Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.05.2016 18:02 - За българската войска и защо България на два пъти загубва независимостта си?!
Автор: atil Категория: История   
Прочетен: 4082 Коментари: 2 Гласове:
2

Последна промяна: 04.06.2016 09:57

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Исторически рекурс:

image

Битката при Версиникия на 22 юни 813 г.
Кан Крум разгромява превъзхождащата го византийска армия, преследва укрилите се в малките крепости наоколо и ги пленява. В резултат действащият император Михаил Рангаве е принуден да се откаже от престола а България укрепва позициите си в Тракия.
На снимката(миниат. от Манасиевата хроника) българските войски с червен стяг с тризъбец на дръжката преследват византийците.

Новината

ОКОНЧАТЕЛНО! България върна казармата! От януари очаквайте повиквателна...
Линк: 
razlichnoto.com/%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%87%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%BD%D0%BE-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F-%D0%B2%D1%8A%D1%80%D0%BD%D0%B0-%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D1%80%D0%BC%D0%B0%D1%82

image

Окончaтелното е "почти сигурно", но нaмерението си е повод зa оптимизъм. И срокa 12 месецa е рaзумно решение, зaщото се спрягaхa и едни смешни срокове, колкото зa отбивaне нa номерa..
По - нататък мнения на етнически българи от страната и чужбина: 

Svetoslav Georgiev
Дано да е вярно,трябва да се започне от някъде!

Cecka Misheva
Не бих искала да е истина, защото нашите деца няма да служат на България, а на чужди интереси.

Таско Тасков Тасев
Професионалната армия е в пъти по-добре. Малко повече Труд и техника в училище трябва! Въпроса е да се придобиват трудови навици и да не мързелуват младежите.

Валентин Иванов
Без военно обучение мъжете са на половина такива, а без наборна армия една страна само може си мисли, че има въоръжени сили, мисъл-сладка илюзия... При това България от десетилетия нищо не прави освен да си унищожава и намалява въоръжените сили, а "професионалистите" май само на книга са такива по отношение на обучение и тренинг. Май са там повече заради чорбата и заплатата...
Професионални части и наборна задължителна военна служба за всички е правилния вариант за сериозните и нормални страни, с традиции.
За да не мързелуват младежите, правителствата трябва да създават условия за труд, а не да дават социални помощи безкрай, трудовото възпитание това не е работа на войската. Там труда е задължение.

Никола Божков
Военната наборна служба е фактора, който бързо ще обучи младите да се справят със съвременното оръжие и България ще бъде готова да посрещне опасността , която се надига от Юг и заплашва Родината ни! За организацията на връщането на казармата след вземането на политическото решение да му мислят днешните висши военни. Едно време с лед Освобождението първите набори във Българската войска, хем са се обучавали като войници...хем са се строили сами помещенията в които да живеят, и са успели да защитят България без чужда помощ. Днес трябва да бъде по същия начин. Чужда помощ не ни трябва ....а трябва военно обучени всички българи и границите ни ще бъдат запазени!

Georgi Yordanov
Наборната военна служба е пълна пародия, защото около 90% от младежите не желаят да са там и правят всичко по задължение. Това че нашите държавници са некадърни и не могат да направят добра професионална армия си е техен проблем. Също знам как от нормални момчета влизаха в казармата и излизаха идиоти, пияници или наркомани и тези които си въобразяват, че като влезеш там ще има ред са в огромна грешка. Баща ми лека му пръст и доста други хора са ми казвали как и по комунизма всеки е ходил да "отбие номера" и затова се казва "отбиване на военна служба". Аз като ходих бях всичко друго но не и войник. Само събиране на листа с ръце, метене, прекопаване на една и съща пръст по цял ден и унижения от селяндурските прости и комплексирани ефрейторчета.

