Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.12.2021 15:46 - Древнобългарските следи по света и у нас - 2
Автор: atil Категория: История   
Прочетен: 2660 Коментари: 1 Гласове:
6

Последна промяна: 28.02.2023 13:39

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
И втората част ще започне със следи от по-древни времена, но тук акцента ще е в Евразия и средновековна България.


image

Произведение на тракийското древнобългарско изкуство. На долнaтa чaст е изобразен стилизиран символ на Тангра.
Почти идентичен с прословутата "Звезда от Вергина". Съкровището от Борово, Русенско.  

За знака на Тангра:   От 6 до 36 лъча - листа, но само четни. 

От тук: https://atil.blog.bg/history/2016/07/01/dorogoi-graf.1461455   ..................................................................................................................



image

Фригийски( тракийски, турански) войн с двойнорефлексния булгарски лък и висок древнобългарски шлем. Това са фрески свързани с Троянската война.

 Дал съм възможно най-точното определение без искам от самото начало. Това е от митологичната галерия "Смит"в Париж. Веднъж го дава като спартански, друг път тракийски стрелец, трети го определят като - Ахил.
Графиките са по оригиналните запазени Фрески .

Ето ви и Ахил:

image   Древнобългарски е шлема от фригийски тип. Фриг/бриг било един от синонимите на Булгар. Фригийците(пак гръцка транскрипция) или бригите са от кавказки произход.


За Ахил имаме пряко свидетелство, че е българин от Стара Велика България-Идел, която нито е основана от Кубрат, нито се разпада след него!.

В историографията посветена на българите има два факта, които звучат доста странно и обикновено са подминавани от историците.

Първият е следният стих на Йоан Малала:

 " Ахил замина заедно с Атридите, като водел своя собствена войска от три хиляди души, наричани тогава мирмидонци, а сега българи."   

Този факт е особено ценен по две причини: – стиховете са написани сто години преди „пристигането” на „прабългарите” на Балканите; – отговаря директно на въпроса – кои са българите? 
Йоaн Малала е византийски писател от сирийски произход, произхожда от Антиохиа, днешна Турция, територия населена от т.н. „Тракийски“ племена. Живял е около 491 – 578 година. През четиридесетте години на шести век се премества в Константинопол. Негова е „Всемирна история” в 18 тома.  

Този факт не е изолиран. Същото пише през 11 век и Йоан Цецес:

  ”… с тях бе Ахил, многославният син на Пелей и Тетида, чийто известен родител беше Хирон философа. Бе предводител на хуните, българите-мирмидонци. Те бяха две по хиляда, а също така и петстотин. …Евфрем, синът на Тризен, марокейците водеше смело. А Пирехмис беше вожд на пеонци, на българи сиреч, той бе поел от към Аксиос, сиреч известната Вардар. … Хромий и Еном стояха начело на всичките мизи…”

  И още:  

“А пеонци са българите. Не вярвай на глупците, да смяташ, че пеонците са различни от тях. Те (глупците) смятат, че Аксиос е различен от Вардара, и казват, че се пише с дифтонг…” 

 Аксу или Аксиос е древнобългарско име означаващо -"Сребърна вода", с пряка връзка с нашия християнски Еньовден. А Вардара- Кубар дара е река къстена на алп Кубар - Кубер, както се казвал и водача на македонските българи.
......

По-натък освен че ги наричат "гръцки"(гърци по Ахилово и спартанско време няма, а има предгръцко население), наричат ги още и персийски. Тук имаме амазонка - клекнала и прав персийски войн.
От : Florida Center for Instructional Учебен център във Флорида.

image  

Фреската горе всъщност е част от тази, а тук е изобразена и амазонка. За тях поне със сигурност има сведения че са от булгарски произход. И думата е булгарска и преводима...

Ако тези сведения за траките, за сарматите, хуните, скитите..., бяха ги вкарали вече в научно обръщение, нямаше постоянно да си играят с древните българи, нито персийската култура от булгарски произход да я обръщат обратно и да ни поиранчват днес, както ни славянизираха или потурчваха... Те нищо определено не знаят и не разбират и от модерните днес траки.

