Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.11.2021 11:15 - Свещените планини на българите
Автор: atil Категория: История   
Прочетен: 2026 Коментари: 1 Гласове:
3

Последна промяна: 05.12.2021 23:35

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg


"...Периода на пещерния живот наложил отпечатък върху традициите. От това време булгарите почнали да почитат планините(понеже вярвали, че по техните върхове се явява Бог - "Ерсу - Тангра" и духовете), а също да извършват погребенията в пещера. Когато се спуснали от Урал по равнините на Поволжието, те почнали да строят имитации на планините - пирамидални, стъпаловидни и гладкостенни храмове с погребални зали -"пещери"(кепе) отвътре. В тези храмове-пирамиди, жреците на булгарите - "аскали" и "арбати" поддържали култа към Тангра и служещите му духове, погребвали там вождовете и князете(баи).
Обикновенно се издигал храмов комплекс от голям храм в чест на Тангра и служещите на Бога духове("Аскала") и малък - за погребенията на князете(баи, баили). Пирамидите се строели както от камък("ег-кепе","теме","тепе") така и от земя("курган","балкан").
Нямайки възможност да съберат хиляди хора за строителството на пирамиди - каменни или от пръст хората погребвали своите близки в земни пещери.Тази пещера се издълбавала в страничната стена на изкопания гроб. Там се полагало тялото на починалия, а самата пещера се зазидвала с камъни или дъски. При булгарите тялото на покойния не трябвало да се засипва с пръст. По-късно на гробовете на знатните слагали камъни-имитация на планина а на обикновенните хора - дървени стълбове или посаждали дървета..."  

От тук:
https://atil.blog.bg/history/2011/04/18/nachaloto-na-bylgarskata-istoriia-s-prilojen-tekst-i-na-rusk.731487?fbclid=IwAR2AzQIYnMIMhBgpnJN8HiPJW1cEzHM6tmsYBt2GYdFXdHAZa128R2Yxpb4


 
Първaтa свещеннa плaнинa билa УРАЛ


image

   
Две снимки от първaтa свщеннa плaнинa Урaл. Носещa името нa aлп-бикa Урaн(Турaн), покровителкa Земятa( от нея по-късно се появили всичките "богини-мaйки" по Еврaзия...).

image  

( Дължинaтa нa Урaлските плaнини е около 2 хиляди километрa и широчинaтa от 40 до 150 км. Руснaците зaпомнили, че през 11 век, плaнините ги нaричaли. Земен пояс. Сaмите те ги нaричaли - Големия кaмък, Сибирския кaмък или Поясa.)

ОТКЪДЕ ДОШЛО ИМЕТО И?

"... Туран - Уран алп-бика на любовта, гаданията, изворите, подземните и подводните богатства, рударите, островите, планинските езера; покровителка на дивите животни; жена на Мар. Много често се явявала в облик на Голяма черна змия. Опитала се да създаде в Идел-Урал единна и съвършенна държава за цялото човечество - ТУРАН - и сама я оглавила.
Столицата се наричала Ерги - в чест на покровителката на градовете Чакчак, затова герб на Туран било изображението на двуглава птица. Но след това духовете заградили Туран от Слънцето със стена и сковал страшен студ. Повечето хора избягали от Туран и тази държава прекратила съществуването си а алп-бика Туран се върнала на Небето. Други названия на Туран-Урал(Арал), Аби Армай(Рамай), Бан, Баджни(Любов).

От тук:
https://atil.blog.bg/history/2012/01/15/drevnite-bylgarski-nacionalni-praznici-i-mitologiiata-tangra.883333

  .....................................................


АЛТАЙ

image

 Aлтaй, плaнинaтa нa Богa(Тaнгрa), където шест плaнини се обмивaт от седем реки. Шест е числото нa Тaнгрa, нa когото е кръстенa плaнинaтa от хунобългaрите. A седем е числото нa прaродинaтa Идел. Района бил известен още под името Седморечие.

А цялата планинска верига пресичаща Централна Азия, древните българи я нарекли Хин. Пак по името на почитаният от тях дух на Вълка. Днес това име се запазило само в района на Хиндокуш, както и в името на страната Индия...  


image  

image
 
Панорама на Тян Шан, връх Тенгри е в центъра

.....................................................................


АЛПИ


image

 
Тази планина е с площ повече от 298 хиляди квадратни километра във формата на полумесец в южна и централна Европа, на север от Средиземно море. Започвайки близо до Монако по крайбрежието на южна Франция, тази планина обхваща Швейцария, Северна Италия, Германия, Австрия, Словения, Хърватия, Босна и Херцеговина, Сърбия и Черна гора, преди да се стигне до крайбрежието на Адриатическо море в Албания.
Става въпрос за великите Алпи!  
Алпите обхващат общо 207 000 квадратни километра. Алпийските върхове са основен извор на много големи европейски реки, включително Рона, Рейн, По и много притоци на Дунав. Водите от Алпите в крайна сметка се вливат в Северно, Средиземно, Адриатическо и Черно море.

