Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.10.2016 20:51 - Болярина Охтум(Ахтум)
Автор: atil Категория: История   
Прочетен: 5236 Коментари: 4 Гласове:
5

Последна промяна: 11.10.2016 21:53

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Зa джурите

Според родовите и семейни предания и името на джинсa(рода) ни, явно и aз имaм нещо общо с тях.
Много по-късно разбрах обaче, какво означава "Джура" и защо името се среща в Средна Азия в Поволжието, сред казаците и на Балканите и особено на територията на бивша Югославия...


image

А в Украйна има младежки спортен национален турнир "Джура" - нещо от рода на скаутското движение по света и дружествата "Юнак" в Царство България. И дори на Западния бряг на Шотландия има остров със същото име...

Цитат:

Джура - 1) наемный воин, дружинник;
2) служилый феодал.
От тук: 
atil.blog.bg/history/2012/11/22/izvadka-ot-quot-kratkiia-rechnik-na-srednovekovnite-bulgarsk.1023234

image

Т.е. Джурите се появяват на Балканите заедно с българската държава и първата им роля е във военно-административната власт по места. Т.е.това е военно-феодалната аристокрация подчинена пряко на Правителството, оглавявано по правило от брата на Кана, който изпълнявал и длъжността на военен министър. Става дума за капагана, кавкана. А имаме и засвидетелствана титла у нас - джури тархан.
Една част от потомството на тия извън днешните предели на България се завръща на изток и на север още преди нахлуването на турците. Друга част влиза в състава на народностите под чиято власт остават тези земи. Известно е че сръбската аристокрация е наполовина българска, много българи влизат в състава на гръцката народност, на хърватската, унгарската, влашката и молдованската и дори на черногорската. 


Цитат:
"... - джури тархан - командващ опитните тежковоъражени воини(рицари - от средата на аристокрацията).
(..)
"...- капаган - военен министър и по правило глава на правителството.
Булюмар пренесъл столицата на Идел от Поволжието в Кара Саклан(Украйна) в основаната от него ставка Кан-Балин(бъдещия Киев). Там и починал а киевския хълм където го погребали получил неговото име Шеке("Щек" или "Щековица" по русински). .."
От тук: 
atil.blog.bg/history/2011/04/30/svedeniia-za-bulgarskite-bylgarskite-care-ot-vsichki-dinasti.738829

И от известно време започнах да се интересувам от извесните на историята, поне, български личности имащи нещо общо с това военно-административно съсловия от западните краища. За няколко от тях написах, сега е ред на "Охтум"... Слагам го в кавички защото почти всички стари имена предадени не на гръцки или славянобългарски са по правило изкривени и малко или много преиначени...
...........................

Охтум(Ахтум или Оксун)


image


е бил високопоставен български болярин от края на X - началото на XI в., внук на Глад, който управлявал голяма по обхват територия от двете страни на Дунав. Според унгарския "Аноним" той упражнявал властта си над земите от р.Кьорш(дн.Книш) до Сорен(дн. Турну Северин, Сорен е тенгриански български празник - днес в обреда на Сирни Заговезни.. ) и Видин. Заддунавската му резиденция била крепостта Морисена(дн.Ченад), където Охтум бил построил "гръцки", т.е. православен манастир "Св.Йоан Кръстител". Богатствата на този български управител бли неизброими - грамадни стада от коне и друг добитък. Знатните хора, които го окръжавали, надвишавали свитата на унгарския крал Стефан(Ищван) I(997-1038).

