Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.04.2021 12:32 - За чешко-руската дипломатическа криза
Автор: ogniangarkov Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1096 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Опитните дипломати Цирил Свобода и Михаил Жантовски, които познавах добре от чехословашкия и от чешкия си мандати, считат публично, че откритите въпроси между Чехия и Русия не са намерили разрешения, а двустранните отношения са част от тези Русия-Запад. Чешките правителства са имали 30 години за прочистване на руското посолство в Прага. Особено след разделението на ЧСФР от 01.01.1993 г. Въпреки че междувременно Цирил бе заместник- и министър на външните, и вътрешните работи, а сега е съветник на премиера Бабиш. Михал бе депутат, сенатор и посланик в САЩ, Великобритания и Израел, „колекционирал опит на форсинг, със знаков старт от високо в дипломатическата служба ” като Ст. Тафров или Ал. Йорданов.

Вчера, 21.04.21 г. новоназначеният чешки външен министър Якуб Кулханек отправи устен ултиматум: или Русия да приеме днес до обяд обратно прокудените чешки дипломати и други посолски служители, или Чехия ще намали броя на руските служители в Прага. И/ли/ ще парализира посолството в Прага.

Руският отговор бе известно предсказуем.

Един от прокудените руски дипломати е подозиран да е бил свързан през 2014 г. с взрива на муниционния склад (, нает от Гебрев???) във Върбетице.

Във всички случаи, според Жантовски,  Чехия следва на първо време да обяви за нежелани лица още двама руски служители на базата на огледален отговор  за „20 минус 18 души” обявени за „non grata”, вкл. по квоти /не/дипломати.

Днес започнаха привиквания на посланиците на двете държави в централите на МВнР в Прага и в Москва. Свобода препоръчва не силово обявяване на нови нежелани лица, а преговори за избягване на неприемливи ответни мерки. И други големи държави имат по-многочислен персонал. Чехия би  следвало да разчита и на солидарността на партньорски и съюзни държави.

Ако вземем на сериозно публикациите родни и на „Дойче веле”, в момента Чехия имала само петима дипломати в Москва, заедно с още 19 служители. Руското посолство в Прага „се ширяло” с 27 дипломати и 67 административно-технически служители (АТС). Това би означавало, че в четвъртък се очаквало Чехия да изгони още 22 руски дипломати. Т.е., поредната непрактична новинарска недомислица! Според чешки СМИ руските служители сега са към 120 души.

Свобода и Жантовски са по-склонни към неакредитиране, респ. неиздаване на визи на нови руски посолски служители и  продължаване на мандатите на останалите чешки служители в Москва. Но „едностранното” свеждане (чрез non grata”) на личните състави на двете посолства 1:1, както желаят русофоби от опозицията, според Михаил Жантовски би означавало замразяване на отношенията.

**

Борбата срещу Северния поток и „стагнацията” около границите на Русия с „близката й чужбина” продължава.  Включително и най-разнобразните атаки в САЩ и демонстрациите в Чехия срещу президента Милош Земан, обвиняван хибридно в прорусизъм и антиамериканизъм.

От снощи руското посолство в Прага е било обкръжено от моторизирана полиция.

***

Прави впечатление все по-честото посягане към оръжието експулсиране на дипломати и АТС, а в условията на ковид-19, при ограничаване на междучовешките контакти, част от тях не са се пресилили от работа и това може да има финансово-икономичен ефект.

 

22 април 2021 г.

                                    д-р Огнян Гърков



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ogniangarkov
Категория: Лични дневници
Прочетен: 392424
Постинги: 242
Коментари: 90
Гласове: 285
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930