Ето тези тук:

Траките - познати и непознати  

https://boianimen.blogspot.com/2017/06/blog-post_25.html?fbclid=IwAR0az_Y3OrX3oZe5XzUxtT-0AbNZRhSfhg80_NVVYmT8HMXJ1IXHe0D1Yt0   ...........................................................................................


image  

Да не пропуснем и скитите, че гърците столетия наред пишат, че дунавските българи били "скитски народ".
Кои са и какви са самите скити е отделен въпрос, но да видим материалните следи, че от българските хроники почти нищо не е останало.

На снимката:
 
Главната богиня на скитите Танбит, върху златен ритон от Прикубанието, с. Мерджани, 4 век пр. н. е.
Най-интересното тук е че е със същият жезъл като у българския шаман от плочката намерена на Шуменското плато
.........

image  

Ето го и нашият хубавец, с трирога шапка, със същия жезъл и всички атрибути. Змии, вълчета.. Или още от тогава имало и жертвени прасета, кой знае...
Кам боян от района на Мадара, 8 век.  
................................................................................................  



image

   
Изобразен е българският цар Дингизих(син на Атила)! Пети век Булгария, Биармия(Сега Пермския край в Русия)

Надписа:
Върху чашата с великолепен почерк и грамотно е гравиран или набит с хуно-български букви надпис. Тази система на писане се е употребявала още в раннохунския период при сечене антични хорезмийски монети, а по-късно в седми век при изработването на трите златни пръстена от съкровището на българския цар Кубрат, които са били оформени чрез използването на тази същата система.  

Транслитерация: Ki?kg Dikkiz Uku kisse – kiu sax-sax bul gur tengrig!  

Превод:
Пази се от удара на краля(принца?) Дингизиха Мъдрия, пази се от Тангра в задгробния свят





image



    /Лъвица кърми малки лъвчета на фона на Дървото на Живота от Перм.  

Това е съд от прочутото Пермско съкровище за което също се подеха спорове българско ли било или не. И ако било българско предметите не били ли довлечени от някъде....
Там има и едни лъвове, съвсем идентични с познатия лъв от Стара Загора. Макар че и за Старозагорските находки също има слово блудства. Това си е дежурен номер на едни повредени хора с антибългарски "настройки от производителя"...
А тук имаме и надпис!
Някой да е чул нещо от някъде за Пермското съкровище в България...!?


image  

И Лъвица кърми лъвчета от Стара Загора  

..................................................................................................................


image  

Хунобългарски кавалерийски меч от V век, намерен в Германия.
Праобраз на късната кавалерийска сабя. Друго, което сме дали на света в тази област е и стремето,- "ерме", високото седло и др.
Според преданието(има и други варианти в Европа), принадлежал на Атила "даден му от Тангра", т.нар. "Марсов меч"):

"Schatzkammer", в близост до Kunsthistoriches Museum, Wienna

  .......................................................................................................................



image

 
Сребърна маска с позлата от 9-10 век, Спаски р-н на днешен Татарстан- център на бившата средновековна Булгария, която далеч не е била само "Волжка".  


Значи не е от Балканите маската, нито е от Северното Причерноморие.
А за какво точно са служили са знаели и са ни съобщили само средновековните български автори и летописци.  

40)  Родил се бе като звезда
от алпи - Слънце и Луна.
И полунощните звезди
му бяха братя и сестри.

41)  Но тъжно беше на Боян
сред бляскавия звезден стан.
Всевишния помоли той -
не му се прави звезден рой.

42)  Молбата му Твореца чу.
Но на Земята се разчу:
Боян Имен е нелюбим,
Луна и Слънце дебнат син.

43)  Затуй Боян Имен реши:
лицето си зад маска скри.
И тази заповед до днес
потомците му пазят с чест.

