Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.01.2023 18:37 - САЩ провокират война срещу важен съюзник на Русия
Автор: lieutenantbenz12345 Категория: Новини   
Прочетен: 6333 Коментари: 2 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Полезно четиво за русофобо-дебили!


/Поглед.инфо/ "Феноменално успешна" - така израелските медии нарекоха атаката, на която беше подложен Иран през уикенда. Според западни източници важни съоръжения на иранския военно-промишлен комплекс са били унищожени, това е направено от ръцете на Тел Авив, а Съединените американски щати стоят зад атаката. И най-важното, всичко това е пряко свързано с интересите на Русия.

Вечерта на 28 януари в Иран избухнаха поредица от експлозии. Една от целите беше отбранителен завод в град Исфахан, който беше атакуван от три дрона. Тогава беше взривен конвоят на Корпуса на стражите на ислямската революция, преминаващ в района на сирийско-иракската граница. Имаше съобщения и за терористични атаки в иранския град Махабад и дори в щаба на КСИР, структура, която играе ролята на паралелна армия в страната. По-късно обаче тези данни не бяха потвърдени.

Колко големи са щетите?

Оценките варират по този въпрос и по очевидни причини. Всяка страна твърди каквото ѝ е изгодно. Със сигурност се знае, че в колоната са унищожени няколко коли, които по официални данни са превозвали ориз и брашно. По неофициални данни оръжията, които иранците е трябвало да прехвърлят на групировките си в Сирия, са унищожени.

Що се отнася до удара срещу Исфахан на 28 януари, според Техеран щетите от него са минимални. Два от трите дрона, според иранската информационна агенция ИРНА, са били свалени при заход, а останалият е успял да повреди само покрива на сградата. Израелският вестник „Ерусалим Пост“ обаче уверява, че атаката е била "феноменално успешна".

Кой беше обвинен?

Според някои съобщения една от иранските терористични групи е станала пряк извършител на терористичната атака в Исфахан. Именно тя е изстреляла дронове (квадрокоптери) от иранска територия. Самият град се намира на повече от 300 километра от границата на страната и квадрокоптери просто не биха преодолели такова разстояние от чужбина. Атаката обаче е извършена по указание на друга държава - поне така твърдят в Иран.

Техеран вече посочи поръчителя - това са израелските специални служби. Същото се говори и на Запад. Всъщност версията за вината на Израел се подкрепя, ако не с консенсус, то поне от огромното мнозинство западни експерти и медии.
 

Самите израелски власти не коментират инцидента по никакъв начин – както и преди не са коментирали други терористични атаки, за които се твърди, че са извършени от тайните служби на тази страна в Иран. Например експлозиите в ядрени съоръжения в Натанц през пролетта на 2021 г. и през лятото на 2020 г.

Защо беше нанесен ударът?

Иранските власти смятат, че целта на атаката е била да се всее паника сред населението.

Ако се придържаме към версията за вина на Израел, то причината за нападението може да е желанието да се спре или прекрати иранската ядрена програма. Според някои съобщения обектът в Исфахан може да бъде свързан с иранската ракетно-ядрена програма. Иранските власти косвено потвърдиха тази версия. Според иранския външен министър Хосейн Амир Абдолахян враговете са предприели "страхливи стъпки, които не могат да повлияят на волята и намеренията на нашите експерти по отношение на развитието на мирния атом".
 

Американският „Уолстрийт Джърнъл“ пише, че израелският удар може да бъде част от американско-израелска стратегия за намиране на нови начини за възпиране на иранските ядрени и военни амбиции. Към днешна дата САЩ и Израел нямат дипломатически възможности да спрат ядрената програма на Иран. Опитите за връщане към преговори за подновяване на ядрената сделка се провалиха. Остават само диверсия или пълномащабна военна операция.

Но военна операция не може да започне чрез официално нахлуване, тъй като това води до статут на агресор. Най-добре е да се започне като защитаваща се страна. Ето защо целта на терористичния акт, отговорността за който никой не пое, може да бъде да се накара Иран официално да нанесе ответен удар по Израел. Удар, който може да се разглежда от Израел и САЩ като повод за започване на широкомащабна атака срещу Иран.

