Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.06.2023 11:26 - Аспаруховите валове – съоръжения без аналог в Европа
Автор: atil Категория: История   
Прочетен: 4067 Коментари: 2 Гласове:
7

Последна промяна: 18.06.2023 11:35

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Историята на кан Аспраух е сравнително добре позната. Той е създателят на Дунавска България след като успява да се справи с Източната Римска империя и измества нейната северна граница от Дунав на Стара планина и западната чак към Илирия.

Но, една от непознатите страни на кан Аспарух е свързана с изграждането на защитни валове с големина, която е непозната в цяла Европа.  Какви са тези съоръжения и колко на брой са те?

  Колко са Аспаруховите валове

Изграждането им е с превантивна цел

Най-големите валове са 6 на брой, но има и други десетки по-малки. Ето кои са най-впечатляващи:  



Северният бесарабски дял –  повече от 120 км

Южният бесарабски дял – повече от 120 км

Северна Новакова бразда(Влахия) – повече от 300 км

Южна Новакова бразда(Влахия) – повече от 170 км

Троен Вал между Констанца, Черно вода(Северна Добруджа) – 60 км

Еркесия(Изкоп) между Бургаското езеро и Марица – 150 км

Аспаруховият вал(точка 5 Троен Вал)


 
Това са съоръжения, които са непознати с подобен тип големини в Европа(Единствено през 10 век волжко българският военен министър тогава, Талиб Мумин строи подобни валове на южната граница срещу туркмените...).
По-конкретно съоръжението написано по-горе като Троен Вал е познато и под името Аспарухов вал.
То е уникално не само за България, но и за Европа. Това е била каменна стена, висока между 7-10 метра, която е имало кула/пост на всеки 4 километра един от друг. Тоест те са имало видим контакт помежду си. Това е второто най-дълго каменно съоръжения в Европа след Адриановия вал във Великобритания.

Причината да бъдат хвърлени подобен тип усилия за изграждането му е свързана с факта, че той се намира на своеобразна магистрала на народите.
Много племена минават през това място по посока на Югоизточна Европа и без подобен тип фортификации е трудно територията да бъде задържана от един народ. Най-добрият специалист по темата е професор Рашо Рашев, който дълги години изследва това съоръжение.  


Новакова бразда

 
Другото огромно българско съоръжение е Новаковата Бразда. В схемата по-горе сме я посочили като Северна и Южна. Тя обхваща територията северно от Видин и стига почти по големия завой, който правят Карпатите на север. Целта е да спира нападенията на аварите от север. По това време българската граница е достигала на север до Карпатите. По-късно от там минават и узи и печенеги, които се сбълскват с тези огромни укрепления. Местните българи са запазили една много интересна легенда за това как е построена тази фортификация. В нея се говори за един български юнак, който искал да си запази земята от степните народи, които непрекъснато нападали територията и затова той хваланал един змей, сложил му рало зад него и неговата помощ е изорал земята и направил тази браза. Този местен фолклор говори, че това съоръжение е оставило сериозна следа в паметта на местните жители(българи).   Ние познаваме Аспарух като военачалник, но е добре и да разгледаме неговият принос към изграждането на Дунавска България.
Подобен тип защитни съоръжения са непознати от времето на Римската империя. Те ни дават информация за нивото на развитие на българите и обясняват защо те не са се притеснявали да влизат в сблъсък в доминиращата сила по това време в света – Източната Римска империя.
Всъщност защо да се притесняват след като и Рим и Иран са били техни бивши данъкоплатци, а в по-далечни времена такъв бил и Китай.


Приложение:

image

Все още личат следите от укрепителните съоръжения.

Трите вала в Северозапада са регистрирани от руските щабни офицери по време на Освободителната война (1877-1878), но погрешно приемани за дело на римляните. Основоположниците на нашата археология, „българските чехи“ Вацлав Добруски и Карел Шкорпил, още в края на XIX в. се усъмняват в това. Валовете са изградени още по времето на Аспарух. 


image



imageimage


image

Еркесията в днешна Южна България

 

Осн. изт.: poznanieto.bg



Гласувай:
7



1. krumbelosvet - Благодарност, колега
18.06.2023 16:48
не знаех, а и колцина ли знаят за тия ЦИКЛОПИЧЕСКИ съоръжения. А би трябвало да знаем нещо ТОЛКОВА ВАЖНО. България я има и затова, че нейният основател е мислил и действал КОМПЛЕКСНО, не само с оръжие. И друго е скрито в тия валове. Не е било необходимо всички мъже да са във войската. Я да питаме един строител, КОЛКО НАРОД може да построи тия чудеса. И каква икономика може да ги изхрани.
Колко малка е изследвана историята ни!!! Но нямаме вина. В Р Е М Е не е имало за писане. На тоя БУРЕН КРЪСТОПЪТ!
Благодаря още веднъж.
цитирай
2. atil - В ю туб попаднах на няколко клипа ...
18.06.2023 22:05
В ю туб попаднах на няколко клипа посветени на Аспаруховият вал край Варна. Но останах озадачен от коментарите и обясненията. Последният по време клип е на двама студенти и сякаш е най-читавия.
Продължава да се говори, обаче за "прабългари", за ханове, а такива неща никога и никъде сред българските общности не са съществували.
Българите са си били българи, булгари и били управлявани от канове, таркани, боили...
Освен това от валовете нищо не е започвало, нито пък е завършвало и те не са очертавали никакви граници. Те са отбранителни и охранителни съоръжения прикриващи уязвимите места около т.нар. Вътрешна област, т.е. политическият център на държавата.
С изключение на Еркесията между Марица и Бургаското езеро, която е охрана на т.нар.Маришко направление, тогава срещу Византия.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: atil
Категория: История
Прочетен: 5688156
Постинги: 555
Коментари: 2639
Гласове: 3661
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930