От тук:
https://atil.blog.bg/history/2012/07/16/skazanie-za-dyshteriata-na-shana-882-g-ot-mikail-bashtu-ibn-.979785



Първообраза и традицията на тези маски тръгва от това, че потомците на Боян Имен трябвало да крият лицата си от Слънцето и Луната с маски.
Това били елбирите потомци на алпа(ангела) който пожелал да стане смъртен. Най-великите богатири, които победили убирите(човекоподобни нисши същества, които в древни времена искали да изтребят човешкия род.)

От тук тръгва идеята за "божествения" произход на царете и царете-жреци(патриарси) по света.
Самият род Дуло бил основан от жреци. Така потомците, висшите аристократи царе и патриарси дълго време си правели маски и били погребвани с тях.


image  


Эрмитаж - шлем из Липовца   


Друго което можем да кажем е че метални маски с шлем освен българите през средните векове са носили и в Иран, а също и половците - кумани в Източна Европа.    .......................................................................................................



image
   
Баырин (жен. баырыня, множ. барье) — человек из высших сословий, господин. Происходит от старорусского «боярин»   Материал из Википедии — свободной энциклопедии  

Тук не става дума само за царската династия Рюриковичи, която произлиза потеклото на Бат Боян.
А за това, че "Барин" се нарича местната коренна родова българска групировка в Източна Европа. Която винаги е живяла там и никога на никъде не се е преселвала! VVVV
...................

  "... За най-знатен род се считал рода Барин, около който се обединявали всички Царски родове и велики боили. След него за най-знатни се считали три рода: Кюнграт, Ширак и Хин. . . Баджанаците/печенегите/ се считали за хинци. . .
А цялото население се деляло на три основни групи:
Баили/аристократи/, багаини/средна класа/ и чермиши или сабани/простолюдие от свободен народ на пастири, занаятчии , земеделци и др. /

  https://atil.blog.bg/history/2011/05/01/svedeniia-za-bulgarskite-bylgarskite-care-ot-vsichki-dinasti.739078?fbclid=IwAR0SdR5CYWpxkSIz46zEeZzX3-IzlPUxuXFys6uvHuYCEAQjOs4U-nLr-Fg ...............................................................................................................



image

    Бунчук с тризъбец на дръжката

Отдавна битува у нас и по света тезата и стереотипа вече, че първото знаме на българите била "конската опашка"...
Но се оказва, че конската опашка не била знаме а духовен символ и никак не било задължително да е опашка.
Става дума за свръзка от косми на жертвения кон(иджик и по правило бял на цвят). Считало се че с тази "хоругва" те осигуряват подкрепата на духовете, затова тя се носела по време на война и се изкарвала по време на всички важни събития.
Такава роля играели по-късно черковните байраци. Тази свръзка от косми на жертвения кон се привързвала към жезъла - тризъбец и това което се получавало го наричали - бунчук т.е. тенгрианската духовна "хоругва".

След покръстването тенгрианската хоругва отпаднала и била заменена с християнска.
Черната вълча върху червеното знаме - също.
Но червеното знаме на асите останало. Интересно е да си припомим че и до днес самоназванието ни в 1 л.,ед. ч. е - АС(АЗ - ЯЗ)...!
Това го има само при българите и македонците и при нито един друг славяноезичен народ.

image


Да видим тук част от историята на тризъбеца, който стоял върху бунчука...

1- знак на изделии эпохи бронзы;
2- хетты;
3- Вавилон;
4- герб Рюриковичей;
5- Северный Кавказ, 1 тыс. до х э.;
6- Центральный Кавказ, вторая половина 2 тыс. до х. э.  

Ето как се появил бунчука("конската опашка") при древните българи:

  "... Не по-малко известна на света е символиката свързана с митовете за Аудан и Иджик. Според един от тези митове, първият бял шаман -"боян", ръководещ моленията на хората към Небето-Тангра бил алп Аудан. Кул Гали разказва за възникването на обряда - поклонение на Тангра:   По-рано хората не знаели истината за своя произход, но Аудан им казал, как се появил на света човешкия род, благодарение на Твореца.
От тогава хората почнали да благодарят на Тангра.