Кой има полза?

Основният бенефициент, разбира се, е Израел. За Тел Авив придобиването на ядрени оръжия от Иран е реална екзистенциална заплаха. Израелският премиер Бенямин Нетаняху вече каза, че страната му "няма да допусне" ситуация, в която Иран получава "най-смъртоносното оръжие", към чието притежание "той неотклонно върви". В същото време Израел не е готов да се бори сам с Иран - няма достатъчно ресурси. Тел Авив трябва да въвлече САЩ в тази война.

Към днешна дата не е ясно до каква степен тази атака е координирана със Съединените щати. Пентагонът официално обяви, че няма нищо общо с атаката срещу Исфахан.
 

Любопитно е обаче, че самият удар беше нанесен точно няколко дни преди посещението в Израел на американския държавен секретар Антъни Блинкен. Това означава, че или Израел поставя Америка пред факт, или по този начин Вашингтон и Тел Авив демонстрират единство в подходите си към методите за борба с иранската ядрена програма.

Всъщност американците също са бенефициенти. Те се интересуват от унищожаването на ядрената ракетна програма на Иран, тъй като придобиването на ядрени оръжия от Иран води до редица разходи за САЩ. Сред тях е заплахата за американските бази в Близкия изток, както и стимулът Саудитска Арабия да създаде собствена ядрена бомба.

Освен това ескалацията около Иран е изгодна и за регионалните противници на Иран – преди всичко Саудитска Арабия и Азербайджан. И двете държави балансират с Ислямската република на ръба на войната и биха искали други държави да водят тази война вместо тях.

Каква е сложността на иранския отговор?

Иран отлично чете играта на своите врагове и разбира до какво води пълноценен военен отговор на терористична атака. Той разбира, че се опитват да го въвлекат във войната, да го провокират.

Техеран обаче трябва да вземе предвид вътрешнополитическия момент. Иранското население настоява за решителна реакция от властите, а отказът да го направи ще доведе до недоволство на хората, което изобщо не е необходимо на аятоласите на фона на трудната социално-икономическа ситуация в страната.
 

Необходимо е също така да се вземе предвид ситуацията в иранските елити. Сега се води борба за името на бъдещия наследник на Рахбар - духовния лидер на Иран и фактически държавен глава. А бъдещите кандидати - по-специално действащият президент Ибрахим Раиси - не могат да показват слабост.

Какви са рисковете за Русия?

Руската федерация не се нуждае от война между САЩ и Израел срещу Иран. Да, това ще отклони вниманието от Украйна, но ударите ще бъдат нанесени и по ирански цели в Сирия, на чиято територия са разположени и руски войски.

Войната дестабилизира и ситуацията в Южен Кавказ, дотолкова, че ако Азербайджан участва в нея, там ще се отвори втори фронт. Също така е възможно Армения да бъде въвлечена в тази война или като участник, или като опит на Азербайджан тихомълком да реши териториалните си проблеми с Ереван.

И накрая, сега Русия развива сериозно сътрудничество с Иран, включително във военната област. Всякакви удари по ирански военно-промишлени съоръжения вредят на това сътрудничество. Така по същество САЩ искат да отслабят важен партньор на Русия чрез ръцете на Израел.

Превод: В. Сергеев

image  



Гласувай:
3


Вълнообразно


1. planinitenabulgaria - Отворете фейсбуците на Емили Тротинетката от квартал Манастирски ливади,
31.01.2023 18:49
на Йото Циганина от Костинброд и на директорката на лудницата в Курило и ще научите мотивите, целите и поражетията. Емили Тротинетката посочва и кои са поръчителите - империалистическите сили, които са против мира и прогреса и искат война.
цитирай
2. iw69 - Понеже
31.01.2023 18:49
не смеят да ударят директо Русия, гадовете атакуваха съюзният й Иран.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: lieutenantbenz12345
Категория: История
Прочетен: 131842
Постинги: 48
Коментари: 34
Гласове: 93
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031