image

Според един унгарски житиен извор Охтум имал и повече войници от краля. Той контролирал и всички пристанища и бродове по р.Марош, като вземал мито за изнасяната в Унгария сол.
Трудно е да се каже дали Охтум управлявал само земите на дядо си Глад, какт осе твърди вунгарския "Аноним", или пък е бил назначен да ръководи и остатъка от незавзетите земи на Салан. Не е изключено след териториалните загуби в началото на X в. българската централна власт да е направила някаква реорганизация на северозапад. Не е ясно също, дали Охтум е резидирал във Видин или пък е дошъл оттам в Морисена или е бил от местните българи още от Атилово време. Във всеки случай той е бил роден и кръстен във важния дунавски град.
Унгарските извори представят Охтум като васал на крал Стефан. Те му приписват неподчинение, многоженство(уж имал седем жени) и други пороци, за да представят в благоприятна светлина завоевателната политика на своя крал. Не е възможно обаче Охтум, който бил в трудно положение предвид българо-византийските войни на цар Самуил(997-1014) да е поел някакви задължения към унгарския крал, за да задържи техния натиск. Така или иначе, след развода на Гаврил-Радомир с маджарката(дъщеря на крал Стефан) през 999 г., северозападните български съседи не пропуснали да се възползват и облагодетелстват от затрудненията на Самуил. В завладяването на земите на Охтум злокобна роля изиграл ренегатът Ханадин. Заподозрян като унгарски агент, той избягал при крал Стефан и с помоща на негови войски разгромил Охтун. Морисена била превзета от завоевателите, а убития български управител бил погребан в гробището на основания от него манастир "Св. Иван Кръстител". Според някои не съвсем ясни унгарски известия крал Стефан действал съгласувано с Василий II, като му помогнал и в походите срещу Видин и Скопие. Смята се, че войната с Охтум била през 1003 г., когато цар Самуил наистина нямал възможност да му се притече на помощ.
 

image

Както виждаме, подобно на другите най-видни Самуилови велможи и Охтум(както и предателят Ханадин) бил от българско(булгарско - "прабълг.") потекло.



П.П. Попaднaх нa интереснa кaртa, подскaзaнa ми от един мaкедонски бългaрин тия дни. Aко увеличитете ще видите интересни именa в топонимиятa, зa които е стaвaло думa неведнъж тук. В товa число и облaст Джурa(Цурa).
Плaнинaтa Гaличицa между Охридското и Преспaнското езеро.


image


Източник: "Кой кой е в средновековна България"изд. Просвета, 1994, стр.302-303; ДТ, том 3, изд. Болгар иле, 1997, стр. 89-90








Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

1. atil - Нещо стана от снощи със сайта тук и не ...
07.10.2016 09:54
Нещо стана от снощи със сайта тук и не можах да сложа снимките и да редактирам. Затова бях го деактивирал поста, но тази сутрин реших да го пусна така в "суров" вид засега.
Който бърза за картинките може да ги види от тук:
http://burdtzanski.blogspot/
цитирай
2. atil - До уеб страницата на адрес http:...
07.10.2016 19:46
До уеб страницата на адрес http://blog/fckeditor2/editor/fckeditor?InstanceName=text&Toolbar=Blog може временно да няма достъп или да е преместена за постоянно на нов уеб адрес.
...............
Ето това ми излиза, когато искам да си редактирам някоя публикация или да пусна нов постинг.
Т.е. нищо не става и нямам възможност нищо да направя.
Берекет версин и на досегашното, маймун-шебеците да публикуват и да баламосват шашардисаната публика необеспокоявано. Това което изкарах и то стига да им развенчае саботажа и историческия анархизъм. На задниците и наглите маймуночовеци.
цитирай
3. atil - Ако се оправи някой ден сайта ще с...
08.10.2016 16:28
Ако се оправи някой ден сайта ще сложа снимки, карти за да изглежда и този пост прилично, подобно на другите.
цитирай
4. atil - Излязохa интересни сведения зa ...
11.10.2016 09:12
Излязохa интересни сведения зa които не знaех. Близо до Охрид между Преспaнското и Охридското езеро се нaмирa плaнинaтa Гaличицa. Обявенa е мaй зa природен пaрк. Тa тaм се окaзaхa местности и тепетa с интересни стaри именa. Нaпример местност Сaмaр(по булгaрски товa е Шумер), местност Джурa, и едно тепе Бугaрскa чукa. Може дa редaктирaм горе публикaциятa и дa вкaрaм кaртaтa нa товa място.
От другa стрaнa ми се приискa дa издиря още бългaрски боляри и велможи, но конкретно от оня крaй...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: atil
Категория: История
Прочетен: 5640614
Постинги: 555
Коментари: 2639
Гласове: 3659
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031