Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.11.2012 13:16 - Как и кога попаднала чешката монета от X век в г.Казан(Или посланическата мисия на Черноризец Храбър във Волжка България)
Автор: atil Категория: История   
Прочетен: 6687 Коментари: 3 Гласове:
9

Последна промяна: 24.05.2017 17:33

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 На практика едно историческо изследване със съответните резултати, което също намери място в приложенията към том 3 от сборника с исторически летописи "Джагфар Тарихи".
Всъщност това е обещаният превод на български.
Текста го има и на руски тук:


Сылка на русском языке:
 
atil.blog.bg/history/2011/12/08/poslannicheskata-misiia-na-chernorizec-hrabyr-ili.863611


Неотдавна присъствах на срещата, която имаше известният археолог Ф.Ш.Хузин с обществеността на г.Казан. Там ученият разказа и за сензационната находка от разкопките в Казанския Кремъл - намерената чешка монета от X в. По редица признаци, уточни Ф.Ш.Хузин, тя може да се отнесе към времето на чешкия крал Вацлав(924-935 или 936 г.).
За съжаление, забеляза учения, татарските специалисти-историци не могат да обяснят засега, кога и по какъв начин такава рядка монета за самата Чехия е попаднала на територията на г.Казан.

image

Само че, някои достигнали до нас исторически сведения хвърлят лъч от светлина върху мрака около тази тайна.
И то не къде да е, а в съобщението на булгарския летописец от XIII в. Гази-Баба, дошло до нас в състава на сборника с исторически летописи на Бахши Имана " Джагфар тарихи" от 1680 г.(една част е издадена, а другата чака своя издател).
Гази Баба пише( в скобите давам необходимите пояснения):

"Опитвайки се да смегчи лошото впечатление, което направил на Тимара(волжко-българския цар) с неизпълнението на обещанията си Булимер(киевският княз Владимир) пропуснал към Булгария голямото улаг-булгарско(дунавско-българско) посолство на бия(господина) Маркара Макидана(Македонски).
Този бий бил син на Багила и сестрата на бурджанския(дунавско-българския) бек Шамил(Самуил).
Маркар-бий тръгнал за Булгария заедно с годеницата на емира Ибрахим(булгарски принц, брат на Тимара) - дъщеря на бурджанския бек( дунавско-българския княз) Шамил(Самуил), Джан-бика...
По пътя в града Ази Улаг(Яш) към посолството се присъединил маджарския бий Саин, син на бия Хасана. Този бий Хасан заедно с двама други бия, Балак и Бахта, а също и търговеца Саин, заминал през 970 г. от Булгария в Маджар(Унгария), където намерил радушен прием.
Работата е там, че Балак и Бахта били синове на Джакина(сина на основателя на унгарската държава Арбата-Арпада  и внук на булгарския цар Алмъш Джафар), когото помнели  добре и почтитали като  като  светия в Маджар... А Хасан бил женен за дъщерята на търговеца Саин..., и кръстил сина си на неговото име. Саин поискал да види родината на баща си, и след като получил разрешение от маджарския канар(владетел), с леко сърце тръгнал за Булгария...

Маркар-бий бил необичайно величествен човек и се държал с голямо достойнство, както подобавало на един потомък на Телеса Бюргана(чичото на Курбата-"Кубрат"). По пътя той преодолял много препятствия и опасности и затова нашите... го нарекли Барис, което означава "Храбър".
Той... предал молбата на бек Шамил за помощ на Улаг-Българ(Дунавска България) против Рум(Константинопол). А този град, укрепен с няколко реда стени, стоял като омагьосан... Нашите кам-бояни(шамани) го наричали "Истамбул"..."

В отговор мумина(почетна титла на Тимара и другите булгарски царе, означаваща "вожд"), казал да предадат на Шамила, че ще окаже необходмата помощ и даже представил на посланика четиримата баджанакски(печенежки) бия, на които вече бил дал заповед за поход против урумците(византийците)...
Към Саин-бия мумин(т.е. Тимар) бил не по-малко милостив, и след като този...приел истинната вяра, му подарил участък земя на р.Арсу(днешната р.Казанка)...
По молба на мумина, улугбек(губернатор) Маргбаши, когото наричали и Мар, съпроводил посланика Маркара и Саин-бия до участъка на Хасановия син. А това било направено защото по това време в тази тюба(област) имало вълнения и сблъсъци между субашите избягали от Кашан и арите.

В архива се запазило едно прошение от дружинник на Маргбаши, който претендирал за спорен участък земя на р.Арсу... В това прошение се казвало, че техния предтеча Хаким загинал заедно със самия Маркар, защитавайки неговия керван, и бил погребан до него в същия този участък... Нарочно или случайно те явно са объркали Маркар-бия с друго лице, вероятно с Маргбаши, тъй като посланика Маркар благополучно се върнал в Улуг-Българ... А гроба на Маргбаши действително се намирал в този участък... Може това объркване да се е получило защото арите считали Маркара за магьосник и говорел за него така:
той загина в бой с дракона Барадж, когато искал да разруши светилището(Явно Черноризец Храбър се е занимавал и с мисионерска дейност и е кръстил българи там...).