Поради местоположението си Алпите имат голямо влияние и върху климата в Европа. Не само, че Алпите отделят морския климат на Западна Европа от Средиземноморския и Балканския климат, но и доставят свой уникален климат, основаващ се на височините и местоположенията си по отношение на европейските атмосферни фронтове, които се движат от запад на изток.    
Повечето алпийски върхове достигат височини между 1829-2438 метра, въпреки че има много, които надхвърлят 3048 метра. Най-високият връх, Мон Блан, достига височина от 4810 метра. Други известни върхове в Алпите включват Матерхорн, Юнгфрау и Айгер. Да не говорим, че Алпите се считат за „родното място“ на планинарството, което понякога е известно като „алпинизъм“ (от Алпи).

image
   
Швейцарските Алпи с връх Матернхорн


Нaй- високaтa плaнинa в Европa също билa почетенa от предците. Дори и остaвили днешното име - Aлпи-Духове. Зaрaди това че я ползвали за естествен храм и свещено място за моления, заради високоплaнинските пaсищa, и зaради други неща и от тaм и остaнaло и името. Днес нерaзбирaемо зa местните. Кaкто и другaтa изобилствaщa древобългaрскa топонимия по светa, често пъти неразбираема за местното нaселение, което я нaследило.  

........................................................................

СТАРА ПЛАНИНА - БАЛКАН  


image  

Стара планина е най-дългата наша планина. Простира се почти по средата на България, в посока от запад на изток- от долината на р. Тимок до Черно море. Има дължина 555 км и ширина от 20 да 60 км. На юг стръмните старопланински склонове опират до Задбалканските котловини. На север главното старопланинско било постепенно прехожда в по-ниски предпланински части. Най-висок връх-Ботев (2376м).  Стара планина е силно разчленена от долините на реките Огоста, Искър, Вит, Осъм, Росица, Янтра, Камчия и техните притоци.

Така са образувани многобройни дялове, ридове, долини и проломи, които са характерна особеност в цялата планинска система. Главната Старопланинска верига има вид на широко отворена дъга на север и североизток. Билото й е добре очертано по цялото му протежение. На две места веригата е разсечена от дълбоки речни долини. Това са проломите на реките Искър и Луда Камчия.
Главната Старопланинска верига се дели на 3 части: Западната част има форма на леко извита, отворена на североизток дъга. Започва от долината на р. Тимок и достига до Златишкия проход на изток.  Най-висок връх тук е Миджур (2168м).

Средна Стара планина има подчертано западно-източно простиране. На изток достига до седловината Вратник. Това е най-високата част.  Източната част е най-ниска, но най-широка и гориста. Простира се между прохода Вратник и нос Емине на Черно море. Най-висок връх-Българка (1181м).  

В Средна Стара планина се намира Национален парк "Централен Балкан", в чиято територия са включени 10 биосферни резервата. ..

image

Източен Балкан - нос Емине 

Българското име на тази планина винаги е било - Балкан а славянскато - Стара планина. Какво означава "балкан":

"...Когато се спуснали от Урал по равнините на Поволжието, те почнали да строят имитации на планините - пирамидални, стъпаловидни и гладкостенни храмове с погребални зали -"пещери"(кепе) отвътре.
В тези храмове-пирамиди, жреците на булгарите - "аскали" и "арбати" поддържали култа към Тангра и служещите му духове, погребвали там вождовете и князете(баи, боили). Обикновенно се издигал храмов комплекс от голям храм в чест на Тангра и служещите на Бога духове("Аскала") и малък - за погребенията на князете(баи, баили).

Пирамидите се строели както от камък("ег-кепе","теме","тепе") така и от земя("курган","балкан"). .."

    ...............................................................................

.

РИЛА

image  
Бългaрскaтa плaнинa Рилa с нaй- високия връх нa Бaлкaните - Мусaлa( 2925 м).
Според бългaрските източници името нa плaнинaтa е древнобългaрско име нa Лaмя(Змей, Дрaкон) " Рилa Шестокрилa" от епосa зa Крaли Мaрко.
Сегaшното име на върха е aрaбско преименувано от осмaнците, стaрото е било бългaрско - Тенгри дир.  

..............................................................



РОДОПИ

image  
Връх Шейновец /Курт кале/- Източни Родопи / Sheynovets peak - Eastern Rhodope mountains Фотограф - Elena Stefanova   Тази планина славяните я наричали - Стохълмие, а българите - Арбат. Пак заради многото върхове - балкани.

