунската държава  


image

Ето как например, описвал събитията българския летописец, ползващ туранския календар от 3653 г.пр.н.е. : 
"Три хиляди години преди Буртаската война иделския цар Челбек изпратил в Самар велика войска("урус чиру") за да помогне на тамошните българи да удържат властта, след Самарското наводнение(Библейския потоп). Само че край планините Кап-Каш(Кавказ) при нашия пълководец Кубарчек дошъл самият свален български цар на Самара, Хон-Улан и казал, че неговото царство е престанало да съществува и че той иска да направи друго в Хин(днешен Северен Китай, Монголия и Прибайкалието) при Шесте планини(Алтай). Те тръгнали на изток и в земята на сербийците - предците на всички тюрки, основали голяма държава. Хон-Улан застанал начело и дал на страната своето име - "Хон" ...

Живеещите по съседство кара-китаи(монголи и китайски племена) се опитали да им попречат, но били разбити от Кубарчек и повечето се покорили на Хон-Улан...
По-късно била измислена историята за основаването на държавата на хоните от Иджик, сина на Боян, макар всички да знаят, че сина на Бояна, Джам-Иджик основал Идел. Очевидно, за тази история в държавата на хоните научили от иделските българи, които се заселили там...

С името "Кубарчек", което означавало "Лодкарския" нарекли по-късно и кана на Булгария, Курбата("Кубрата"), заради това, че той почнал да взема от търговците данък в полза на държавата за превозването им през реките..."  

От тук: https://boianimen.blogspot.com/2017/06/blog-post_3.html  
............

И накрая за ТЕНГРИАНСКА РЕЛИГИОЗНА МИТОЛОГИЯ И ОБРЕДНОСТ НА ДРЕВНИТЕ БЪЛГАРИ  


image

От тук: https://boianimen.blogspot.com/2017/05/blog-post_4.html  



Гласувай:
5



1. dobrodan - Има една интересна история за името на татарите, ето:
11.03.2020 19:32
През 1202 г. Юмран, уж в услуга на китайците, нападнал с даурите Тахтарския бейлик и безмилостно изклал всички тахтари ("татари"). Умиращият под ударите на чирлатските и даурските мечове Булай горчиво съжалил, че не приел предложението на Джамук за съвместно нападение срещу Юмран... След тази победа чирлатите на Тимер били наричани "татари" - така произнасяли те думата "тахтар"...