Сардарите(пълководците) на първата войска, пратена на помощ в Дунавска България, били посрещнати край Бащу(Киев) от самия Булимер(Владимир)... С помоща на различни примамки и уговорки този улубий(киевският княз) уговорил сардарите да приемат... християнската вяра и да премина на служба при него... Булимер тогава бил съюзник на Рум и пратил наетите баджанаци(печенеги) против бека Шамила(Самуил). Казват, че тази вероломна постъпка на Владимир така оскърбила Тимара, че той в гнева си започнал война против Бащу(Киев)...

Ние нямаме сериозни основания да не се доверим на сведенията на Гази Баба. Булгарският летописец не пише къде се е намирал участъка на бия Саин, но от другите източници знаем, че той се разполагал на територията на днешен Казан. Така Иван Глазатый - автор на знаменитата руска летописна повест "Казанская история"(1565г.) директно пише, като се базира на булгарските летописи, че до построяването през XII в. на града Казан, неговата територия се наричала "Юртом Саиновым" - т.е. "владение" - юрт на Саин.
("Казанская история" М.Л.1954 г.,с.48)

Няма причини да се съмняваме и в това, че Маргбаши бил погребан в участъка на Саин. Как е починал - бил убит от бунтовниците или умрял от стествена смърт(той вече бил доста стар) - това е вече друг въпрос.
И така Маргбаши починал и несъмненно бил погребан от своите спътници - Маркар и Саин. Струва ми се, че археолозите са разкопали именно мястото където е бил гробът на Маргбаши - за това свидетелства чешката монета.

image
Същата тази монета, по която дори определят възрастта на града...

Да се слагат монети в гроба на починалия е стар древен доислямски обичай при българите. Той се съхранил за известно време и след приемането на мюсюлманството(В Дунавска България е жив и до днес...). Но струва ми се булгарите са възприели този обичай от своите фино-угорски предци. Казанския археолог Е.П.Казаков отбелязва, че във фино-угорските гробища по марийското Поволжие се срещат монети сечени в булгарските градове през втората половина на X в.
(Е.П.Казаков. Культура ранней Волжской Булгарии. М.,1992г.,с.233).

Но кой все пак е могъл да сложи чешката монета в гроба на улугбека? Най-вероятно Саин-бий. Едно, че той е син на булгарския бий, но е пристигнал и от Унгария - страната на Арпадовите булгари и фино-угрите, съседна на Чехия. В края на IX - средата на X в. набезите на унгарските булгари и угрите заляли Европа. Унгарските конници минавали през Чехия и грабели по цялата и територия. Тогава очевидно въпросната монета попаднала в ръцете на унгарците като плячка. Заедно със Саина се оказала на територията на Волжка България, а след това положена от него в гроба на улугбека Маргбаши.
Кремълският хълм по-рано се наричал Богъл-тау. Тази дума се осмисляла в XV - XVI в., като "Копна гора". Само че, думата "Богыл" се явява по-скоро развалена форма на българското "баил" - "багыл" - "велможа-княз". Това название могло да се закрепи за хълма защото там е пребивавал(в имението на Саин) посланика на Дунавска България - Маркар - син на бия Багыла(Баила).
Всъщност, сравнението на известието от Гази Баба с данните от руските летописи, позволява да заключим, че Маркар Макидан(Македонски) се явява не някой друг, а знаменития дуновско-български философ Марк Македонянин.
Никоновската летопис, съхранила доста уникални сведения за Волжка България, съобщава, че приз 990 г. киевският княз Владимир I изпратил във Волжка България философа Марка Македонянина с мисионерски цели(ПСРЛ.Т.IX.М, 1965,с.58-59).
За същото това посолство писали известните историци от XVIII-XX в. В.Н.Татищев("История Российская с самых древнейших времен"), Н.М.Карамзин("История государства российского"), М.Д.Полубояринова("Русь и Волжская Болгария в X-XV вв." М.1993) и др.

В същата тази 990 г., както отблязва летописеца, Марк Македонянин се върнал в Киев. Така ако се вярва поне на датирането на руския летописец, чешката монета попаднала на Багыл(Баил)-тау, т.е. днешния "Кремлевский холм" през 990 г.
Към това ще добавя само това, че до нас е дошла част от книгата на Марк Македонянина "Сказание о писменах"(виж Божидар Димитров, "Българите цивилизатори на славянския свят"-София,1993 г.), която той подписал със своя литературен псевдоним - "Черноризец Храбър".

image
Гласувай:
9
01. marknatan - тази пражка монета атил ясно оче...
09.11.2012 06:07
тази пражка монета е от т.нар "пзт на робинките и среброто " атил и ясно очертава нещо което коментирах отдавна в един мой пост в бг наука , който ще препоствам и за да се видиши че тази монета е от т,нар път на робинките контролиран от българите