Валентин Иванов
Въоръжените сили се състоят на първо място от личен състав. Без него и техника да има тя е мъртво желязо. При сегашната смешна и пародийна "професионална" армия , един евентуален удар масиран, тя ще остане с минимален личен състав, който нищо няма да може да направи. България в момента няма какво и кого да мобилизира. И после каква простотия или умнотия следва?! Например.
То не е концерт по желание, службата е задължение и дълг. В професионалната армия се отива по желание. Наборната армия я правят пародия тия, които правят пародия и професионалната. То от хората и намерението зависи. От държавната политика.
За бедна държава като България, наборната армия ще и дойде добре, те лъжат че било скъпо. Когато имат желание да скапват и разлагат една държава и народ, аргументи и научни лъжи винаги се намират. Професионалната армия е по-скъпа. Ако става дума за армия де, а не за имитация. Питайте САЩ и Русия и др. страни , които имат армии, какви са разчетите и как се оправят с пародиите.
Който не храни собствена армия, рано или късно ще храни чужда, драги. Така че ако на вас не ви трябват такива простотии ,трябва да питаме и другите.
Нашите офицери от миналото също знаят. Ние поне сто години от края на 19-ти до края на 20-ти век сме имали силна и достойна армия.

Валентин Иванов
Първият и вторият път България загубва независимостта си не само по политически причини, но и по военни. Първият път професионалната армия силно намаляла, но още имало голямо народно опълчение. Убийството на Гаврил - Радомир предизвикало сестра му, жена на волжко-българския владетел да накара мъжа си да изтегли от Дунавска България 10 хил. конен корпус, кой бил изпратен там в помощ на владетелския род в борбата му срещу Византия. Това всъщност било началото на края... Обезкуражени, болярите един по един оттеглили подкрепата си за Иван Владислав. Пък и с цел да запазят старото си положение при новата власт.
Втория път през 14-ти век имало само професионална армия и никакво народно опълчение. При това страната била феодално разпокъсана със слаба централна власт.
Мъжете били селяни, занаятчии, крепостни без никакво военно обучение. Болярите имали дружини от професионални войници, но всеки ги държал при себе си да го пазят а самият Двор бил наел един особен отряд за охрана от степните племена на Южна Украйна, т.е. пазели ги наемници... При това положение, който и да е организиран неприятел да нападне, не би изпитал особени трудности при завладяването на балканските държавици. 
Вълкашин и Углеш от западните земи обединили силите си изкарали една многобройна армия, но както се оказва без военна подготовка. Турците ги нападнали както спят рано сутринта край Марица и ги разбили и разпръснали...
Шишман отначало воювал успешно, край Шумен разбива нахлулите в Северна България турци и го отблъсква зад Стара Планина. Но след това болярите спрели да му пращат войска, оставяли си дружините да ги пазят в крепостите им... А народа не бил обучен военно, нямало организация на народното опълчение, както било през първотно бълг. царство и ставал жертва на набезите на турските отряди. Турците били в още в ерата на военната демокрация и изкарвали многочислени отряди от народно опълчение с военно обучение. Болшинството от скотовъдни племена и родове...
Днес България е подобно положение както през втората половина на 14-ти век... Народа е онеправдан, беден и отива да работи и служи на други страни а тук на "болярите" не им пука за нищо и гледат само себе си.
......................

image

Това е кратката дискусия на стената ми във Фейсбук по въпроса за която съм изключително благодарен на всички участници!
Остава обаче да добавим и за съюзниците и Съюзите... Когато България за пръв път загубва независимостта си, най-напред Източната и част била окупирана за 2 години от руския княз Светослав(Борис му било второ неофициално булгарско име...).
"...За времето на  византийския цар Никофор Фока/963 - 975 г./ се казва, че за две години русите завладели българската земя."
atil.blog.bg/history/2012/01/06/dobavkite-za-bylgarskata-istoriia-kym-prevoda-na-manasievata.878108

Така той си отворил път към Цариград, който имал намерение да превземе. В съюз с Волжка България(световна суперсила по това време и свръхдържава) и те имали за крайна цел да унищожат Византия и да си поделят териториите и. Европейските и земи плюс България оставали за Светослав а Мала Азия за Волжка България.
"...През 968 г.Светослав оставил гарнизони в завзетите градове, и тръгнал на война с България(на Балканите). Талиб се възползвал от това и изпратил бившите саманидски тюркмени, които се подчинила на Булгария, срещу завладените от Светослав хазарски земи. Те с помоща на Курсъбая завладели територията на Хазарската орда.
През 969 г. Талиб като използвал затрудненията на Светослав в Българската война(която скоро довела и до война с Византия), върнал си от Русия и Джир и обявил присъединяването на хазарските територии към Булгария под името Саксински ил. Но Талиб не искал да скъсва с Русия, понеже  решил да вкара в действие нов грандиозен план за присъединяването към Булгария, на всички булгарски земи от Средна  до Мала Азия. А тъй като Мала Азия била завладяна от Византия то, по мнението на Талиба, трябвало да се помогне на Светослав. С цел да се разгроми Византия и Мала Азия да се присъедини към Булгария( а Дунавска  България да мине към Русия със столица Преславец на Дунава, явно, както мечтаел Светослав - Борис...)
Булгарските посланници  на Талиб се отправили към Киев, където от България пристигнал за преговорите и Светослав.