Истинският освободител на Юмран, губернаторът на кара-китайската провинция Тури-Кашан - Иляс, тогава още не бил разкрит като кара-устай (емисар) на левитския род Натанови (левитите са евреи-сектанти, през XIX век образуват световното ционистко движение). Дъщеря му била омъжена за Юмран - в негово лице Иляс отдавна видял полезен за левитите човек... Точно Иляс подсказал на китайците, че Юмран ще им помогне да подчинят отново и тахтарите, и корейците... Веднага след завръщането си в Кайман хората на Иляс, преоблечени като мюсюлмански търговци, отишли при него и му предали думите на Иляс: "Ако се съгласиш да подчиниш на рода Натан търговските пътища от Сула (Дунав) до Именския (Тихия) океан и да ги охраняваш, то аз ще те направя богат и могъщ!" След като се убедил в големите възможности на Иляс, Юмран се съгласил да служи на рода Натан и приел любимото на юдеите име Дауд (Давид), което чирлатите произнасяли като Тамуд и Тамуджин... Джин в случая е изкривеното "джан", което азиатските мюсюлмани добавят към всяко име... Наистина, дори "джан" (душа, човек) при левитите (тук - сатанисти) се превръща в "джин" (нечиста сила, джин, дявол)...
При коронацията на инала на тюбата Каланджик-Алат Тамуджин приел името Тимар, тоест "Небесният". Юмран приел това чисто българско име, за да достави удоволствие на Джан-хакан, който харесвал всичко българско. Обикновено хората не отличават "Тимар" от 'Тимер" - Железен, още повече думата тимер идва от думата тимар (излиза, че тази дума е оцеляла до днес и в нашия език, бел прев.) и така Тамуджин скоро бил наречен "Тимер"...
Джумран, "лалугерът"... Зла шега...
цитирай
2. atil - Добър вечер dobrodan, откъде е този ...
11.03.2020 20:40
Добър вечер dobrodan, откъде е този текст? Ония може да са произнасяли думата със всякакво произношение и изговор, но в случката пак става дума за победени и подчинени. Зависи от чия гледна точка се води разказа.
За Железния Тимур също е интересно, най-лошото е че нямаме родни дунавско-български хроники. Щом толкоз са ги затривали и унищожавали, значи имало защо, много са пречели на някого.
Та и сега учените ни са български чужди учени. Образовани по история по чужди сведения, най-много от вражеските сведения...
И много гипс се е набрал в главите и няма отърване.
цитирай
3. atil - Самарците-шумери отнесли древ...
11.03.2020 21:38
Самарците-шумери отнесли древнобългарското тенгрианство на юг. А след тях в Късния Шумер афразийците заимствали или наследили за да създадат юдаизма и после исляма. А християнството се отделило от юдаизма в Европа а за еманципацията му като отделна религия решаваща роля изиграли хунобългарските и скитските клирици, бивши тенгрианци. Като Скитският абат Дионисий Мали, например.
А тенгрианската ерес на гарваните(худаярството) дала живот на богомилството и редица ирански култове като маздакизма и др.
В общи линии това е. Явно имат пръст и в будизма, всичко това, изглежда е било известно на просветения Велик кан на онази световна империя тогава.
цитирай
4. dobrodan - "Нариман тарих", част четвърта.
11.03.2020 21:56
Почти е готова :).
Има и хроники от Дунавска България. Просто не са при нас. Добре, че го има Нурутдинов.
цитирай
5. elizabethborislavova - Приеми че Тангра е Бог Отец
20.05.2020 15:50
Неточно заглевие и част от текста. Приеми, че Тангра е като Бог Отец, това е представа за част от Бога, който се разкрива напълно като Троица.
цитирай
6. atil - Неточно заглевие и част от текста. ...
20.05.2020 16:19
elizabethborislavova написа:
Неточно заглевие и част от текста. Приеми, че Тангра е като Бог Отец, това е представа за част от Бога, който се разкрива напълно като Троица.

Заглавието в кавички са думите на кан Мьонтке.
Тангра е древнобългарското име на Бога. Древнобългарското тенгрианство е единобожна религия.
цитирай
7. shtaparov - Нови измишльотини за Тангра- това ...
21.05.2020 01:52
Нови измишльотини за Тангра- това са очевадни лъжи!
цитирай
8. atil - Нови измишльотини за Тангра- това ...
21.05.2020 10:17
shtaparov написа:
Нови измишльотини за Тангра- това са очевадни лъжи!

Очевадно е че не знаеш какво приказваш и къде се намираш. Ако не беше тенгрианството нямаше да има юдаизъм, християнство и ислям. Това първо. Второто е че до 1944 година България е най-тенгрианската страна в света. Страна с по-тенгрианска и самобитна култура от България, друга стана такава няма никъде. Втората и третата след нас са Русия, Украйна, Унгария, Хърватия, Поволжието, Кавказ и чак след това разните Средни Азии и Турции...
Дори българското християнство е пропито с тенгрианство и тенгриански народни обичаи. Това се отнася за цялата ни територия за целия български народ от всяко кътче на страната. Защо? - Защото тенгрианството е българска религия - единствената религия, която е възникнала в древнобългарска среда. Затова нейните културни принципи и традиции са неразделна и съпътстваща част от българската култура. Цялата ни етнография и до 20 век е тенгрианска! Прословутата българска толерантност и веротърпимост се дължат пак на тези тенгриански традиции...
Такива като тебе са слепи и гипсирани фантазьри и "модератори". "Творчески личности", безбожния комунизъм и фашизъм са ви внушили, че всичко е пропоганда и агитация и нагласяне, модерация...
Само че не е! Като този Кирк, неспособни сте на нормално и адекватно отношение към никоя действителност, минала или сегашна.
Непременно трябва да според вашите фантазии и предпочитания.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: atil
Категория: История
Прочетен: 5648870
Постинги: 555
Коментари: 2639
Гласове: 3660
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031