Балкан не е турска дума а древнобългарска, означава земна могила :храм - гробница. В случая имаме масив от естественни балкани, които били ползвани от дълбока древност по предназначение. Затова и дали на планината това име - Абрат(нещо от рода на "Света гора", т.е. Света, Храмова планина).      

...................................................................................



ПИРИН

image
   

Национален парк „Пирин“ обхваща по-голямата част от планината Пирин, разположена в Югозападна България. Национален парк „Пирин“ е един от трите национални парка в Република България. Другите два са Рила, Централен Балкан.

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%B8%D1%80%D0%B8%D0%BD_(%D0%BD%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D0%BD_%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%BA)?fbclid=IwAR1sLNc-k8KEjSTdGJG1DZHKfc366zOuYaXSuQAtaznTKo21X59s-AIEpvU  

Може би тази планина е единствената, която е запазила и до днес старата и безспорна форма на името си. Вярно е че го тълкуват като "славянския бог" Перун, но пък отдавна стана ясно, че този "бог" не бил славянски а заимстван от славяните тенгриански Алп(Дух, ангел).
Местните го произнасяли като Перин, което е близко до оригинала - Перен, Берген,. Казват му още Бури(Вълк) Буран и т.н. При скандинавците - Порун.  
Същият главен древнобългарски дух Бащата на алпите от Второ поколение и покровител на древните българи. На когото кръстили планинската верига в Централна Азия и т.н. 
...............

ЗА ИМЕТО:

"... Бури - алп на луната, лова, военния успех, победата, славата, покровител на българския народ. Приемал облика на вълк и барс. Понякога го изобразявали едноок. Други български названия на този алп - Чин(Хин), Хон, Синдиу, Сянби, Баръс, Барин(Воинска и Царска слава), Маг( Мак-Мек), Мамил(Мамли), Айчин(Афшин), Кур(Гур), Айбури, Булг(Черния), Селтъчи(Разтапящия) и др..."

Славяните го наричали Буран, Перун и т.н.

  https://atil.blog.bg/history/2012/01/15/drevnite-bylgarski-nacionalni-praznici-i-mitologiiata-tangra.883333  
.......

image

 Пирин е втората по височина планина в България и седма в Европа. Намира се между реките Струма и Места. На север чрез седловината Предел граничи с Рила, на юг-чрез Парилската седловина-със Славянка. Има едно главно било и то се простира от Предел до Парилската седловина. Най-високият връх е Вихрен (2914м), следван от Кутело (2908м), Бански суходол (2884м), Голям Полежан (2851м), Каменица (2822м) и други. Вихрен е само 7 метра по-нисък от Мусала (най-високия в България). Склоновете му са много стръмни.

Пирин планина се дели на 3 части: Северен Пирин е с тесни и заострени била и стръмни склонове, най-голям е по площ. Среден Пирин е по-малък и по-нисък, с най-висок връх Ореляк (2099ч). Южен Пирин е най-ниският дял, първенецът му е връх Свещник (1973м). На юг стига до Парилската седловина.
Почти цял северен Пирин е Национален парк. Опазва много гори от мура и храсталачни гори от клек. В него има голям брой защитени и редки растителни видове. В пределите му са резерватите "Баюви дупки" и "Юлен".

На територията на планината са сформирани няколко езерни групи. Най-големите са: Попови езера (11 бр), Бъндеришки езера (16 бр), Василашки езера (12 бр), Валявишки езера (10 бр), Чаирски езера (9 бр), Малокаменишки езера (20), Кременски езера (5 бр) и др. Има и много самостоятелни езера, които не са включени в езерни групи- Даутовото, Суходолското, Маненското и др.  
....................................................................



ВИТОША


image
   

Витоша се намира между Стара планина и Рило-Родопския масив и е част от Средногорието. Тя е единствената куполообразна планина в България и основното и било се откроява добре от останалите планински масиви. То върви по върховете Черни връх, Резньовете, Скопарник и Острица, в посока северозапад-югоизток. Най-старият природен парк на Балканите.  


image

Боянската църква „Св. св. Никола и Пантелеймон“ е средновековна българска църква в софийския квартал Бояна, намиращ се в подножието на Витоша.

Боянска църква е един от малкото цялостно съхранени средновековни паметници, достигнали до наши дни. Изграждането й преминава през три етапа: първи – от края на Х – началото на ХІ в., втори – средата на ХІІІ в. и трети – през ХІХ в. Изографисана е от талантлив Боянски майстор, като някои от стенописите датират от 1259 г. и са с високи художествени качества и неоспорим принос в европейската художествена култура.
На северната стена са изографисани в цял ръст Севастократор Калоян и жена му Десислава, облечени в разкошни тържествени облекла. Интерес представляват и портретите на цар Константин и царица Ирина. В църквата има общо над 240 изображения, които отразяват изключителните постижения на българската средновековна култура.


image


Батил (крепост Бояна), позната и като Бойон или Боян е средновековната българска крепост на Бояна от времето на Първото и Второто български царства, останките от която се намират на около 1 км южно от Боянската църква в планината Витоша над днешния едноименен квартал на столицата.  