За тази цел всяка година през месец юни(сега Св. Дух също е през юни...) те се качвали на високата планина Тайга. Склоновете и били покрити с гора, а на върха бил направен жертвенник от камък( "уфа" или "тагил").
Там растяла "бой казън(каен)" - свещенна бреза. Шествието в планината го водел боян Аудан с копие-жезъл в ръка.

Край свещенната бреза се палели очистителни огньове и се принасяли жертви на Тангра - бял кон - иджик(аджак,азак) и агнета. По време на молението хората под ръководството на бояна три пъти обикаляли свещенната бреза(сега на Великден три пъти се обикаля черквата).
Сина на Аудан, Джам, по време на шествието и молението водел жертвенния кон, покрит с красива наметка, затова получил после името Иджик.
След това самия той почнал да ръководи моленията. Когато хората решили да изберат Джам-Иджика за император(каган,кан), то на тази планина те го вдигнали върху покривалото на иджика три пъти и го пронесли три пъти около свещенната бреза.

После му връчили знака на царската власт - бунчук - т.е. свръзка от опашката на жертвенния кон- иджика, прикрепена към копието-жезъл. Считало се, че сам Тангра наредил да бъде връчен този бунчук, и Хурса го доставил от Небето на Земята."...  

От тук:
  https://atil.blog.bg/history/2012/01/20/drevnite-bylgarski-nacionalni-praznici-i-mitologiiata-pyrvit.886479  

Що се отнася до знамето, то е било друго.


image
 
Българският стяг до самия край на средновековната българска държава следва древната българска традиция - червен и на дръжката с тризъбец!  

От тук: https://atil.blog.bg/history/2013/10/22/shttrihi-ot-istoriiata-na-bylgarskoto-nacionalno-zname-i-duh.1195746?fbclid=IwAR3TDI2EkX7WYeSDXrvYvhI2hLOuotTUyM1ekdulaXWDddXdh05SYxRM5Xk   ................................................................................................................



image
   
"Знакът на българина" е намиран в двайсетина варианта, винаги бронзов и винаги като амулет.  

Тук поместваме изображения на Знака, публикувани от Живко Аладжов в съобщението "Прабългарски амулети от Македония и Сърбия" в списанието за балканска археология "Старини", бр.1 от 1999 година.  

Тук лично за мен има един интересен върос. Българите ли от предгръцкото древно население са занесли идеята за кентавъра в Гърция, или гърците са обикаляли подир българите по Евразия, за да им окажат културно влияние и да ги накарат да си носят бронзови кентавърчета на шията...?!   .................................................................................................................


image

Мраморна облицовъчна плочка от Преслав.


Аз съм я кръстил "Великата плочка", защото орнаментите по нея са велики, древни, свързани с рода Дуло, чийто продължител е т.нар. "Крумова династия", която не е някоя друга ами Азан-Асен(Асеневци).

И освен всичко друго са основополагащи за монархическата хералдика в Европа. Явно още едно тяхно наследство от "Тъмните векове" след Атила.
Тези монархически символи на рода Дуло ги има и върху личните вещи на Кан Кубрат от погребението му.  

Повече по тези въпроси съм изкарал тук, когато се занимавах с т нар. Сенов(Асенов) пръстен:  

https://atil.blog.bg/history/2021/09/24/.1640988?fbclid=IwAR2eqf8BCxoPIe3bgZ3rlpC_5b7nzwXK9cf30QVXxC1T8IUVhWwdQ_vG7s8 ................................................................................................................


image  

Гербът на Първото българско царство. ("Konstanzer Chronik" des XVI Konzils(1414-1418) von Ulrich Richenthal, 470)  