"...И свършва с Българите на Волга. Тези които държат търговията с роби за Севера. Те до толкова се замогват,че в 9-10 век започват да издават собствени сребърни монети обслужващи тази търговия. В същото време и Византия започва да отсича сребърни монети 1 към едно копиращи арабските дирхеми,които са валутата на Европа до 11-12 век.Търговията се извършва в Прага,границата между Франките и Българите. Франките и техния велик крал са издали декрети и са оторизирали евреите да извършват тази нехристиянска според тях търговия,които от своя страна създават Кхазарската компания.Това са българите от долното течение на Волга които заедно с тези от средното които наричаме Волжски бълфари контролират тази търговия. Факта ,че те държат пристанищата и всичко минава между тях,пък не те а горните започват да издават собствени монети показва че те са едни и същи етноси,само че долу мениджмента работи за франките ,в лицето на юдейските търговци.
От арабите нахлува и се възприема в Европа и думата славянин синоним за роб. Те така наричат робите които им се доставят.За тях те са саклиб,сакалиби.Всички които им се доставят от там са сакалиби и става синоним и на роб. Думата навлиза в Италия към 12 век и от там се налага и в Европа ,като подменя предишното означение на роб -серви.

Ако проследиме пътя на парите и на "slave-girls"-робинки.за които са се харчили,той следва Итил,Булгар,Новгород,от там за Скандинавия,вкл. Дания и Англия,надолу Полша до Прага където е тържището.( на роби б.а) Има намерени 45 000 динара в Скандинавия(сравни с това на Ка40,че имало 22 монети в Плиска).25 000 в Полша,при Ока на Българите едно съкровище съдържа само 11 077 динара.Арабските динари са монетите на Полша и Европа до 11-12 век.
От това става ясно защо Симеон гътва империята когато тези от Кунстанция се опитват да му пресекат доходите. Тоша е търговия за милиарди. И се държи от Българите и Франките в тези векове.Нали някой серизно не мисли че Симеон както пише се е издържал и финансирал от едно яйце и лъжица мед които е взимал от неговите.Не знам защо в нашата история си мислят че огромните сгради на Плиска,Преслав сам по себеси,сумати войни са били финансирани от византийците в Кустанция,а не оттърговията с роби.Това е бил света няма нощо срамно да се признае . То и роби не е с точно същия смисъл като днешния.Арабите много добре са очертали ,а и не само те,територията на българите.
"Никой и никога не е казвал, че Кирил и Методий са съставяли българска азбука. Съставили са глаголическата азбука за моравските славяни (за прадедите на чехите и словаците, ако не знаеш)." glishev ; 25 февруари 2010 - 03:07:29"

цитирай
2. atil - Абсолютно вярно е за търговията с ...
09.11.2012 09:46
Абсолютно вярно е за търговията с роби. За това са писали тогавашните български автори.Това е било едно от основните търговски занятия. За етноса на хазарите също е вярно.Тогавашните български летописци ги наричат "хазарски булгари".
В поредицата за историята на Волжка България има сведения по този въпрос.
Тази монета е снимана и ще се постарая да намеря такава снимка. Тогава ще се види по-точно за какво става въпрос.
За войната на Симеон срещу румците по повод преместването на българската търговска борса от Цариград в Солун също е така.
Глаголицата е създадена за славяните, не за българите и то по поръчка на Константинопол! Братята са изпратени във Великоморавия с мисия срещу католиците и влиянието на папата.
Кирилицата е написана от Константин специално за Дунавска България ,но Владимир-Рахсат не се заинтересувал от нея. Внедряват я официално през 893 г.на Преславския събор, заедно със старобългарския език от славянското наречие.
Гърците са искали да унищожат тази азбука, наред със тюркското и славянското рунно писмо. Както са неутрализирали и латинското влияние и тяхната азбука. За да наложат задно с православието - гръцката азбука и гръцкият език за официален и богослужебен.
Понеже кръстените отдавна славяни са били опора на новата вяра, Преславският събор ,който имал за цел да сложи ред в държавата и да неутрализира гръцкото влияние, наред с новата азбука наложил и техния език за официален и богослужебен. Освен това те масово подкрепяли политическата групировка , която стояла зад Борис.
Черноризец Храбър е от тази групировка макар да е от благородно българско потекло а не славянин. Същото се отнася и за Климент и Наум!
цитирай
3. atil - Намерих снимка на монетата. Съвсем ...
09.11.2012 10:31
http://real-kremlin.ru/kazan/1000

Намерих снимка на монетата. Съвсем чешка си е на крал Вацлав от началото на 10-ти век. Не е арабска ,нито арабско копие. Както стана известно дори Аспарух е сякъл монети - копие на византийските. Българите и държавите им някак си са си били самодостатъчни дълго време, без да зависят или да се интересуват особенно от другите.
Който е нямал монети , явно си е намирал някак а владетелите са си сечали калкото им трябва...Другите имали много добитък, жени, деца, роднини и земи..Свободен народ!
Дори през Третото Българско царство българската стока е струвала пари!
На майка ми баща и продал малачката с телето и за едно лято си издигнал къща до покрива. Щото пък бащата на жена му бил и майстор...
Сега с парите на една крава с телето ако може някой да си вдигне курник до покрива да дойде да ми се обади.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: atil
Категория: История
Прочетен: 3994051
Постинги: 525
Коментари: 2457
Гласове: 3117
Календар
«  Октомври, 2019  
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031