Провизантийски настроената Олга се опитала да осуети преговорите още преди пристигането на сина си, но пробулгарски настроената върхушка в Киев я отровила.
Резултата от преговорите бил следният:
Светослав приел присъединяването на хазарските територрии към Булгария и в същото време сключил нов договор с Болгар. По този договор Русия признавала своята зависимост от Булгария, връщала и взетия от византийците Азак(Причерноморието) и изпращала синовете на своите князе в г.Болгар в качеството на заложници. А булгарския флот се задължавал да воюва заедно със Светослав против Византия. В случай на успех(на Балканите), да се разгърне настъпление в Мала Азия.

Линк: 
atil.blog.bg/history/2011/06/26/istoriia-na-voljka-bylgariia-10-13-vek-2.771554

След като българите разбрали за този план те станали съюзници на Византия и се включили активно във войната срещу Светослав. "Съюзницата" Византия обаче след като прогонили русите, хич не и дошло на ума да се съобразява с българската държавност а обявила окупираните български земи за своя собственост и се изгаврила с един от потомците на Борис Покръститела в центъра на Цариград, като го накарала символично да свали от себе си символите на царската власт... Същата която тя като водач на Православния свят ги признала на българския цар Петър Първи...

Само че сметките им излезли криви. След като прословутия Борис Покръстител останал без потомство..., в Западните земи потомъка на брата на основателя на България, сина на комит Микола(Никола), Самуил се обявил за български цар. Само че не се обявил като узурпатор а след като Съвета на великите боили го избрал а българският патриарх го коронясъл! Не след дълго той освободил източната окупирана част на България и изпратил до Волжка България посолство начело с българският болярин и дипломат Маркар Макидан(Черноризец Храбър), който бил от неговия род Билиг.
Линк: 
atil.blog.bg/history/2012/11/08/kak-i-koga-popadnala-cheshkata-moneta-ot-x-vek-v-g-kazan-ili.1018155

В резултат на това посолство бил сключен съюзен договор с Волжка България и тя изпратила на Балканите един 10 хил. конен корпус, който подпомагал Самил и сина му Гаврил-Радомир в успешните им войни против Византия.
След политическото убийство на Гаврил-Радомир организирано от Византия този корпус бил изтеглен обратно и България скоропостижно минала под властта на византийския император Василий Българоубиец.

Как била възтановена българската държавност и имали ли са Асеневците права върху царския български престол?

image

Българската държавност била възтановена с помоща на Волжка България а Асеневци са имали  преки права върху българския престол тъй като са потомци на брата на Тервел, Айяр Бурджански, наречен от Паисий - Асен Стари. Затова в кореспонденцията си с папата, която е запазена, се наричат потомци на българските царе от Първото българско царство. Те се наричат - Асен по името на Азан-Асен Тукта, след който целият род Дуло се нарича така... Т.е. И Крум и Симеон и Борис са били Асеневци! А пък папата след като направил справка в архивите потвърдил това! Те са не само от владетелския род, но и от царското семейство. Техният родов замък е на мястото Торнаба - тенгрианското Светилище на жеравите, основано лично от Аспарух. По времето на Крум това място станало град след построената крепост а по времето на Омуртаг там временно била преместена столицата докато се въстанови и реконструира Плиска...
Линк: 
atil.blog.bg/history/2013/02/01/vystanieto-na-princovete-petyr-i-asen-za-izvoiuvane-nezavisi.1048790

Властта на Асеневците, дори на тези, женени за жени от този род..., била прекратена от селския цар Ивайло... След него дошли на власт българо-куманските династии свързани с куманския княжески род Тертероба. Дошли подобно на Самуил законно, т.е избрани от Великия болярски съвет, вече, и коронясани от Патриарха... Куманите са потомци на скитите т.е. стари булгарски племена обитаващи Северното Причерноморие от древни времена. За пръв път се появили на Балканите пратени от волжко-българския владетел Г.Челбир в помощ на Асеневци. Пратил тях, защото били най-близо до Дунавска България. През 12 век друга голяма група кумани и печенеги се заселват на Балканите, всички те влизат в състава на българската народност след като се покръстват...
За втори път България загубва независимостта си след един период на феодална разпокъсаност и липса на каквито и да било съюзници. Въпреки че помагаме на редица балкански народи, на нас никой не ни помага(неотдавна на Евровизия, нито една комисия от европейските страни не даде 12 точки на България...). Същото е и в национално освободителните войни по-нататък... Ние имаме и две Търновски въстания, първото от които доста мащабно, но на никого не му пука, нито на Европа, нито на Русия... Русия се сеща за България, когато и притрябвало, след като Петър Първи им завещал да излязат на "топло море"...

Някога един руски император казал: "Русия има само един съюзник - това е нейната армия!".
Абсолютно същото може да се каже и за България! И през 19 и през 20 век на България съюзник и беше само нейната армия!
Щтрихи от българската бойна слава. Трето българско царство : 
atil.blog.bg/history/2014/03/25/shttrihi-ot-bylgarskata-boina-slava-treto-bylgarsko-carstvo.1251074

Втора част: 
atil.blog.bg/history/2014/03/26/shttrihi-ot-bylgarskata-boina-slava-treto-bylgarsko-carstvo-.1251351

image

Снимката е от тук:
 www.erepublik.com/en/article/10-1-2578408/1/20

Така че българина може да е добър войник винаги и във всички времена. Може да е всякакъв, стига да му се създадат необходимите условия за развитие.
Дедите са имали богат исторически опит и той им е помагал не веднъж. Не само английските лордове от 19-ти век, но и те са знаели, че няма вечни приятели и вечни врагове а вечни могат да са само националните интереси.

СИГУРНО И ВЯРНО Е САМО ТОВА, КОЕТО САМ СИ СЪЗДАЛ, И ЗА КОЕТО ОТГОВАРЯШ ЛИЧНО!

image








Гласувай:
4



1. atil - Най-вероятно за основаването на ...
19.05.2016 18:38
Най-вероятно за основаването на Централно-американските култури от древните българи скоро няма да напиша. Може през това време някой доктор или професор да се престраши...
И Тур Хаейрдал и Милослав Стингъл(чех) достатъчно фактологичен материал са изкарали оттам в подкрепа на сведенията от сборника "Джагфар тарихи"...

Второто видео за унищожението на българската армия е от телевизия "Алфа" a там има и политически подтекст, аз с политика не се занимавам, но не можах да намеря на друго място фактологически материал, а фактите от близкото минало са си жива история. Тук горе става дума за българската войска от древни времена до днес, но явно страхливците и нагаждачите са едни и същи във всички времена.. Национални предатели е имало и преди след Освобождението през 1878 г. и преди и след 1944 г., когaто дошъл комунизма, има и сега, от 1989 г. насам, когато дойде пък демокрацията...
Дано доживеем по-добри времена и САЩ ни възприемат като лоялен съюзник без да питат никого наоколо... Ако това е причината да сме в това окаяно положение...
цитирай
2. atil - Вероятното ще е през юни. Зaщото все ...
24.05.2016 08:03
Впечaтли ме друго - на мършите и упадъчните елементи този постинг зa войскaтa не им хареса!
Кaто изключим един aнтибългaрски гaд тукa, който постоянно глaсувa против, то непукизмa и безрaзличието нa остaнaлите по този въпрос е повече от
покaзaтелно. Дa се ръсят глупости и простотии без крaй, също и нaлудничaви изцепки зa бългaрскaтa история зa тях явно е къде по- интересно и зaнимaтелно...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: atil
Категория: История
Прочетен: 5640270
Постинги: 555
Коментари: 2639
Гласове: 3659
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031