Приемам го за най-достоверно. След покръстването са го променили малко и са сложили са сложили кръст отгоре, както е известен от Калояново време.
Петте точки над лъвовете тук явно символизират петте провинции на тогавашна България, както е според сведенията от сборника "Джагфар тарихи":

  "...Аз не можах да се добера до Кара Бурджан(България) заради бурното море по това време,но оттам дойде моят ученик и сподвижник Фазил от рода Кермек. И той ми разказа за този край. Той се дели на пет големи части, от които западната се нарича МАК-ИДАН, т.е."вълча долина или низина"(Македония), северната КИЧИ-УЛАГ, централната - БАРАДЖ КЕЛЕУ, в чест на празника за измолване на реколтата, южната - БУЙРАК, а източната ДЕБЕРЖАЙ(Добруджа - областта на Плиска). ..

" Кул Гали - "Хон китаби"(1242 г.)  


Така е дадено. Всъщност тук може би са изобразени основателите на България - трите лъва - Аспарух, Кубер и Лачин. Самотния лъв на Калдея е загадъчен, може да е и от Близкия изток. Като знак за приемственост на Балканите. Там присъствието на древните българи е било дълго и плодотворно.(Ранния Шумер и държавите възникнали на негова база).



image
   
Отгоре над гербовете пише: вляво - император на българите (Kayser von bulgari); вдясно - крал на халдеите (Rex сaldaorum). По-интересно е обяснението под гербовете. Разчетено е като: Der Kaiser von Bulgari mu? och ainen haben zu vikarien von Ordo und hett under im regem Chaldeorum.
 
Текстът е на старонемски и някои го превеждат като:
„Императорът на България, който трябва да има един наместник от Ордата и има под него (владее) кралство Халдея” (Ив. Войников) и „Българският цар, който трябва да има за пълномощие и един представител на Ордата, и владее също царството на халдеите”

(Р. Панайотов).

Това определено е записано около времето на цар Тодор Светослав и след него.  

И двата текста не са много разбираеми. „Викарий” на латински означава заместник, но кой на кого е бил заместник не става ясно.
....
Кaто се aбстрaхирaме от обрaтните тълкувaния и рaзсъждения в интернет, които прaщaт гербовете във Волжкa Бългaрия сaмо зaщото е споменaтa Ордaтa, без дa имaт реaлнa предстaвa от херaлдикaтa и зa товa, че след 1436 г. Волжкa Бългaрия е отново незaвисимa стрaнa и тaм глaвен символ е дрaконa a не лъвa, и вместо кръстове имaт полумесец, дa видим и още едно обяснение в следвaщaтa снимкa.


image  
Това е от Codex 392d. (ок.1531-1558 г.), съхраняван в Баварската държавна библиотека в Мюнхен. Всички гербове сa нa лист 74 от кодекса, на вторaтa стрaницa има една интересна тройка.
Надписите вървят от ляво надясно така: император на българите (Kayser von Bulgary), другият император на Тартария (Der ander Kayser der Tartarii), крал на Калдеа (K.von Caldea).
И тук Тaртaрия не трябвa дa се свързвa с монголите a със скитите-кумaни, които сa клон нa бългaрите.


image  
Ето го и гербa нa кумaните("тaртaрите" от преизподнятa, кaкто сa известни в Европa...   .........................................................................................................


image


Фрескова група в църквата "Мария ин Органо", гр. Верона. В средата под короната каган(император, цар) Борис I - Булгарус Булгарон Rex.
Заедно със Св. Лутвин, бивш херцог Лотарингски и княз Ландулф, монах в Монте Касино.
........

Свидетелство и от католиците, които първи имат отношения с България след покръстването, че Борис никога не е бил княз. Както и кой да е друг български държавен глава до княз Батемберг през 19 век.
Преди това в 871 г. византийският император Василий Македонец в писмо до краля на Източно-Франкското кралство Людовик Немски разтълкувал различните варианти на титулуване, в това число титлата "каган", като изредил четири каганата в Европа: Аварския, Българския, Хазарския, и Норманския.    

