Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.06.2022 00:12 - ЗЛАТКА КОЛЕВА: Работохолиците се нуждаят от лечение, изводът е...
Автор: bven Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 3936 Коментари: 6 Гласове:
10


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 


“Имаме малък семеен бизнес, занимаваме се с производство. Баща ми отговаря за снабдяването, аз съм момче за всичко, а познайте кой управлява – майка ми.

За нея искам да ви разкажа, защото, според мен, няма друг такъв феноменален случай на денонощна работа. Започнахме производството преди шест години и оттогава майка ми не е почивала нито ден, включително работи и на всички празници. Всеки ден става в 5.30, посреща персонала, обикаля по цял ден машините, понякога и работи на тях, за да покажела как трябва да се направи изрядно изделието, следи за качеството, чисти цеха, прекопава градинките, храни кучетата, изпраща работниците, а вечер оправя счетоводството. На всичкото отгоре никога не допуска грешка, каквото каже – се случва. Вече си мисля, че не е човек с нормални физически възможности. Отскоро започна да изпитва недоверие към охраната, затова става в един през нощта – за да ги провери… И така – години наред. Безпокоим се, че ще си докара някоя болест, но тя твърди, че се чувства повече от добре. И наистина, не е боледувала сериозно. Скоро й бяха излезли екземи по ръцете, предполагам от препаратите, с които работим. Въпросът ми е, имаме ли основание за притеснение и какво ще ни посъветвате – трябва ли да изпратим майка на почивка? Всъщност, предложихме й, но тя не иска, мисли, че докато отсъства нещата в цеха ще закъсат.”
Н. Манолов

Уважаеми, г-н Манолов,

Ако трабва да доразкажа вашата история, ще продължа така: всички ваши познати се възхищават на майка ви, впечатлени са от нейната “всеотдайност” към бизнеса, от неизчерпаемата й енергия, от неуморимостта й. Тя, от своя страна, не ви е излъгала, наистина се чувства добре, в разцвета на силите си, още повече, че чуждото възхищение й дава криле. Майка ви не само, че се е срастнала с работната обстановка, но се е вкопчила в работата като удавник за сламка. Защото тя наистина е удавник, без сама да си дава сметка. Вероятно в детството й са й правили твърде много забележки, акцентували са на допуснатите грешки и не са я поощрявали за хубавите неща, които несъмнено прави всяко дете. Е, всички сме жертва на жертви, защото безспорно нашите възпитатели са ни учили с убеждението, че правят най-доброто за нас…

Прогнозирам, че майка ви ще издържи на този режим още 6-7 години, след което задължително ще рухне – физически и психически. Помислете, няма пружина, която да се навива до безкрайност… И така, налага се да погледнете на майка си не като на авторитарен човек, който неистово се нуждае да налага свръхконтрол над всичко, а като на болен човек, разяждан от чувство за малоценност. Уви, това е често срещан случай, известен в специализираната литература като “проблемът с властната майка”. Стремежът на тези жени към изрядност и перфекционизъм е по-скоро фасада, зад която се крие неувереност в собствената ценност и значимост. При това тя си вярва, че всичко, което прави е за добро. Предполагам, че причината за екземите по ръцете й е една дълбоко вкоренена неприязън към самата себе си. Но не само майка ви има нужда от терапия, защото тя несъмнено ще получи в скоро време сензорна депривация и оттам ще се задействат физиологичните механизми и тялото ще реагира с конкретна болест, но и вие също се нуждаете от спешна помощ. Сигурна съм, че още сега изпитвате неувереност дори при вземане на най-малкото решение, неуверен сте, организирал сте целия си живот около дълбоките си вътрешни конфликти и комплекси.

Не се учудвайте, че ще изпитате облекчение, когато майка ви умре. После ви очаква период на тежка депресия, защото ще изпитате тежестта на пълната безпомощност. Подозирам също така, че един ден ще си вземете жена-мъжкарана, която ще играе ролята на мъжа в двойката, а под нейното крило вие ще се чувствате уверен и защитен. Ако наистина е неимоверно трудно да изпратите майка си на психоанализа или някоя друга терапевтична техника, която ще свали всичките й маски и ще “почисти задния й двор”, то само от вас зависи дали искате да изживеете собствения си живот по начина, който ви описах. Разбирам, че не се живее лесно с изряден и безупречен човек и ви съчувствам. Като начало, опитайте се да преодолеете страха си, дайте предложение (каквото и да е) за развитието на бизнеса и се опитайте да се обосновете. Това е сложна задача, с оглед на евентуалните реакции на майка ви, но все от някъде трябва да започнете…

Използвам случая да дам и един съвет на всички, които мислят, че целият свят се крепи на раменете им и че без тях работата е обречена на провал. Този път ще си позволя да напиша конкретна рецепта, защото се убедих, че при спазването й 90% от имащите този проблем, се променят. Препоръката е използвана в 15 случая в гр. Пловдив, 9 – в гр. Бургас, 2 – в гр. Чирпан и 8 – в гр. Плевен.

Резултатите са забележителни. Всички, които спазиха рецептата промениха организацията си на живот, отношението си към света и другите. Осем от спазилите рецептата ходят на почивка вече два пъти в годината, трима си наеха лични асистенти и помощник-директори, двама разбраха смисъла на алтруизма и т.н. Поддържам връзка с някои от тях – прави ми впечатление, че не е останала и следа от предишната им свръхсеризност – вече имат отлично чувство за хумор и се радват на доброто отношение от околните.

Подчертавам обаче, че за да очаквате положителни резултати, ще трябва да спазвате препоръката в продължение на шест месеца!

Рецепта: Половин ден, веднъж седмично – разходка на гробищата! Четене на надгробни плочи на глас! Може да си водите и записки…



Тагове:   работа,   болести,   разходки,


Гласувай:
10



1. hloris - &
28.06.2022 00:28
Най-добрата рецепта,че сме временни и преходни...да си го повтаряме всеки божий ден

хареса ми рецептата определено
цитирай
2. bojo12345 - Съгласен съм и с мнението, и с терапията.
28.06.2022 07:15
Когато човек е съвестен в работата, заслужава неприязън и подигравки от другите около него, а началниците не пропускат да го накажат с някой удар в гърба или редовно натискане към земята. Може и това да е вид терапия, но който не се усеща, в един момент получава удар от съдбата - я кръвно, инфаркт, диабет. Затова всичко с мярка!:))
цитирай
3. bven - bojo12345, всеки сам изработва своя стил на работа:)
28.06.2022 11:17
Но не е зле да съчетава и с почивка, релакс, малки радости в живота.
Хубав ден!
цитирай
4. bven - hloris Най-добрата рецепта,че сме временни и преходни...да си го повтаряме всеки божий ден
28.06.2022 19:26

хареса ми рецептата определено[/quote]

Аз смятам, че сме вечни, но това не трябва да ни спира в еволюцията:)))
Благодаря за мнението!
цитирай
5. divna8 - Чудесна публикация, Приятелко...
06.07.2022 22:27
Чудесна публикация, Приятелко!
Поздравления за попадението ☺️🌿💖
цитирай
6. bven - Приятелко, добре дошла:) Хубаво присъствие с добър коментар!
06.07.2022 23:10
divna8 написа:
Чудесна публикация, Приятелко!
Поздравления за попадението ☺️🌿💖


В един период, транспортът, който ползвах, минаваше покрай гробищен парк. Успокояваше и приземяваше определено. Може би за това съботата е ден за посещение и размисъл на починалите ни близки?
Лека нощ и Бог да Ни пази!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14868159
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39042
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава