Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.07.2015 07:14 - Още две сведения от безценната съкровищница на българската историческа памет(сборника "Джагфар тарихи")
Автор: atil Категория: История   
Прочетен: 11288 Коментари: 5 Гласове:
4

Последна промяна: 20.07.2015 12:23

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Първо сведение: За произхода на алкохолизма у руснаците и корените на славянския нихилизъм и анархизъм

image


... И баща ми и аз самият, когато посещавахме Русия не спирахме да се учудваме на презрението и безразличието, с което руските балински бекове(князе) се отнасяха към народа си. И ние забелязахме също, че в балинските книги не се пишеше за това, което ставаше в съседните руски бекства(княжества), ако това не ги е развълнувало особено...

image

А урусите(русите) са доста различни и особени хора, и те са силно зависими от разни увлечения - добри или лоши. Така че пишещият за този народ при едно повърхностно и краткотрайно запознанство, може да напише за тях  или нещо много лошо или нещо много добро, като при това и едното и другото ще е правдиво.
Общо-взето за да ги изучиш добре трябва да поживееш дълго време сред тях...
Благородството им към тебе може да съжителства с коварство и безмилостност към другите. Обидите от по-силните им съседи направили русите склонни към непостоянство, коварство и лъжа. 
А бек Куштадин казваше на баща ми, че пиянството било бедствието на неговия народ. И че някои са склонни да винят за разпространението му "насраният". Но тяхното лъжеучение тук няма роля.

image

В действителност това е от старият езически обичай. Някога улчийците(славяните) били най-добрият народ на света, неспособен да пролее ничия кръв, дори тази на престъпника. Но след това те изпитали върху себе си ужасните нападения на враговете, и на тях им се наложило да се сражават. Техните кахини(волхви), които при хуните се наричат бояри, почнали да дават на воините алкохол(хмельное) за храброст. Алкохолно давали на хората също и след битка, за да могат да преживеят ужасните загуби, които понасяли. Така народа привикнал към пиянството, а после този езически обичай развратил и много свещенослужители - попове. Такива попове трябвало да бъдат наказвани със смърт, но не можело, тъй като те били единствената сила, противостояща на още по-дивия езически обичай. Освен това, поповете пиели и заради това, за да спечелят любовта на пиещото си паство. Понякога се случвало свещениците да пият повече от миряните си. Така например при мене в Балин(Русия) един пиян поп се задави(и после умря) със супата, която отпиваше направо от котела, след благославянето на рибарите за добър улов...
А когато руснака пие, то той става или много добър, или много злобен и кръвожаден. При това добрият може да стане зъл а злият - добър.

image

От това се възползваха нашите търговци, когато искаха да купят нещо от руския търговец, и често излизаха на печалба...


ДТ, т.1, гл.18 - Булгар в правление Колына и Алтынбека, стр.122.123


Второ сведение: За същността и устройството на татарите


image

Мэнхол, "монголо-татар".

... Едната половина от татарите била въоръжена, както нашите казанчии(войската която излъчвали бълг.аристократи), другата като курсъбая(вълчия, елитния корпус от професионални войници) а също 14 хил. суварско опълчение, което имало снаряжение като курсъбая. Всичките останали от 25-хил. ак - чермиши били с лоши доспехи и слабо въоръжени.

image

Казанчия от тежката булгарска конница


image

Булгарски конник от курсъбая(вълчия корпус) и опълченец от ак-чермишите

А в Държавата(Булгария) имало 6 хил. казанчии и 5 хил. курсъбайци.

Но освен доспехи татарите имали и смели сърца, които не знаели милост, и сред тях никога нямало недисциплинирани или уморени. Всеки от тях знаел, че ако не се ожесточи, не се подчини или се умори - то ще бъде убит на място.. Те се делели на десетки, стотни, хилядни и тумени(10 хил.). За страхливостта на един от тях, убивали десет за наказание, за страхливостта на десет - стотня и т.н. А наказанията при тях били толкова жестоки, че аз, който съм виждал какво ли не, не успях да издържа да гледам докрай едно от тях. Затова по сравнение с тези наказания и най-тежката гибел в боя била като наслаждение. На татарите било забренено при това да отместват погледа си или да изразяват някак своите чувства... Затова наказанията, които видях, татарите ги наблюдаваха в пълна тишина и с безразлични лица.
А започнали те да се придържат към такова зверство оттогава, откакто Чингиз хан изрекъл:
"Жестокостта - това е единственото, което поддържа реда - основата за процъфтяването на държавата. Значи, колкото повече жестокост - толкова повече ред, а значи и блага." И още той казал: "Сам Тангра(Бог) е пожелал да се възвиси нашата държава, а неговата воля не може да бъде разбрана с разума. Жестокостта трябва да излезе зад пределите на разума, тъй като само това ще помогне за осъществяването на висшата воля"...
А татарите ненавиждали исляма, защото считали мюсюлманите, които с радост се разделяли с живота по време на джихада, опасни за себе си. И обратното, обичали християнството и вярата на хинците(будизма), които призовавали към покорност и милост, тъй като считали техните последователи за слаби и готови да им се подчинят.

image

Първото нашествие на монголите в Европа било през Кавказ и Русия, откъдето се отправили към Волжка България

За убийството на знатен човек те убивали всичките подчинени а за убийсвото на вожд - целия народ. Веднъж мэнхолското племе татар, по името на което чинците наричали всички мэнхоли в памет на тяхното минало първенство сред тях, убило бащата на Чингиз хан: за това деяние всички татари били избити, заедно с жените и децата. И оттогава те наричали "татари" всички немэнхоли, които им служели и които те пращали в боя на смърт пред себе си. И тези служещи татари крещели в боя "Татар! Татар!", Което означавало: "Тези, които не се подчинят на Мэнхола, ще ги изтребят като татарите"...
Ние наричахме мэнхолите по чински "татари", а те нас - по кумански "бесермени".

( За мэнхолите, татарите , тюрките, българите, славяните: Мэнхол: ..."Според данните на българския историк от XV век Мохамед-Амин, това име първо било название на една част от монголоезичните племена; а след това - общо название на монголоезичните племена.
Освен това през средновековието монголите ги наричали и "татари"( от манджурско-хунското "татар" - "чужденец", "враг")."... Линк: 
atil.blog.bg/history/2015/04/01/slaviani-bylgari-tiurki-mongolo-tatari.1350815

Във войните те не щадели нито жените, нито децата, затова при тях жени имало малко и разврата се считал за нещо обичайно. Содомията(секс смъже) и зоофилията(секс с животни) те ги имали за обичайни. Грабежите и насилията извършвали след като получат разрешение, а пленените деца, жени и юноши ги използвали сексуално подред по подразделения. Татарите никога не се миели, като кипчаците, тъй като това го забранявали техните закони. Приучаването им към подчинение ги направило сдържани и тъпи, макар някои техни вождове да съхранили традицията на гостоприемството, разсъдителността си и някои други достойнства.
Субетай(Субеде) бил главният авторитет за тях по военните въпроси, и носел висшата воинска титла - бахадир, която се давала само на етнически мэнхоли. Тя го изравнявала по военните въпроси с Чингиз хан и неговите потомци. Чингизидите се считали за господари на целия свят и решавали въпросите за живота и съществуването на другите само от гледната точка на своя интерес. Почти всичките били крайно суеверни и пет пари не давали за нищо чуждо... "


Д.Т., том.1, гл. 20 - "Булгария под властью Г.Чельбира", стр.155, 160


П.П. Същите тези монголо-татари след като под началството на прославения си пълководец Субеде, покорили Персия, Кавказ и Русия били разбити от българите а Субеде пленен. За т.нар. Овнешска битка("Баранья битва") ТУК: 
atil.blog.bg/history/2011/07/11/istoriia-na-voljka-bylgariia-10-13-vek-11.781148


image

Кара -Булгар(Велика България) върху чиято територия се обособила Киевска Рус. Те заедно с Кавказ и Крим първи попаднали под зависимостта на монголо-татарите.


На русском языке


..." И отец, и я сам, когда мы были на Руси, не переставали удивляться тому презрению и безразличию, с которыми урусские беки относились к своему народу. И мы заметили также, что в балынских книгах не писалось о том, что происходило в соседних, урусских бекствах, если только это их не особенно волновало...

А урусы - очень разные люди, и они сильно подвержены увлечениям - плохим и хорошим. Так что пишущий об этом народе по недолгому знакомству, может написать о нем очень плохое и очень хорошее, но и то, и другое при этом будет правдиво.

Вообще для того, чтобы хорошо знать их, надо долго пожить среди них... Благородство их к тебе может уживаться в них с коварством и безжалостностью по отношению к другим. Обиды от более сильных соседей сделали урусов склонными к непостоянству, коварству и обману.

А бек Куштандин говорил отцу, что бедствием его народа было пьянство и что некоторые склонны винить в распространении этого “насраният”. Но их лжеучение здесь ни при чем. В действительности это - от старого языческого обычая. Когда-то ульчийцы были самым добрым народом, неспособным пролить чью-либо кровь, даже преступника. Но затем они испытали ужасные нападения врагов, и им надо было сражаться. Их кахины (волхвы), которые у хонов назывались боярами, стали давать воинам перед битвой хмельное для храбрости. Хмельное давали людям также после битв, чтобы они смогли пережить те ужасные потери, которые они несли. Так народ привык к пьянству, а затем .этот языческий

обычай развратил и многих их священнослужителей - попов. Таких паиазов надо было бы казнить, но не могли, так как они были единственной силой, противостоящей еще более диким языческим .обычаям. Кроме того, попы пили также и для того, чтобы приобрести любовь пьющей паствы. Вот и получается, что иногда папазы пьют больше, чем прихожане. Так, при мне в Балыне один пьяный поп захлебнулся супом, который выпивал прямо из котла после благословения рыбаков на промысел...

А когда урус выпьет, то он делается либо очень добрым, либо очень злобным и кровожадным. Причем, добрый может стать злым, а злой - добрым. Этим, кстати, и пользуются наши купцы, когда хотят купить что-либо подешевле у урусского торговца, и чаще всего оказываются в выигрыше..."


ДТ, т.1, гл.18 - Булгар в правление Колына и Алтынбека, стр.122.123

......................................

..."Одна половина татар была вооружена, как наши казанчии, другая - как курсыбаевцы. А в Державе было 6 тысяч казанчиев и 5 тысяч курсыбаевцев, да 14 тысяч суварчиевских ополченцев, имевших равное с курсыбаевцами боевое оснащение. Все остальные - с 25 тысяч ак-чирмышей - имели еще худшие доспехи.

Но кроме доспехов татары имели отважные сердца, совершенно не знавшие жалости, и среди них никогда не было недисциплинированных или усталых. Каждый из них знал, что если он не ожесточится, не подчинится или устанет - то будет убит на месте. Они делились на десятки, сотни, тысячи и тумены. За трусость в бою одного убивался десяток, за трусость десяти - сотня и так далее. А казни у них были такими жестокими, что я, видевший всякое, не мог досмотреть до конца ни одной, ибо по сравнению с ними самая тяжкая гибель в бою была наслаждением. Татарам же было запрещено при этом отводить глаза или как-то выражать свои чувства, поэтому казни, виденные мною, татары наблюдали в полной тишине и с бесстрастными лицами. А придерживались они такого зверства с той поры, как Чингиз изрек: “Жестокость - единственное, что поддерживает порядок - основу процветания державы. Значит, чем больше жестокости - тем больше порядка, а значит - блага”. И еще он говорил: “Сам Тангра повелел подняться нашей державе, а его волю нельзя понять разумом. Жестокость должна выходить за пределы разума, ибо только это поможет осуществлению высшей воли”...

