Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.08.2012 13:14 - 5.България в епохата на Ашрафидите - 1445 - 1584 г.
Автор: atil Категория: История   
Прочетен: 4096 Коментари: 0 Гласове:
6

Последна промяна: 14.03.2016 11:04

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

image

Герба на Казанския Ил(губерния) от 15-16 век. Ако вземем за историческа база неговия фон, можем подобно на руския поп Иван Глазатый да го кръстим "Златния Ил" или "Златната губерния"... Нищо , че казанците тогава и идея са си нямали, че живеят в "Златна губерния"...!

България се оказала под властта на Ашрафидския клон от династията на българските царе, които разделили страната на 8 губернии( Или от "ил" - земя ,област) и приели за себе си титлата "сеид", която съчетавала духовната със светската власт. Това било нарочно в противовес на Азановичите, които се титулували - "емири".
При това в напълно независимите вече България и Русия, българските владетели - сеиди, и руските господари-князе държали на служба кипчакски ханове, които им помагали с ордите си. Руското правителство заселвало своите кипчаци, които започнали да се наричат "наемни татари - служилые татары", главно в Касимов и Касимовска област, давайки на хановете им права на Касимовски губернатори, а българското правителство ги заселвало около Казан със същите права - да бъдат губернатори/улугбекове/. Тъй като руснаците винаги наричали кипчакските ханове "царе", а владенията им - собствени или придобити по време на служба при други владетелли - "царства"( И във фолклора останал например израза "през девет царства и господарства"...), московските летописци кръстили Касимовската област в Русия и Казанската губерния в България съответно: "Касимовско царство" и "Казанско царство".
Думата "ханство" е употребена в руския език за пръв път едва през XIX в. Руските великодържавни историци-фалшификатори започнали да представят "Касимовското царство" като независима държава а с названието "Казанско царство", префасонирано на "Казанско ханство", започнали да идентифицират цяла България.
Това било направено, за да се скрие нейното съществуване през XV и XVI векове и да се оправдае руското заробване на царство България през втората половина на XVI в. като "разгром на татарското Казанско царство - отломка от ханството на Ордата". При това господстващата народност в България през XV - XVI вв. били по старому българите, които употрябявали прозвището на някогашните завоеватели - татари - единствено в качеството на ругатня. По тази причина и наемниците-кипчаци при тях се нарекли не "татари", макар народът да ги наричал с тази дума, а "бесермени", което на кипчакско-кумански език означава - българи.( Къкъв е тогава проблема този етноним да се върне масово за днешен Татарстан и Башкирия ...!?)

image
Башкирско чобанче(овчарче)

Освен Казанска губерния, в границите на Българската държава през XV - XVI вв. влизали още: Арска, Чаллъ-Черемшанска, Симбирска, Нукратска, Иштякска/Северен Башкортостан/, Агиделска - Ценрален Башкортостан, и Башкортската - Южен Бакортостан, илове/губернии/. (Интересно е кога  и кой ще начертае действителната историческа карта от това време!?? Защото наглостта и издевателствата на разни мазници и мръсници, генетично и умственно увредени с тройна шизофрения, няма граници...! Особено гнусно е да наблюдаваш хора от България в техните редици.)
А твърденията на руско-съветските великодържавни историци, че Башкортостан бил в състава на Ногайската и Симбирската орди, са митове, създадени от шовинисти с цел да окачествят поробването на българо-башкортските земи от руското царство като "прогресивно обединение на раздробените в миналото Башкирски области в състава на Русия". Български столици при Ашрафидите били Казан, Корим-Чаллъ/Чаллъ/, Ечке Казан и Уфа, но главна столица до 1552 г. си е бил Казан.

В 1551 г. руският цар Иван IV Грозни, когото българите наричали "алаша"/скопец/, завзел от България горната, предволжска част на Казанската губерния, а в 1552 г. след 7-седмична обсада завзел Казан и го присъединил към Русия заедно с Арската губерния.

image

Превземането на Казан от руснаците и сеид Ядкар...

При превземането на Казан мъченически загинал и знаменития му български сеид и поет Ядкар Артан Кул-Ашраф/"Кулшериф" в руските летописи/, а руските войски разрушили 30 български града и изклали 190 000 хил. българи - в това число 60 000 хил. население на Казан. Главна столица на България станал Корим-Чаллъ, откъдето в 1553 г., след провокационно нападение на руските отряди от Чаллъ-Черемшанската провинция, към Казан се насочила българска войска. Започнала ожесточена Освободителна, т.н. Ловна война на българския народ срещу самодържавието на Русия/1553-1557 г./.


П.П.  Добавките в скобите с кафяв цвят, снимките и илюстрациите и тук са от автора на блога.


Следва продължение





Гласувай:
6



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: atil
Категория: История
Прочетен: 5640218
Постинги: 555
Коментари: 2639
Гласове: 3659
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031