Да видим за произхода на името Боян, и защо жреците на Тангра се наричали кам-бояни:
"...Аудан(Боян родоначалник на рода Дуло и на българите) - алп на рицарството, героизма и занаятите, син на Самар и Ашна. Изобразявал се във вид на прекрасен конник - богатир, или могъщ дъб. Други български названия на този алп - Енкей(Биче), Боян, Маджи-Меше(Дъб), Гурогла(Син на могилата), Узи(Красивия), Тюргеш - Тюркут - Таргиз( Подобен на Тюрк-Самар)." - от същия линк, който споделих по-горе два пъти.

За един от главните митове за Боян Имен или Боян Дуло Джураш, който е изобразен и на Мадарските скали може да прочетем от тук:

  "...Кул Гали записал и друг също толкова интересен мит за Аудан и Туран. Ето какво се казва в него:   Аудан толкова силно обичал сина си, че не поискал да го надживее и отново отишъл при Туран. Този път с молба да го превърне в смъртен. От своя страна Туран също обичала внука си и решила да го разубеди. Уж за да почувства той тежкия живот на хората, предложила му първо да поживее в положението на човек-роб. Аудан обаче издържал изпитанието. Той служил много добре на господаря си, събрал за него отлична реколта, за което бил освободен предсрочно от него а после станал и вожд на племето.  
Върху основата на този сюжет възникнала близкоизточната легенда за прекрасния Юсуф продаден в робство и станал после цар на Египет. Името "Юсуф" явно се свързва с едно от имената на Аудан - Узи-Красивия.  
След това Туран с предишната цел наредила на Аудан да направи за нея две делви, едната от глина а другата - медна. Но той изпълнил и това и не се отказал от решението си да стане човек. Тогава Туран хвърлила на земята двете делви, донесени от него. Глинената се натрошила на парчета а медната останала невредима. Показвайки ги Аби Армай казала: "Безсмъртието на алпите е подобно на медната делва, а човешкият живот, който избираш е като глинената делва - той е крехък . Струва ли си да се пожертва безсмъртието заради него?! "

Аудан и тогава не се отказал и тя го направила смъртен. На прощаване му подарила обеца за ухо под формата на кръг през който минава змия и по средата със скъпоценен камък, пазител-талисман от човешката подлост. Това бил тринадесетия последен подвиг на Аудан, - казва се в мита. - Но хората не го включили в списъка на подвизите, понеже не могли да оценят неговото величие.  

Другите народи възприемайки този мит, превърнали едно от имената на Аудана - Гур огла - в "Кер огла"(азербайджанците), Героглъ(туркмените), Гуригли(таджиките и грузинците), Геракл- Геркулес(гърците), Дерзел, херос - герой, траките, Буян, Баян за руснаците и украинците  и т.н."...

За българите както казахме е родоначалника Боян

  https://atil.blog.bg/history/2012/01/26/drevnite-bylgarski-nacionalni-praznici-i-mitologiiata-altai-.890282

......

image
 
Старото име на най-високия връх е Кара тепе(Черни връх), заради черните скали горе. По-интересно е самото име на планината - Витош(а). В подножието и има село Бояна, и през Второто царство било седалище на севастократор(на практика канар тикан, от царското семейство, принц ). Брата на Иван Асен Втори, Александър също бил севастократор.
А кам-бояни се наричали жреците на Тангра.
В именника на българските владетели , който е късен препис на славянобългарски, е "изтървано" славянското име жреческо име на рода Дуло - ВИХТУН. А иначе те са го произнасяли като - Туло, Тула. 
Всичко това показва какъв и е "славянския произход" и значение на името на тази единствена куполообразна планина у нас.  

...............

Край   



Гласувай:
3



1. atil - Жалко само, че от доста време лин...
29.11.2021 11:53
Изкарах единия от албумите си на страницата във фейсбук, като публикация в блога.
Така ще се запамети и ще има достъп до повече хора.
Изредил съм повечето от тези Свещени за древните българи планини:
Урал, Алтай, Алпите, Балкана, Рила, Родопите, Витоша.

Жалко само, че от доста време линковете тук на сайта не са активни а трябва да се копират и да се отварят отделно...

Това е втория албум който изкарвам.
Първият беше:

"Шест снимки с тридесет и шест сведения за Македония и македонците"

Който обаче е в две части.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: atil
Категория: История
Прочетен: 5647459
Постинги: 555
Коментари: 2639
Гласове: 3660
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031