А татары ненавидели ислам потому, что считали мусульман, с радостью расстающихся с жизнью во время джихада, опасными для себя. И наоборот, они любили христианство и веру хинцев, призывающих к покорности и жалости, ибо считали их последователей слабыми и готовыми для подчинения им...

За убийство знатного человека они убивали всех подчиненных, а за убийство вождя - весь народ. Однажды мэнхолским племенем татар, по имени которого чинцы называли всех мэнхолов в память об их былом первенстве над ними, был убит отец Чингиза; за это все татары были перебиты, включая женщин и детей. И с тех пор они называли татарами всех тех немэнхолов, которые им служили и которых они посылали в бой на смерть впереди себя. И эти служилые татары кричали в бою “Татар! Татар!”, что означало: “Те, кто не подчинится Мэнхолу, будут истреблены, как татары”... Мы называли мэнхолов по-чински “татарами”, а они нас - по-кумански “бесермёнами”.

В войнах они не щадили ни женщин, ни детей, поэтому женщин у них было мало и разврат считался делом обычным. Мужеложство и скотоложство они ни во что не ставили. Грабежи и насилия они делали только после получения разрешения, а захваченными детьми, женщинами и юношами пользовались по очереди всем подразделением. Татары никогда не мылись, как кыпчаки, ибо это воспрещали их законы. Привычка к подчинению сделала их сдержанными и тупыми, хотя некоторые их вожди сохраняли и гостеприимство, и рассудительность, и другие достоинства.

Эмир Субятай был главным авторитетом для них в военных вопросах, и высший воинский титул бахадира, дававшийся только природным мэнхолам, уравнивал его на военных советах с Чингизом и его потомками. Чингизиды считали себя господами всего мира и решали вопросы жизни и существования остальных только с точки зрения выгодности для них. Почти все они были крайне суеверны и ни в грош не ставили все чужое..."Д.Т., том.1, гл. 20 - "Булгария под властью Г.Чельбира", стр.155, 160
Гласувай:
51. indiram - Здравейте!
21.07.2015 01:26
... Не знам какво точно да кажа... Любопитна статия... Пак ще я прочета...Доста теща ме впечатлиха на първо четене... в този късен час...
Благодаря!
Поздрави!
цитирай
2. atil - Aко сте във Фейсбук, зaповядaйте в ...
21.07.2015 09:09
Aко сте във Фейсбук, зaповядaйте в групaтa "Булгaры". Зaсегa тaм е събрaнa нa едно място еднa от нaй-aвтентичнaтa и достовернa, незaвисимa информaция по много въпроси. Също и зa стaрaтa и новa история.
От достa време тъпоглaвците и рaзните видове прислужници се опитвaт дa ни вкaрaт в някaкви свои измислени кaлъпи, но рaзбирa се не им се удaвa.
Но товa е дълъг и отделен рaзговор, нaй-добре е когaто човек сaм прецени и рaзбере.
цитирай
3. indiram - Привет!
21.07.2015 13:39
Фейсбук нямам - засега.
Поздрави на цялата група Булгарьи...
Сещам се за един парфюм май има с това име - Булгари, как ни крадат или са предчувствали, че ще дойде Видовден и са се застраховали...
Относно калъпа:
Мизерниците винаги се стремят да оправдават мизерността си.
Няма как да се вкарат българите в калъпи, защото българите са калъпа! - Началото! Най-Първите и Най-Великите! Царете!
Живи и здрави!
цитирай
4. survakar007 - много добри статии пишеш
24.07.2015 02:37
интересно защо са обягнали от българските историци?

survakar007
цитирай
5. atil - Българските историци от много в...
24.07.2015 11:28
Българските историци от много време насам, още от преди демокрацията, много често са доста назад и встрани от материала...
Ако не беше така, никога нямаше да ми дойде на ум да си отварям блог, че и сайт, за да изкарвам на бял свят тези неща...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: atil
Категория: История
Прочетен: 5763707
Постинги: 555
Коментари: 2639
Гласове: 3662
Архив
Календар
«  Юни, 2024  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930