Някои монаси от славянски произход в България(и по-късно в Русия) упорито пишат "княз", което не звучи като "кънас, или канас", обаче... Възможно е славяните в България да са го обявили за княз. Мнозина владетели и преди него и след него са имали по много титли и звания. Както е възможно и майка му, славянската наложница да е била от знатно, княжеско семейство.
Но в българската държавна чинова система титлата "княз" се появява за пръв път в Търновската конституция, чийто проект е изработен в Русия.
...........................................................................................................


image
   
Български тежък средновековен конник през 11 век.носещ копие,   Според ромейските(гръцките) източници. Гръцка съвременна възстановка.

   
Първообраза на тежката конница излиза от сарматите. Коренните източноевропейски българи по време на сарматската династия. Наричали го този род войска и джури(рицари), излъчвана от аристокрацията.
Самата плетена ризница струвала цяло състояние... Влизали в бой с копие и след като разбият бойния ред на противника се сражавали с меч и лък. Начините им на воюване, облеклото, оръжието се отличавали от тези всички познати тогава народи, перси, ромеи, и др. И са описани от чуждите автори доста подробно.

Такъв Джура, рицар е изобразен и върху Мадарските скали. Той така се и казва Аудан(Боян) Дуло Джураш Родоначалника според, тенгрианската религиозна митология.

  "А тяхното оръжие пък е сабя, броня, лък и копие; повечето от тях влизат в бой с два вида оръжие, на рамото си носят стърчащо нагоре копие, а лъка държат в ръката си, като използват и двете - както им се наложи. Ако обаче ги преследват, по-голяма полза имат от лъка...С голямо умение и усърдие стлелят с лъка си от коня..."  


Псевдомаврикий, Тактика (6 - 7 в.) .............................................................................................................


image

    Реконструкция на сърменото везмо по дрехата на цар Калоян с която е погребан.   ......................................................................................................................



image


Пръстен на кралица Теодора, дъщеря на българския цар Смилец (1292–1298), съпруга на крал Стефан Дечански (1322–1331) и майка на цар Стефан Душан (1331–1355); с надпис на среднобългарски:

„Който го [този пръстен] носи, да му помага Бог”; високопробно злато и ниело; открит в гроба на кралицата в обителта Банска в областта Косово през 1915 г.; изработен преди 1322 г.; Народен музей – Белград

На пръстена е изобразен древнобългарски тенгриански символ - двуглавата птица - Чакчак.   Последните две български царски династии са били българо-скитски, а там орела, както Св.Георги са били на особена почит!
Но това цяла една отделна и епична тема.

.. .........................................................................................................


image
   

Седмочисленици е събирателно название за 7 светци, почитани от Българската православна и други църкви като създатели и разпространители на глаголицата и кирилицата.  

Те са братята Кирил и Методий – създали азбуката. Техните 5 ученици идват в България: Климент, Наум, Горазд, Сава и Ангеларий.   Българската православна църква е определила 27 юли – Деня на успението на св. Климент Охридски, и за Ден на светите Седмочисленици.  
.......

"О куниг" (За буквите, книгите, О ПИСМЕНЕХЪ ) От Черноризец Храбър, 9-10 ти век


image


От тук:  
https://boianimen.blogspot.com/2020/05/blog-post.html?m=1&fbclid=IwAR3LUPMFCUUeTSqFHgzkbIks-vfc8wvYpUuao315tIUpz66fshMYuVMAF5A



Край








Гласувай:
6



1. atil - В тези две последни публикации съм ...
03.12.2021 16:10
В тези две последни публикации съм изкарал една нищожна част от древнобългарските следи по света и у нас... Следите са десетки и стотици пъти повече.
Но като се замисли човек, то и тези не са толкова известни и познати на широката публика, която е заливана и облъчвана със съвсем други и странични неща, напоследък.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: atil
Категория: История
Прочетен: 5648612
Постинги: 555
Коментари: 2639
Гласове: 3660
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031